Bőrápolási rutin

Böngésztem @Rekaret kínálatát és ott találtam rá, eddig én sem hallottam róla. :smiley:

A 0,1 %-os tertionin használatát ritkítanom kellett max. heti 1-szeri alkalomra, mert hámlást okoz folyamatosan. Ami nem baj, csak a cushion (amiről majd írok) nagyon kiemeli a száraz részeket és csúnya.
Mostanában úgy használom a tretionint, hogy az alap GG nia szérum fölé felkenek vékony rétegben CeraVe hidratálót, így kisebb a hámlás. De nem hagyom abba a tretet, mert az érett bőröm nagyon igényli. Semmi mástól nincs olyan bababőröm, mint attól. :smiley:

2 Likes

Szűk 20 éve a tazarotene volt az az A-vitamin származék, amivel először próbálkoztam (Tazret, ha jól emlékszem). Akkor teljesen lehozta az arcomat a helyéről, de huszonéves voltam és türelmetlen, szóval talán nem a krém hibája volt, hanem az enyém. Gél és krém verzióm is volt, állagra teljesen megegyezett a tavaly használt tretinoinnal.

… Most azt olvasom, hogy a sima tretinoinnál erősebb, és igazából ő a legerősebb a sorban. Szóval lehet, hogy mégsem csak az ifjúkori türelmetlenség volt a ludas. Akkor cafatokban hámlott a bőröm, pedig a legenyhébb verzióval kezdtem, ezt viszont tavaly semmilyen módon nem tudtam (szerencsére) előidézni a szintén legenyhébb tretinoinnal. (0,025% volt mindkettő.)

A pattanásaimra egyik sem hatott, és igazából nem lett jobb tőlük a bőröm, csak folyamatosan irritált, szóval nekem nem vált be egyik sem. Mostanra az a filozófiám, hogy ami irritál az öregít is, így szigorúan kerülök mindent, amitől egy picit is bepirosodik a bőröm. (Nála könnyű ezt előidézni, úgyhogy inkább nem teszem ki felesleges abúzusnak.)
Ettől függetlenül rengeteg ember van akinek bevált, de én mindenképp a tretinoinnal kezdeném először, és ha azt már nagyon jól tolerálja a bőröm, akkor jöhet a taz.
(Helyesbítés: Differinnel kezdeném, ahogy tavaly, aztán tret és végül taz.)

6 Likes

Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat. :slight_smile:

Úgy néz ki, hogy akkor felesleges lenne váltanom, mert a tretinoin nekem nagyon bejött. Igaz, most már leginkább 0,05 %-osan, illetve alákrémezéssel.
A C vitaminnal jártam úgy, hogy irritálta a bőrömet (piros kis dudorok lettek), így lemondtam róla.
Tetszik a filozófiád, észben tartom. :slight_smile:

Sziasztok!
35 vagyok, a bőröm olyan, mint egy tinié, és nem a jó értelemben. Nagyon tágak a pórusaim, ezért nagyon hamar mitesszeresedek, valamint mindig fénylik a bőröm, reggelente nagyon csúnyán, vastagon olajos. Bőröm nem érzékeny, nem vagyok allergiás, nincs rozáceám. A zsíros bőr előnye, hogy egyáltalán nem vagyok ráncos, a bőröm feszes, de megelőzésképpen az esti rutinom anti aging fókuszú.

Reggeli rutin:

• Garnier C vitaminos arctisztító
  • pár csepp Geek&Gorgeus aPAD
  • pár csepp Pom-Pom Multi tasking szérum
  • ha mindez megszáradt, vékony Garnier C vitamin zselé (ha megszárad, még mindig húzódik a bőröm)
  • vékony réteg Pom-Pom rózsás hyaluron zselé
  • Natura Siberica Vitamin C fényvédő
    Ez után már jól hidratált a bőröm, és nem is fénylik. Ha idő múlva átfénylik, nagyon vékonyan púderezek, vagy Yver Rocher Sebo Vegetal krémet használok

Délután, ha hazaértem:

• Garnier C vitaminos arctisztító
  • Nivea C vitaminos egy fázisú mici
  • 1-2 csepp Pompom Squalane booster

Esti rutin,2 napos váltásban:

• Pom-pom retinal zselé+Pom-Pom rózsás hyaluron zselé
  • Geek&Gorgeus BHA szérum+Yver Rocher lifting vegetal (aji volt, el akarom használni, utána keresek más krémet, ami beilleszthető ebbe a rutinba)

Hetente 2x kényeztetem magam szövetmaszkkal, vagy más kencés maszkkal, hetente egyszer pedig finom szemcséssel át is radírozom az arcom. Plusz infó, hogy egy hónapja kollagén tabit is elkezdtem szedni, hátha segít a pórusfalaim rugalmasságán.

