Évszaktípusok, színtanácsadás - vélemények, tapasztalatok

De hogy lehet valaki sminkesként annyira hülye, hogy styling bakikat sorol pozitív példaként arra, hogy nem a saját színeiben van? Szerencsétlen Nicole Kidmant hiába készítették fel 10-en, egy se merte megmondani neki, hogy előnytelen a hajszíne és a ruhája tónusa is? :sweat_smile: Nyilván nem, se neki, se Julia Robertsnek nem mernek szólni, hogy egyes szőke árnyalatokat pedig el kéne felejteni :sweat_smile:

1 Likes

Nincs olyan, hogy lágy tél altípus. Hideg Tél, Élénk Tél, Sötét Tél altípusok vannak… A telekre nem jellemző a lágyság, nekik az élénk, tiszta, hideg, sötét színek állnak jól… A lágy az tört színeket hoz magával, finom szürkével kevert színeket. A nyaraknak és az őszöknek van lágy altípusa, szóval valami nem oké, ha tényleg ezt mondták neked. Persze ettől még lehetsz Tél, csak nekik pont nincs lágy altípusuk.

Egyetértek. Nikole Kidmant gyakran szokták világos nyárnak stylingolni, pedig ő elég egyértelműen egy meleg tavasznak néz ki, nagyon szép vörös hajjal. Nem tudom miért van ez. Lehet, hogy olyankor olyan a haja, az adott, aztán ahhoz próbálják igazítani a ruha színét, ami megint csak egy ódivatú amatőr dolog. Pont ha már sápasztja a szőke haj, érdemes lenne egy neki jól passzoló színt választani ruhaként. Érdekes, mert mostanában szinte a összes filmjében vörösesszőke volt, ami jól áll neki. Az is lehet, hogy Nicole, a magánéletben szeret szőke lenni azt hiszi fiatalabb tőle, lehet ez a dilije.
Visszatérve Virág szerintem egy kicsit átesett a ló túloldalára. Csodálkozom, mert a sminkesek azért szokták látni, kinek mi áll jól. Több sminkest ismerek, akik egyben színtanácsadók is.

Kodi, ez kb. 30 éve volt… :smiley: Azért akkoriban még nem volt ennyire csiszolgatva a színtanácsadás. Hideg tél hogyan lehet, mikor a tél eleve hideg? Ősz és tavasz biztosan nem vagyok, ezt nagyon egyszerűen abból is meg lehet állapítani, hogy csak az ezüst színű ékszerek állnak jól. De például a rikító zöld, citromsárga, magenta meg agyon nyom és nem is érzem jól magam ezekben a színekben, tekintettel arra, hogy kb. 155 cm alacsony vagyok és 50 kg. Akkor lehet, hogy nyár vagyok, de abból meg az élénk vagy nemtom… :smiley: :smiley: Létezik nyár típus barna szemmel és sötétbarna hajjal? Őket mindig úgy jellemzik, hogy kék-zöld-szürke, tehát mindenképpen világos szem és hamvas hajszín. Most azért elgondolkodtam, hogyan lehet kb. 9 milliárd embert besorolni 12-16 típusba? :smiley:

Abszolút laikusként kotyogok bele, egyáltalán nem értek hozzá, csak követek egy-két ilyen témájú insta oldalt és szeretem nézegetni. Én úgy látom (amit Kodi is említett már), hogy pont az a része az “elavult” a színtanácsadásnak, amivel régen is tele voltak a magazinok, hogy ha ilyen a hajad/szemed, akkor csak ez vagy az a típus lehetsz… Akiket én követek, azt “vallják”, hogy bárki lehet bármilyen típus bármilyen adottságokkal, nem azt kell nézni, hogy milyen a hajszín/szemszín, hanem hogy milyen színek állnak jól, melyik árnyalatokkal a legszebb a bőrtónus. Pl. a szeplősek (ld. Lucy Liu) vagy a zöldes-barnás szeműek (ld. Krysten Ritter) nem kizárólag meleg típusba tartozhatnak és nem feltétlenül a természetes hajszín a legelőnyösebb, ami a leginkább kihozza az egyén szépségét. Nekem ez sokkal szimpatikusabb megközelítés, már csak azért is, mert a sárgás bőröm, a zöldes-barnás szemem és a szeplőim miatt sokáig azt hittem, ősz típus vagyok és nem értettem, miért nézek ki borzalmasan, ha narancssárga vagy bézs van rajtam :sweat_smile:

Igen, a tél típus eleve hideg, de ennek az altípusai a sötét, az élénk és a hideg tél. Értelemszerűen a sötét tél a téli paletta legsötétebb, az élénk a legélénkebb, a hideg pedig a leghidegebb színeiben ragyog a legjobban. A tél típusok fő jellemzői a hidegség, az élénkség és a magas kontraszt. A nyár szintén hideg, de alacsonyabb kontraszt és lágyabb, tompább színek jellemzik, altípusai a hideg, a lágy és a világos nyár (tehát élénk nyár nincs). Tulajdonképpen az a különbség, hogy mennyire “bírja” az ember a sötétebb színeket, erősebb kontrasztot, akinek ez előnyösebb (pl. nem nyomja el a fekete), az tél, akinek inkább a púderes színek és világosabb tónusok előnyösebbek (ami egy tél típust sápaszt), az nyár. Persze nyár típuson belül is van olyan, aki “elbír” kicsit több kontrasztot, ld pl. Bella Hadid sötétbarna haja, ami szuperül áll neki.
(Hozzáértők nyugodtan javítsanak ki, ha hülyeséget beszélek :smiley: )

1 Likes

Bőrtónushoz nézzük a színeket, ha belegondolsz a bőrtónusodat nem tudod lecserélni (még akkor sem ha napozol, következő felvetés) a hajad színét tudod változtatni, illetve életkorral is változhat. A nyarak a világos, hideg, tört színekben mutatnak, nincs köztük élén altípus (világos, lágy, hideg). A nyarak legszínesebbje a hideg nyár. Vannak nálad érdekességek, mert a telek pont kedvelik a magentát. Nem tudom, egy újrakendőzésben nem gondolkodsz? Nyilván nem lehet 9 milliárd féle színtípus (elvileg 64 féle bőrtónus van), az kezelhetetlen lenne, néha mi színtanácsadók is kevésnek érezzük a 12 színtípust, de azért mindenkit be lehet sorolni. Főszabály szerint nem árul el semmit a természetes hajszín pl., de azért vannak olyan jellegzetésségek, amelyek bizonyos típusoknál nem fordulnak elő, pl. én még nem láttam hideg típust természetes vörös hajjal.

Dedede… mostanában gondolkodom, hogy újra el kellene mennem. A magenta nagyon tetszik amúgy, csak magamon, nagy felületen nem tudom elviselni (pl. blézer). Olyan érzésem van benne, hogy mindenki engem néz. :laughing: