Az is lehet, hogy ott érzékenyebb a bőröd alapból, nem? Próbáld meg, hogy a PC-t ott nem használod. Vagy pont a másikat. Illetve extra adag hidratáló erre a területre.
A következő hámlasztásnál minden kiderül.
Köszi a válaszokat.
Skinsmartról jó kis promó levél jött a fényvédelemmel kapcsolatban. Bemásolom, szuper összefoglaló.
(Remélem, hamarosan kijönnek a
saját fényvédővel… többször említették, hogy készül.
Amúgy tudja valaki, hogy mit jelent a rejtélyes 101 a termékeken?)
Mi mit jelent a fényvédőn?
UVB védelem jelölése: SPF
SPF = Sun Protection Factor
azt jelöli, hogy a termék a káros UV sugaraknak az 1/SPF értékét NEM szűri ki
SPF 30: a sugaraknak a 96,666%-át kiszűri, és a 3,333%-át nem
SPF 50: a sugaraknak a 98%-át kiszűri, és a 2%-át nem
Vagy egyszerűbben: egy SPF 30-as fényvédővel a bőröd 30x annyi UVB sugárzást bír el, mint fényvédő nélkül, egy SPF-50-essel 50x annyit, mielőtt pirulni kezdene.
UVA védelem jelölései:
UVA-PF vagy PPD
UVA-PF = UVA Protection Factor
PPD = Persistent Pigment Darkening
Ez a kettő kb. ugyanazt jelenti.
Hogy hányszor annyi UVA sugárzást bír el a bőröd, mint fényvédő nélkül
Egy PPD 30-as-sal így 30x annyit
PA rendeszer
Japánban és Ázsiában használják
Az értéke +tól ++++ig terjed. Jelentései:
PA+: PPD 2–4
PA++: PPD 4–8
PA+++: PPD 8–16
PA++++: PPD 16+
Boots Star Rating
csillagokkal jelölik, hogy a fényvédő az UVA sugarak hány százalékát nyeli el az UVB sugarakhoz képest. Jelentései:
***: 60-80%
****: 80-90%
*****: 90%+
JÓ TUDNI
A fenti három jelölés extra infó az UVA védelemről, és nem mindig található meg a termékeken. Amit minimum érdemes ellenőrizni, az az amerikai fényvédőkön a “Broad Spectrum”, az európai fényvédőkön pedig a bekeretezett UVA jel. Ezek jelölik, hogy a fényvédő valóban széles spektrumú és az ajánlásoknak megfelelően véd az UVA tartományban is.
Két kérdés:
Milyen 101? (A g&g termékekre gondolsz?)
És mit jelent az “ajánlásoknak megfelelően”?
Illetve egy harmadik: ha az én fényvédőmön sem “broad spectrum”, sem bekarikázott uva, sem semmilyen más hivatalos jelölés nem szerepel, akkor az nem véd az ajánlásoknak megfelelően? (Annyit mond a leírásban hogy “shields from UVA/UVB”)
-
igen a G&G-re gondoltam
-
az elvi mennyiség felvitele után, pl. arcra 2mg/cm2, avagy 1/4 teáskanálnyi
-
sajnos erre nem tudom a választ, amit használok az vagy EU vagy USA rendszer szerint jelölt (ázsiai nálam off)
A g&g - nél a 101 a termékvonal megnevezése, “alap” szérumok.
¹⁰¹
(Maga a “101” egyébként, amennyire én tudom, amerikai stílusú jelölés alap kurzusokra, egyetemen vagy lehet még középiskolában is: Chemistry 101 a legelső óra amit fel lehet venni, ha ezt elvégzi az ember, felveheti a 102, 103, etc órákat, aztán a következő évfolyam órái a 201, 202, satöbbi)
Azt hittem az “ajánlásoknak megfelelően” a termékre vonatkozik, de ezek szerint a felvitelre. Tehát akkor egy európai fényvédőnek mindenképp meg kell felelnie az európai ajánlásoknak / szabályozásoknak hogy fényvédőnek lehessen nevezni? Akár van rajta bekarikázott uva, akár nincs?
A csomagoláson feltüntetett UVA logó arra utal, hogy a termék megfelel az EU ajánlásának és az UVA sugárzás elleni védelem nagysága megegyezik a termék faktorszámának egyharmadával.
Bekeretezett UVA jellel.
Ja igen, ezt értem, csak arra vagyok kíváncsi hogy mi van akkor ha nincs rajta a bekarikázott uva jel. De mindegy, azt hallottam jobb ha bármilyen fényvédőt használok, mint ha semmilyet, szóval amíg elhasználom a tubust, biztosan marad… addig is, e-maileztem a gyártónak, hátha válaszol.