Kicsit soknak érzem, hogy ennyi félét kenek magamra, de így ez egyelőre bevált, nyáron valószínűleg a reggelin változtatnom kell majd, de egyelőre a szérum, és a zselés állagok miatt nem fullaszt ez a kombó, és kukacosodás nélkül rétegezhető.

Ha van valamilyen ötletetek, hogyan tudnám még jobban optimalizálni a rutinjaimat, hálás lennék minden tanácsért!

1 Likes

Én a dupla arctisztítást javasolnám, és a mici vizek mellőzését. Illetve nekem is tág pórusú a bőröm, nekem sokat szokott segíteni egy szalicilsavas szérum.
BIZTOS TUDOD, HOGYAN KELL RENDESEN ARCOT MOSNI? | TP Makeup - YouTube

2 Likes

Szia!
Úgy érted, hogy először olajos lemosó, és utána a vizes? Olajosat eddig még nem használtam, te melyiket javasolnád? Miért gond a mici?
A 2 naponta használt esti BHA szérumom 2% szaliciles, de már fogyóban van, ezért mosr helyette az ún Niveás Derma Skin Clear hámlasztót vettem, abban magasabb a koncentrációja.
Köszönöm a segítséget! :blush:

Elöljáróban annyit, hogy az itt következő a személyes véleményem, és erősen elfogult. :slight_smile:
Nekem a Pom-Pom szúrt szemet, én elhagynám a termékeiket a rutinból. Szerintem nagyon sok jobb márka és hatékonyabb termék van a piacon, felesleges pont az ő dolgaikra pénzt költeni. (Bevallom, bármit próbáltam tőlük eddig, az vagy avas volt, vagy nekem nagyon kellemetlen, szóval erős ellenérzésem van a márkával szemben.)
Kicsit soknak is érzem a termékek mennyiségét, el tudom képzelni, hogy lehetne egyszerűsíteni.
Abban hasonlítunk, hogy 40 vagyok, erősen zsíros a bőröm, viszont ráncaim nekem se nagyon vannak még. :slight_smile:
A zsírosodásra nekem nincs megoldásom, de szerintem ha anti-aging a cél és gondolom, egy kis extra hidratálás is (írod, hogy a rutinod egy pontján még húzódik a bőröd, pedig ennyi termék után szerintem már nem kéne), akkor ezek jöhetnek szóba:

• Lemosónak GG Jelly Joker. (Ez nem szárít, nagyon gyengéd, de ha nem sminkelsz, akkor elég. Ha sminkelsz, akkor én is olajos lemosót javaslok első lépésnek. A Douglas-nak van egy meg mégegy viszonylag olcsó de jó saját márkása, vagy koreai vonalon lehet nézelődni, esetleg a nekem nagyon bevált L’Occitane, bár nem annyira olcsó.)
  • Az aPad maradhat, de előtte egy jól hidratáló tonik, mondjuk a GG Liquid Hydration, vagy a Son&Park Beauty Water szerintem sokkal többet tenne a bőrödért, mint a sok Pom-Pom.
  • Szintén GG: Hydration Station, hogy kapjon a bőröd egy kis extra hidratálást. (Vagy alternatívaként IUNIK Beta Glucan szérum és krém, esetleg a Phi I’M So Sensitive kréme, ahhoz egy kis 5 milis olajat is csomagolnak.)
  • Az egyetlen Pom-Pom dolog ami szerintem maradhat a Squalane booster, bár lehetne más olajokkal is kísérletezni, de ha szereted, akkor tartsd meg nyugodtan. (Ami nekem mostanában nagyon tetszik, az a Kiehl’s Midnight Recovery Concentrate: akár egy csepp is elég a krémembe keverve, szóval nagyon kiadós, már nem is tudom mióta használom egy 2 milis mintát. Maga a termék drága, de nagyon kiadós.)
  • Olyan fényvédőt én még nem találtam, amitől nem zsíros pillanatok alatt az arcom, és a tiédet ugyan néztem, de nem vagyok a téma szakértője, szóval itt inkább átadom a szót olyannak, aki ezt a témát keni-vágja.
    Ja, amire még vevő lehet a bőröd: vagy a GG A-Game szérumaiból az enyhébb (kezdetnek), vagy Differin, aztán később tretinoin. Ez a bőröd állapotán is enyhíthet kicsit (sok embernek segít), és az anti-aging is meg van oldva.
1 Likes

