Évszaktípusok, színtanácsadás - vélemények, tapasztalatok

Úgy vettem észre, hogy egyre elterjedtebb dolog a színtanácsadás, amikor “kiderítik”, hogy milyen évszaktípusba tartozol, és hogy milyen smink, ruha, stb színek állnak jól ez alapján. Voltatok már ilyenen? Milyen tapasztalataitok vannak?

Hello! Én nem jártam ilyenen, de sok videót megnéztem a youtube-on és rákerestem pinteresten. Ennek hála, ma már sokkal jobb érzékkel választok sminket, de ruhákat is. Nekem a legnagyobb lépést az jelentette, hogy megértsem, ami tetszik, az koránt sem egyenlő azzal, ami jól is áll. Ez inkább a ruhákra volt igaz, de így került lapátra az össze hideg szürke és hideg rózsaszín darab :slight_smile:
Ez ugyan nem a színtanácsadáshoz tartozik, de kapcsolódó téma: a Kibbe-féle tipológia. Hát, ez volt az, amit tényleg mérföldkőnek neveznék. Kötelező tananyaggá tenném középiskolában!!!
Szóval ez szerintem olyan téma, amiben, ha elmélyed az ember, és van egy arc, meg egy egész alakos fotója, akkor DIY alapon is sokat segíthet magán :wink:

Erről a Kibbe-dologról tudnál valami konkrétabbat írni/küldeni? Köszi! :slight_smile:
Én annyira szeretném magamat valamilyen színtípusnak hinni, aztán vagy igaz, vagy nem. Neked hogy sikerült kikövetkeztetned, hogy “mi vagy”? :smiley: Én a tél meg a nyár (most az altípusoktól tekintsünk el) között szenvedek, de igazából sosem volt olyanom, hogy mondjuk szerettem a narancssárgát vagy a teveszínt. Nem küzdöttem hozzám nem illő színekkel, mert sosem szerettem őket. Szóval megyek majd tanácsadásra, de nagyon érdekelne, hogy ki hogyan következtette ki, hogy mi, és hogy volt-e valaki profi, aki megerősítette (vagy cáfolta).

Hello! David Kibbe a 80-as években publikálta a Metamorphosis című stílustanácsadó könyvét. Forradalmi újítás volt, hogy a körte-alma-homokóra háromszöget egy sokkal komplexebb rendszerre cserélte le. A testalkat (csontozat, szikárság vagy “puhább” tónusok, arcvonások) szerint talán 13 kategóriát állított fel. Ebben a rendszerben a formák állnak a középpontban, nem a színek, arra mutat egy megoldást, hogy a Te testmagasságodhoz, testalkatodhoz és arcformádhoz milyen szabások, formák állnak jól. De ez annyira precíz, hogy a kabát hosszától, a cipők fazonján át az ékszerekig beosztja, kinek, mi az előnyös. Vagy például kitér a mintákra is, pl geometriai formák, állatminták ruházaton. Szerintem zseniális, és tényleg az utolsó szóig igaz!

Van erről egy viszonylag hosszadalmas teszt, linkelem:

Szerintem az abszolút ász, ha belőtted a Kibbe-típusodat, és utána ráilleszted a színed, továbbá az alaptónusod (mert ugye az nagyon nem mindegy szín ügyileg, hogy warm-neutral vagy cool az undertone, például ez megadja, hogy arany vagy ezüst ékszerekben gondolkodj, meg az összes ruhaszínt is befolyásolja, hogyan fog állni. Ebben nekem van egy kis hiányérzetem, az évszakos besorolást illetően. Valahogy nem világítják meg eléggé szerintem. Persze lehet, hogy nekik az annyira egyértelmű, de mikor én ezeket a videókat néztem/olvastam, akkor nekem valahogy ez az alaptónus dolog lehetett volna még súlykolva. Főleg, ha neutral az alaptónus, akkor még nehezebb lehet beletrafálni a helyes színbe, mert félrevezető lehet, hogy két világ közt állsz félúton.)

Ezen a blogon a Kibbe Quizz mellett ott van az évszakos besorolás is, én is így csináltam, hogy sztárok fotói hasonlítottam össze a sajátommal, és kerestem az egyezést.

Youtube-erek közül nekem Justine Leconte és Aly Art videói voltak a segítségemre, innen is hálás köszönet a hölgyeknek! :pray:
Pinteresten a 30 something Urban Girl volt nagyon hasznos, de nagyon sok évszakos pin van, meg Kibbe-s is!

