Haspólónak olvastam, mondom wowww Harry Potteres haspoló , az KELL
Remélem jut még a világnak ilyen vezető. Azt csak halkan merem leírni, hogy jó lenne ide is hasonló
@Kokapu : lehet valami ezekkel az olasz holmikkal, mi minden évben járunk ki vásárolni, pont az árkülönbség okán. Bazsalikomos spagettiszósz kint 1, németeknél 2, itthon 3 eurónak felel meg (most csak arányaiban). Tonhalkonzerv, tészta, tésztaszósz, pezsgők-borok, Nutella. Ezt mind kartonostul szoktuk hazahozni, rohadjak meg, nem fogok háromszor annyit fizetni! És akkor még nem beszéltünk az izgalmasabb termékekről, mint a pisztáciakrém vagy a szarvasgombás olaj/salsa. De még az egészségügyi betétet is kint szoktam venni, az is töredékárban van…
Hetente-kéthetente átjárunk a szlovákokhoz a Lidl-be vásárolni. Ugyanaz a tejföl majdnem félárban van kint, mint itthon. A rizs ugyanez. Nem mondom, hogy minden olcsóbb, de a mi bevásárlókosarunk nagyobb része igen. És nem 10-20 forinttal. Azt mondanom sem kell ugye, hogy már majdnem mindenen rajta van a magyar felirat, tehát ugyanott gyártják, csak egyik ide, másik oda megy.
Pár napja beszélgettünk barátnőmmel, tőlük Romániába járnak át, hétvégén az ottani Lidlben 360 forint volt az 500 gr-os Barilla. Én amikor tavaly tudtam venni 490-ért, örültem, mint majom a farkának. És tulajdonképpen már a ráköltött benzin sem zavar be, mert mostmár tankolni is átjár a fél VÁRmegye…
Azt még meg is értem, hogy nem annyiba kerül nálunk, mint helyben. De hogy lehet annyival olcsóbb, még Németországban, Franciaországban is?
Ezen nem csodálkozom. Olyan árak lettek nálunk, hogy néha kettőt pislognom kell, hogy jól látok-e…
A tankolást is megértem, gondolom ott sem tizen forint különbségek vannak.
@Kokapu : Jó kérdés… Az biztos, hogy sosem segített az a 10-12% plusz, amennyivel nálunk magasabb az áfa, mint más országokban az EU-ban, de ez azért még nem indokol háromszoros szorzót…
Más: egy újabb propaganda cikk a bodypozitív alias túlsúly ünneplése mellett. Komolyan nem értem, mi ezzel a céljuk? Egy ilyen országban, mint Magyarország, ahol a kövérség és az ebből adódó minden más is népbetegség…
Az ok, hogy Amerikában lehet gyűlölködni az orvoslobbi ellen, mert nyakló nélkül ontják a “medicinát” a nép nyakába (lásd ezeket a cikkben említett fogyi tablettákat), de azért ne mondjuk már, hogy egy 170 cm-es fiatal nőnél ideális állapot a 75 kg.
Nekem az is nagyon furcsa, hogy manapság az edzéssel takaróznak… lemegyek a terembe és már évek óta nehezen tudom eldönteni, ki az edző és ki a vendég? Amióta ennyire trendi a funkcionális edzés, szinte csak nagydarab edzőt látni… Ok, hogy erős, de olyan combja-karja-feneke van, hogy ihaj…
Az a baj, hogy a bodypozitív hozzáállás is elfajult, mint minden más ebben a témában (is). Valahogy nem találjuk az arany középutat.
Holott ennek szerintem pont az lenne a lényege, hogy ne cseszegessük a másikat vagy ne ítéljük meg olyanért, amiről esetleg nem tehet.
A BMI-t pedig konkrétan úgy vágnám ki az ablakon, hogy csattan. Egyáltalán nem számol olyan tényezővel, mint az egyéni izomtömeg, csontsűrűség és hasonlók, amiknek egy igen jelentős hányada a genetikán múlik. Megboldogult tinikoromban sosem hitték el, hogy mennyi az annyi, ugyanis átlagban +10 kg-val voltam több, mint ugyanazzal a testalkattal és ruhamérettel a környezetemben a lányok.
