Örülök, hogy megindult valami változás (pl.: a telefon képernyőjét nem a női arc telíti be), azonban jó lenne, ha a szórendtartó keresőt mihamarabb kiiktatnák, mert pont ma, mikor ránéztem az oldalra, láttam, hogy feltöltöttek egy már régóta feltöltött terméket (a legújabb név: Dermedic Sunbrella Baby Napfényvédő Tej Gyermekeknek és Babáknak SPF50, régebbi feltöltések: Dermedic Sunbrella Protection Cream SPF50 for Children and Babies, Dermedic Sunbrella Baby Napfényvédő Arckrém Gyermekeknek SPF50). Szóval ami várható volt (termékmultiplikáció), bekövetkezett. Lehet, hogy változott az összetétel (a kusza összetevőket nincs türelmem végigbogarászni), de ez akkor is legfeljebb ugyanannak a terméknek az update-elt változata. A régieknél persze nincs ott, hogy már nem gyártják (és lehet, jogtalan is lenne rábiggyeszteni), de ez is egyértelmű bizonyítéka annak, hogy amíg diszfunkcionális a kereső, addig a KM is diszfunkcionális lesz. Mivel sokan nem látogatják a fórumot, javasolnám, hogy írják ki az oldalra, hogy a kereső helyreállításáig (ami remélem, prioritás) a google-t vegyék igénybe, a terméknév után pedig írják be, hogy krémmánia. Ez azért is jó lenne, mert így egy probléma mintegy fraktálszerűen generál több tucatot, amit már nem lesz olyan egyszerű orvosolni.
Én jelenleg csak a fórumot böngészem, néha ránézek, hogy működik-e a kereső (amíg nem, addig jegelem az oldal használatát). Hiú lévén hiányolom, hogy eltűnt, hány hasznos jelölésem van (hasznosnak jelölt vélemény és összes hasznos szavazat). A többi (nem elsődleges) probléma (nem tudom, említették-e már, ezért most ide leírom):
- Ha valakinek a véleményeit meg akarom tekinteni és a többedik oldalon egy termékre kattintok (és nem külön lapon/ablakban nyitom meg), amikor visszalépek, nem arra az oldalra kerülök, amiről elnavigáltam (lehetett ez a 8. vagy a 9. is), hanem a legelsőre. És aztán lépegethetek vissza egyesével, amíg el nem fogy a türelmem…
- És ebből következik a másik probléma, amely már a régi krémmánia hiányossága is volt. Nincs olyan, hogy tetszőlegesen kiválasszam az oldalt, amire navigálni szeretnék. Például ha tudom, hogy van egy régebbi véleményem, amit update-elni szeretnék, szintén oldalról oldalra kell visszalépkedni, mert nincs az oldal alján egy legörgethető mező, amiben kiválaszthatom az oldal számát. Ez nálam még hagyján, de akinek több véleménye van, annak lesz ez igazán kellemetlen.
- Ezt a problémát súlyosbítja, hogy 8 vélemény/lap az oldal alapbeállítása. Nem tudom, milyen meggondolás vezérelte a készítőt, de az európaiak többsége tízes számrendszert használ (tudom, hogy létezik és használunk mást is, pl. hatvanasat az időmérésre), de így mindenkinek jelentősen megnőtt a profiljához tartozó lapok száma is. És oldalanként nincs senkinek kedve visszaléptetni.
- Végül pedig volt egy véleményem, amit még az átalakulás előtt módosítottam. A régi KM ilyenkor az újabb módosítás értelmében előre helyezte a véleményezett terméket, míg a mostaninál szépen hátul van az utolsó előtti oldalon, mintha nem is módosítottam volna.
Én türelmes vagyok, szerintem januárig pihentetem az oldal használatát, amely nálam véleményezésben és vélemények olvasgatásában, hasznosnak jelölésében merült ki, aztán meglátom, mire jutottak. Mert hát ez egy Dávid-Góliát párbaj, és eddig Dávid áll vesztésre…