Kíváncsi lennék, milyen élményeid lesznek majd a tanácsadáson, írj majd róla! :slight_smile:

4 Likes

Én ősz típus vagyok, ez egészen biztos, elég rám nézni. :grinning: Illetve, úgy 15 éve voltam Nők Lapja iskolájában (nem tudom, hogy létezik-e még), ott volt ilyen, és ott is megerősítettek ebben (mondjuk akkor még altípusokról nem volt szó).
Viszont én azért mindenféle színt felveszek, mert úgy vettem észre, hogy nemcsak az adott ruha színe számít (rózsaszín), hanem az árnyalata is. Mert lehet, hogy egy babarózsaszín nem áll jól, de egy barackosabb beütésű már igen.

1 Like

Én voltam ilyenen és szuper dolognak tartom, megerősítettek Tavaszságomban és mostmár az altípust is tudom. Ha mentek ilyenre akkor arra figyeljetek, hogy a színtanácsadó természetes fényben dolgozzon, takarják le a hajad, ne maradjon rajtad smink.

Én a kedvenc színeimet akkor is hordom, ha tudom, hogy színtípus szerint nem való nekem. Egyébként azt látja az ember magán, mi áll jól és mi nem. Szerintem változik is az ember, pl. én warm neutral vagyok, de amióta hajlamos a bőröm vörösödésre, sokkal kevésbé warm. Sőt, ha erre rásegítenék egy hidegebb hajszíntónussal, mondjuk meghagynám az ősz hajam, lassan egész más színeket kéne hordanom.

3 Likes

Engem is érdekelne ez a “Kibbe-dolog”, ahogyan @pomme írta. De csak annyira, hogy összevessem a “valóvilágommal”. Nem árt, ha kap az ember néha egy kis visszajelzést. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Nagyon-nagyon köszönöm! :slight_smile: Tündér vagy! Ezzel most elleszek egy darabig :smiley: :kissing_heart:

Sziasztok!
Remélem még valaki olvassa ezt a topikot :smiley:
Voltam azóta színelemzésen (stíluselemzéssel egybekötve), megpróbálom értelmesen összefoglalni a tapasztalatokat. :slight_smile:

Akiknek ajánlom:

  • akiknek tényleg gőzük sincs, hogy milyen típusba tartoznak
  • akik nem ragaszkodnak foggal-körömmel bizonyos színekhez, és nyitottak a változásra
  • akik nem most állnak neki fogyni/hízni, hanem viszonylag állandó a testalkatuk

Én elég vegyes érzelmekkel mentem haza sajnos, de ez valószínűleg az én hibám.
Világéletemben tél (sőt, sokszor élénk tél) típushoz illő dolgokat hordtam mind színben, mind stílusban. Imádom a fukszia rúzst, a fekete flitteres-csillámos dolgokat, az összes szikrázó ezüstös giccset, amit a karácsonyi szezonban partiruha címszó alatt ránksóznak minden évben… Fekete tusvonal nélkül maximum a postáig megyek, a glamrockos cuccok és a szuperszínes csillámpónis dolgok nálam alapfelszerelés.

A hajamat sötétbarnára festem, és bár alapvetően hideg árnyalatú, 2 centi lenövés senkinek sem tűnik fel, annyira sötét. Igazából csak azt a pár ősz hajszálat takargatom. Ennek ellenére az volt a mondás, hogy nekem szuperül állna a leghidegebb sarkirókás őszes szőke is, nyugodtan fessem be a hajamat, istenien fog állni. Volt már világosabb a hajam, körülbelül fél napig bírtam, aztán visszafestettem sötétre, mert annyira nyomorékul állt, mint amikor az ázsiaiak az alapból (szinte kékes)fekete hajukat próbálják szőkíteni, és még nem is látod az arcát, de fél kilométerről ordít, hogy szarul áll neki. Na nekem is ilyen bénán álltak a világos, hamvas színek. Elvileg hideg nyár lettem (nyár-tél).

Sajnos utálom a tündérhercegnős cukorkás pasztell színeket, kizárólag körömlakkban hordok ilyen (rajtam) halott árnyalatokat. Szóval aki ilyen makacs mint én, annak nem ajánlom. Állítólag csak szürke szemceruzát/szempillaspirált hordhatok, lilás-rózsaszínes pasztell színeket a szememen. Kaptam egy ilyen sminket és úgy néztem ki, mint szaros Pista Jézus nevenapján, már bocsánat. :smiley: Üvöltött róla, hogy rossz. Én legalábbis annak láttam. Azt is megkaptam, hogy kicsi a szemem, nagyítani kéne optikailag. Nem akarok arcoskodni, de nagyobb összeget tennék rá, hogy ha az ismerőseimnek 3 dolgot kellene mondaniuk, ami nagyon én vagyok, abból egy biztosan az ordenáré nagy kék szemem lenne.

