Babavárás-babavilág

Köszönöm szépen mindenkinek a jókívánságokat és a tippeket! :heart_eyes:

@zalla : Egyelőre sajnos Babus is csak visít, egyáltalán nem tetszik neki ez a póz… legalább akkora kasszasiker, mint a fürdetés :joy:

@macooka : Sajnos ezt a Maternityt el kellett engednünk, de jó döntésnek bizonyult. Maximálisan elégedett vagyok az orvosommal és a babát is helyben tudták ellátni, ott tudtunk maradni mindeketten, ami az adott helyzetben a legjobb megoldás volt. Igaz, hogy én kezdettől császárra gyúrtam, de a mi helyzetünkben az utolsó dolog, ami hiányzott volna, hogy egy természetes szüléssel kockáztassak, kicsit sem bántam meg. Reggel volt a császár 8-kor, már délután lábra álltam gond nélkül, 3 nap múlva meg már totál normálisan tudtam sétálni, azóta sincs semmi panaszom (persze, hegem az van, ez tény).

Most bocsánat, hogy ezt mondom - még friss az élmény, meg a sok fb csoportos és személyes tapasztalat - de ha választott orvos van, akkor minden van, ha nincs, akkor teljes lutri, milyen szülésélményben lesz részed. Függetlenül attól, hogy mi a szülési terved nagyon melegen ajánlom, hogy fizessetek be választott orvosra-szülésznőre. Az alapvető emberi tiszteletet és önrendelkezést vásároljátok meg, ha nem kenyérre meg kiságyra kell, ezt ma Magyarországon nagy felelőtlenség elspórolni. Ahogy a hírekben is hallani, percről percre szűkül az igénybe vehető állami ellátás, kell, hogy legyenek emberek, akik komolyan vesznek, ez pedig tb alapon orosz rulett.

6 Likes

Örülök, hogy végül minden a lehető legjobban alakult. :blush:
Én végül a Medicoverben fogok szülni (már ha kihúzom addig és átmegyek a szülésengedélyezésen). Nemrég nyíltak, de gondolom ezért extra erősen pedáloznak, hogy jó véleménnyel legyenek róluk, eddig csak jókat olvastam.
Most voltam bent amúgy állami kórházban cukorprofil miatt, nem volt annyira rossz, mint amennyire gondoltam, de nem biztos, hogy mernék ott szülni, hacsak nem muszáj. Biztos ki lehet bírni persze, de ha már megvan a lehetőség erre, akkor a lehető legjobb élményeket szeretném magunknak.

3 Likes

@asianlover gratulalok a Bebihez :slight_smile:
En a Kerekitö Evkerek c. könyvet, abban vannak dalok, mondokak, aktualis ünnepnapok, öljatekok, meg egyeb ötletek.

Nalunk 12en erkezett a kisfiunk. Rahuzott sokat, es a beinditasra sem reagalt, ugyhogy vegül csaszart kertem, mert mar nagyon nagy volt a feje. Aztan utolag kiderült, hogy a köldökzsinor 3x volt ratekeredve a nyakara, ugyhogy ha akart volna sem tudott volna lejjebb csuszni, mert eleg kötött volt a helyzete, sürgössegi csaszar lett volna.
Nagy a szerelem, meg mindig nem tudom felfogni, hogy tudtunk egy ilyen csodat összehozni​:smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts:

16 Likes

Gratulálok nektek is! :blush: Rátok is sokat gondoltam, hogy vajon mi lehet veletek. :hugs:

1 Likes

Gratulálok :two_hearts: :gift_heart:

1 Likes

@vrita90 : Nagyon gratulálok én is! :heart_eyes: :partying_face: :star_struck: Látod, van aki éppen csak megvárja, hogy ne minősüljön koraszülöttnek, van aki meg ki sem bújna legszívesebben :slight_smile: Milyen jó, hogy hallgattál az ösztöneidre és biztonságos lett a szülés! Megcsekkolom ezt a Kerekítő Évkereket, köszi a tippet!