Huhh, köszönöm a véleményed és a sok terméket, amit ajánlottál, végigbogarászom őket!
Nekem eddig a Pompomos cuccok beváltak, és ezeket meg most vettem, úgyhogy elhasználom őket addig, amíg nem találok jobbat. Gondolkodtam, hogy a reggeliből mit hagyhatnék ki, a multi taskingot azért szeretem, mert nia+C vitamin is van benne, így akár a _Garnieres jelly kihagyható lenne, mert a fényvédő is nia+C vitaminos. A Garnieres C vitaminos után húzódik még mindig, mert az Apad és ez is eléggé szárít, és ahogy egy ideje már használom, az arctisztítós jelly is eléggé szárít, így ha az elfogy, akkor nem veszem újra.
Én nagyon ajánlom ezt a Siberica fényvédőt, most nem tettem fel utána semmi mattítót, meg púdert, itthonra minek, és teljesen normális a fejem. Szerintem alatta az aPad és a nia teszi a dolgát.
Viszont lehet, nyáron ez az egész reggeli borulni fog, mert akkor már váltanék 50es fényvédőre, abból is Sibericásat vettem, és az valamivel testesebb, szóval valószínű, hogy nyáron a reggeli hyaluron már ki fog esni, mert sok lesz, és marad csak esti.Tudsz esetleg ajánlani hatékonyabb hyaluront amúgy a pompomos helyett? A c vitaminra is ki kell találnom valamit nyárra, mert ha kilövöm az összes Garnierest, és váltok fényvédőt is, nem lesz C vitaminom, amit pedig amúgy nagyon szeretek. Korábban a G&G-s C vitamint használtam, nagyon szerettem, csak általában a fele rámrohadt, mert elfelejtettem kivenni a hűtőből…Ha nem találok helyettesítőt, akkor a multi tasking ezt a problémát viszont megoldja.
Istenem, de irigylem azokat, akik csak megmosakodnak sima szappannal, és ennyi…

Nagyon szívesen! :slight_smile:

Ha már megvannak a Pom-Pom cuccok, és alapvetően beváltak, akkor használd el őket szerintem is, de érdemes elgondolkodni valami alternatíván.

A hialuronsavat én kerülöm nagy ívben, mert az én bőrömet irritálja, és egyre több a szakember aki azt mondja, hogy egyáltalán nem akkora szám, mint amilyennek a marketingesek próbálják beállítani. Engem hosszú távon szárított, szóval kerülöm, ahogy csak tudom. Egy jól összeállított hidratáló termék (sőt, rutin) szerintem tökéletesen ki tudja váltani, sőt jobb is lehet. A GG Liquid Hydration és a Son&Park Beauty Water pont ilyenek, a GG Hydration Station szintén, a beta-glucan termékekről nem is beszélve. Nekem ezek együtt sokkal többet nyújtanak mint bármilyen hyaluron. :slight_smile:

C vitamin-t se nagyon szereti a bőröm, de ez bevált:
https://kremmania.hu/kremek/rotho-rohto-melano-cc-intensive-anti-spot-essence

Laylie-nál szokott kapható lenni, most ugyan nincs neki, de érdemes figyelni az eladó termékeit.

Hosszú távon arra érdemes figyelni, hogy bármennyire zsíros is a bőröd, ne használj olyan termékeket, amik szárítanak, mert öregedés szempontjából nagyon nem jó. Az alap, hogy mindig legyen szépen hidratált a bőröd. A zsíros bőr sok mindent kibír, sok dolognak ellenáll, de azért őt is ki lehet készíteni szépen lassan. (Nekem a múltkor egészen gyorsan sikerült a Double Wear alapozóval :smiley: : úgy húzódott és viszketett, mint már 20 éve nem, és eltartott egy hétig amíg rendbe tudtam hozni. Azóta áldom a jól felépített rutinom, mert régen bizony sokszor húzódott és most emlékeztetőt kaptam, hogy mennyire nem jó érzés.)