A smink mellett a másik számomra haszontalan rész a testalkat (és ebből levezetve a stílus)elemzés volt. Sajnos maga vagyok a megtestesült jojó-effektus, és decemberben eléggé be tudom dobni a gyeplőt a lovak közé…szóval van rajtam felesleg, de tudom, hogy ebből áprilisra már semmi sem lesz :smiley: Alapvetően vékony derekú vagyok, nagyon-nagyon keveset hízok hasra, de tényleg (szerencsére). Megkaptam a tanácsadáson, hogy azért a pocakomat(!) takargassam, ha lehet. Na most a “pocakom”, az mondjuk másfél centis, ha egy egyenes vonalat próbálnék húzni mellkas alól lefelé. Ha 2 napig nem eszek puffasztós zöldséget (sajnos mindet imádom), akkor +10-15 kiló súlyfelesleggel is totál lapos a hasam. Ez a két észrevétel eléggé wtf élmény volt nekem, mert a combom most tényleg durván vastag, a fenekem is eléggé tiszteletet parancsoló :D, de azokat arányosnak mondta, azokkal semmi baj nem volt, takarni sem kell. Hát nemtom…

A testalkatelemzést meg tényleg csak annak ajánlom, aki jó ideje ugyanannyi kiló. Mert a tanácsadás nagy része arról szól, hogy mit (ne) hordj, ha van felesleged. Ha mondjuk fél év múlva topmodell leszel, akkor tök felesleges volt az egész. A hosszanti arányok nyilván nem változnak, de ez a rész kb. másfél perc, hogy meddig érjenek a ruhák, hogy ne nyomjanak össze/csináljanak végeláthatatlan póklábakat. Aki jojózik, annak teljesen felesleges ez a rész (tudom, nem kell jojózni, mindenki ezen van, nyilván :stuck_out_tongue: ).

Összességében ennyi jutott eszembe hirtelen a tanácsadásról. Én mindenkinek azt ajánlom, hogy kizárólag a színelemzésre menjen, arra is csak akkor, ha tényleg fingja sincs, hogy mi lehet. Mert ha valaki pl. tudja, hogy hideg típus (mint én) és tudja magáról, hogyha a fene fenét eszik, akkor sem mond le a fekete szemceruzáról, egy elegáns selyemingről, meg a glitteres körömlakkról karácsonykor, akkor az ne menjen.

Remélem segítettem, ha van kérdés, szívesen válaszolok. :slight_smile:

Még egy kis kiegészítés: úgy lettem elvileg nyár típus, és úgy ajánlották nekem a hamvas világosszőke hajszínt, hogy a szemöldököm majdnem fekete, pedig azt nem festem.

10 Likes

Hát ez tényleg elég rosszul hangzik:D, sajnálom a kellemetlen élményt. Annyira szomorú, hogy egy alapvetően jó módszer is ellaposodhat a sok kókler miatt. Ha felkapnak egy-egy területet, megjelenik egy csomó képzés és boldog boldogtalan “szakértő lesz”, ki tudja mennyi tehetséggel. Én nem fejeztem be a stylist sulit, de bevallom lehet nem is fogom, mert nem a papíron múlik a szakértelem, és nem nekem való a szolgáltató ipar, erre már rájöttem. Én is kacérkodtam a szín tanácsadással, de a te most megint a kontra oldalra lökted a mutatót. Köszi, hogy elmesélted.

2 Likes

Jajj, nem akartam elvenni a kedved. :slight_smile: Nincs jobb annál, mint amikor az ember azt választja hivatásának, amit imád. A sok pózer stylist között lehetnél te a hiteles, üdítő kivétel :slight_smile:

Szerintem már olyan ez a színtanácsadás, mint valami vallás. Kiválasztják, hogy ez vagy, és kész, nincs apelláta, nincs megalkuvás, vagy megszoksz vagy megszöksz, de kőbe van vésve minden. Legalábbis ahol én voltam, ott ilyen katonás rend volt…
Most hülye példa, de Palvin Barbi nekem nyárnak tűnik. Most mondja már valaki azt, hogy szarul áll neki a fekete tusvonal, sose merjen olyat használni, mert csúnya lesz, mondja vissza az összes L’Oréal szerződést, mert csak égeti magát, hát nem látja, hogy ROSSZUL ÁLL? :smiley: :stuck_out_tongue: Szerintem nem kellene ennyire mereven kezelni ezt az egészet.

