Sziasztok!
Először is, szerintem pont jó, hogy nem a legutolsó bejegyzés látható egy adott topic-nál, ugyanis érdemes végigolvasni az egészet az elejétől kezdve, hogy eddig miket írtunk, sok minden ismétlődik, ugyanazokat az égető problémákat írtuk meg újra és újra. Pl. hogy a kereső kuka, egyes létező teméklapok eltűntek, a piactérre nem lehet napi 10 db terméket felölteni, ahogy eddig, a terméklapon nem jelennek meg a hirdetések, a felhasználónév mellett rossz a csillagozás, stb.
Másodszor. Én már hetekkel ezelőtt megírtam, hogy új szelek fújnak errefelé, a régi törzsgárda, a lelkes és kitartó tagok, akik a véleményeket írták, akik konkrétan éltették és fenntartották az oldalt, ők immáron le vannak sz…va, félre lettek dobva. A megújult oldalon már semmi más nem fontos, csak a reklám, a vak is “lássa”, az oldal 3/4-ét immáron reklám foglalja el, sőt van, hogy az egész oldalon hirtelen egy reklámvideo ugrik fel, rá kell kattintanod, hogy eltűnjön, szóval kattintásvadászat az egész. És akinek ez nem tetszik, tehet egy szívességet/mehet Isten hírével/ kinn tágasabb, a megfelelő válasz aláhúzandó. Sokan meg is tették, és igazuk van!
Én idealista/optimista vagyok, még kitartok, ki tudja meddig, rengeteg véleményt tudtam volna írni, ihletem és írhatnékom volt, aztán csak legyintettem. Még támogassam is ezt az oldalt?..Régebben lelkesen töltöttem fel új termékeket, ma már csak 1-2-t, kizárólag olyat, ami a szívemhez közel áll, limtált és különleges, de az új terméklapon nem szerepel a nevem feltöltőként, pontot nem kapok érte, nem értem, de mindegy is… A piactéren is már csak azért vagyok aktív, mert rengeteg felesleges cuccom van. Benne vagyok jópár fb csoportban, de se ott, se a Vinteden nem hirdetek, nem véletlenül. Én nem vagyok “megélhetési eladó”…A KM piac/zsibi egy kis zárt közösség volt, mindenki ismert mindenkit, megvolt a bizalom, az adás-vétel értékelésekre is lehetett támaszkodni, de ez is a múlté.
Minden esetre örülök, hogy láttam egy kimutatást, nem vagyok meglepve. Az utóbbi hónapok kattintás-számában benne van a tanácstalan, eltévelyedett felhasználók száma is, szóval megy ez majd még lejjebb is!
Azt, hogy hogyan tették tönkre az oldalt, és hogy én kiben és miért csalódtam oltári nagyot, nem csak itt a fórumon írtam meg (konkrétan emiatt a téma miatt regisztráltam ide) de a social media-ban is hangot adtam ennek, láttam, mások is megtették. De pusztába kiáltott szó volt, semmi nem éri el az ingerküszöbüket!
Írtam én rengeteg e-mailt a centralmedianak, a hibákkal kapcsolatban, ahogy az elején kérték, bennem tényleg megvolt a segítő szándék, de rájöttem, hogy hülyének néznek. Egy idő után már rém kellemetlenül éreztem magam, utálom ezt a szerepet, úgy tűnt, én vagyok itt a negatív alak, a feketeseggű és egyfajta szélmalomharcot vívok, pedig pontosan tudtam (ugyanis sokan megírták nekem e-mailben, szó szerint: “Ez valami borzalom, csinálni kellene egy új Krémmániát”) hogy ugyanúgy gondolkodnak mint én, és fel vannak háborodva ezen az egészen. De sajnos ennek nem igazán adtak hangot.
Legutóbb azt írtam ide, hogy vagy megszoksz vagy megszöksz.
Ja, a hibajavítás meg mint olyan, puszta szemfényvesztés! Két és fél hónap alatt se sikerült ordító hibákat kijavítani!
Részemről ott tartok, hogy annak drukkolok, csődöljön be az oldal.
