@Niko , köszönöm a tanácsot, a nyak bőrét hanyagolni fogom, hiába bírja jól a bőröm.
Nekem orrom és állam körül hamlik picit a bőröm. Viszont ezerszer szebb összességében a bőrképem. Pirossagot, csípő, égő erzest egyátalán nem okozott. Viszont tényleg brutális mód behidratalom a pofim.
Körülbelül két hete. Miért kérded?
Szia @Key4U bocs a kicsit misztérikus és tőmondatos kérdésemért!
Kezdő tretinoinosoknál gyakran olvasok
2-fajta lelkesedést: 1) párnapi (gondmentes) használat után boldogan (és a vélt “győzelem” biztonságával) jelentik ki, hogy náluk semmi gond, semmi hámlás, bőrpirosodás stb. …
2) ebbe a csoportba szintén a problémamentes Retin-A használók tartoznak, de ők - a mellékhatások hiánya ellenére - ragaszkodnak a heti max. 2-szeri (vagy még ennél is ritkább) használathoz.
Én egyik csoporttal sem értek egyet (saját tapasztalat és az olvasottak alapján is), az 1) csoportba tartozóknak egy metafórával azt mondanám: “egy fecske érkezése még nem jelent nyarat”… azaz pár napi “sikeres” használat még nem jelenti azt, hogy ez így is marad “örökre”, ui. a tretinoin a bőrben felhalmozódva gyakran csak később vál(hat) “időzített bombává”, a legszerencsésebbeknél csak szinte láthatatlan mikrohámlást okoz, de az eredményhez (a bőrsejtek turnoverének felgyorsításához) elengedhetetlen a “szükséges rossz” hámlás; valószínű az alacsonyabb 0,025%-ossal ez a mellékhatás kevésbé intenzív és kellemetlen, szemben az általam használt 0,05%-ossal.
Egy szó, mint 100, a túl hamar lelkeseknek azt üzenném: “nyugtával dicsérd a napot!” , csak a már konszolidált rutinhasználat után lehetünk biztosak a sikerben.
A 2) másik csoport a túlontúl óvatosoké, akik - a javasolt és betartott rászoktatást követően, problémák nélkül is - csak heti 1/2-szer merik használni. Ezzel a rutinnal a bőr nem tudja igazán megszokni és a kívánt módon hasznosítani a tretinoint, mert nem tud kellőképpen felhalmozódni benne ahhoz, hogy a pozitív hatását kifejthesse. Egy banális hasonlattal élve: adunk proteint a babának, de nem annyit, mint amennyi a megfelelő fejlődéséhez szükséges lenne.
Szóval @Key4U, kérdésemmel csak azt akartam felfedezni, hogy te vajon melyik kategóriába tartozol?
Ismét 1000 bocs a hosszúra sikeredett “eszmefuttatásomért” !
Köszönöm a valaszod!
Nem tudom, melyik kategória vagyok. Már írtam a tretinoin használatról tavaly, dec. 21-én:
Most január végen mertem átállni a 3 naponta használatra.
Óvatosan vezettem a rutinba a retinol-származékokat. Szerencsére sosem okozott problémát.
Tudom, hogy tapasztalt és hozzáértő vagy a témában. Nagyon szívesen veszem a tanácsaidat!
Szia @Key4U , látom, te is "óvatos duhaj" vagy, mint én, még a mai napig is ősszel egy pár hetes előszoktató rutint (egy már több éve bevált patikai szérummal: Retincare ) használok. Ez a gél 0,02% retinolsavat és 4% glicolsavat tartalmaz. Pár hét után térek át a 0,05%-os tretinoinra (retinolsav) egész tavaszig, én a nyári hónapokban viszont felfüggesztem.
Ezt írod:
"… Először cosrx propoliszos gél vagy G&G toner kerül az arcomra, majd Revox niacinamid. A szemem alá Benton fermentation szemkrémet kenek. Mikor ezek felszívódtak, pár perc után, egy borsónyit teszek az ujjamra a gélből és felpöttyözöm …"
Az itteni szakértők szerint a tretinoin használatakor semmi más hatóanyaggal nem szabad leterhelni a bőrt, teljesen felesleges is, hisz az igazi (és talán az egyetlen is) anti-aging “bomba” maga a retinolsav, mint ahogy egy Fiat panda nem léphet versenyre egy Ferrarival, úgy a niacinamid se a tretinoinnal.
Persze ez csak az én nézőpontom
További sikeres bőrápolást!
Elnézést, hogy belekotyogok.
Én is teszek fel pár réteget a tretinoin előtt. Ezek szerint rosszul teszem? Száraz bőrre egyből mehet a tretinoin? Köszi szépen!
Igen @koalace , a tretinoin előtt semmi egyéb réteg, a sminklemosás után kb.20-30 perccel, a tökéletesen száraz bőrre mehet a borsónyi retinolsav, és semmi más se előtte, se utána. De bevallom, én csak annyit csalok🙈, hogy lefekvés előtt a szemkörnyékre használok szemkrémet🤭.
