Felháborít engem is Tarzicia tiltása, nagyon emlékeztet bizonyos korszakra, ami szépen lassan visszakúszik az életünkbe.
A régi, hasznos vélemények kontrasztjaként hoztam ezt a képernyőmentést. Ezekben nincs kritika, maradhatnak.
Felháborít engem is Tarzicia tiltása, nagyon emlékeztet bizonyos korszakra, ami szépen lassan visszakúszik az életünkbe.
A régi, hasznos vélemények kontrasztjaként hoztam ezt a képernyőmentést. Ezekben nincs kritika, maradhatnak.
Igen, sajnos nagyon erre megy a világban minden. Az értékes őszinte gondolatokat elhallgattatni, a semmitmondó, egyszerű szavaknak teret engedni. Nekem eddig ez a felület a béke szigete volt, kikapcsolódás abból a közegből, amit a média, a világ bele akar tolni az elménkbe. De ez már sajnos a múlté.
@Key4U @torpece
Azon túl, amit ti is mondtatok, még annyit tennék hozzá, hogy itt egy hazai viszonylat szerinti cégóriás bánt el egy magánemberrel. Ezen a felületen az jogos lenne, ha egy felhasználó egy másikat támad és ebbe beleavatkoznak, a megtámadott felhasználót védve, esetleg mindkettőt a kispadra ültetve egy rövid ideig (=admin, modi szerepkör). De Tarzicia esetében az történt, hogy ő kimondta amit mindenki gondolt, ami nem tetszett a cégnek, és egyszerűen elhallgattatták. Mert ez volt a kényelmes. Mert elénk állni és nyíltan kommunikálni nem megy. Pedig elvileg felnőttek vagyunk. És ha már egy ekkora baklövést sikerült elkövetni, mint a KM “dicsőséges” megújulása, akkor ha van bennem egy kis jószándék és alázat azok felé, akik nekem itt az igazán lényeges tartalmat gyártják évek, évtizedek óta, akkor kiállok eléjük és tisztán kommunikálok. Nem pedig ígérgetek, majd nem csinálok semmit, és mellette erőszakkal befogom azoknak a száját, akik számon kérnek.
Nagyon nem voltak egyenlőek az erőviszonyok, és az, hogy egy cég ilyen kicsinyesen visszaél a hatalmával, az vérlázító.
Na de ismerjük ezt az eljárást, (nem is olyan) régi “szép időket” idéz…
És igen, belőlem is a keserűség és a csalódottság beszél.
Én nagyon rég nem fórumozok, de az elmúlt időszakban követtem a megújulás körüli eseményeket.
A változások valóban negatívak, a kommunikáció hiánya kritikán aluli, ezzel mind egyetértek.
Azonban most egy dologra szeretnék csak egy másik nézőpontból is reagálni, mert sokan félreértik a történteket szerintem, ahogy látom.
Az említett tag szerintem - egy szimpla olvasó, nem pedig admin, centrálos, stb. nézőpontjából nézve - bizony kifejezetten cinikus, passzív -agresszív módszert használt a véleménye kifejtésére, olyannyira, hogy sokszor kellemetlen volt olvasni HOLOTT a mondanivalója tárgyával egyetértettem sok esetben. De a módszer, amit választott, szerintem nem mozdított előre semmit, sokszor kifejezetten támadó volt a cinikus gúnyolódás. Mert attól hogy valaki “tiszteletteljes kérdésem az lenne” tagmondattal kezd valamit, még bizony egyáltalán nem kommunikál tisztelettel, ha utána két - három gúnynéven emleget bárkit! Akár a centrálos dolgozót, akár Bauer Évát, mindegy, sokszor valóban gúnyneveket használt, személyeskedő célzásokkal.
Szóval ezzel csak szerettem volna leírni, hogy van akit kifejezetten zavart a tiszteletteljes, törődő köntösbe bújtatott passzív - agresszív, cinikus, folyamatos számonkérés, mintha fizető megrendelő lenne ráadásul. Legalább 4-5 alkalommal teátrális elbúcsúzás után (vagy pár óra múlva) ismét jött a számonkérés, ismét bújtatott gúnyos megjegyzéssel. Nem beszélünk így emberekkel, akkor sem, ha nem tartjuk megfelelőnek a munkájukat.
