Babavárás-babavilág

Ennél a körömreszelésnél már csak az orvos reakciója volt jobb, mikor felhívtam az éjszaka közepén, hogy folyik a magzatvíz. Kikérdezett, hogy nincs-e más panaszom, mondtam, hogy semmit nem érzek, csak folyik belőlem a víz. Erre azt mondja, hogy akkor menjünk be, ő reggel elviszi a gyereket iskolába, aztán jön! LOL ebbe akár a hajmosás is befért volna otthon, de annyira stresszeltünk, hogy nem mertünk kockáztatni :smiley:

7 Likes

Én úgy tudom, hogy műtétre nem ajánlott a smink, a műköröm és a körömlakk. Egyszerűen azért, mert az életjelenségek úgy jobban megfigyelhetőek.
Na most alapesetben egy szülés nem műtét, de pl. nekem a második császármetszés lett, és ez csak a szülőszobán derült ki. Az pedig már műtét.

Nekem a neszeszerben sem volt, de mivel egyik terhességem alatt sem bírtam az illatokat, úgyhogy nem is sminkeltem, ez részben ezért is volt.

2 Likes

Nekünk anno a szülésfelkészítőn azt mondták, hogy ha elfolyt a magzatvíz, akkor 2 óra alatt érjünk be a kórházba. Nekünk úgy 15 percre van, úgyhogy amikor éjjel 3-kor erre ébredtem, akkor én szépen lezuhanyoztam, hajat mostam, megszárítottam. Eközben a volt férjem futkosott, mint a mérgezett egér. :grinning:

5 Likes

Sziasztok (kb.) friss kismamák @asianlover , @macooka, @vrita90 , hogy fejlődnek és hogy “viselkednek” a babócitótok?
Ti hogy vesztitek az új és intenzívebb életvitelt? Meséljetek, engem érdekel minden!
A kis menyemre emlékezve az elején nem voltak könnyű hónapok, de ma már egy huncut tünemény a 20 hónapos, bölcsis kisasszony. Pár napja mondja a NEM-et, de úgy, hogy a nyelvecskéje a száján kívül van😁.
Amúgy két nyelven beszélnek/ünk vele (még én is olaszul🤭, hogy azt erősítsem nála), érti az olaszt is, reméljük, hogy sikerül a kétnyelvűsége.

@asianlover nem tűnt el a kis közösségünkből👍, ebből arra következtetek, hogy a babucija nyugodt kisfiú és/vagy van némi segítsége is😉.

3 Likes

Szia Niko! Köszönöm szépen az érdeklődést, nagyon kedves vagy!

Hát, segítségem elég sok van, de őszintén szólva én most már tapasztalatból is - eddig csak feminizmusból - úgy látom, mindenki megérdemelne kisgyerek mellett egy házvezetőnőt. Embertelen és nem normális, amit a “modern világ” elvár egy nőtől… egy személyben gyermekgondozó, háztartási alkalmazott, normális felnőtt ember felnőtt teendőkkel, plusz még emellett legyen időd a párodra, a családodra, legyen szociális életed és úgy mellesleg nem árt, ha meg is tudod mosni a hajad és aludjál is… WTF?! Minden csodálatom azoké, akik erre képesek. Mi ugyan nem :rofl: mármint a férjemmel közös döntés, hogy sokat adjuk ki a babát a nagyszülőknek, mert roppant önző módon ragaszkodunk a régi életünk egy-egy sarokpontjához.

Pont akartam is írni, hogy most mennyire másképp látom ezt a latinos életstílust, amiről korábban beszéltünk. Nálunk a baba magától beállította, hogy 8-8.30 között alszik el este. Ez most 7-7.30 az óraátállítás miatt, de tökéletesen megfelel. Nyáron, ha Görögországban vagyunk, akkor még egy időzónát is csúszunk, az már 9-9.30 lesz, ezért nem akarom hátrébb rakni. Na, lényeg a lényeg, amire ki akarok lyukadni, hogy el nem tudnám képzelni, hogy kitolom a gyereket éjfélkor babakocsiban a korzóra :rofl: :rofl: :rofl: akkor sem, ha meleg van, akkor sem, ha én alvás helyett fagyiznék :rofl: :rofl: :rofl: most tök egyértelműnek tűnik a számomra, hogy a kényelmes kiságyában a helye, ahol nyugodtan alszik és pihen. Úgy néz ki, nem lesz belőlem mediterrán anya :rofl:

A babánk nyugodt vérmérsékletű, nagyon kedves kis gyerek. Szerencsére nem volt hasfájós és jó evő. Most, hogy elkezdtük hozzátáplálni, látszik meg igazán, hogy mindent IS megenne szívesen :sweat_smile: Szépen fejlődik, nagyon boldog vele az életünk. Igazán sok szeretetet hozott a családba :heart_eyes: Mi is úgy tervezzük, hogy majd 2 évesen visszük bölcsibe.

