Nem hiszem, évekig dolgoztam laborban gumikesztyűben (és néha gázmaszkban…), nem volt problémám, legalábbis ilyen jellegű nem. Néha, megmagyarázhatatlan okokból van még melltartó-mintás ekcémám is, főleg télen. Azt hiszem a maszkpánt-ekcémát inkább ezzel tudom rokonítani De ezt leszámítva teljesen támogatom a maszkviselést, ha az asztmások, fungal acne-tól szenvedők és az ekcémások tudják hordani a maszkot, megy az másnak is
Ó, ez a gumi, sajnálom A melltartó ügyet el se tudom képzelni. Én alapjáraton is pamutzsinóros maszkot hordok. Az első pamutmaszk, amit gyógyszertárból szereztünk, pamutzsinóros megkötözős volt, és sokkal jobban szeretem a gumisnál. Pont a hétvégén varrtam is egyet magamnak rózsaszínben (lemásoltam a gyógyszertárit).
Ez jó ötlet, lehet én is varrok egy teljesen pamut maszkot valami extra puha pamutból. Lehet ha lemérném a buci fejemet, nem is dörzsölne annyira…
Az arcomon is ki szokott jönni, a nyakamon, a vállamon és néha a csuklómon. Már a sokadik bőrgyógyásznál voltam vele. Krémek sorát próbálgattam, talán kb mindent. Sztem a legfontosabb, a könnyen szellőző, puha pamut ruha és a hidratálás. Ha nem hidratálok, szinte tuti kijön. A covid miatt online bőrgyógyászom (teledermatology.hu …a nevét nem írom ki, mert gondolom nem szabad) van, ő lecsökkentette a zuhanyzások számát a heti 3-ra és max 5 perc, ami kezdetben elég ijesztőnek hangzott, de beválni látszik Mondjuk adott egy új tablettát beszedni, új hidratálókat és kenőcsöket is (vmi spéci recept, de működik). Még eddig ezek hatottak a leggyorsabban.
Lányok, Fiúk,
Akinek a szemhéján is szokott ekcéma kijönni mivel előzi meg? Ha már viszket és foltos, akkor csak a szteroid segít. Gondoltam kicsit jobban odafigyelek, hogy használjam a szemkörnyékápolókat (igen, több van ), de mindtől belobban
Gondoltam az Eucerin Aquaphort kipróbálom, jókat írnak róla KM-en. Bőrgyógyászhoz csak azért nem megyek, mert ha hagyom a tüneteket, akkor leesik a szemhéjam (bedagad, vörös, rettentően viszket- nem állapot), ha meg kezelem, akkor elmúlik és nincs mit megmutatni. Viszont nem szeretném gyakran használni a szteroidos kenőcsöt.
Valami más tipp, esetleg?
Nekem ugyanez volt a helyzet, egy krèm vàlt be, azzal kenem minden este: Ziaja Med szemkörnyèkàpolò, kifejezetten allergiàs, atòpiàs bőrre.
Oh…
Bár nekem a szemhéjamon nem jellemző az ekcéma, nem dagad be, nem vörös, de néha érzek fájdalmat, érzékenységet.
Nem használok szemránckrémet, a Geek and Gorgeous Liquid Hydration-ját és a Hydration Station krémet használom, azzal fújom és kenem be, ettől megnyugszik.
Barátnőmtől egy ilyen krémet kaptam egy tégelyben, ha nagyobb a baj (pl. szemhéjalap, vagy lemosó kiüti), ezzel kenem be:
https://kremmania.hu/kremek/bioderma-atoderm-intensive-eye
Köszi az ajánlást! Meglepően jó összetevők a Ziajától. Bocs, hogy így fogalmazok, de néha rémes tartósítószereket használ a cég. Viszont a mennyiség elég és az ára jó.
Hú, ez jó sok! 100 ml. Bár el lehet más száraz részre használni.
Köszi az tippet!
Igen, nekik se minden termèkük jò, de a Ziaja Med vonal àltalàban jò szokott lenni
Valakinek már ajánlottam, a Biodermának van pont erre való kréme.
Az egyik kolléganőmnek mindig leviszi az ekcémás kiütéseit.
Ha szerencséd van, gyógyszertárban tudnak mintát adni belőle, és akkor ki tudod próbálni, mielőtt beruháznál rá.
Nekem jellemzően az alkaromon jön ki az ekcéma, sokat szenvedek vele, kb. minimál rutinom van ezekben a napokban, a panthenolos fújkálás egy igazi megváltás számomra.
Én ezt szeretném kipróbálni. Kézfejemen szenvedek vele, pár éve.
Oké, már 4 versenyző van
Köszönöm ezt is!
@umpalumpa Nem lehet, hogy ez periorális dermatitis? Nekem is volt ilyen gondom, a szemhéjamon, az államon és volt, hogy a kezemen az ujjak között egy-egy kisebb foltban, de egyértelműen a diéta oldotta meg, a krémezés max. enyhítette a tüneteket. Nálam a favorit a La Roche-Posay Cicaplast Levres balzsam volt. És az epe támogatása diétával…
Hát, bármi is lehet PD-t még nem állapított meg senki eddig.
Az ekcéma majdnem egész életemben jelen volt a kezeimen, a szemhéjamon alig tört elő eddig. Valamikor a 20-as éveimben egyszer, akkor bőrgyógyászhoz mentem vele és amit felírt segített, de már sajnos nem praktizál az a doki, pedig az egész családot kezelte mindefélével és nagy tudású (bőrgyógyászok között ritka) volt.
És most jelent meg a szemhéjamon 2-3 hónapja először. 2 hetente újra fellángol. Szerintem öregszem, szárad a bőröm, és amikor a szomszédba megyünk cicázni, akkor is bedurran (allergiás is vagyok a macskanyálra/szőrre).
Az epémet pont ma nézték ultrahangon többek között- nincs vele látszólag baj- és máriatövis kivontatot szedek (Legalon), könnyűeket eszem, csak néha bűnözök. Fogytam is pár kilót.
Bocs a sok dumáért!
Megelőzésként, védőszerként szeretnék csak most kenni rá valamit, hogy csökkentsem a kiszáradást és a fellángolások gyakoriságát.
Hülye kérdés: azt a balzsamot kented a szemedre is? Tudom, hogy szájra való.
Én mindenhova azt kentem szerettem, hogy nagyon sűrű, elég vékonyan bekenni viszont nem kellett állandóan újrakenegetni az állaga miatt.
Olvasom a kommentjeiteket, mindenkit sajnálok nekem kb 2 éve kezdődött valami közvetlenül körbe a szám szélén meg a teljes bajusz felületén. Átlagosan 1,5-2 havonta tör ki. Ilyenkor bepirosodik, bedagad, viszket és borzalmasan néz ki. Próbálkoztam már mindennel. Már ott tartok, hogy az arckrémen kívül arra a területre nem is kenek semmit, csak hidratálót és hipoallergén ajakbalzsamot. A bőrgyógyászati vizsgálat szerint “kontakt dermatitisz”, de az étel-növény-gyümölcs allergiateszt negatív, már amikor a doki felírta is mondtam, hogy az az lesz…de érdekes, epicutan tesztre, ami kimutatná, hogy milyen kozmetikum összetevőre vagyok allergiás, nem küldött el, pedig szóltam, hogy az lesz a ludas…