Nekem is rengeteg bajom van/volt a bőrömmel, és sokmindent megadnék ha csak a fele lenne. A jó hír, hogy ha sikerül egy jó rutint kialakítani, az nagyon sokat tud segíteni. A rossz az, hogy ez elég sok kísérletezés árán szokott összejönni. :slight_smile:

2 Likes

“Még fiatalon” azt hittem, az a jó, ha szárít valami, azóta tanultam belőle :smiley: Ha elfogynak, a garniereseket biztosan kilövöm, megnézem azokat, amiket ajánlottál. Végülis, anti-aging szempontjából elég sok cuccot bevetek, a Squalane booster még Q10-et is tartalmaz, ezért lehet, nem fogom erőltetni a hyaluront mellé. Valószínű, én is megettem a reklámokat :smiley:
Szerencsére sok mindent kibír a bőröm, azt szoktam mondani, olyan, mint egy rinocérosz segge :D, de nyilván ettől még vigyázni akarok rá, ezért próbálom megtalálni azt a rutint, ami használ, de mégsem sok. Ez a baj, hogy minden szart összevásárolok…

2 Likes

Szerintem ezt mi zsíros bőrűek mind elkövetjük fiatalon, aztán előbb-utóbb leesik a tantusz, hogy azért ennyire mégsem kéne. :smiley:
A hialuron rövid távon optikailag tényleg látványos tud lenni, de a személyes tapasztalatom az, hogy hosszú távon szárít, irritál és inkább árt mint használ. Régebben ehhez mindig hozzátettem, hogy ugye az csak én vagyok, meg az én bőröm, de egyre több hozzáértőtől hallom, hogy nem képzelődők, tényleg nem annyira jó, szóval… :woman_shrugging:t2:
Régebben én is azt hittem, hogy sok mindent kibír, aztán rá kellett jönnöm, hogy az évek múltával az ellenállóképessége erősen gyengül, főleg miután minden létező bántásnak kitettem. Most már próbálom védeni és figyelni rá, és inkább kevesebb de jó minőségű terméket használok, amikről tudom, hogy az éves során beváltak. Imádok én is kísérletezni, de sok csalódás árán kellett megtanulnom, hogy a jól bevált dolgokat nem hagyjam el. Valamint inkább költök picit többet ha kell és ha azt érzem, hogy a bőröm inkább a drágább cuccot szereti. Hosszú távon megtérül.
(A drága alatt sem feltétlenül a drogáriákban kapható nagy márkákat értem. A múltkor próbáltam ki pár Estee Lauder szérumot és krémet, és ismét be kellett látnom, hogy semmi extra, a töredék áron megvásárolható dolgok az én bőrömnek láthatóan jobban esnek.)

1 Likes

Nekem nem zsíros ugyan a bőröm, de egyetértek azzal, hogy túlszárítani nem jó, nemcsak anti-aging szempontból, hanem mert erre válaszul elkezdhet még több zsírt termelni. A gyengédség fontos zsíros bőrnél is. Az olajos lemosóra mégegy szavazat, amellett hogy kíméletes, a tág pórusokban lévő olajat is tudja tisztítani mert az olaj az olajban oldódik. Utána pedig kímélő második lemosó a maradványok eltávolítàsára. Nekem bevált pl ez az Oriflame-es: https://kremmania.hu/kremek/oriflame-novage-arctisztito-olaj
Az említett G&G márka termékei között érdemes nézelődni, szerintem jók és árban is barátiak, profibb mint a Pom Pom.

2 Likes

Én a pórusok tisztítasára két terméket ajánlok, ami nekem bevált: paula’s choice bha (pici méretben is sokáig elég), és a the ordinary salicylic acid masque. És a niacinamidw rendszeres hasznalataval a pórusok mérete is csökken.

1 Likes

Szia!

A lányok már mindent megírtak, de pár dolgot azért én is írok.
Nekem is tág pórusú, nagyon durván mitesszeredésre hajlamos bőröm van. A típusa nem zsíros, hanem kombinált, vízhiánnyal.
Nagyon erőteljes pórustisztító rituálé (szerintem bőven elég heti egyszer, nehogy kiszárítsd a bőröd):

• Olajos lemosás
  • BHA tartalmú hámlasztó
  • Agyagmaszk (van, aki fél óráig fennhagyja)
  • Agyagmaszk langyos vízzel lemos
  • Még egy kör olajos lemosás
  • Hidratálás könnyű, vizesebb állagú termékekkel, amelyek tele vannak nyugtató összetevőkkel.