“Mert megérdemlem!”
De amíg nincs igazi botrány ebből, addig mi, akik ennek ellenére maradtunk, nekünk be kell érnünk ezzel, ami van. Az új felhasználók meg úgyse tudják mi volt, mit veszítettek és egyáltalán mit lehetne, mit lehetett volna kihozni ebből az egészből…
Rengeteg mindent tudnék még írni, de valszeg jobb, ha nem teszem.
Vannak ennél hasznosabb, fontosabb és szebb dolgok is az életben.
Mindenkinek szép vasárnapot kívánok!
Üdv,
Tarzícia,
Ildikó
Kedves Misa! Erre a statisztikára hihetetlen kíváncsi voltam, köszönjük, hogy megosztottad! Csak annyit fűznék hozzá mint laikus, hogy szerintem azért nem lett rosszabb, mert 1.) sokkal többet kell kattintgatni, hogy valahová eljusson a kedves felhasználó, mintha direkt erre hajtottak volna rá. 2.) Ahogy előttem már felvetették, a régi felhasználók kétségbeesetten kóvályogtak az oldalon össze-vissza kattintgatva - ahogy azt én is tettem az elmúlt 2 hónapban.
Nem szeretnék kárörvendő hülyegyerek lenni, de lesz ez még így se, ha azok, akik eddig nem tették, töröltetik magukat az oldalról.
Én nagyon szomorú vagyok. Én egy NLC topik hatására “fertőződtem” a mániával, örök hálám minden régi kedves parfümösnek (gondolom, sokan vagyunk itt más nick-néven) Cirka, Horn Mici, Marcsano, Titimami, equipage és sokan mások… Fórum | nlc
130000 hozzászólás! Amikor az halódni kezdett, akkor lettem krémmániás. Sajnálom, hogy ennek is vége. Így már nem okoz örömet. Nem vagyok kíváncsi a sok egyéb véleményre, nincs kedvem kimazsolázni a parfümöket.
Én itt, a fórumon eddig csendes voltam, pár éve az első, többszáz véleménnyel írt profilomat töröltem- nem volt egy szép történet, egy teljesen vállalható véleményemet az egyik legocsmányabb módon szétkapott az egyik felhasználó meg a sleppje, egy másik platformon a mocskolásom új életre is kelt- , úgyhogy én mire kihagyás után új névvel visszajöttem, már kívülállóként és jóval kevésbé nagy elánnal írtam. Sajnálom, hogy ilyen elképesztő hibákkal megy az oldal,meg hát látszik, hogy jóvanezígy. A Piacteret mindig is használtam, most már csak küzdök vele, inkább privátban intézem, amit tudok, vagy kihagyom a legtöbb lehetőséget. A követés beállítása egy régi vágyam volt, leegyszerűsítené, hogy rákeresgéljek arra a pár felhasználóra, kit tényleg követek, akár véleményben, akár piactéri kínálatban, de sajnos a használatát nem tudtam még megugrani Az első pár év, amikor még épült és virágzott ez a közösség, az viszont nagyon klassz volt. Az még néha hiányzik. Ma már egy működő keresőnek is örülnék
Kedves @SaltyDog!
A KM-en a klikkesedés mindig is tetten érhető volt, sajnos én is tapasztaltam, a saját bőrömön, de nem hagytam magam elüldözni, és valszeg már soha nem fogom megtudni, mért támadtak meg anno tök ismeretlenül és minden jogalap nélkül, tettem kísérletet nem is egyszer a megbékélésre, eredménye sajnos nem volt, zsákutca, én lezártam magamban az egészet azzal hogy ez egyfajta csajos cicaharc lehetett, amit a pletyka és az elvakult irigység okozott, betudtam járulékos veszteségnek ill. mellékhatásnak, ez van, ha a KM-en a puszta létezésed is szúrja egyesek szemét.
