Évszaktípusok, színtanácsadás - vélemények, tapasztalatok

Igen, emlékeztem a nevedre, már írtál korábban is. Azt hiszem, deep winter típust mondtál. Mondjuk, ha jobban belegondolok, elbírom a feketét és a mélyebb, karakteres színeket. A bőrszínem sem hófehér.
Szóval köszönöm a segítségeteket.

1 Likes

Én nyáron voltam színtanácsadáson, és nagyon érdekes tapasztalat volt. Én az élénk, harsány színeket szeretem, főleg a bíbort, királykéket, citromsárgát, zöldet. Féltem attól, mi van, ha amúgy nem is illenek hozzám :smiley: Amit nem tudok hordani, az a barnás színek, és a narancs.
Eleinte, amikor a tanácsadó elkezdte rám pakolni a kendőket, nem tudtam, mit kell látnom, majd egy idő múlva ráéreztem. Az is megdöbbentő volt, hogy fehér és fehér között is milyen különbség van. Az én fehérem a tiszta hófehér. Egyszerűen megváltozott az arcom azoktól a színektől, ami rossz, és kitisztult attól, ami nekem jó. Például a mentazöldtől a szemem alatt rendesen megjelent egy zöldes folt. A púder rózsaszíntől még a homlokom is malacrózsaszín lett. Volt olyan, amitől felpuffadt az arcom. A meleg pirostól besárgultam. De az én színeimtől fehérebb, tisztább volt a bőröm, és az amúgy picivel kisebb bal szemem megnőtt. Komolyan, hihetetlen volt.
Élénk tél vagyok, és szerencsére ösztönösen eleve azokat a színeket hordtam, ami nekem jó. Egyedül a mustár és napsárgát kellett kiiktatnom, amit korábban próbáltam magamra eröltetni, de a hideg citromsárga például csodásan kiemel. Amibe bele voltam betegedve, hogy nem jó nekem a vörös rúzs. Sárgulok tőle. De most már bátran hordom az erős, málnás, magentás rúzsokat, amik nem sötétek.
Ha tehetitek, tényleg menjetek el egy ilyen tanácsadásra.

10 Likes

Sziasztok, nagyon gondolkodok, hogy el kellene menni egy ilyen tanácsadásra, de nagyon széles a paletta Budapesten. Rengetegen rengeteg felé áron kínálják a szintanacsadást és elég nehéz választani.
Van akit ajánlanátok?

Szia! Mindenképpen olyan tanácsadóhoz, menj aki Huszka Ági tanítvány, mert ő nagyon jól tanít és aki ott végez, az nem lő mellé, nagy élmény és nem lesznek kétségeid, használják az újhullámos színtanácsadás kifejezést is rájuk:
Én őket ajánlom Budapesten:

Kovács ᴅᴇʟɪɴᴋᴇ (@delistyleblog) • Instagram photos and videos (Szombathely)
Rebeka Pinczés | színterápia (@colorsofthe_wind_) • Instagram photos and videos
Sminkes és Színtanácsadó Budapest (@mehesbettinamakeup) • Instagram photos and videos
Hajdú-Biharban és Hajdúszoboszlón szerénységem is vállal:
Kocsis Ildikó (@kocsisildi.style) • Instagram photos and videos
Sokan vagyunk még, de a fentieket személyesen is ismerem, jó mazsolázást kívánok, Google a barátod, ha ők nem lennének megfelelőek.

2 Likes

Szia,
Én mindenképp a “nagyobb nevek” közül választanék. Huszka Ági, Mengyán Eszter, Cseke-Kovács Zsófia, Szemes Nóra… Vagy bárkihez, akit ők jó szívvel ajánlanak. Tudom, drágábban dolgoznak, de ha már az ember lánya befizet erre, akkor nehogy valaki félrediagnosztizálja, inkább mennék a biztosra. És nagyon fontos a személyes összhang is, nézd meg jó előre a kiszemeltek posztjait, videóit. Remélem megtalálod a neked való szakembert!

Kicsit tartok attól is, hogy érdemes e elmenni. Nagyon vegyesek a velemenyek

Köszönöm szépen az ajanlasokat🥰

1 Likes

Szerintem ne tarts tőle, mert nagyon jó csajos élmény! Akiket írtam, róluk tudom, hogy jó szemük van és kedves személyiségek. De természetesen nézz utána, kiről milyenek a vélemények, sajnos sok kontár is van a piacon, jó marketinggel. Ha gondolod írj rám privátban, szívesen segítek.

