Én úgy tekintek a sminkelésre és bőrápolásra, mint hobbira (erről már beszéltünk). Nekem ez a hobbim. Férjemnek a horgászat és a számítógépek, egyik barátnőmnek a kertészkedés, a másiknak a sport (versenyszerűen bringázik), az egyik jóbarátomnak az utazás és még nagyon-nagyon sokáig sorolhatnám. És mindegyik pénzbe kerül, akiket említettem, ők elég magas szinten űzik a saját hobbijaikat, tehát nem is kevés pénzbe kerül (egy verseny bicikli többszázezer forint, a nevezések többtízezer forint, egy komoly horgászbot 100 000 Ft, a múltkor a barátnőm tök izgatottan küldött egy képet egy olyan fenyőről, ami úgy néz ki, mint az erdő hajléktalanja és majdnem 300 000 Ft volt, stb.). Az én hobbim is pénzbe kerül. Mint minden ezen a világon, a testedzést is említhettem volna, ami elég elterjedt hobbi, ha valaki azt is komolyan csinálja, az is nagyon pénz- és időigényes, hiszen egy komolyabb edzőterembe egy éves bérlet és a megfelelő sportruházat simán kerül annyiba, mint amennyit én például sminkre költök és rengeteg embernek a testedzés a hobbija. Még az is pénzbe kerül, ha csak otthon mered valaki ki a fejéből a négy fal között a sötétben. De nekem óriási örömöt okoz ez a hobbi. Kikapcsol, megnyugtat. Egy bizonyos koron túl (vagy életszakaszon túl) szerintem egyszerűen úgy érzi az ember, hogy szüksége van valamire, ami kikapcsolja a világból, ami feltölti. Nekünk szerintem ez a sminkelés.
Más az, amikor valaki a gyerekeitől veszi el, hogy neki meglegyen az ötvenedik palettája, vagy azért nem tud létfontosságú dolgokat megvenni magának és/vagy a családjának, vagy azért nem jut előre az életben, mert minden pénzét erre költi, az betegség, szenvedélybetegség. Szerintem nálunk, ebben a közösségben nem erről van szó.
Szóval miért ne élvezhetnénk anélkül, hogy furdalja a lelkiismeretünket? Sokszor őszintén szólva azért nem merek írni egy-egy termékről, mert attól tartok, hogy akaratomon kívül is megbántok vele valakit, aki rosszul érzi magát egyébként is a hobbija miatt. Pedig csak helyén kellene kezelni ezt is, mint mindent az életben. A munkát, a családot, a barátságokat, a kikapcsolódást. Nem kellene - szerintem - rosszul éreznie magát senkinek azért, mert vesz egy újabb alapanyagot a hobbijához, ennek örülni kellene. Én szeretek örülni egy-egy jó terméknek, szeretem látni mások örömét is. Miért NE örüljünk neki? Van egy szép új termék, amivel mindenféle jót lehet majd alkotni, hurrá, ez jó! Szerintem az automatikusan csatolt bűntudat érzés a káros ebben az egészben, nem maga a hobbi.