Ekcéma (és egyéb állandó bőrgyulladásaink)

Sziasztok, meg kell osztanom veletek egy új szerzeményem:
https://kremmania.hu/kremek/schussler-nr-8-schussler-hidratalo-natur-arckrem
A jobb kezemen küzdöttem ekcémával már jó ideje és semmi nem használt, a gyógyszertári vagyonba kerülő ekcéma krémek sem és nem volt lehetőségem elmenni bőrgyógyászhoz, aztán meg beütött ez a mizéria, szóval gondoltam próbát teszek, és egy csoda ez a krém. Pikk-pakk rendbe tette a kezem. A márka testápolóját is használom kézkrémként, illetve keverem ezzel a 8-assal. Amúgy sokkal olcsóbb és gazdaságosabb, mint a patika krémek a márka weboldalán meg tök jó akciók vannak. Szóval Schüssler szerelem van.

7 Likes

https://kremmania.hu/kremek/mixa-baby-atopiance-tisztito-olaj-hajra-es-testre

1 Likes

Sziasztok, nekem születésem óta van ekcémám, tinédzser koromban lett igazán súlyos. Akkor hirtelen olyan súlyos lett, hogy két hétig voltam vele kórházban és egyszerre szedtem hormon készítményt és anitibiotikumot. Mielőtt végre javult volna már olyan gyógyszeren gondolkodtak a dokik amit szervátültetés után szoktak adni, hogy ne lökje ki a szervezet az új szervet. Egyszerűen úgy tűnt, hogy a szervezetem meg akar szabadulni a saját bőrömtől. Képzelhetitek hogy néztem ki.

Nagy szerencsém volt, a Debreceni Klinikán feküdtem, egy olyan doki kezelt, aki pont ezt kutatta, ő hozott rendbe. Hajszálból és bőrmintából megnézte a géneket és megállapította, hogy nagyon kevés van a szervezetemben a filaggrin génből (ez a nagyon súlyos ekcémánál gyakori). Ez a gén a bőr határoló funkciójáért felelős.

Én már évek óta minden takarítás/mosogatás/hasonlót gumikesztyűben csinálok, hogy ne érje vegyszer a bőrömet. Ami még nagyon fontos volt, az a szappan/tusfürdő elhagyása, azt nem bírja a bőröm. Kizárólag Hidrofil mosdókenőccsel mosakszom. https://kremmania.hu/kremek/naturland-mosdokenocs-unguentum-hydrophilicum-nonionicum

Ha megjelenik egy pöttnyi ekcéma, arra este rögtön megy egy tűhegynyi Protopic és reggelre nyoma sincs.https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/protopic_01_kenocs/14210

Nagyon száraz a bőröm, komolyan kell vennem a hidratálást, erre a legjobban a Ziaja termékei jöttek be.

Szerencsére mostanában rendben van a bőröm, de nagyon szigorúan betartok minden szabályt - a fentieken kívül van még egy rakatnyi, pl tilos napra mennem, stb.

Remélem mindenkinek jobb lesz a bőre aki most ezzel küszködik :blush:

11 Likes

Szuper tippek kedves @Ralynna :). Sajnálom ami történt veled tinédzserkorban, nagyon durva hogy ennyire súlyos is tud lenni az ekcéma :O. Hálát adhatunk, hogy vannak manapság jó orvosok, én koraszülöttként születtem nagyon kicsi súllyal 1 kg, egy nagyon kedves orvosnak köszönhetem hogy “élek”. Akkor mindent megtett értem, amit tehetett. :smiling_face_with_three_hearts::blush:.

3 Likes

Szereztem új ekcéma-proof barátokat a bőrömnek, gondoltam terjesztem a tudást :slight_smile:

Nekem a legnagyobb problémát az arclemosók, szappanok jelentik. Eddig egyetlen terméket találtam ami nem kínozta meg az arcomat, de megfelelő mértékben tisztít, ez a Bioderma Sensibio géles lemosója, amihez évek óta komplex gyűlöletbe torkolló ragaszkodás köt.

Most úgy tűnik, megtaláltam amivel kiválthatom: https://kremmania.hu/kremek/balea-men-ultra-sensitive-arctisztito-hab

Nekem pontosan ugyanazt hozza mint a Bioderma, viszont sokkal, sokkal olcsóbban. Vettem is belőle egy tartalékot, kb. a harmadik dm-ben sikerült találni. Nem tudom hogy ez azért van mert épp bevezetik, esetleg azért mert már kivezetik…mindenesetre kb. 800 Ft volt, jó a pumpája és el sem hiszem hogy ilyen létezik, de tényleg ártalmatlanul hatékony.
A Balea női részleges Sensitive lemosója sajnos valamiért irritál.

Ez a krém is remek: http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_90bd527944.html
Nagyon tömény, szagtalan, viszkózus. Semmilyen problémát nem okozott, chia vagy szőlőmag-olajjal szoktam keverni, teljes testre használom. Meglévő ekcémás folton nem segít, de nem is vártam ilyesmit.

Ami viszont nagyon szépen lehúzza a gyulladást, csökkenti a bőrpírt és nem mellesleg jól hidratál: https://www.yesstyle.com/en/purito-centella-unscented-serum-60ml/info.html/pid.1083741860
Annyira örültem amikor láttam hogy a centellás szérumukból készült illóolajmentes verzió is, hogy rögtön kettőt rendeltem. Most fogyott el az első, rendelek még, alapeleme lett a bőrápolásomnak.