Emellett párnahuzatcsere minél gyakrabban (3 naponta szoktam) és naponta cserélem az arcocskatörlőt (=a csak arctörölgetésre használt kis törölközőt).
Nem bántam meg, hogy anno megvettem a Foreo arctisztító készüléket, de ez tényleg opcionális, úgy is, hogy van egy csomó olcsóbb alternatívája. Inkább pszichésen segít, hogy ne kaparjam szét az arcom.
A tretinoin is hatékony a mitesszerek kezelésében, de ezt fokozatosan érdemes bevezetni, előbb gyengédebb A-vitamin származékokkal (a The Ordinarynek van több ilyen terméke, amelyekben szkvalánnal can összeházasítva a retinol, vagyis jóval kevésbé szárítanak).

1 Likes

Ezzel én is így vagyok, ha megtalálom a megfelelő cuccokat, inkább többet is kiadok érte, de jó legyen. Elköltöttem már nagyon sokat a kísérletezésre is. Egyébként a neves márkákkal sorra járok én is úgy, hogy a hatását egy saját márkás drogériás simán lekörözi. Pont most jártam így a szemkörnyékápolómmal.

Szia!
Neked is köszönöm a jó tanácsokat, a párnahuzatot már én is nagyon régen megtanultam a hajam és a bőröm miatt is.
Többen ajánlották az olajos mosót, abból biztosan be fogok szerezni egyet, a BHA-t én este 2 naponta használom, nagyon igényli az arcom.

1 Likes

Sziasztok!
Még egy dologban szeretném kikérni a véleményeteket!
Mattításra az Yves Rocher Sebo Végétal arckrémjét használom. Nem rendszeresen, csak ha napközben érzem, hogy fénylik a bőröm, vékony rétegben felkenem, és rögtön mattít. Összetevői között a 3. helyen az alkohol áll. Valószínű, ezért olyan hatékony. Gyakran olvasom, hogy alkohol tartalmú cuccokat ne használjunk, mert szárít. De mi van akkor, ha engem ez nem szárít, csak mattít? Tapintásra nem száraz a bőrfelszín, ha rákenem, nem feszül, nem húzódik, hanem puha és rugalmas, eleve reggel rendesen hidratálok. Csak szimplán megszünteti a fénylést. Szerintetek így merjem tovább használni?

Bár nem vagyok akkora ellensége az alkoholnak a kozmetikumokban, de rendszeresen nem javasolnám én sem. Ha csak alkalmanként használod és nem tapasztalsz semmilyen negatív hatást, akkor szerintem nyugodtan.

1 Likes

Az az igazság ezekkel az összetevőkkel, hogy sokszor nem azonnali, hanem hosszú távú hatások okozhatnak problémát. Legyen szó alkoholról, illatanyagról, növényi kivonatról, lejárt tartósítóról. Ráadásul azt sosem lehet tudni, mikor sokall be a szervezet egy ártatlannak tűnő összetevővel szemben, bármikor allergizálódhatsz (ez nem az alkohol esete, hanem inkább egy növényi összetevőé). Az alkohol pedig azért is rossz, mert gyorsítja az öregedési folyamatokat - szabad gyököket von el, ha jól emlékszem. Ezek alapján én sem ajánlanám a rendszeres használatát, főleg az összetevők elsői között. Ha nem is szárít, mert alaposan hidratáltál, hosszú távon nem biztos, hogy szeretni fogod.
Mattításra esetleg mattító lapokat ajánlok, és fölé egy loose powdert, ha nagyon szükséges.

1 Likes

Ha belekotyoghatok én is:
nem dobnám ki azt a krémet. Van abban az alkohol előtt glicerin és víz és utána is bőrpuhítók. Fiatal még a bőröd, nem okoz gondot a krém, jön a jó idő, fokozódik az olajosodás. A zsíros bőr általában ellenállóbb, mint a szárazak és ha jól emlékszem a tiéd nem érzékeny. Ha most segít, akkor maradhat.
Ha elfogyott majd nézel korszerűbbet (pl. niacinamidos könnyű valamit). A BHA nagyon jó a rutinodban, az is segíthet a zsírosodáson :+1:

1 Likes