14 Likes

Nagyon köszönjük az érdeklődést. :blush:

Egyet tudok érteni @asianlover véleményével, házvezetőnőt minden kisgyerekes anyának :sweat_smile: Egyszerűen SEMMIRE nincs időm. Szerencsére nekem a férjem itthon van, így ő csinál mindent, viszi a háztartást, bevásárolni megy, stb., nekem csak a gyerek marad. Egy forró zuhany felér egy wellness élménnyel, ha hajat mosni tudok az már csoda. :smiley: Gondolhatjátok mennyi időm van sminkelni. :grin: Ma 5 hetes a kislányunk és sajnos hasfájós, rengeteget sír, nappal nem alszik 30 percnél többet soha. Annyi a mázlim, hogy éjszaka 3-4-5 órákat elalszik egyhuzamban, így valamennyire tudok aludni. Viszont kiságyba nem tudom letenni, így a két megvásárolt légzésfigyelőnek semmi értelme nem volt, mert csak mellettem tud aludni. :sweat_smile:

Mostantól lassan kezdődik a jobb része a dolognak, mert megvolt az első igazi mosoly, kezdi felvenni a szemkontaktust, talán “kommunikálni” is tudunk nemsokára, ez az ami tartja bennem a lelket, mert tényleg nehéz, legalábbis nekünk. :smiley:

14 Likes

Érdeklődni szeretnék, milyen babáknak való fényvédő vált be? Mit ajánlanátok? Köszönöm! :slight_smile:

Nekem anno az maradt meg, hogy 6 hónapos korig semmi (csak textil védelem), utána valamelyik gyógyszertári márka minerál fényvédőjét kentem - talán Bioderma volt. Babáknál fontos, hogy könnyen kenhető legyen, de persze a legtöbb nem olyan :face_with_raised_eyebrow:, mert nem szeretik a kenegetéssel járó macerát.

2 Likes

Nálunk ez vált be a 6. hónaptól: Altruist Family Sunscreen

Könnyen eloszlatható, a végtagokra lehet direktben is spriccelni és elkenni. Értelemszerűen az arcra kézzel vittem fel, az egy küzdelem, de hát ez van. :smiley:
A termék km oldalán olvastam, hogy zsíros érzetű. Az én gyermekeim bőre száraz, érzékeny, nekik pikk-pakk beszívódott.

Korábban próbáltam koreait, de a fényvédő botrány óta azt nem mernék.

1 Likes

Lehet, hogy hülye kérdés, de milyen könyve(ke)t tudnátok ajánlani babavárás előtt állóknak? Olyanra gondolok, ami összefoglalja a várandóssággal és csecsemőkorral kapcsolatos alapvető tudnivalókat, tanácsokat (mikor mi történik, mit szabad, mit nem szabad, stb) és leendő apukáknak is hasznos lehet. Tudom, hogy sok mindenről megoszlanak a vélemények és embere/orvosa/kultúrája válogatja, hogy mi javallt és mi ellenjavalt, de azért csak vannak olyan egyezményes pontok, amikből ki lehet indulni :slight_smile:

Nagyon jó kérdés, engem is ez érdekelt. Hát, nem találtam meg a könyvet, amiben minden praktikusan le lett volna írva… Lehet, hogy nekem kéne megírnom :rofl:
Én csináltam egy kérdőívet, amit szétküldtem több ismerősömnek, akinek legalább 2 kisbabája volt az utóbbi években, ebből lett egy kelengye lista.
Megvettem a Suttogót és egyéb “csicskító” könyveket, de nem értem, mi ez a hype, a Suttogóban konkrétan 0 konkrét információ van, nekem nem volt segítség. Olvastam olyat, aki a nagy családi ágyban együttalvást javasolta, olvastam olyat, aki pontos időrendre szigorúan kiságyat…
Lényeg a lényeg, ez ki fog alakulni magától, mi válik be. Mi például első körben a hálószobába tettük a kiságyat, de olyan hangosan aludt a baba (ez például egy érdekes tény, amit nem szoktunk tudni az újszülöttekről), hogy én semmit nem tudtam aludni mellette, így egy hét után a gyerekszobában találta magát :laughing:
Biztos, hogy minden másképp lesz a gyakorlatban, mint ahogy azt tervezitek, de ez így van jól, össze kell szokni és ezt képtelenség lemodellezni előre.
Ha gondolod, írj egy mail az asianlover.km@gmail.com-ra szívesen átküldöm, ami okosságot összeszedtem. Van egy word-öm “mi kell a babának” és egy “mi kell a mamának” címmel jövendőbeli anyák részére :smiley: folyamatosan írogatom benne, ami hasznos/fontos. :nerd_face:
Nekünk nagyon beváltak a babadoktor csatorna videói youtube-on, azokat néztük meg többször, hogy megtanuljuk, hogyan kell egy újszülöttet ellátni.

