Konyhaművészet- Konyhaművészek :)

Az első karácsony nekem is pánik volt, mikor még nem voltam nagy konyhatündér (mondjuk most sem tartom magamat annak). Én mindig csirkehúslevest csinálok, baconbe tekert kacsamáj lesz még lilahagymás kukoricasalival. Lesz még rozé kacsamell, grillezett lazac meg korhelyleves is valamikor. Nem tipikus karácsonyi kaják, de ezeket szoktam csinálni, mert ezeket szeretjük. :smiley: Most úgy is vagyok vele, hogy mindig túlvállalom magam, és sajnos sok mindent meg sem eszünk, úgyhogy most jóval kevesebb minden lesz, mint amúgy szokott.
Utóbbi pár évben csináltam töltött káposztát is, de sosem fogyott el, ezért most hanyagolom.
Halászlét rendelek majd, mert csak én szeretem. Sós és édes sütiket rendeltünk még a közeli városban lévő cukrászdából, de én is sütök majd sajtos rudat, az is már hagyomány. Bailey’s-t szoktam még csinálni, most is lesz. :slight_smile:

2 Likes

Házi Bailey’s-t ismerőstől szoktunk kapni, imádom. :heart: Most ez idén szerintem sajnos elmarad. :frowning: De lesz tojáslikőr lesz házilag, már hagyomány, férjem keze munkája. Meg vagyok vele áldva - a mézeskalácson is csak azért megy a vita, mert szeretnék én is hozzátenni valamit a karácsonyi vacsihoz, de ő nem akar beengedni nagyon a konyhába. :smiley:
A lazac jó ötlet, köszi van itthon a fagyasztóban mindig, és szeretjük is, és legalább nem hús :slight_smile:

1 Likes

Én imádom a lazacot, egyrészt az ízét is, másrészt meg azt, hogy kb. 15 perc alatt kész van. :smiley:
Nálunk a sütés-főzés abszolút az én dolgom, az az egy, amihez a párom abszolút nem nyúl (max néha megkeveri a levest :smiley: ), de cserébe minden mást megcsinál kb itthon, takarítás, mosogatás, stb. Nagyon jó dolgom van szerencsére. :smiley:

2 Likes

Fú, mi ehhez képest nem vagyunk túl különlegesek. A rántott hal és hús mindig terítéken van, majonézes krumplisalátával, vagy aki jobban szereti, annak francia salival. Szoktunk kacsát sütni, itt már azért játszik a káposzta is. Levesnek húsleves, természetesen, de idén szeretnék sütőtök krémlevest csinálni. Illetve barátnőmtől kaptam receptet pulykához, lehet, hogy bátor leszek. Ennél merészebb nem szoktam lenni, a legtöbb ételt a gyerekkorom óta esszük az ünnepen, és bevallom, nekem ettől lesz karácsony a karácsony :slight_smile: Halászlé és töltött káposzta nem szokott lenni, előbbit nem szeretjük, utóbbit meg éppen elégszer esszük az évben :smiley:
Tavaly 15 emberre főztem karácsonykor, az nagyon kemény volt. A konyha az enyém, párom ebben azért annyira nem vesz részt, de ahogy @macooka írta, minden más házimunkában viszont besegít :slight_smile:

4 Likes

Nálunk egyelőre a mézeskalács ami már megvan - hétvégén sütöttük és díszítettük a kislányommal - csak félő, hogy mire karácsony lesz elfogy…Komolyan, nem tudok belőle eleget csinálni… :yum:

4 Likes

Nálunk van halevő vega a családban, sokszor csináltam ilyet, igazából inkább partikaja, mint klasszikus karácsonyi étel, de ha bármikor összeütök ilyet nagy sikere van- és a pláne benne, hogy tonhalkonzerv mindig van itthon. :slight_smile:

1 Likes

én idén karácsonykor totál egyedül leszek, úgyhogy valószínűleg a szokásos húspástétom-krumplisali kombó helyett (amit kizárólag ipari mennyiségben érdemes csinálni) csak sütök egy kacsacombot, meg veszek hozzá kész párolt vöröskáposztát mert egy főre annak nem állok neki. a sütit meg venni fogom a pékségben, mert ők ügyesebbek mint én :smiley:

4 Likes

@dunaimano, gesztenyés édessegre: én soxor csinaltam már gesztenyekrém tortát. nem kell sütni.

3 Likes

Azért ez sem egy rossz fogás

Zsírjábal sült libamáj l Lila füge - YouTube

1 Likes

Ugye Te nem használod ezt az “alapanyagot”? :crazy_face:
Húsz évig gyártottak fűrészporos kekszet - Agrofórum Online (agroforum.hu)

Már megijedtem, hogy betiltják a Korpovitot. Én azt hívom fűrészporos keksznek :laughing:

3 Likes

Juj, én azt imádom, az új magvas kedvencem.:cookie:

Az nekem is, pedig eddig nem szerettem. De a magvas, az zseniális.

1 Likes

Ezt nem ismerem, csak a hagyományos verziót, de ki fogom próbálni!

1 Likes

7622201137526

5 Likes

Ma van az utolsó munkanapom idén ("munka":grinning:, ma nem nagyon megy) mindig van Korpovitom bent, de most elfogyott. És úgy megkívántam, hogy nem igaz.:rofl:
De nem baj, este megyek a sütiért és bosszúból majd azt eszek.

6 Likes

Ahány ország, annyi sütemény: ezt eszik a nagyvilágban karácsonykor (life.hu)

2 Likes

Szégyen, de még életemben nem ettem csicsókát! Most viszont megjött hozzá a kedvem:
Mi a csicsóka, és hogyan együk? (origo.hu)

1 Likes

Ne szegyelld! Az igazi szegyen, hogy meg a letezeserol se tudtam. :joy:

1 Likes

Megnyugodtam. Na de mi lenne velünk, ha mindenről tudnánk?? :crazy_face:

1 Likes