1 Likes

Abszolút érdemes! Életre szóló élmény, ha engem kérdezel. :slight_smile:

1 Likes

sziasztok,
kicsit más megközelítése az évszaktípusoknak:

Láttam ezt a videót és Virág konkluziójával még színtanácsadóként is egyetértek, viszont egy hangzatos címet választott a videónak, azzal nem tudok egyetérteni - és végül is ő sem azt mondja, -hogy a színtanácsadás egyértelműen csak marketingfogás, vagy egyenesen átverés lenne. Ha jól csinálják, akkor nem fogod átverésnek érezni, nem lesznek kétségeid. Az a színtanácsadó, akinek a vendégei 50%-ban úgy állnak fel, hogy bizonytalanok, nem azt látták a tükörben, amit kell, az nem jó színtanácsadó, attól menekülni kell. Egy jó színtanácsadó veled együtt dolgozik, veled mondatja ki a dolgokat, nem erőltet rád semmit és nem tilt le semmiről. Az én székemben ülőnek hagyom, hogy maga mondja ki, az évszaktípuson belüli altípusát, csak akkor szólok közbe, ha nagyon nem azt látná, de ez alig fordult elő. Szerintem egy nő életében nagy haszna van, ha megtudja, milyen színekben csodálatos, fehérből vagy krémből válasszon-e menyasszonyi ruhát, melyik az a rúzs, amiért bátran nyúlhat a hétköznapokban, vagy egy esti programon és ami mellé, nem kell több réteg alapozó. Virág sminkes, nyilván ő szereti a hatásokat az arcon, az is egy hatás, ha egy tejfehér bőrű, szőke nőt mondjuk gótra sminkelünk, és valóban megfelelő világítással, photoshoppal, rengeteg sminkkel fog működni a dolog egy fotó erejéig, de valószínű a hétköznapokban, reggel a rohanásban nem fog menni. Én is azt mondom, hogy a színtanácsadásra nem kell ráfüggni, nem kell papagájnak öltöznöd, ha élénk tavasz vagy pl., isten őrizz, hogy lecseréld a ruhatárad. Ha csipegetsz az infókból és azt megjegyzed, hogy neked a hideg vagy meleg színek állnak jól, már az is jó.

6 Likes

Köszi választ, szerintem nagyon hasznos dolgokat írtál, és szimpatikus, ahogyan dolgozol.
A videó cím választása valóban félrevezető, viszont azt látom, hogy szinte már kötelező lett ez a fajta figyelemfelhívó címválasztás, amolyan clickbait módon.

Nagyon régen, több 15 éve 2 színtanácsadónál is megfordultam, a két alkalom között pár év különbség volt.
Az első színtanácsadó ha jól emlékszem lágy ősznek mondott. A színpalettán lévő színek finoman szólva nem olyan színek, amiket szívesen hordanék, és sztem nem is állnak jól.
A második színtanácsadó azt hiszem meleg ősznek mondott. Na ezek a színek már valamivel jobban tetszenek.
Mindkét színtanácsadónak feltettem a kérdést, hogy vajon miért van az, hogy élénk színű ruhákban dicsérnek meg? Mindketten elsőre azt válaszolták, hogy biztosan magát a színt dicsérik meg, nem azt, hogyan áll rajtam. Mindkétszer mondtam, hogy nem, pont hogy többen is kifejezetten úgy dicsértek meg, hogy mennyire jól állnak ezek az élénk színek, ilyet kellene mindig hordanom.
Az első színtanácsadó erre semmit nem tudott mondani, és a lágy ősz színdiagnózissal eresztett utamra :laughing:
A második színtanácsadó erre megmutatta az élénk tavasz színpalettáját, és azt mondta, az rokon színtípus, de akkor is meleg ősz vagyok :grinning_face_with_smiling_eyes:

Fogalmam sincs, hogy vajon tényleg ősz színtípus vagyok e, de leginkább az élénk tavasz színeihez vonzódom.

Mindenesetre harmadjára már biztosan nem fogok elmenni senkihez se, mert teljesen feleslegesnek tartom. Mondjuk azt már színtanácsadás előtt is fel tudtam mérni, hogy inkább a meleg színek állnak jól, nem a hidegek.

Ez a C Color theory, amit a Virág említett, érdekes, én nem ismertem.

