Jajj erről már régebben olvastam és azóta sem változott a véleményem… Kinek volt ez jó azt nem tudom.
Borzalmas, szerintem is.
Én nem használom az önkiszolgáló kasszákat soha. A munkahelyek száma csökken miattuk, kevesebb alkalmazottat kell felvenni. A végén egyre több gép lesz és csak 1 ember aki mellettük áll. Fizesse csak a cég az emberek bérét és biztosítását (segély helyett).
Ez már szinte a csiklócsonkítással vetekszik…
Úgy gondolom, hosszú évszázadokig minden arról szólt (van, ahol még most is), hogy a nőket elnyomják. Kínában lábelkötés, másutt fűző, stb… Mert azzal a nővel, aki levegőt is alig kap, és gyakorta elájul (fűző), járni is alig bír (lábelkötés), vagy gyakorlatilag egy arctalan szellem (burka) nos, azzal a nővel nincs gond. Kénytelen a férfire támaszkodni, ráadásul mindezt önként és dalolva…
Ezt nagyon jól látod. A nő a férfi tulajdona, nincs saját akarata. Általában nem is dolgozhat, vagy max. a házasságig, azután a feladata a háztartás és a gyerekek nevelése, otthon a férjének minden óhaját lesse. Legyen szép és odaadó (miután elkelt), nem kell műveltnek lennie. Ezekben az erősen vallásos családokban a gyerekek is így nőnek fel (Európában is). Itt kint gyakori még mindig a családon belüli gyilkosság (ezt azért a németek nem szeretik hangoztatni), ha valamelyik családtag úgy érzi a nő/lány/meleg fiú nem a vallási alapelvek szerint él és szégyent hozott a családjára. De láttam már olyan nőt is, akinek szemmel láthatóan késsel megnagyobbították a száját egyik oldalra… gondolom visszaszólt a férjének (ezt tavaly láttam).
A nők sok évig küzdöttek, hogy önállóak/önfenntartóak legyenek, de ezt nem engedi minden vallás. Nem kell sokat utazni, hogy ezt megtapasztalja az ember.
A sparban nem küldtek el embert, inkább a dolgozókat segíti a gép :). Én úgy vettem észre a tescoban is így van.
Kezdik bevezetni, hogy mindenki megtanulja használni őket (lesz több is idővel) és kevesebb munkaerőt kelljen fizetni. Egy gép nem megy szabira, nem kér fizetést, nem lesz se terhes se nyugdíjas. 24 órán át ugyanúgy üzemel, egy ember soha. A Tesco pl. mindig alkalmazott diákokat, azok is olcsóbbak, mint egy teljes munkaidős alkalmazott, a gépet pedig csak 1x kell megvenni, az a legolcsóbb a cégnek.
Nem azért helyettesítenek egy embert géppel, hogy az alkalmazottaknak jobb legyen. Felvehetne több alkalmazottat is, de az drágább.
Én inkább Mancikának szeretnék munkahelyet, a gép helyett. Régen a gyárakban is 10-20x annyi ember dolgozott, mint most. Most egy gép elvégzi rengeteg ember feladatait, kevesebb munkaerőt kell foglalkoztatni.
Nagyon sokáig én is így gondoltam, pl azt gondoltam a 4-es metrót Pesten nem fogom használni. Aztán egy egyetemi tanárom hívta fel rá a figyelmet, hogy a programozás, üzemeltetés, állandó felügyelet is munkahelyeket jelent. Nem véletlen, hogy mindenhol programozókat keresnek. Azóta úgy látom, hogy ez csak átmeneti munkahely-veszteség.
Igen, csak akiket a boltban+gyárban a sor mellett látsz nem fognak soha programozni… vagy nem volt hozzá megfelelő képességük vagy lehetőségük korábban (nem mindenkit tudnak taníttatni a szülei, van amelyik 16 éves kora óta eltartja a családját) és az egyszerű munkásból van a több, nem az 500-900 ezret kereső programozóból. Ezért is mentek ki sokan, mert otthon nem volt hol dolgozniuk, pl. gyárban már 12 sor helyett 3 üzemel a régi helyükön. Gondolom a sok segédmunkás is inkább programozna kertészkedés helyett.
Értem most már :/.
Lehet kasszásnak kéne mennem mert imádom lehúzogatni, csak pl a sparnál van 2 kassza, mindkettő működik mint eddig is, plusz van a gép. Akkor megpróbálom nem nagyon használni.
Én sem használom a gépes kasszákat pontosan azért amit leírtatok.
Igen, sajnos a nők elnyomása még most is sok helyen működik. Szerencse, hogy nem egy olyan helyen illetve családban élek. Hamar úgy járhatna az én szám is, mint ami említve volt Nem ember aki ilyenre képes.
Igen, pont ezért gondolom, hogy ez egy átmeneti állapot. Nyilván akiktől most elveszi a munkát emberektől, nem fognak új szakmát kitanulni, és nem tudom, hány százalékuk tud újra elhelyezkedni. De aki most tanul, az úgy gondolom, hogy bármi lehet. Nem kell programozónak menni, bár már néhol középiskolákban is lehet tanulni alapszinten programozást, és akár azzal is lehet kezdeni valamit - nyilván nem félmillióért, de Magyarországon még többéves tapasztalat kell egy programozónak is ehhez a fizetéshez, egyetemi végzettséggel. De nagyon sok a lehetőség minden más szakmában is, ahogy én látom munkaerőhiány van, és szinte mindegy, mit végeztél pontosan, elég széles spektrumban el lehet helyezkedni. Úgyhogy a jövőben ez biztos kialakul, a kérdés az, hogy azokkal mi lesz, akik most emiatt veszítik el a munkájukat. Az átmenet már elkezdődött, hiszen valahol mérnökök, programozók már munkát kaptak azért az önkiszolgáló pénztárért. A jövő generációja pedig már efelé tart.
Erről már hallottam korábban is, de azért a társadalmi normáknak megfelelően továbbra ia naponta fürdöm. Sajnos voltak már vendégeink, akikről tudom, hogy nem fürdenek naponta, és hajjaj, kellett utánuk szellőztetni… Mondjuk megint más, hogy orvos, vendégség, stb még tiszta ruhát is igényel, vagy nekem legalábbis édesanyám anno így tanította.
Nem tudnám elképzelni, hogy ne fürödjek naponta, mondjon bármit is a bőrgyógyász. Egyszerűen sokkal jobb az ember közérzete zuhanyozás után, erről semmiért nem mondanék le, ebben biztos vagyok!
Borzalom, amikor a metrón, buszon valakin azt érezzük már reggel, hogy büdös, nem tudom, hogyhogy nem zavarja őket.
Hát nem tudom, én abszolút igazat adok @Montelino - nak. Nyilván kell ember a gépek uzemeltetéséhez, de ha maradunk a négyes metrós példánál, kb. rendszer felügyelőből jóval kevesebb kell, mint metróvezetőből. Régen a Köki Tescoban este 5-6 kassza ment, most már csak kettő és az önkiszolgáló kasszák, ahol van egy felügyelő, általában biztonsági őr, néha eladó.
Mellesleg nem véletlenül gyártat a legtöbb cég Ázsiában, azért mert ott a legolcsóbb, és a legkizsákmányolhatóbb a munkaerő. Ezekkel a kasszákkal is az a cél, hogy minél kevesebb embert kelljen fizetni.
Én is szeretem lehúzgálni a termékeket, de csak akkor állok oda, ha sokkal hamarabb végzek náluk.
Szerintem a saját szagukat kevésbé érzik, mert megszokták. Időnként gondolatban lefújok mindenkit a parfümömmel. Egyszer lehet megteszem… majd benne lesz a lapokban, az őrült magyar parfümmel támadta meg a büdös utasokat. Vigyázz, magyar… és parfüm van nála.
Én is naponta zuhanyzom, időnként többször is. Télen azért jólesne egy kádban lazítás, de itt nincs sajnos. Ha nem a legolcsóbb tusit választom (pl. Isana, Balea, Today), (engem) nem szárítanak.