Szóval mielőtt kitör a forradalom és Nemzeti Hőst avatnánk, érdemes átgondolni, hogy itt bizony ember sértett meg embert. Ebből a szempontból mindegy, hogy egy beauty oldal miatt, és az is mindegy, hogy cég dolgozóját, vagy fórumozót. És ez volt szerintem a tiltás oka. Ezt semmilyen közegben nem tolerálják.
jobb helyeken fel szokták tenni a kérdést, hogy mi vezet biz. hangnemhez. és itt bőőőőven adtak rá okot. vagy hogy gondolod, hogy emberekkel akármit meg lehet csinálni, de amint elvesztik a türelmüket, akkor már háh, megvan a valódi rosszfiú…? ez eléggé párhuzamos a darvo-val. deny, attack, reverse victim and offender. frankó manipulációs eszköz.
és azt engedjük el, ki miért fizet vagy nem fizet, miért, csak fizetős “vendég” lehet elégedetlen? vagy mit kell tenni, hogy EGY KÖZÖSSÉGI OLDALON jogod legyen hőbörögni, ha kihúzzák alólad?
Én nem szeretnék vitatkozni, csak leírtam, hogy én rendesen rosszul éreztem magam néha, amikor gyüttment újoncnak nevezte a frissen regisztrálókat, vagy azt írta úgy képzeli el a fejlesztőt, hogy “nyugdíjas tata olcsó dobozos sörrel” . Éviről is írt egy-két kéretlen gúnyt.
Megértem hogy az ember dühe ölthet olyan méreteket, hogy háborog, de nagyon rossz irányba viszi a dolgokat. Én leírtam hogy számomra rossz volt olvasni, de ha valakinek ez rendben, lelke rajta, én nem az ő módszerével szoktam kifejezni a negatív tapasztalataimat, főleg mert ez esetben nem az én megrendelésem, én csak leírtam ezen a honlapon, hogy mit szeretek az általam próbált krémekben és parfümökben. Nagyon sajnálom hogy megváltozott, nem tetszik, mert én is írtam hihetetlen mennyiségű véleményt (és írok mai napig), itt kezdődött a smink- és parfüm imádatom.
Szóval leírtam hogy valószínűleg a stílus volt az ok, de tényleg nem eszmecserét vagy vitát szerettem volna. Amikor olvastam a gúnyt a soraiban, újra és újra, olyan érzés volt, mint amikor egy horrorfilm jó szereplője olyan negatív dolgokat csinál, úgy beszél, viselkedik, hogy azon kapod magad, hogy nem tudsz már szívből drukkolni neki. Tudod, hogy neki ILLIK és KELL drukkolnod, mert mégiscsak ő a jófiú a sztoriban, de annyira sokszor érzel negatívan a megnyilvánulásai miatt, hogy inkább elkapcsolsz.
Hát nem tudom.
Lehet kritizálni azt, hogy ki hogyan kritizál, de azért a 4 évre való eltiltás akárhogyan is nézem, elég extrémnek tűnik.
Az meg, hogy valaki cinikus stílusban fejezte ki magát, nem értem miért baj, miközben maga az, ami történt, óriási cinizmust sugall, és éppen ezért cinikus reakciókat kelthet a felhasználókban.
“ember sértett meg embert.” - igen, de arról is lehetne beszélni, hogy a felhasználókat is megsértették azzal, hogy hülyének nézték őket, stb.
“Ezt semmilyen közegben nem tolerálják.” - oké, máshol meg azt nem tolerálják, hogy amikor történik egy óriási hiba, és utána, akik elkövették a hibát, semmilyen szinten nem hajlandóak hivatalosan kommunikálni azt, hogy hibáztak.
Nekem a követelőzés kicsit ebben az esetben olyannak tűnik, mint amikor a gyerek diót szed a diós sütihez amit anyukája süt neki, de mivel az anyuka lassan süti, talán el is rontja elsőre, nem tudja megmondani mikorra sül meg, a gyerek elkezdi rugdosni, ütni, kiabálva számonkérni, arra hivatkozva hogy a diót ő szedte.