1 Likes

A két diagnózisban közös, hogy ősz típus lettél, elképzelhetőnek tartom, hogy ebben azért nem tévedtek a kollégák! Ugyanakkor a lágy ősz és meleg ősz között nagy különbség van, a lágy ősz a legtörtebb, az ősz palettájából a legpúderesebb, enyhén világosabb színek állnak neki jól, míg a meleg ősz sokkal színesebb. Az is leképzelhető, hogy élénk tavasz vagy, erre csak egy kiadós kendőzés adna választ, nem kizárt, az emberek megérzései és a környezet visszajelzései nem rosszak általában. Személyes tapasztalatom azonban az, hogy a sötét ősz altípus az, akinél ott van a jolly joker kártya és gyakran oda lehet adni nekik az élénk tavasz színpalettát is, mert az is csodásan áll rajtuk. Egy élénk tavasz is nagyon szerencsés a színpalettája nagyságát tekintve, de azért az ősz színek nekik annyira nem előnyösek, tehát fordítva nem működik a dolog. Én magam is élénk tavasz vagyok, rajtam halál lenne egy padlizsán pulóver vagy rúzs pl. Ha abban érzed jól magad, nyugodtan viseld az élénk tavasz palettát.

2 Likes

Mindkét színtanácsadó kendőzött, és emlékeim szerint mindkettőnél elég hosszadalmas volt.

Igen, azt én is látom laikusként, hogy a lágy ősz és a meleg ősz színpalettája között lényeges különbség van, éppen ezért nekem úgy tűnik, hogy nagyon nem egy egzakt módszer ez a kendőzés, és valószínűleg nem érdemes szentírásnak tekinteni ezeket a színtípus diagnózisokat.

Igazából nyugodtan hordom azokat a színeket, amik tetszenek, nem igazán érdekel, hogy most beleillik e valamelyik állítólagos színtípusomba e vagy sem :laughing:

Ami még érdekes Virág videójában, és ezt nem igazán tudom, hogy hogyan illik bele a színtípusok elméletébe, hogy említette azt, amikor “ellentés” színnel emelnek ki egy színt valakin, pl. smink esetén.
Ha jól értem valami ilyesmi mechanizmus miatt foglalják a borostyánt is ezüstbe, és nem sárga aranyba? Úgy értem az ezüst, ha jól értem hideg, míg a borostyán inkább meleg színű, és a kontraszt kiemeli a borostyán színét?

Az egy hatás. Amire te gondolsz szerintem, az a komplementer színek, amelyek a színkörben éppen ellentétes oldalon állnak ezért kiemelik egymást. Virág sminkes, az arc sminkelésekor szerintem ő hatásokat keres, mondjuk, hogy egy zöld szemet kiemeljen, lehet kisminkeli pirossal vagy mittudom én. Ez egy alkalmi full smink esetén a fotózásig működhet is. A színtípusok elméletében a harmóniát keressük, azokat a színeket, amelyek az arcbőrrel harmonikusak, ezektől az arc kipihent, instant smink hatást mutat. Régen rossz, ha azt mondják ez a szín gyönyörűen kiemeli a szemed. A szemed lehet, de az egész arcot rohadtul sápasztja. Nem szemet kendőzünk, ha nem arcot. Mondok egy példát: én egy fehér bőrű, szőke, kékeszöld szemű tavasz nő vagyok. Egyszer egy otthoni hajfestés baleset miatt a hajam sötétbarna lett karamelszőke helyett. Nos a szememet gyönyörűen kiemelte ez a hajszín, csak úgy villogott a szemem, sajnos azonban szörnyen sápadt voltam és mindig megijedtem, amikor belenéztem a tükörbe. Nem Én voltam. A színtípus elmélet alapja bőrtónus, amely genetikailag adott, ezzel keressük a harmóniát.

1 Likes

Amikor én voltam tanácsadáson, én is a bőrömön láttam óriási változást.
Ami az én színem, abban üde, fehér volt a bőröm. Ami nem az enyém volt, hát ott volt minden :smiley: Zöldes árnyalat a szemem alá, malacrózsaszín fej, májbeteg sárga bőr, vicces volt nagyon és egyben fura is, mennyire lehet manipulálni a dolgokat csak a színekkel.
Nem kételkedem abban, hogy a megfelelő eredményt kaptam (élénk tél), mert amióta tudatosan figyelek a színekre, beigazolódott.
Alapvetően mikor kell egy ilyen tesztet megcsinálni? Mert nekem az volt a fura, hogy nyári késő délután volt, és már nekem nagyon sötét volt a szobában, ezért nehezebben tudtam ráhangolódni.