1 Likes

Ide kívánkozik:

FB_IMG_1667309666215

:laughing:

11 Likes

De nem ám! :sweat_smile:

1 Likes

Minden este:

• Anya, veled akarok aludni.
  • De versenyt aludhatnánk, olyan álmos vagyok.
  • Akkor aludj mellettem a földön.
  • :flushed:

(Minek nekem ellenség, ha ott a családom…)

9 Likes

Sziasztok Babások! Gondoltam, megosztok Veletek egy fontos tapasztalatot, igen szar élményem volt a mellgyulladással-tejlázzal, leírom, nekem mi vált be, hogy gyógyultam ki. Már csak azért is, mert ahogy észrevettem, mindenki mást mond és persze totál ellentmondóan… aztán Te meg ott állsz, csillagokat látsz a fájdalomtól és próbálod kitalálni, mihez is kezdj…
Szóval nálam egyik pillanatról a másikra döntött le a lábamról a láz-végtagfájdalom-hidegrázás. 1-2 nappal előtte érzékeny volt az egyik mellem, de máskor is volt ilyen és spontán elmúlt, ezért nem tulajdonítottam neki jelentőséget, azt hittem covidos vagy influenzás vagyok és by the way még a mellem is begyulladt, szar az élet. Korábban láttam videót mellgyulladásról és tejkőről, de ebből kimaradt a tejláz, így erre nem is gondoltam. Pedig pont fordítva történt, a mellem gyulladása vitte szépen körbe a nyirokrendszerben a bajt és ez döntött le lázasan.
Szóval a terápia:

• Listaelem

napi 3x1 Advill (nem Algopiryn, mert az nem szoptatás barát), vagy igény szerint az első 2-3 napban több. Ha 2 napig folyamatos a láz, akkor muszáj antibiotikum! (ez sajnos a kevésbe baba-barát verzió, de szükséges), én ezt szerencsére megúsztam, kiküzdöttem magam anélkül, bár ritka szar 2 napom volt.

• Listaelem

És a lényeg: szoptatni, szoptatni, szoptatni a gyulladt mellből, le kell szívatni, aminek a legjobb módja a gyerek, nem szabad még jobban hagyni túltelítődni és nem is kell emiatt abbahagyni a szoptatást! Bár kétségkívül érthető, hogy sok nőnél egy ilyen élmény beteszi a kaput…

• Listaelem

És még a varázskörök: szoptatás előtt meleg vizes borogatás vagy meggymag paárna vagy zselé, bármi, amivel hatékonyan kb. 5 percig elő tudod készíteni a melled. A meleg fellazítja a szöveteket.

• Listaelem

Szoptatás, majd utána jegelés 2-3 percig (nem, ettől nem fog elapadni a tej, viszont lehúzza a gyulladást).

• Listaelem

2 szoptatás között egy kiklopfolt fejes káposztalevél a melledre a melltartóba. Természetes gyógymód, nem tudom, mennyire használ valójában, de ártani biztos nem árt, így én alkalmaztam ezt is. Máskor is olvastam már népi gyógymódok között, hogy káposztás pakolás, lehet benne valami.

• Listaelem

! Gyulladásba nem szabad erővel belemasszírozni, ez a legrosszabb tanács, ami még mindig tartja magát. Nagyon fáj és nem segít, majd pár nap múlva lehet óvatosan masszírozgatni, mikor már érzed, hogy lement a gyulladás, nem vörös a terület.

• Listaelem

Nekem az alsó-külső része gyulladt be a mellemnek, ez a leggyakoribb verzió, ezért hónalj tartásban kell szoptatni, hogy azok a tejcsatornák tudjanak jobban ürülni.

Így kb. 5-6 nap volt, mire helyrejöttem, nagy türelem és kitartás kellett hozzá, szörnyű volt. Figyeljétek a melleteket, ha szoptattok, nem szabad hagyni elfajulni így, mert komolyan megbánja az ember lánya…

3 Likes

Nagyon köszi a tippeket, nagyon hasznosak!
Én ettől rettegek az egyik legjobban, hogy be fognak gyulladni majd a melleim :sleepy:
Te használsz mellszívót vagy csak szoptatsz?

Oh, ne is mondd, en mar ket ejszakat vegigbögtem a fajdalomtol :grin: hat inkabb vagjabak fel megegyszer, de ne gyulladjon be a mellem :sweat_smile:

En laz nelkul, csak a bedurranast kaptam meg, kiegeszitenem meg a listat par dologgal.

• Turos pakolas. Siman is lehet a börre kenni, de a lemosas egyszerübb, ha ket papirtörlö köze kenjük a turot, es azt rakjuk a mellre, ameddig fel nem melegszik. Nalunk kremes allagu a turo, nem rögös, de lehet joghurtot is hasznalni.
  • Vibrator es vagy elektromos fogkefe (ahol fogjuk, bem a kefe). Ezek kozul valamelyiket a csomora rakni es ezzel masszirozni gyengeden.