Ha nem ragadunk le ilyen piszlicsáré ügyeknél, ilyen minden munkahelyen van, ahol nők dolgoznak, és globálisan nézzük a dolgokat, akkor az oldal ennél jóval több, és jóval többre érdemes! Engem ez zavar a leginkább! Egy közösséget kergettek szét, egy működő oldalt tettek tönkre.
Kedves @Tarzicia1,
persze, már én is érzem, hogy kár volt, mint ahogy az utána levő béketárgyalások is, persze udvariasan úgy teszünk, mintha elsimult volna, de mi máshonnan is ismertük egymást, nem lesz már soha olyan, mint volt. Amit bánok, az a többszáz vélemény, aminél akadt, ahol diskurzussá alakult, meg olyan vélemények, amiket az életem fontos pontjainál írtam, vagy nekem egyfajta önvallomás volt, akár csak magam felé is. Tudom, ez szentimentális így nagyon De megérte mégis, a közösségért, meg magáért azért az érzésért, ha valami kozmetikumért nyúlnék, azonnali igazodási pont volt nekem a KM. A parfümök, az más világ. Az mese, néha érezhetően egy-egy trauma, öröm, önkifejezés, abban fürdeni lehetett. Írás, és mazsolázgatás közben is. Ismeretlenül is akár, van, akit így “ismertem” meg, van, akit mindig olvastam,szinte soha nem értettem vele egyet, de volt egy más nézőpont, ezek mind hiányoznak .Most meg száraz kattintások, néhányan még küzdötök, de az a hangulat, az a közösség már nincs meg bennem, És a legszomorúbb, ahogy olvasom, hogy a segítő szándékú ötletelésre cinikus némaságon kívül Fórummodi az egyetlen, aki próbálja menteni a menthetetlent. Egy korszak vége. Kár
Nem, nem szentimentális! A véleményeink az adott lelkiállapotunkat, élethelyzetünket tükrözik, olyan, mint egy napló, jól mondod, egyfajta önvallomás, egy picike exhibicionizmussal megfűszerezve, mert más is olvassa, és remélhetőleg hasznosnak is találja, a parfümök esetében különösen igaz ez. Érdekes visszaolvasni, hogy miket írtunk pár évvel korábban, nekem a KM egy privát adatbázis volt, vissza tudtam keresni régi dolgokat, bár én nagyon utálom olvasni a korábbi véleményeimet, szinte restellkedem, ha nem is teljesen mást írnék, de másképp fogalmaznék, persze lehetne frissíteni is, de minek, kutyát se érdekli. Viszont az új oldalon lehet már törölni a véleményeket, én hirtelen felindulásból vagy 50 db véleményemet azonnal töröltem is, újat meg nem írok, pedig volna mit…
Ez van.
Ja, egy külföldi parfümös oldalon láttam, hogy ha valaki ír egy parfümről véleményt, lehet rá reagálni, meg is teszik, az egész valahogy közvetlen és személyes lesz, egy közösségi kommunikáció alakul ki, ahol ha virtuálisan is, de mindenki jóban van a másikkal. Na itt nekem ez is hiányzik.
Igen, ilyen topik volt az NLC-n , az volt a címe, hogy “Milyen parfümöt viselsz ma?” Olyan élő volt, mintha személyesen ismernénk egymást, mintha csetelnénk valamiről, ami mindannyiunkat érdekel. Ezt a KM soha nem tudta.
Én vagyok NLC-s Titimami, KM-ás illatvarázs*.
Egyetértek. Én is nagyon sajnálom, hogy vége. Viszont bizakodó is vagyok. Tudjátok.
Ahol egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik. Én ebben hiszek.
Az NLC csapat személyes kapcsolatot is ápolt. Összejöttünk többször. Vittük magunkkal a parfümjeinket, fújósainkat, mintáinkat. Zólyomi Zsoltnál találkoztunk, aztán mentünk együtt enni/inni. Tizenévvel ezelött a Niche vonal még érdekes, különleges és egyedi volt. Milyen illatokat ismertettünk meg egymással! Mintákat, parfümöket rendeltünk az ausliebezumduft, theperfumedcourt, és a 3. amerikai oldal nevére már nem is emlékszem, pedig vagyonokat hagytam ott…
Ha nem találkoztunk egymással, csak napi szinten cseteltünk az is nagyon jó volt.
Amúgy ez a csapat megvan a FB-on is, de már messze nem olyan.
Aztán lett helyette KM. Napi szinten bújtam az oldalt. Esti kikapcs, relax, nyugi volt. Vélemények és piacterezés miatt is ott voltam.
Hiànyzik az egész, de bizakodom, hogy lesz még valami jó.
Igen, emlékszem a Kilian ingyenminta-őrületre, a Creed Sublime Vanille közös beszerzésre, a sok körkérdésre, a napi kapcsolatra, a rengeteg csereberére, de jó volt! Téged még korábban, már az Illatfelhőn is olvastalak:)
És az adatvédelmi incidenst jelentettétek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak?
Mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez már az, ha begyűjtöttetek egy halom személyes adatot, amire nem volt semmiféle jogalap.
Lányok! Ha a személyes adataitokkal kapcsolatosan bármiféle jogsérelem gyanúja felmerül, ne legyetek restek panaszt tenni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság-nál.
Ügyfélkapun keresztül is meg lehet tenni. Ha nem vagytok biztosak a dologban, fel lehet hívni előtte a NAIH ügyfélszolgálatot.
A helyzet az, hogy felmerült a jogsérelem gyanúja, nem kicsit, hanem nagyon.
Az új oldalon a terméktesztelés címszó alatt ugyanis szó se volt semmiféle nyereményjátékról, egyértelműen az jött le a szövegből, hogy aki jelentkezik, annak küldik is a terméket, még meg is lepődtem rajta. Ezért aztán sokan jóhiszeműen megadtuk az adatainkat, csak utólag derült ki, hogy nem oda Buda! Amikor ezt itt páran szóvá is tettük, annyit kaptunk válaszul, hogy " A tesztelős játékok menete nem változott: annyi nyertest sorsolunk, amennyi az adott tesztelés adatlapján a bevezető mondatban szerepel. A legutóbbi játékoknál pl.10 nyertest sorsoltunk. A nyerteseket mailben értesítjük, utána pedig elküldjük a terméket."
Magyarán szólva mi vagyunk a hülyék, és ha eddig nem voltunk up to date krémmániás termékteszelés témából, vessünk magunkra, nem az az érdekes, ami akkor feketén-fehéren le volt írva! Ugyanis semmiféle “bevezető mondat” nem volt, sorsolásról, nyereményjátékról szó se esett! Sajnos nem mentettem el az oldalt képernyőfotóként, ezért így adott esetben perdöntő bizonyítékot sem tudnék prezentálni, már csak azért sem, mert amikor mindez kiderült, azonnal megváltoztatták a tesztelés szövegét, itt a fórumon nyoma is van, szóval bottal üthetjük a nyomát. Ez volt a nagy megújulás óta leggyorsabb hibajavítás az oldalon!
Egyértelmű, hogy indokolatlanul jutottak hozzá a személyes adatainkhoz!
Én megemlítettem, hogy ezt nagyon nem kellene annyiban hagyni, és biztos vannak köztünk jogászok is.
A válasz ez volt:
“Elnézéseteket kérjük, egy adminisztratív hiba miatt a legutóbbi két játék pályázati feltételei nem jelentek meg az oldalon. A tesztelős játék menete a korábbiakkal azonos, nem változott. A jelentkezők címét, telefonszámát azóta természetesen töröltük az adatbázisunkból…”
Kérdésem:
Hol a bizonyíték, hogy törölték a jogellenesen megszerzett adatainkat?
Alkérdés:
Meddig néznek még hülyének minket?
Zárójel:
Szívesen látom a jövőben a kertkapuban a KM illetékeseit, telefonon is hívhatnak bármikor, nekem aztán nincs titkolnivalóm (nevemet, címemet, mobilszámomat immáron tudják), szívesen elbeszélgetnék velük!
A NAIH az utolsó lépés, de megérdemelnék.
Utóirat:
Részemről már a megújult oldal miatti gyászmunka utolsó fázisában vagyok (tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás).
A jogászkodást meghagyom másnak.
Így is már jóval több időt és energiát áldoztam erre az egészre, mint amennyit kellett volna.
Ha jól értem, nem vállalták fel most sem, hogy hibát követtek el.
Bár, végülis, előfordulhat, hogy egy adatkezelő pusztán adminisztratív hiba miatt gyűjt jogalap nélküli személyes adatokat
Tény, hogy nagyon sok adatkezelő máig nincs tisztában a GDPR-al, néha nagyon durva dolgokat megengednek maguknak
Mondjuk szomorú, de sajnos Magyarországon ez a kultúra része, ha hiba történik, akkor mindenáron el kell kenni, sikálni. Az valahogy nincs benne a kultúrában, hogy a hiba nyíltan el legyen ismerve.
Megnéztem a mostani nyeremény játékszabályzatot, abban már csak a nyertesektől kérnek további adatokat.
Ja, ugyebár a megújulás óta nem igazán léptem be a krémmánia oldalára. Most beléptem, hogy megnézhessem a nyereményjátékszabályzatot.
Majd kb fél percig tartott, hogy megtaláljam a “kilépés” gombot.
Komolyan mondom, szerintem még életemben nem jártam olyan belépős-kilépős honlapon, ahol ennyire el van rejtve a kilépés ikon. És ráadásul csak egy apró kis ikon, világos szürke mintázattal (hogy jól lásd). Ha rámész az egérrel, nem írja ám ki, hogy “kilépés”.
Mégis hol tanulta a honlapfejlesztést az, aki ezt kitalálta?
Nem vállalták fel, de nem tartom helyénvalónak az “ez megy ma Magyarországon” című általánosítást. Normális cégnél, bárhol a világon, ha valaki ilyen fércmunkát ad ki a kezéből, másnap már nem kell bemennie. És ezt az oldalt még két és fél hónap után se sikerült helyrehozni, sokat elmond az egészről. Egyértelmű, hogy nincs semmiféle “fejlesztő team”. A fejlesztés mint olyan, szerintem egyszeri és megismételhetetlen aktus volt, adott keretből, oszt jónapot. Én úgy képzelem, hogy csak egy nyugdíjazott tata van valahol egy hátsó, sötét szobában, szájából csikk lóg, kezében olcsó dobozos sör, lábához egy öreg cirmos macska dörgölőzik. Néha szívességből ránéz az oldalra, és heggeszt egy kicsit rajta. De csak akkor, ha már nagyon dörömbölnek az ajtón.
Azért általánosítottam, mert sajnos nekem rendre ez a tapasztalatom, akár fizetős szolgáltatásoknál is. Pl. panaszt teszek, nem kapok választ két hét múlva sem, írok egy emlékeztető emailt, és akkor kapok valami elkenős, gázlángolós választ. Eszméletlen dolgokat megengednek maguknak egyes szolgáltatók
Néha van, hogy korrekt választ kapok, de sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy ez a ritkább. Ami szerintem nagyon nincs rendben.
És igen, nagyon sok munkahelyen nem tűrnék meg az ilyen minőségű munkát.
Egyébként nemzetközi csapatban dolgozom, ott az a szokás, ha hibázol, akkor beismered, elnézést kérsz, és igyekszel kijavítani.
Az adatvédelemhez kapcsolódva, a legutóbbi Reddit posztnál, ahol egy új krémmánia lefejlesztését szorgalmazták sokan, írta egy korábbi felhasználó, hogy a KM konkrétan ellopta a véleményeit. Egyik napról a másikra nem tudott belépni a profiljába, ellenben egy tök random, új felhasználó alatt megtalálta betűre pontosan a korábbi véleményeit. Konkrétan még annyitval sem probálták meg leplezni a dolgot, hogy pár dolgot átírjanak, hogy ne legyen ennyire feltűnő.
Visszaolvasható még szerintem ez a vélemény.