1 Likes

Kizárólag természetes fénynél való kendőzés mérvadó. (IKEA lámpa mellett sem te, sem a tanácsadó nem fog látni semmit. Aki lámpánál kendőz, attól menekülni kell.) Nyáron, késő délután ablakkal szemben lehet kendőzni, de nem tudom nem voltam ott. Biztató, hogy leírod, láttad az arcodon a változást, a jó ill rossz kendők mellett.

Ajánlásotokra megnéztem én is ezt a videót -és igen, megígértem, hogy elhallgatok, de ez annyira kiverte nálam a biztosítékot, hogy muszáj megszólaljak, nem bírom befogni a szám :sweat_smile: - hát, kiakasztott rendesen…
Ok, hogy minden rendszernek meg vannak a korlátai, de amiket ez a hölgy itt összehord, azok szerintem nettó baromságok. Nem ismertem őt korábban, semmit nem tudok róla, csak amit magáról is elmondott.

1. Kezdje talán saját magán. Borzalmas a hajszíne, pont olyan szarul áll neki ez a hamvas szőke, mint Csősz Boglárkának. Úgy 20 évvel öregíti, sokkal erősebb és melegebb kontrasztot kívánna meg a színtípusa. Csősz Boglárkának is nagyon jól állt fiatalon az élénk szőke, aztán sokáig a meleg-vöröses barna, de mióta hamvas szőkére váltott egy katasztrófa. Elmondja, hogy neki nem jött be a télség. Felteszem, hogy ő is ugyanabban a neutrál cipőben jár, mint én is, hogy ha letakarnak kendőzéshez smink nélkül, akkor jól megállapítják, hogy tél, de nem ilyen egyszerű a képlet, mert eleve mindig melegebbre festetem az összes szőrt a fejemen, majd hideg és neutrál tónusú színekkel sminkelek… Szóval azt adom, hogy a kendőzés sem szentírás, de profi sminkesként azért azt elvárnám, hogy legalább saját magát találja el. Egekbe dicsérik rajta a narancssárga selyeminget: ez menti meg az egész arcát, hiszen erős, élénk szín, aminek a selyem anyaga ad egy hideg esszenciát. Nekem a bronzere-pirosítója sem stimmel, túl narancssárga az egész, túl meleg. Meg a videó háttereként használt szürke is tök előnytelen. Lehet, hogy csak a kettő egymás mellett ilyen tré, de, ha ő egy színügyi szakember, akkor fektethetne erre is nagyobb hangsúlyt, hogy milyen lesz a videó vizuálisan.
  2. Hozza a hollywood-i példákat, hogy a stylistok is más színekben öltöztetik a klienseket, mint ami a színpalettájuk. Persze, de ez a Nicole Kidman-es megjelenés pont, hogy egy styling baki, amit azóta is a hátán hord az internet, nem a szabadság és a légiesség ünneplése… a színskáláján kívül úgy néz ki, mint a saját öreganyja…
  3. Mindenki hordja, amit szeretne, az a szép, amit magán szépnek lát. Aha… nyilván mindenki azt lát, amit akar, de sajnos az előnyös az sokkal objektívebb kategória. Szerintem ezzel a videóval konkrétan az ízlésficam alá adja a lovat. Nem baj, ha szarul áll, ha neked bejön, úgy a jó… Köszi, csak éppen kimegyek az emberek közé és kvázi lejáratom magam esztétikailag…
  4. Felhívja a figyelmet, hogy csak kedvesen a kommentekkel… OK, talán kezdje magán ismét csak. Az egész videó pikírt, szarkasztikus, totálisan lekezelő a színtanácsadást illetően. És ezek után persze legyen mindenki kedves és elfogadó. Hipokrita a köbön. Óriási red flag ez a nénje :see_no_evil:
2 Likes