Hangsúlyozom, nem a túlevésről vagy a mértéktelen kalóriabevitelről, kényszerességről, illetve az extrém túlsúlyról beszélek és nem is hájpolom. De egy 170-175 cm magas nőnél nem gondolom, hogy a 75 kg ne lenne rendben. Függ attól, hogyan oszlik meg és ebből milyen arányú a tényleges zsír és mennyi az izom.
Kedvenc fotóm a témában
Az edzői szakma borzasztóan felhígult. Ahová járok ott, nem nagydarabok vannak, hanem fiatal,de vagy pálcika vagy átlagos alkattal. De ez hagyján,néha oda sem figyelnek,hogy a vendégek helyesen kivitelezik a gyakorlatot,vagy olyan bonyolult, eszközös mozdulatsort erőltetnek,ami nem illik még a vendég állóképességéhez.
Csoportos (aerobik) órákon pedig kimerül az edző annyiban,hogy végig ugrálja egy szó nélkül az órát. Nagyon ritka az,hogy jelez,ha valaki helytelenül csinálni valamit. Olyat pedig tényleg nagyon régen tapasztaltam,hogy magyarázzon,mit,miért,hogyan ne adj isten javít a vendég pozícióján,hogy helyesen csinálja,amit kell
Ha már edzés, én imádom az edzőmet. A BME sportközpontba járok, de itt eddig általánosan is minden edzésen jól éreztem magam. Aerobic típusú órákra kezdtem el járni, mostmár funkcionális köredzésre szoktam, munkaidőmbe így fér bele. Az edzőm mindig odafigyel az újakra, az első élményem nekem is az vele, hogy odajön, bemutatkozik, segít a helyes kivitelezésben. Minden gyakorlatnál minden órán elmondja, hogyan kell helyesen végigcsinálni. Ha már csak régi motorosok vannak, akkor nem feltétlenül, de edzés közben akkor is folyamatosan odafigyel, mindenkihez odamegy. Ha valakinek egyéni problémája van - fáj a térde, dereka, akármilye, külön odafigyelésben részesül, más feladatokat kap. Mottója a megelőzés: azért is kell megtanulni a gyakorlatokat jól, hogy a hétköznapokban is odafigyeljünk a mozgásformákra. Szerintem ilyen kellene minden edző legyen.
Nagyon ritka az ilyen, pedig ez lenne a normális
Én 170 cm vagyok és 55 kg. Hogy néznék ki 75 kilósan még ha elvileg izom is a cikk szerint, nem tudom elképzelni
Leszoktam ezekről a csoportos foglalkozásokról, mert ordítani tudnék és beindul “az addig ütném amíg mozog” típusú érzésem, amikor meghallom fejhangon visítva, hogy “…és mééééggg 4, méééég 2, éééééssss most váltááááás…”
Helyette személyi edzőhöz járok házhoz, aki egyébként gerinctréner, kinezio-tape szakértő és gyógytornász is. Az az alapelve, hogy nem fájhat semmi mozgás közben sem, azonnal szólnom kell, ha valami nem jó, minden mozdulatra figyel és szól vagy megmutatja, hogyan csináljam helyesen. Mondjuk úgy is kezdte, amikor mentem először, hogyha fitnesz versenyt tervezek vagy 30 kilós fogyást, akkor nem ő az én emberem. Cserébe teljesen átmozgat, olyan izomlázaim tudnak lenni időnként - fájdalommentesen végigélt és túlterheltség nélküli edzést követően-, hogy hihetetlen. Pénzben pedig ugyanott vagyok, mintha egy túlzsúfolt teremben 30 másik lihegő között fejhangon visítana bárki, hogy és méééééggggg 4…
Számomra ebből a cikkből az jött le, mennyire rossz hiányos információk alapján véleményt formálni. Akár a testsúlyról, akár a túlsúly kezeléséről.
A 170 centihez a 75 kg nem ideális, de nem kezelendő egyből gyógyszerekkel. Itt jön be, hogy a BMI nem ad információt az izomtömegről, és nem vesz figyelembe speciális helyzeteket, mint pl a terhesség. Tehát önmagában ez alapján nem korrekt dönteni.
Ha az orvos szerint magas a páciens testtömeg indexe, a guideline először életmódváltást (több mozgás, kiegyensúlyozott diétát) javasol.
De: Ha az illető koleszterin szintjei magasak, és egyéb rizikófaktorai vannak, felmerülhet egyéb kezelés. Kérdés hogy a cikkben szereplő hölgynek volt-e ilyen eltérés a laborjában.
Így nem tudjuk, jogos volt-e a cikkben szereplő nő panasza.
Édesanyámnak anno 150 cm - 55 kg-ra azt mondta a háziorvosa, hogy túlsúlyos. Hogy miért? 3 gyerek és egy agyvérzés után lett egy kis hasa. ¯ \ _ (ツ) _ / ¯
Ez a magasság- sùly cm- ben akkora b@romság. Itt a nagyobbik fiam: 185 cm és eddig 82-83 kg volt. Szòltam neki, hogy egyen, mert behorpadt a hasa. El kezdett edzeni fitnessstudiòban, a felsőtestére és most 90 kb. Tùlsùly??? Egy deka háj sincs a gyereken, 6 éves kora óta focizott 15 éven kersztül heti 3x. A legjobb ugye, hog az izom nehezebb, mint a hàj, és sokkal több kalóriát éget el. Vagyis nagyon nem mindegy , hogy a 75 kg tiszta izom, vagy tiszta hàj. Arról ne is beszéljünk, hogy lehet vki sovàny, de attòl magas vérnyomàsa, koleszterinje, cigi, kàvé, Pia, és vki 175höz 70 kg, ami bmi szerint nem egészséges, de kitűnő értékekkel, és egészséges étkezéssel.
Már több kutatás bizonyította, hogy a BMI nem mutat helyes értéket, mivel nem tesz különbséget az izomtömeg és a zsírtömeg között. Főleg a sportolók esetében használhatatlan.
A kettő együttes figyelembevételével:
-
Nem túlsúlyos, nem kövér: akiknek testtömeg indexe 20 és 25 között, testzsír-aránya a megfelelő tartományba esik (nők esetén 15-30%, férfiaknál 0-20%).
-
Nem túlsúlyos, kövér: kiknek testtömeg indexe 20-25 közötti, de testzsír aránya magas (nők esetében 30% feletti, férfiaknál 20% feletti).
-
Túlsúlyos, nem kövér: kiknek testtömeg indexe 25 feletti, testzsír aránya megfelelő.
-
Túlsúlyos és kövér: kiknek testtömeg indexe 25 feletti és testzsír aránya is magas.
Egyszer turiztam egy nagyon vagány Replay overált,annyi probléma volt vele,hogy a mellemet nagyon lenyomta,de annyi pénzért nem hagytam ott, gondoltam,majd háthá másik melltartóval, vagy ciklus más napján stb jó lesz. Szintén turiban vettem egy nagyon vagány L’evis farmert,hogy majd ha fogyok pár cm,tökéletes lesz. Ez sikerült,néhányszor volt is rajtam.
Majd sokáig állt a szekrényben.
Ezeket elakándékoztam egy barátnőmnek.
ezt csak azért írom le,mert :
Ez a lány olyan max. 3-4 cmrel alacsonyabb nálam. Most szilveszterkor mérlegre álltunk,itt nálam.
18 kilogrammal mutatott többnek engem.
( Azt hittem,mentő visz el engem,szó szerint majdnem elájultam.)
Ő nem sportol sosem és kis mellei vannak. Ezzel magyaráztuk végül a kva nagy különbséget.
Velem is volt hasonló 166 cm vagyok, 75A-s mellmérettel, XS-S-es ruhákat hordok, a súlyom viszont meglepően nagy. Van egy nálam közel 10 centivel magasabb barátnőm, hatalmas mellekkel, kicsit teltebb is nálam, L-es körüli ruhamérettel. Mikor mindketten mérlegre álltunk, kiderült, hogy 3 kilóval vagyok könnyebb nála
Egyébként nekem pont ezért nincs is mérlegem, kb kétévente egyszer állok rá kíváncsiságból valakinél.