Ez az oldal értünk van. Hogy naplózzuk mit szeretünk, mit nem, hogy olvassunk mit vegyünk meg, mit rendeljünk legközelebb. Egy platform arra, hogy eladjuk ami nem kell, vagy megvegyük olcsóbban, amire nagyon vágyunk de nincs rá keret a boltban. S bár a szabályzat egyértelműen tiltotta, Tarzícia például üzletszerűen adott el (nem hiszem hogy megunt évente több, mint száz kozmetikumot, bontatlan csomagolásban). Eszembe sem jutott vergődni, hogy mi az hogy még nincs kész, és mi az hogy nem mondják meg mikorra lesz kész.
Nem, nem értünk van. Nem ez a célja. A felhasználók tevékenysége generál itt egy forgalmat, ami az üzemeltető számára bevételi forrás, mert a látogatók közben látják a reklámokat. Ne legyünk már ilyen romantikusak, semmi nincs itt “értünk”. Ha értünk lenne, már javították volna a hibákat, nem csak ígérgetnék három hónapja. Bár akkor sem “értünk lenne”, csak nem vennék semmibe a felhasználókat mint most. Mindenkinek jól kéne járnia, de a nagy megújulás óta eltolódott a balansz.
A sütis példa nagyon rossz, a KM nem az anyánk, hanem egy szolgáltató. Az igaz, hogy nem fizetünk érte közvetlenül, de a reklám megtekintésekkel közvetve viszont igen.
Ebben igazad van, viszont itt vagy két hónapig simán tűrték, majd egyszer csak kihajították. Megértem, mi volt a baj, egyébként azon túl, hogy a lényegi mondanivalóval egyetértettem, én sem így szoktam megfogalmazni a kritikát. De akkor is minimum figyelmeztetés vagy többlépcsős tiltás lett volna a korrekt eljárás, pláne, hogy korábban még Fórummodi is írt itt olyat, hogy nyugodtan öntse rá a dühét valaki, akinek ettől jobb.
Kb olyan az egész, mintha a osztályfőnök nem bírna az osztállyal, bejön az igazgató és se szó se beszéd kirúgja a legrosszabb gyereket.
Tarzicia stílusával nem kell feltétlen azonosulni, ettől még érthető a frusztrációja, és ettől még a 4 évre való kitiltás egy elképesztően sértő gesztus volt. Lehet, hogy gúnyos vagy provokatív volt egy-egy hozzászólása, de az mindenkinek átjött belőle, hogy nem öncélúan írja, hanem azért, mert ténylegesen a szívén viseli az oldalt, és a közösséget, ami az oldal működése során kialakult. Valahol írta is, hogy még biztatja a többieket arra, hogy tartsunk ki.
A másik az, hogy a stílusa konzisztensen olyan volt, amilyen, és mégsem jött rá reakció, figyelmeztetés, semmi.
Az egész jelenségben számomra továbbra is az a szomorú, hogy alig-alig jött bármilyen kommunikáció az oldal gazdái részéről, és ami jött is, az csak olaj volt a tűzre: semmi konkrétum, semmi kézzelfogható magyarázat vagy infó, és nem érezték azt sem, hogy van egy limit, amin túl újra türelmet és megértést kérni már nagyon kellemetlen.
@ZazieAda -nak teljesen igaza van, az oldal nem értünk van. Az oldal egy platform, amit a felhasználók töltöttek meg tartalommal (vélemények, krémek feltöltése, forgalom generálása a piactéren). Az oldalra emiatt jöttek az emberek, a vélemények alapján tájékozódni pl. egy új krémről, amit még nem próbáltak. Az oldal megbízhatóságát, hitelességét éppen az adta, hogy a felhasználók egy része felelősségteljesen, részletesen leírta a véleményét, valós termékhasználat után. Az oldalnak értünk kellene lennie, olyan értelemben, hogy “cserébe” a véleményírogatásért, biztosítaniuk kellene, hogy a felhasználói élmény a lehető legkellemesebb, ergonomikusabb legyen. Minél kellemesebb az oldalon tartózkodni, minél egyszerűbb elérni a kívánt funkciókat, annál több időt töltünk ott. Ez nekik azért (lenne) jó, mert minél forgalmasabb egy oldal, és minél több időt töltenek ott a felhasználók, annál értékesebb és hatékonyabb reklámfelületnek számít. Amikor a megújulást bejelentették, sokan szerintem pont azért örültek, mert arra számítottak, hogy éppen ezek a felhasználóbarát újítások lesznek bevezetve.