Megelozeskent stressz kerülese, es szoptatos pozok valtogatasa :slight_smile:

O es meg valami, minden pakolasra ervenyes, h a mellbimbo kihagyasaval kerüljenek fel :slight_smile:

@vrita90 Részvétem :joy: mint látszik, gyakori a probléma…
Ezt a túró dolgot még nem hallottam, modanám, hogy legközelebb kipróbálom, de remélem, nem lesz legközelebb!
Az elektromos fogkeféről jut eszembe a Foreo, azt ki is fogom próbálni zuhanyzás közben! :sunglasses:

@macooka : nekem muszáj mellszívóznom is. Mindenképpen ajánlanám, hogy egyet vegyél még a kelengye részeként (mi kb. mindent használtan vettünk, így ezt is marketplace-ről, szerintem nem érdemes teljes árat adni érte, de ezen felbuzdulva 3 hét után még egyet is vettünk, mivel ha ez tönkremegy 1 napon belül én is tönkremegyek :joy: ) Én is úgy voltam, hogy a 3. napon reggel arra ébredtem a kórházban, hogy szétszakadnak a melleim - ok, normálisék a 3. napon már nincsenek a kórházban, de van akinél már a 2. napon meg jön a tej - hívtam is a férjem, hogy azonnal hozza be. Minden nap használom, túl sok termelődik és borzalmas érzés, ha nincs leürítve. 5-6 óra elteltével már érzem, hogy tenni kell valamit, ha kimaradt egy mell a szoptatásból. Ez is egy olyan tény, amit a terhesgondozáson elfelejtenek elmondani, hogy ha szoptatsz, akkor nem a gyerek, de a saját jólléted okán is kb. a melled körül fog forogni az életed… :confused:

Őszintén megmondom, számomra a szoptatás kicsiben pont olyan, mint maga a gyerek. Melós, nehéz, mégis csinálni akarod, mert gyönyörű dolog :grinning:

2 Likes

Vettem már dupla mellszívót, sőt, van itthon egy szimpla is tartalékba :grin: abban reménykedtem, hogy rendszeres mellszívóhasználat mellett kisebb az esélye egy ilyennek, de akkor ez hiú ábránd csupán úgy tűnik… :smiley:

1 Likes

Mit gondoltok erről?
Én nem sminkeltem a császármetszés alkalmából :joy: végül spontán indult be a szülés és olyan stresszben voltam, hogy ihaj, baromira nem izgatott, hogy sminkelni kezdjek hajnali 2-kor… de az tény, hogy volt nálam körömolló és reszelő, mert éppen másnapra terveztem a hajmosást és a körmözést is :joy: :joy: :joy: mikor meglátták a szülészeten, hogy a váróban reszelem a körmöm, mint egy őrült, csak nevetett az ügyeletes doktornő, hogy akkor biztos nem sürgős még a gondom. Aznap szedtem le a shellacomat és még hosszúak voltak a körmeim, pont le akartam őket gyalulni… Az biztos, hogy a 9. hónapban már nem érdemes halogatni a szépségápolást! Sose lehet tudni, mikor kell indulni! Utána egy hétig nem tudtam hajat mosni, ritka egy csövesnek éreztem magam…

Azt egy hasznos dolognak tartom, hogy legyen kórházi csomagban egy kis sminktáska, hogy másnap-harmadnap azért picit össze tudja magát szedni az ember lánya.
Ha már kórházi csomag: tökre nem értem ezt a hálóing mániát. Nekem sokkal komfortosabb volt leggingben lenni. Ha arra is gondolok, hogy tele vagy óriás betétekkel, akkor is jobban tart, ha van valami alul… Főleg, hogy a tetves magyar közkórházban csupa vérző nő alatt egyszer nem cserélnek ágyneműt, amíg bent vagy. Sőt, engem még le is basztak, hogy mit nyúlkálok a szomszéd ágyhoz, mikor magam alatt cseréltem lepedőt a harmadik napon…

6 Likes

Mindenkinek ahogy jól esik vagy ahogy kijön a lépés :wink:
Én is vittem magammal anno neszesszert, h majd foglalkozom magammal, de örültem, hogy éltünk a gyerekkel együtt, szóval csak alap higiénia aztán slussz.

