Krémmánia megújulás FONTOS

lassan, de elérik, mind feltesszük a kezeinket. a véleményeket tegnap mazsoláztam, háááát ha ez neki elég, legyen jó. Szerencsére más platformoknak ez ki vitelezhető, ha igény van rá, kapcsolódunk.

Boldog KM megújulás évfordulót…

Én 311Larys lettem. :smiley: Igazából lehet, az volt a cél, átalakítják és eladják az oldalt. A véleményeket azért kérhették ki, mert ez ingyenes fejlesztési tanácsadás volt a részükről tőlünk. Ezt mások tízmilliókért teszik. A véleményeket, mindent eladhattak, ez elég jó pénz ám, anno nem véletlenül kereskedtek a telefonszámokkal. Is.

1 Likes

Az adattovábbítás egyébként nem tudom, korrekt e teljesen megkérdezés nélkül, mert ha nem küldtek tájékoztatót és nem fogadtad el 2024. októberében, akkor bizony gond lehet: " Az adattovábbításnak mindig jogalappal kell rendelkeznie, például az érintett hozzájárulásával, szerződés teljesítésével, jogi kötelezettség teljesítésével, vagy jogos érdek alapján." Ha ez nem volt meg bizonyíthatóan, vagy nem válaszolnak hitelt érdemlően, akkor ez bizony börtön és olyan büntetés, hogy az üzemeltető, a gyerekei, szülei, nagyszülei, dédunokái mindenét elviszi. Mindenét. Amúgy érdemes lenne a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot megkérdezni, ingyen lehet az ügyfélkapun, csak ki kell fotózni a véleményeket magyar és szlovák oldalon. Én eddig nem találtam a gmail fiókomban ilyen hozzájárulást, vagy erre irányuló kérelmet. :open_mouth:

2 Likes

ChatGPT szerint:

1. Személyes adatok kezelése (GDPR)

A vélemények személyes adatnak minősülhetnek, ha azok hozzárendelhetők egy azonosítható felhasználóhoz – például ha becenév, emailcím, IP-cím, vagy más viselkedési adatok révén valakit be lehet azonosítani.

A GDPR szerint:

• Az adatkezelő (jelen esetben a Central Médiacsoport) nem adhatja át a személyes adatokat harmadik félnek (pl. cseh/szlovák oldal) a felhasználó előzetes és kifejezett hozzájárulása nélkül, kivéve, ha van más jogalap (pl. szerződéses kötelezettség, jogos érdek – de ez utóbbi nem valószínű, hogy itt megállná a helyét).
  • Anonimizálás esetén (tehát ha a véleményekből nem lehet visszakövetkeztetni a felhasználóra), az adat már nem minősül személyes adatnak – de ha a vélemények más név alatt jelennek meg, az arra utalhat, hogy nem történt valódi anonimizálás.

:receipt: 2. Felhasználási feltételek / ÁSZF

Kulcsfontosságú, hogy a Krémmánia felhasználási feltételei mit írnak arról:

• Kinek a tulajdonát képezik a vélemények?
  • Milyen célokra használhatja fel az oldal azokat?
  • Szerepel-e benne az, hogy az adatokat/hozzájárulásokat akár külföldi partnerekkel is megoszthatják?

Ha a felhasználók nem kaptak erről kifejezett és egyértelmű tájékoztatást, akkor ez szintén jogsértő lehet – még akkor is, ha a vélemények egyébként nem minősülnek szigorúan személyes adatnak.

:loudspeaker: 3. Felhasználói megtévesztés

Ha ugyanaz a vélemény más név alatt jelenik meg egy másik ország oldalán:

• Az megtévesztésre adhat okot a látogatók részéről,
  • és sértheti a véleményt író felhasználók személyiségi jogait (pl. a szerzői joghoz kapcsolódó névfeltüntetés joga, vagy a véleményük torzítása).

:shield: Mit tehet egy felhasználó?

Ha valaki érintettként szeretné kivizsgáltatni az ügyet, akkor:

1. Adatkezelési kérelmet nyújthat be a Central Médiacsoport felé (GDPR 15. cikk alapján).
  2. Ha nem megfelelő választ kap, vagy nem válaszolnak 30 napon belül: panaszt lehet tenni a NAIH-nál (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság).
  3. Emellett jogérvényesítési lehetőség is van bíróságon – különösen, ha a vélemények nevét, tartalmát vagy a felhasználó adatait engedély nélkül használták fel.

:white_check_mark: Összefoglalva:

A vélemények ilyen jellegű továbbadása csak akkor jogszerű, ha:

• a felhasználó erről tájékoztatást kapott,
  • és hozzájárult hozzá,
  • vagy a vélemények teljesen anonimizáltak.

Ha ezek nem teljesülnek, akkor az adatvédelmi szempontból valószínűleg jogsértő gyakorlatról van szó.

2 Likes

Lehet, hogy én vagyok az internet analfabétája, de hogyan lehet megkeresni azon a szlovák oldalon, hogy pl. az én régi véleményeimet feltették-e más néven? Szükséges oda is regelni vagy anélkül is lehet bogarászni? Kb. 1 éve, a magyar oldal megújulása után az összes itteni véleményemet kitöröltem, de mint tudjuk az internet és gondolom a KM szervere sem felejt. Köszönöm a segítséget előre is.

Én úgy néztem meg, hogy megnéztem egy olyan terméket a szlovák oldalon, amihez írtam a magyar oldalon véleményt. Magát az oldalt le tudod fordítattni, pl. google-al.
Lehet, hogy van más módszer is, nem tudom.

2 Likes

Nekem is volt egy rossz sejtésem a bejelentés után, (lehet más szerint csak paranoia) :wink: és töröltem minden véleményemet az oldalról. De úgy láttam pár random ellenőrzés után, hogy a régi szerverrel együtt mentek a kukába, mert találtam meg őket a szlovák oldalon.:grin:

1 Likes

A teszteléshez kötelezően megadandó lakcímes fiaskó után igazából semmin nem lepődnék meg.

1 Likes

Most én vagyok béna, vagy pedig megszűnt/ nem is volt/ termékeket összehasonlító funkció az oldalon?