Ezek alapján nem lepődnek még, ha nem véletlen lett volna ez az adathalászat, és a legjobb döntésnek tartom, hogy minden véleményemet töröltem. Legyetek résen!
UD, nem voltam teljesen pontos, bemásolom a konkrét történetet az eredeti Reddit posztból:
"Én mindezeken átmentem már, de kb. már 6-7 évvel ezelőtt. Már akkor világos volt számomra, hogy mit művelnek az úgynevezett szerkesztők, vagy nevezzük tulajdonosoknak. Nagy krémmániás voltam a kezdetek kezdetén, imádtam. Aztán évről évre csökkent a lelkesedésem és nagyjából 5 éven belül teljesen ignoráltam. Felhasználtak és elvettek mindent amit berögzítettem, összegyűjtöttem, tapasztalatokat, leírásokat, fotókat. Törölték a kommentjeimet és kitették saját néven. Már a profilom se létezik és azzal az email címmel, amivel bent voltam, már regisztrálni sem tudok az az üzenet jön vissza, hogy már létezik profil, de ha meg be akarok jelentkezni, akkor közli, hogy nincs elérhető profil.
Törölték a kommentjeimet, leírásaimat, tapasztalataimat, majd pár hét múlva megjelent ugyanaz a szöveg (az én írásom) más nicknév alatt (képek dettó).
Írtam nekik egy emailt, hogy valami hiba van és nézzenek már utána plíz. Normális voltam, csak nem értettem mi történik. Onnantól kezdve a fiókommal semmit nem tudtam csinálni. A kommentjeim nem jelentek meg többet, a tapasztalatok amiket megosztottam (volna) dettó. Egy idő után már bejelentkezni sem tudtam és hagytam is a fenébe.
Volt olyan cikk ahol 9 hónapon keresztül nyomonkövettem és 2 havonta frissítettem, leírtam a tapasztalatokat az egyik krémnél. (Ez nagy szerelem krém volt, Anew, de már nem gyártják) Azóta sem találtam hasonló krémet, aminek olyan hatása lett volna a bőrömön. Aztán egyik hónapról a másikra hiába léptem be, eltűnt az összes anyagom. Arra gondoltam, hogy hiba. Aztán megjelent egy tök új nick név alatt. Nem sok változtatást csináltak, csak kitették a képekkel együtt."
És volt más is, aki ilyenről számolt be, de ez volt a legrészletesebb történet.
Jézusmária…
A Redditről megvan a véleményem, szeretem az összeesküvés-elméleteket is, de idáig még én se merészkedtem volna…
Nem lehet, hogy csak valami adminisztrációs hiba volt?..
Nekem eddig még csak fotóimat lopták el, az egyik konkrétan egy ismert és ma is jól menő parfümös weboldal volt, amikor észrevettem, rájuk is írtam, hogy ezt így mégis hogy, magával a tulajjal kerültem kapcsolatba, elnézést kért, a gugliban találta (Sensai the Silk) és ott szabad a pálya (vagy nem), hát én azóta írom rá minden fotómra a felhasználónevemet.
Bár szerintem mindig csak azt lopják el, és azt másolják le, ami jó. Az egy mondatos, semmitmondó véleményeket biztos nem fogják felhasználni.
A másik, fb csoportban történt pár éve, hogy egy kedves eladó, ismerem is őt a KM-ről, jóban is vagyunk, szóval semmi gond, használta fel az egyik KM-es véleményemet a parfümje eladásához (Amouage Beach Hut), akkor írtam is neki, hogy izé, köszi, számomra tök hízelgő, de ha kérhetem, írjon inkább saját gondolatokat a parfümről, ne az én soraimmal akarjon eladást generálni, és amúgy is, ha jól tudom, a KM-en megjelent összes vélemény a KM tulajdona. (Ez már akkor is felvetett bennem pár kérdést…érdemes lenne ennek is utánamenni, mégis hogy is van ez? Kié a szellemi tulajdon?..)
Eddig is már sok véleményemet töröltem, hetek óta gondolkodom azon, hogy talán mindet kellene?..
Nullázzam le 6 év munkáját?..