Ezen kívül megismerkedtem a maszkmintájú ekcéma jelenségével: nem csatolok képet mert gusztustalan, de a füleim mögötti és az arcom oldalán azok a területek, ahol a maszk gumiszalagja hozzáér a bőrömhöz, a hólyagos vörösség legszebb árnyalataiban pompáznak. Operálhatom át a maszkjaimat valami pamutszalaggal köthető kézimunkára…nálatok jelentkezett ilyesmi? :frowning:

3 Likes

Oh, sajnálom, hogy pont az arcodon jött ki ekcémaféle a gumitól!
Nagyon régen nekem egy otthoni, kényelmes gatyó a derekamat kezdte ki, belefűztem szűkíteni a derekát. Azóta nem volt gondom gatyagumival.
Lehet, hogy latex-allergiád van?

1 Likes

Nem hiszem, évekig dolgoztam laborban gumikesztyűben (és néha gázmaszkban…), nem volt problémám, legalábbis ilyen jellegű nem. Néha, megmagyarázhatatlan okokból van még melltartó-mintás ekcémám is, főleg télen. Azt hiszem a maszkpánt-ekcémát inkább ezzel tudom rokonítani :slight_smile: De ezt leszámítva teljesen támogatom a maszkviselést, ha az asztmások, fungal acne-tól szenvedők és az ekcémások tudják hordani a maszkot, megy az másnak is :slight_smile:

2 Likes

Ó, ez a gumi, sajnálom :frowning: A melltartó ügyet el se tudom képzelni. Én alapjáraton is pamutzsinóros maszkot hordok. Az első pamutmaszk, amit gyógyszertárból szereztünk, pamutzsinóros megkötözős volt, és sokkal jobban szeretem a gumisnál. Pont a hétvégén varrtam is egyet magamnak rózsaszínben (lemásoltam a gyógyszertárit).

3 Likes

Ez jó ötlet, lehet én is varrok egy teljesen pamut maszkot valami extra puha pamutból. Lehet ha lemérném a buci fejemet, nem is dörzsölne annyira…

2 Likes

Az arcomon is ki szokott jönni, a nyakamon, a vállamon és néha a csuklómon. Már a sokadik bőrgyógyásznál voltam vele. Krémek sorát próbálgattam, talán kb mindent. Sztem a legfontosabb, a könnyen szellőző, puha pamut ruha és a hidratálás. Ha nem hidratálok, szinte tuti kijön. A covid miatt online bőrgyógyászom (teledermatology.hu …a nevét nem írom ki, mert gondolom nem szabad) van, ő lecsökkentette a zuhanyzások számát a heti 3-ra és max 5 perc, ami kezdetben elég ijesztőnek hangzott, de beválni látszik Mondjuk adott egy új tablettát beszedni, új hidratálókat és kenőcsöket is (vmi spéci recept, de működik). Még eddig ezek hatottak a leggyorsabban.

3 Likes

Lányok, Fiúk,
Akinek a szemhéján is szokott ekcéma kijönni mivel előzi meg? Ha már viszket és foltos, akkor csak a szteroid segít. Gondoltam kicsit jobban odafigyelek, hogy használjam a szemkörnyékápolókat (igen, több van :sweat_smile:), de mindtől belobban :unamused:
Gondoltam az Eucerin Aquaphort kipróbálom, jókat írnak róla KM-en. Bőrgyógyászhoz csak azért nem megyek, mert ha hagyom a tüneteket, akkor leesik a szemhéjam (bedagad, vörös, rettentően viszket- nem állapot), ha meg kezelem, akkor elmúlik és nincs mit megmutatni. Viszont nem szeretném gyakran használni a szteroidos kenőcsöt.
Valami más tipp, esetleg?

Nekem ugyanez volt a helyzet, egy krèm vàlt be, azzal kenem minden este: Ziaja Med szemkörnyèkàpolò, kifejezetten allergiàs, atòpiàs bőrre.

1 Likes

Oh…
Bár nekem a szemhéjamon nem jellemző az ekcéma, nem dagad be, nem vörös, de néha érzek fájdalmat, érzékenységet.
Nem használok szemránckrémet, a Geek and Gorgeous Liquid Hydration-ját és a Hydration Station krémet használom, azzal fújom és kenem be, ettől megnyugszik.
Barátnőmtől egy ilyen krémet kaptam egy tégelyben, ha nagyobb a baj (pl. szemhéjalap, vagy lemosó kiüti), ezzel kenem be:
https://kremmania.hu/kremek/bioderma-atoderm-intensive-eye

1 Likes

Köszi az ajánlást! Meglepően jó összetevők a Ziajától. Bocs, hogy így fogalmazok, de néha rémes tartósítószereket használ a cég. Viszont a mennyiség elég és az ára jó.

Hú, ez jó sok! 100 ml. Bár el lehet más száraz részre használni.
Köszi az tippet!

Igen, nekik se minden termèkük jò, de a Ziaja Med vonal àltalàban jò szokott lenni

1 Likes

Valakinek már ajánlottam, a Biodermának van pont erre való kréme.
Az egyik kolléganőmnek mindig leviszi az ekcémás kiütéseit.

1 Likes

Köszi!
@Mse -nek is bevált :grinning_face_with_smiling_eyes:
Most tipródom melyik legyen a 3 ajánlásból :slightly_smiling_face: :upside_down_face: :slightly_smiling_face:
:sweat_smile:

Ha szerencséd van, gyógyszertárban tudnak mintát adni belőle, és akkor ki tudod próbálni, mielőtt beruháznál rá. :blush:

1 Likes

Nekem jellemzően az alkaromon jön ki az ekcéma, sokat szenvedek vele, kb. minimál rutinom van ezekben a napokban, a panthenolos fújkálás egy igazi megváltás számomra.
20230113_172033

4 Likes