Ehhez képest kaptunk egy oldalt, ami funkcióiban alulmarad a régivel összehasonlítva, esztétikailag is komoly hibákat mutat, a használata összességében körülményesebb, mint a réginek volt, és ráadásul a véleményekre is egyre kevésbé lehet adni, mert az új felhasználók többsége (tisztelet a kivételnek) erősen hajlamos egymondatos, semmitmondó értékeléseket hagyni maga után. Mindenhol látszik, mennyire elégedetlen a többség ezzel az új oldallal (facebook, reddit, ez a fórum, az instagramról ugye törölve lettek a kritikus hangvételű kommentek), és mégsem történt semmi, feedback sincsen, a publikus felületeken pedig úgy tesznek az odal arcai, mintha nem lenne egy hatalmas problémahalmaz a szőnyeg alá besöpörve.
Ezek után elítélni egy fórumozót, még ha passzív-agresszív stlusa van is, és az oldal üzemeltetői mellett kiállni, őket védeni egyszerűen nem oké szerintem. Ráadásul ezzel ráhúzod a vizeslepedőt mindenki másra is, akinek van képe kritikával illetni ezt az egészet.
Az oldalnak egyébként pont azokat a usereket kellene a legtöbbre becsülnie, akik “kiabálva számonkérnek”, meg “követelőznek”, mert nekik fontos ez az egész. Őket kellene megnyerni. Azokkal, akik csendben elsétálnak, vagy egyszerűen nem használják az oldalt hónapok óta, sokkal nehezebb újraépíteni egy lerombolt kapcsolatot.
Hú, Neked Tarzicía valamiért szúrja a szemedet, nagyon elmész személyeskedésbe!
Képzeld el, vannak olyan “elmeroggyantak” (senkit nem szeretnék ezzel megbántani, ez egy éles/vicces megfogalmazás, remélem többen értitek! ) akik képesek többszáz terméket összevásárolni (Ruha, cipő, smink, illat) aztán rájönnek, hogy a büdös életben nem fogják ezeket használni, elhasználni.
Legyen csak kitúrva még a piactérről is, gratulálok!
Nem mondom, hogy semmiben nincs igazad, amiket írtál, de vannak akik érzékenyebbek, lobbanékonyabbak és nagyon nem szeretik, ha hülyének vannak nézve, aztán ontják magukből a bánatukat. Azért nem írt semmi olyan bántót Tarzicia, amiért repülni kellett volna.
Én másként látom ezeket, ezért is írtam le.
Abban mondjuk egyetértek, hogy a KM nem az anyám. De én úgy érzem, ha van egy honlap, az nekem, értem van, hiszen szabad döntés hogy használom -e a saját kedvtelésemre. Ha használom, mert hobbinak választottam, attól még nem leszek semmilyen értelemben a tulaja, főnöke, megrendelője.
De nem érdemes most ezt folytatni szerintem, így is eléggé amerikai Black Friday hangulatú lett ez a topic.
A személyeskedés mást jelent. Én azért róla írok (de azt hittem ez egyértelmű), mert róla írtok ti is napok óta.
Te kiemelted az ő Piacterezését. Ez nem személyeskedés?! Ó párdon…
Nem. Az nem gúny, nem bántás, nem sértés. Személyeskedő megjegyzés az, amikor az illető személyiségére vagy külső tulajdonságaira teszünk megjegyzést. Neki ez nem a személyisége, külseje, hanem a tevékenysége. Személyeskedés, ha azt írod: “Béla kövér és ronda.”
Nem személyeskedés, ha azt írod: “Béla átment a piroson.” (ez csak példa, metafora, stb., nehogy szó szerint értsd kérlek)
Ennek azért olvass utána kérlek, mert fogalomzavarod van a személyeskedés szó jelentésével kapcsolatban.