Aztán másnap, ha nagyon úgy hozza a kedved, a reggeli rutinodban lehet egy kicsit játszadozni az egyéb finomságokkal is, de tudvalevő, hogy az igazi és nagy “anti-age munkát” (az új és egészséges bőrsejtek gyors felszínrejöttét) a tretinoin végzi, ami azért némileg stresszeli is a bőrt, aminek ezért másnap leginkább csak jó nyugtató és barriervédő hidratálóra (+ fényvédőre természetesen) van szüksége.
Ma este pl. kihagytam a dekoltázsom (lehet, hogy akár 2-3 napig is), mert úgy érzem, hogy talán egy kicsit túloztam ott, mert viszket, így - mint mindig - a bőröm reakciójára hallgatva most csak nyugtató hidratálóval kényeztetem ezt a kényesebb részt.
Köszönöm, kipróbálom.
Tehát másnap C vitaminos szérum sem jöhet, ha jól ertem? Csak hidratáló kremek, ampullak?
Mindig hasznos tanácsokkal lepsz meg @Niko, köszönöm!
Hát nem tudom, igaz nem tretinoin, de én az A313 előtt és utána is használok hidratáló krémet, előtte hidratáló szérumot, tonert is. Ha ezeket nem tenném, reggelre “leszakadna” az arcom.
@koalace , C-vitamin szérum a tretinoinos rutinnal együtt nem jó választás, ez is savas kémhatású, csak feleslegesen stresszelné a bőrt, ami előbb-utóbb (biztos) belobban.
A tretinoin egy nagyon csalóka “fegyver”: kezdetben semmi negatív jel, aztán mint derült égből a villámcsapás belobban a bőr (tapasztalatból beszélek, “tretinoinos kiskoromban” én is átestem ezen a könnyelműségen, nagy naívan gondoltam: "na én megmutatom, hogy mi a tuti", orvoshoz kellett fordulnom:face_with_head_bandage:)
A C-vitamint én hagynám a tretinoinmentes nyári rutinba, … én legalábbis így csinálom.
@Vicus , a tretinoinnal kapcsolatban én csak a hivatalos protokolt regélem, amúgy mindenki saját belátása és igénye szerint hígithatja a hatóanyagot, aminek persze így a hatásossága is kétségessé válik.
Köszönöm a tanácsot!
A tretinoin előtti rétegek a bőrt hivatottak védeni a rutinomban, ez volt célom a használatukkal.
Valahogy nem tűnt hígításnak, hogy a beszívódott krém után viszem fel.
És érdemes még elkezdeni most tavasszal a tretinoinnal való próbálkozást vagy hagyjam inkább késő őszre?
Szia @Vicus, így február vége felé a helyedben én nem kezdeném a tretinoinnal való rutint, amit amúgyis április/május körül érdemes felfüggeszteni, hanem maradnék a már nálad bevált A313-nál.
Rendben, így lesz, köszönöm
Fényvédő újrakenéséhez ki mit használ? Spray verzió lenne a kézenfekvő, de nekem megállt a permet minden egyes apró szőrszálon és így végülis ugyanúgy el kellett kennem, mint egy krémet. Talán védelem szempontjából is jobb, ha elkenjük egyenletesen.
Tavaszhoz közeledve aktuális a kérdés, hogy ki mivel oldja meg? Sminkkel vagy anélkül? Pénztárcabarát opciók?
Én erre a célra Vichy Ideal Soleil permetet használtam, de a fényvédő összetevőivel sem vagyok kibékülve, így váltanék.
Én most cushion applikátorral próbálkozom smink fölött, egyelőre inkább kevesebb mint több sikerrel. Kell fölé az újrapúderezés is, plusz a pirosítót/kontúrt is meg kell erősíteni, szóval ez így nekem csak minimál arcsmink felett, és csak bizonyos fényvédőkkel működik. Másrészt sokat nem tudok felvinni, ezért a púderem is fényvédős, biztos ami biztos.
Na, az e kerdesre adott valaszokra kivancsi vagyok! En ezt a nem nyari honapokban elengedtem, egyszeruen felkenem reggel, sminket teszek ra, a legtobb alapozo es bb krem meg tesz ra par spf-et. Nyaron meg kenek fizikait es kemiait es arra megy a smink. Nem tudom elkepzelni, hogy lathatatlanul tudunk plusz reteget kenni egy alapozos arcra, ugy, hogy a sminket ne bontsa meg. Ugy vagyok vele, hogy a reggeli egyszeri fenyvedo is jobb, mint a nulla. Hiaba kerestem anno erre a napkozbeni dologra a valaszt, nem talaltam (A nomakeup es napkozbeni ujrakenes nekem nem megoldas )