Érdemes elolvasni, az eredeti videó alá Huszka Ági színtanácsadó oktató írt egy nagyon jó választ. Nekem az a gyanúm, hogy Virág is a “régi” színtanácsadó iskolában szocializálódott, amely olyan csodákat kezelt alaptézisként, hogy “Magyarországon alig van ősz típus, mindenki tél, nyár, esetleg tavasz, de többségben vannak a hideg típusok” vagy “minden típusnak van egy lilája”, aki barna hajú és barna szemű, tuti tél. Virágot is érdemes lenne kikendőzni, nekem pont a régi képein tűnik diszharmónikusnak télként, de persze így videón keresztül nem ítélkeznék. (Ebben a stylingban, pont meleg típusnak tűnik.) Nekem is Ági volt a mentorom, az ő oktatásán meg lehet látni mi a harmónia, tőle nem kerülnek ki olyan tanácsadók, akikkel a kuncsaftok 50%-a nem elégedett. Véleményem szerint a színtanácsadás nem szent írás, ha kapsz egy élénk tavasz diagnózist, onnantól fogva nem kell papagájnak öltöznöd és nem kell a lakásod falait is ilyenre festened. Beledilizni nem kell semmibe. Mint az élet minden területén, a megszerezett tudást értelmesen kell használni. Szerintem jó dolog, én örülök hogy anno elmentem egy workshopra, életre szóló élmény volt. Szerintem Virág arra jött rá, hogy vmi nem oké azzal, amit megtanult a színtanácsadásról a régi iskola szerint, ami döntően a 80-as évek esztétikáját vette alapul, ezt egyébként jól érzi, és most osztja az igét. Inkább utána kellett volna néznie, hogy hol tart ma a “tudomány”.
Én egyébként nagyon utálom, ha valaki hollywoodi példákkal jön, na az a marketingfogás… A színésznőket egy vörösszőnyeges esemény előtt kb. 10 fős csapat készíti fel, persze hogy jól néz ki, még akkor is, ha nem a színeit viseli. Miért? Mert még a dekoltázsívét is kontúrozzák, ha szükséges, hagyjuk már… Ha egy ilyen csapat venne engem kezelésbe valszeg én is jól néznék ki. Aztán hazamennék, lemosnám a sminket, levenném a Pucci, Gucci, Succi ruhát és beleérne a kezem a bilibe. Egy átlag magyar nőnek nem erre van igénye, szerintem. De annyit mindenki megérdemel, hogy ismerje meg a színeit, mutassanak neki egy tutkó rúzst, hogy könnyebben boldoguljon a hétköznapokban vagy az ő kis “vörösszőnyeges” eseményei előtt.

3 Likes

Csatlakoznék asianlover véleményéhez sok ponton, annyi különbséggel, hogy képtelen voltam teljes egészében végig nézni ezt a videot. Egyáltalán nem tetszett a látvány, amit a hölgy a videoban nyújt, végig azt éreztem, hogy valami nagyon el van szúrva, főleg, hogy színtanácsadásról beszél. Hogy a hajszín vagy a fénylő narancs selyeming az oka, nem tudom.
Nagyon régen, huszonévesen jártam színtanácsadáson. Akkor még csak néhányan foglalkoztak ezzel Magyarországon, sajnos már nem emlékszem a hölgy nevére. Egyedül voltam, és egész napos program volt. Lágy télként hagytam el a helyszínt, nem mellesleg nekem egy élmény volt és hihetetlenül jól éreztem magam.
Bevallom, ezek után sem tudtam úgy vásárolni/öltözni, hogy vittem a színskálát, és a szekrényemet sem ürítettem ki szinte nullára. Letapostam néhány évet és elkövettem orbitális hibákat is, végül magamtól is rájöttem szépen lassan, hogy nem csak ruházatban, de semmilyen vonatkozásban nem tanácsos meleg árnyalatokkal kísérleteznem, legyen az hajszín, smink, vagy ékszer. Tehát az én színtanácsadóm elég jól végezte a dolgát.
Sárgaaranyban úgy festek, mint a saját öreganyám, natúr sminkben dettó. A rézvörös vagy szőke haj kb. 20 évet öregít rajtam, ugyanakkor a természetes, fáradt egérszar színű (azaz semmilyen barna) hajszínemen is volt mit javítani (hiába az az eredeti szín, ami állítólag mindig a legjobb, mégis jelentéktelennek tűntem vele). A tompa, elmosódott, koszos-szürkés színek valamint a földszínek sem az én világom, bármennyire tetszik fotókon a natúrszínekbe bújtatott elegancia.
Visszatekintve minderre azt tudom mondani, hogy engem egy profi tanácsadás indított el az úton, de kellett hozzá több éves saját tapasztalatom is. Akinek van hozzá kedve, ideje (és pénze), szerintem 1x mindenképpen menjen el egy ilyen tanácsadásra, hasznos és kellemes időtöltés. Persze, ahogy Kodi is említi többször, nagyon fontos, hogy megfelelő szakembert válasszunk.

2 Likes