Én meg eddig úgy tudtam, hogy Európában fényvédő néven az 1/3 UVA védelem kötelező… de ezek szerint nem. Akkor minden terméknek egyesével utána lehet nézni, hogy mi van benne, mi ellen véd.
De így van, ha európai fényvédőn rajta van a bekarikázott UVA jel, hogy széles spektrumú, akkor minimum az SPF egyharmada az UVA védelem.
Nyilván minél több annál jobb.
Én úgy tudtam hogy ami spf x, annak muszáj hogy uva x/3 legyen. De hogy ez a minimum, vagy hogy ez az amitől megkapja a bekarikázott uva plecsnit, azt nem tudom…
Annyi “fejlemény” van, hogy hámlasztómaszk után 7-10 nappal is ugyanez van. A fejbőrhámlasztóm lehet a ludas? /Azt szüneteltetni fogom mert így olyan, mintha korpás lennék./
Valamelyik topikban olvastam, hogy @koalace megemlítette, hogy száraz a bőre a tretinointól. Hát, nekem is az lett a minden másnapi használattól.
Ti hogyan hidratáltok ilyenkor?
Én először Tonymoly tonert , majd G&G Stress less szérumot, végül CeraVe hidratálót használok. Erre jön a Canmake fényvédő. Ennek ellenére tényleg olyan pergamen-szerű a bőröm érintése.
Szia, nekem nem száraz a bőröm, csak néhol hámlik, állam környékén, szám körül, homlokomon, orrom körül. De alapvetően nagyon jól hidratált. A hámlás a tretinoin eredménye, és sztem elkerülhetetlen bárhogy is hidratálsz.
Lehet vissza kellene térned a háromnaponta kenegetéshez.
Én nagyon sok cuccot kenek az arcomra, sok rétegben. Éjszakára nagyon durván bekenem magam homloktól mellemig.
Nappal csak C vitamin, toner, kis szérum, krém, fényvédő.
Esetleg lehet kellene Neked kémiai hamlaszto a hámló részek eltüntetese érdekében.
Szia! Nem hámlik sehol az arcom, csak a tapintása olyan fura. Érezni, hogy a felső vékony réteg száraz, kicsit kemény, papír-szerű. Nem is tudom, hogy írjam le.
Szóval a hámlás csak pár alkalommal volt és az orrom tövében, a szám sarkában. Régóta nincs már.
Újabb helyzetjelentés tretinoin fronton. Miután írtam, pár alkalommal visszatértem a 3 napi használatra, majd ismét 2 naponta használom. Semmilyen hámlást, bőrszárazságot (pergamen) nem tapasztalok már, igaz bőven hidratálok, ahogy csak tudok.
Kb. 2 hete újdonságok kerültek a rutinomba: TO tejsavas hámlasztó és G&G C vitamin. A hámlasztót a retinol mentes napokon este, a C vitamint pedig minden reggel használtam. Észrevettem, hogy az orcám bal oldalán kis területen picit megvastagodott a bőr és apró, vizes hólyagok jelentek meg, amiket még sem próbáltam nyomkodni. A C vitaminnal leálltam. Nem tudom, mi okozhatta. A tejsav után mintha jobb lenne, de utána előjön. Van ötletetek, mi ez és hogy mit tegyek?
A tretinoin egyébként egy áldás. Nem is tudom, mikor volt ilyen csodás a bőröm. Tömör és a halvány ráncok már kezdenek eltünedezni.
Többen panaszkodtak- itt a fórumon is-, hogy a G&G C-vitaminos szérum ilyen tüneteket okozott. Lehet neked is az csapta ki a bőröd.
Alapvetően a C-vitaminos szérumokra nagyon különbözően reagál a bőrünk, személy szerint ez nálam ugyanaz a kategória, mint a szemkörnyékápoló, nem tudnék egy terméket sem jó szívvel ajánlani, ami nekem tökéletesen bevált volna…
A G&G C vitaminnal leálltam, remélem, ezzel megoldódik a probléma. Talán az a gond, hogy minden reggel használtam, azaz belecsaptam a lecsóba.
Régebben használtam Revox C vitamint és Hylamide C25 szérumot, de egyikkel sem volt gond. Talán azért, mert ezekben csak származékok voltak és most találkoztam először az tiszta C vitaminnal.
Azért nem mondok le róla, heti 1-szer becsempészem valahová.
Köszönöm a segítséged!
Esti móka.