A másik halálom az Lakatos Márk, aki még ezer éve az átalakítós valóságshowjában mindenkit vörösre festett, mert az jó lesz. :smiley: És ő is híres és elvileg hiteles és magyar viszonylaban szupersztár. Inkább józan paraszti ésszel kellene nekiállni az ilyeneknek, de lehet, hogy nagyon sarkítok.

5 Likes

Én úgy vagyok vele, hogy minden szín jól állhat minden típusnak, csak a megfelelő árnyalatot kell megtalálni, plusz a kiegészítőkön is sok múlik.

4 Likes

Ez így is van, ez az alapja. Kivétel a fekete és a fehér, amit csak a telek hordhatnak papíron. Ezen hisztizek :smiley:

Pont a félelmeim igazolódtak be a színtanácsadással kapcsolatban. De a csúcs az volt, amikor azt olvastam egy nagy névtől, hogy színtípus szerint válasszunk párt és a lakást is ennek megfelelően rendezzük be.

4 Likes

Jajjj de gáz. Annyira elveszik a kedvem a tanácsadástól ezek a rossz történetek. Nem szeretném ha engem is ezzel azonosítanának.

Teljesen egyetértek veled. A legnagyobb gond szerintem, hogy ezek a tanácsadások csak a fogyasztói társadalmi reagálások az alany egyéni problémáinak elkendőzésére. Természetesen vannak jó tanácsadók is és sokan helyén is tudják kezelni az infókat, de sokan csak önigazolást keresnek. No ez messze visz, én meg filozofikus hangulatba kerültem, hogy végigaludtam az éjszakát:D.

2 Likes

Sziasztok, én pont ezen dolgok miatt nem mennék színtanácsadásra mert tartok attól, hogy olyasmiket javasol a nőci ami mondjuk nekem nem tetszik és onnantól megingatott engem az önbizalmamban ha mégis a kedvenc színeimet hordom. Ha meg az általa javasoltakat hordom akkor meg nem érezném magam önmagamnak (nem tudom ez így mennyire érthető megfogalmazás :laughing:)
Plusz: könyörgöm, ízlések és pofonok! Az hogy az én típusomnak teszem azt a vörös áll jól a Nagy Színtankönyv szerint, attól még lehet hogy a férjemnek nem az tetszik rajtam mert az ízlése más mint a Nagy Színtankönyvet szerkesztő divatguruké. Pl. barátnőm is volt ilyen tanácsadáson és amit eltalált a nő nála azt józan paraszti ésszel is láttuk rajta, amit meg “tiltott neki” az szerintem a barátnőmnek kifejezetten jól állt. Javasolt viszont neki olyan színt ami meg egyenesen fura rajta…amúgy magának a barátnőmnek is ez a véleménye. Oké nem volt szerinte haszontalan a dolog de én nem látok változást azóta rajta csak abban az egyben hogy egyetlen színt már használ amit azelőtt nem. Hát erre kár a huszonezer forint. Ja, neki is a hasát kell takargatnia a nő szerint…holott egy csinos lányról beszélünk!
Ez még viccesebb annak tudatában, hogy manapság a csapból is a “fogadd el magad” meg a “légy önmagad” folyik, erre konkrét “szakma” épül arra is hogy milyen színt nem hordhatsz. Vicc :sweat_smile: Mondjuk mit várunk egy olyan világban ahol már kutya szőrfestés styling is van :laughing: Sok mindennel próbálják lehúzni a nőket. Férfiaknak vajon miért nincs ennyi baromság? :smirk:

6 Likes

Nagyon érdekes a topic, megmondom őszintén nekem cinikus módon mindig az jut eszembe, ha lenne rá keret, több színtanácsadóhoz is elmennék, vajon mind ugyanazt tanácsolnák-e? :wink:

5 Likes

Anett, tökéletesen leírtad, amit érzek, köszi :slight_smile: Én is így vagyok vele, hogyha nem húzhatnám ki a szemem feketével, akkor az nem én lennék és nem érzeném magam önmagamnak :smiley: Mondjuk vicces, hogy mennyire “meg tud borítani” egy ilyen tiltás. Hamarabb mondanék le a kávéról :smiley: Én is azt éreztem, hogy amit józan paraszti ésszel ki lehet következtetni, hogy mi jó rajtam, az bárkinek menne… Nem tudom, hogy mennyi kókler van, de ezek szerint nagyon sok, mert ugyanazt írtátok, mint én és kísértetiesen egyforma minden, pl a “pocakozás” is :stuck_out_tongue:

1 Like