Ebben sem értünk egyet. Szerintem egyértelmű. De megértem hogy akik dühösek az oldal miatt, most egy emberként szólalnak fel, mert eltérő a véleményem és le mertem írni. Ez emberi tulajdonság.
Hú nagyon nagy lett a forgalom. Konkrétan csapatosan estek a vélemény miatt nekem. Ez mennyivel emberibb, mint a tiltás?
Mindegy, a lényeg hogy nem láttuk egyformán a dolgokat. Valaki így látta, valaki úgy. Reméljük sikerül túljutni ezen.
Fúúúú, ne haragudj, de ez az anyukás hasonlat szerintem nagyon, de nagyon rossz.
Azért az, hogy egy tapasztalt, elég nagy cégnél ekkora hibák történnek, ahhoz hasonlítani, hogy valaki életében először süt süteményt…
Egy dühös felhasználó dühös, stílusában kritizálható hozzászólásait meg egy az anyját rugdosó, ütő gyerekhez hasonlítani szerintem megint csak elég nagy csúsztatás. Itt senki nem ütött meg senkit.
Nem most először történt honlapmegújítás a világtörténelemben, nyilván vannak szakmai anyagok, hozzáértő szakemberek, akik ezt meg tudják rendesen csinálni, rendesen letesztelni(!), stb.
Mindenhol a management feladata, hogy gondoskodjanak arról, hogy a kiadott munka, feladat szakmailag elfogadható módon legyen elvégezve. És normális helyeken az is a management feladata, hogy ha hiba történik, akkor nyíltan és transzparensen kommunikálják azt.
Kedves Anett! Bár azt írod, nem szeretnél vitatkozni, azért engedd meg, hogy néhány megjegyzést tegyek a beírásodhoz, mert mindenkinek joga van elmondani a véleményét!
1.) Igen “bátor” és “egyenes” cselekedet, hogy miután kitiltották Tarziciát és nem tud reagálni az állításaidra, a háta mögött, igen hosszan elkezded boncolgatni, hogy miért is volt jogos a kitiltása, illetve üzletszerűen árult stb.stb. Ezt miért nem akkor írtad be ide, amikor még el tudta volna olvasni?
2.) Te “csak” leírtad a véleményed. Igen. Ahogyan Ő is csak leírta, mit gondol. Még az a szerencse, hogy nem vagyunk egyformák, habár nagyon úgy fest, hogy bólogató, jóvanazúgy emberkék mindig szimpatikusabbak a szóban forgó “hatalomnak”, mint azok, akik kimondják az igazat. Ja, hogy szerinted a stílus… hát nem a doktori disszertációját írja itt senki, szóval…Nem kell egyetérteni, senki nem kérte, de megvolt a lehetőséged, hogy akkor reagálj a véleményére, amikor tudott volna válaszolni. De nem, rúgjunk még bele néhányat, ugye???
3.) Határozottan visszautasítom Tarzícia (sőt, a saját nevemben is), hogy üzletszerűen árult a piactéren. Bármily hihetetlen, én is olyan “elmeroggyant” vagyok, hogy több, mint 500 üveg parfümöt halmoztam fel itthon. Ha nem hiszed, küldök szívesen fotót a szekrényekről, amiben tárolom őket. Ha bevadulnék, kb. 200-300 üveg eladó illatot fel tudnék ide tölteni, csak értelmét nem látom már, mert a piactér sem működik. Szóval nem kell levonni ebből messzemenő következtetéseket. Másrészt a piacteres tevékenység mellett cca. 1000 termék adatlapot töltött fel és több száz véleményt is írt.
4.) Amit már előttem is többen leírtak: ne üljünk már fordítva a lovon! Igenis az tény, hogy ezt az oldalt a felhasználók építették fel a kezdetektől fogva, ingyen! Miközben a mindenkori tulaj igen szépen profitált belőle, szóval nem nekünk kellene földig hajolva köszönetet mondani, hanem nekik összetenni kezüket-lábukat, hogy csináltunk nekik egy hihetetlen népszerű weboldalt. Legalábbis eddig.
Ennyi a varázslat.