Csak egy példa vágyak vs. valóság kategóriában: biztos, hogy fél évig csak anyatejes lesz a babám!
Valóság: az anyatej szuper, ha van, tényleg érdemes csak azt adni, amíg lehet. De az igény szerinti szoptatással szerintem hullára lábon lövöd magad… sose használj cumisüveget… persze, így sose menj sehova, ne is álmodj arról, hogy egyszer félig kialudd magad…Nekünk tökéletesen bevált, hogy a lefejt anyatejet éjszaka egyszer a férjem adta oda. Így én is sokkal jobban tudtam pihenni és a kötődés is sokkal szorosabb lett apa és baba között azonnal. A 6 hónapos babánk még mindig nem alussza át az éjszakát kajálás nélkül, hát erre aztán várhattam volna… 4 hónap után borzalmasan hullott már a hajam, ezért hetente-kéthetente elhagytam egy szoptatást és most választottuk el 6 hónapos korára. Egyértelműen az én egészségem kárára ment a dolog, kiszívott már belőlem mindent, fájó szívvel, de letettem a szoptatást. Nagyon meghitt, gyönyörű dolog, de kell egy helyes egyensúly a baba és a mama érdekei között. Így végül baromira nem tartottam be, amit a “tejliga” előírt, de nekünk így volt jó, ha más volt, mint a terv, ha nem :relaxed:

8 Likes

Köszönöm szépen az alapos választ! :hugs:

Igazából pont erre gondoltam, hogy nagyon eltérőek a vélemények, hogy pl hol aludjon a baba, milyen időközönként szopizzon, stb. Inkább mondjuk a hozzátáplálás érdekelt volna, ott azért gondolom van egységes tudományos álláspont hogy mit mikor szabad (?).
A legtöbb ilyen ellentmondásos dologban megvan a saját elképzelésünk, de rugalmasak is vagyunk, majd úgy csináljuk, ahogy jó mindenkinek. Mivel pszichológus vagyok, így a babák fejlődéséről, pszichológiai szükségleteiről elég sokat tudok, viszont a gyakorlati részből is fel akartam volna készülni, de akkor ezek szerint naiv elképzelés volt, hogy van ehhez egy összefoglaló útmutató :sweat_smile:

Várandóssághoz kapcsolódóan: anyukámnak megvolt az “Az a 9 hónap…” könyvnek valami 90-es évekbeli kiadása, mikor a testvéreimet várta, sokat forgattuk. Persze én csak a képekre emlékszem belőle, izgalmas volt nyomon követni, hogy épp mekkora a tesóm. Láttam, hogy van új, 2020-as kiadása, de kicsit borsos ára van, úgyhogy nem szívesen ruháznék be rá így vakon, arról esetleg van tapasztalatotok?

Emailt pedig mindenképp írok, nagyon hálás lennék, ha megosztanád velem, amit sikerült összeszedni :blush:

U.i.: Megnéztem a babadoktor csatornát, iszonyú hasznosnak tűnik, köszönöm :kissing_heart:

1 Likes

Szerintem szétszórva vannak az interneten az információk. A magzat fejlődésével kapcsolatban több oldalon (pl gyerekszoba, miluklub, szülők lapja) lehet találni általános információkat. A La Leche Liga oldalán hasznos szoptatással kapcsolatos információk vannak. Gyermek, baba ellátással kapcsolatban az én időmben főleg Novák Hunor összefoglalói voltak elérhetőek, de lehet azóta fizetős lett a tartalom. Az az a 9 hónapos inkább egy általánosabb könyv.
A legfontosabb információkat egy jó védőnő is el tudja mondani. Ha valamire nem tud, akkor segít, hova lehet fordulni.

Amit szeretnék elmondani, hogy kellő kritikával kell kezelni a dolgokat. Nagyon könnyen bele lehet esni abba a bizonyos sötét lyukba anyaként, amiből nehéz kimászni. Sok az elvárás (hisz egy anya minden tökéletesen tud, ugye?), és a tanács (mindenki szakértő). Ha ez nem elég akkor jönnek a legnagyobb kritikusok, az anyatársak…
Remélem megtalálod a válaszokat a kérdésekre, de ahogy @asianlover is írta, az elmélet és a gyakorlat a legjobb szándék ellenére is lehet más.