2 Likes

Én rendesen stresszeltem, hogy nehogy úgy induljon be a szülés, hogy smink van rajtam, mert akkor még azt is le kell mosni :grin: Én nagyon nem akartam volna sminkben szülni, mert zavart volna és tudtam, hogy úgyis elkenődött volna vajúdás közben. Végül indítottak, így legalább hajat mosni és borotválkozni tudtam előtte, hogy legalább embernek nézzek ki pár napig :grin: Vajúdás alatt 3x voltam zuhanyozni, szóval ha még arra is figyelni kellett volna, hogy “jaj a sminkem”, nem tudom mi lett volna, így is baromi nehéz volt :smiley: Amúgy kitolás során szerintem az összes hajszálér elpattant az arcomon, szóval biztos jobban néztem volna ki alapozóval, bár távolról csak úgy tűnt, mintha nagyon szeplős lennék :smiley:
Ami a hálóinget illeti, nekem ez volt a kisebbik rossz, én nehezen tűrök meg bármit alvás közben, ez így még elviselhető volt :grin: Betétet nem használtam, bugyipelenkát vittem, ami egyrészt baromi kényelmes volt, másrészt nem kellett aggódni, hogy elmászik a helyéről :smiley:
Szerencsére nekem nem kellett közkórház szeretét élveznem, ami hatalmas szerencse, főleg így utólag visszagondolva. Nem volt komplikáció mentes a szülésem és biztos, hogy államiban nem kaptam volna olyan ellátást, mint amire szükségem volt. (Vagy legalábbis ezerszer fájdalmasabb lett volna)

5 Likes

Úgy emlékszek nem volt rajtam smink egyik szüléskor sem. De ha úgy jött volna ki a lépés, biztos használtam volna egy kis spirált, meg pirosítót. Viszont tény és való, hogy hagyományos szülésnél ez kicsit nehéz. Az első gyerekkel este kezdődtek a fájások, éjszaka nem aludtam, aztán délre lett meg a baba. Bármit használtam volna, nem maradt volna fenn ennyi idő után. A második gyereknél pedig hajnalban, akkor pedig anya siettetett, hogy menjek már, mert otthon lesz meg a gyerek :upside_down_face:.
Mindkét szülésre vittem magammal kis neszeszert, de nem sok mindent használtam. Az első esetben mindenen fájt, extrém fáradt voltam és nagyon meleg volt a kórházban. A második alkalommal pedig egy éjszaka után mentem a kicsi után a másik kórházba az intenzivre szóval kisebb gondom is nagyobb volt a sminkelésnél.

Én nem vagyok egy nagy hálóing fan, de megértem hogy vannak előnyei a kórházban. Anno fura volt, sosem hordtam előtte hálóinget, de aztán megszerettem. A szoptatási időszakban előnyösebbnek éreztem.

3 Likes

Ha valakinek az esik jól, miért ne🙂 rajtam nem volt smink egyik gyereknél se, az első hajnalban indult, de nem jutott eszembe sminkelni, amúgy is a minimál korszakomban voltam. A másodikkal bent feküdtünk a kórházban már másfél hete mert rossz helyen volt a lepény, programozott császár lett volna, de sürgősségi lett belőle. Alap bőrápolós cuccok voltak nálam mindkétszer, mert krémezés nélkül leszárad a fejem a sima klóros csapvíztől is. Legjobban az zavart, hogy a hajmosás a kórházban extra macera és hogy olyan igénytelennek éreztem magam.
A hálóing, hát én sose hordok amúgy, szóval nem szerettem hogy oda az kell. Én is vettem eldobhatós bugyikat direkt szülés utánra, de alig akarták engedni hogy felvegyem, az elsô szülés után ami természetes úton ment, azt mondta a nővér, csak szorítsam oda a betétet, bugyi nélkül, mer kár lenne összevérezni…mondtam hogy szeretném én magam eldönteni, hogy a saját alsóneműmet sajnálom vagy sem.
Lepedőcserével ugyanez volt, nagy szájhúzogatás ha lett rajta egy vérfolt, mert még nincs itt a heti csere napja…egy gyermekágyas osztályon, ahol ugyanakkor meg csak szorítsd a betétet a lábad közé, de nehogy összevérezz valamit, hát röhej.

4 Likes

@asianlover: El tudom képzelni a jelenet a körömreszelővel. Legalább megnyugodhattak, hogy nem önvédelmi eszközként használtad a szülés alatt. :upside_down_face:
Nekem egyébként az első szülésemnél volt olyan élményem, hogy beszólt a szülésznő a kórházba érkezéskor, hogy biztos nem lehetnek erősek a fájások, mert túl összeszedett vagyok (=csinosan öltöztem fel). Mondjuk igaza volt, mert utána tényleg erősödtek a fájások. De akkor is, már szépen felöltözni sem szabad…? :roll_eyes:

4 Likes