2 Likes

Egyetértek a “sötét verem” hasonlattal. Írtam már, nekem a nőgyógyászom tanácsa az volt, hogy ha nyugodt terhességet akarok, akkor felejtsem el a közösségi oldalak és “anyukafórumokat”, mert több ott a mérgező szándék, mint a segítő…:pensive:
@aalexaa ami szerintem fontos, hogy ne fogadj soha kéretlen tanácsokat, és bízz az ösztöneidben (mert még ha azt is hisszük, hogy nincsenek, azok genetikailag kódolva vannak, a terhesség és a baba meg előhozza őket. :wink:

4 Likes

Az én nőgyógyászom is azt mondta, hogy ami szigorúan ellenjavalt, az a babás fórumok olvasása. A sötét verem hasonlat is valóban nagyon találó. Első babánál talán nehezebb hagyni az ösztöneinket dolgozni, mert minden nagyon új, és a tanácsok közt is emiatt nehezebb szelektálni, mert az ember persze a legjobbat akarja a babájának. De én is azt mondom, hogy ha valamivel kapcsolatban úgy èrzed, neked-nektek nem jó úgy, kényelmetlen, kellemetlen, akkor ne erőltesd.
@asianlover hàt én is sokkolódtam a baba zajos alvásán az első gyereknél :grin: álltam a kiságy mellett, hogy bakker mi baja van??? Nem volt benne a tájékoztatókban, hogy tényleg ennyire csuklik meg szüttyög álmában :grinning_face_with_smiling_eyes:

3 Likes

A mienk nagyokat nyögött, mint egy kis vénember :joy:

3 Likes

Szerintem a védőnő véleményét/tapasztalatát érdemes megkérdezni. A mi védőnőnk “kétlábbal a földön” típusú nőszemély, megmondt kerek perec hogy mit miért ajánl/nem ajánl. Pl az egyik bababolt YT csatornáján mondták, hogy a gyereket érdemes szoptatás előtt-után megmérni, hogy eleget evett-e. A védőnőt megkérdeztem erről, azt mondta ez tiszta hülyeség (csak sokkal szebben), de ha szeretném, akkor tud majd nekem kölcsönadni. Illetve ahogy a várandósság halad, azt ígérte, hogy a találkozóink alkalmával az aktuális dolgokról ad majd tájékoztatást, pl megmutatja a pelenkázást, stb.
Én ezt a könyvet vettem meg:

2 Likes

Brendon babaáruházak8gqfb0_up*MQ…&gclid=CjwKCAjwiOCgBhAgEiwAjv5whMujUvcm9glXDpQOZtYjvyyhbpcrT2oawpM9eWFVUeKgmTHzji4sXhoCWOYQAvD_BwE

Innen lehet letölteni olyat, hogy “kelengyelista magyarázattal”. :blush:

1 Likes

Köszönöm szépen mindenkinek! :smiling_face_with_three_hearts:

@Buklika, ezt a könyvet én is nézegettem, elég szimpatikus, neked hogy tetszett?

Na az alvás, hát az kemény. Nekem borzasztó nagy sokk volt, folyton néztem a gyereket a babaöbölben, hogy most mi baja van??? Az enyém horkantgatott, morgott, emellé borzalmasan kalimpált, a lehető legkevesebb időt töltötte nyugalmi állapotban :grin: Most már jobb a helyzet, csak az arcát akarja szétszedni néha :roll_eyes:

@aalexaa, nekem megvan a 9 hónapos könyv, megvettem nagy boldogan még a várandósság előtt, aztán lusta voltam olvasni, úgyhogy teljesen hibátlan állapotban van, 3000 Ft-ért szívesen odaadom, ha úgy döntesz, hogy elolvasnád. :smiley:

A szoptatásról meg annyit, hogy én is úgy készültem, hogy minimum 1 év, nem is 6 hónap. Persze az élet meg a gyerek keresztülhúzta a számításokat. 2x kellett elmennem itthonról gyerek nélkül, addig a nagymama etette cumisüvegből. Rettegtem, hogy cumizavaros lesz, de megnyugodtam, mikor azt olvastam, hogy nem is annyira gyakori, mint amennyit riogatnak vele. Hát nem pont az én gyerekem lett az?? 3 hetes korától már üvöltött a mellemen, nem volt hajlandó fél percnél tovább szopni. Próbáltam fejni és úgy adni neki, de semmi időm nem volt, úgyhogy a tejem szép lassan elapadt és most 100% tápszer van. Pedig baromi sok tejem volt, a kórházban már azt mondták, hogy még kb le is adhatnék, annyi van. Egy darabig emésztettem magam emiatt, de el kellett fogadni, hogy ez van. Cserébe legalább nagyon jól alszik a gyerek és az ISZSZ miatt nem lettem két lábon járó cumi. Viszont a tápszer rohadtul drága még felírva is. Azzal nem haknizik a kormány, hogy folyamatosan vették el a támogatást a tápszerekről januártól, aztán márciusban még egyszer csökkentették, így ami eddig 800 Ft körül volt tápszer, ma már 3000 Ft receptre is. Egy doboz meg 3 napig elég… Szóval drága mulatság sajna.

1 Likes