ARC DECO, avagy ARCDEKORÁCIÓ

Alapozás, kontúr, bronzosítás, pirosítók és highlighterek. Minden, amit erről tudni érdemes. Technikák, termékek, tapasztalatok.

1 Like

Mivel most kezdtem el tanulmányozni a témát, érdekelne, hogy ki hogyan csinálja. Esetleg mindenki másképp csinálja? Vannak praktikáitok? Kedvenc termékeitek? Napi szinten alkalmazzátok?
Ez a video számomra pl. egész korrektül mutatja be a szükséges infokat:

1 Like

Egy időben rengeteget foglalkoztam a különböző kontúrozási technikákkal, mert nagyon utáltam a fejformámat. (Az államat meg pláne.) Szerintem mindenki máshogy csinálja, mivel mindenkinek más a kiindulóhelyzet… Van az a klasszikus 3-as alakú kontúr, na az pl. sosem volt tökéletes nekem. Nem rossz, csak nem az igazi. Inkább csak az állcsontom alá teszek, meg a tokámra keresztbe. Ha alkalom van rá, akkor egy picit az arccsontom alá is, meg a nózim alsó felére (a felső felét a szemüveg úgy is takarja). Pirosítót jóformán nem is használok, bronzosítót meg pláne, olyanom nincs is.
A highlighter… Hajaj. Hasznalok matt, világos púdert is, meg a klasszikus fényes highlightert is. Ebből ráadásul hajlamos vagyok olyan színeket is vásárolni, ami nem túl kihasználható, vagy nem áll olyan jól (pl az unikornisos kékek-zöldek, meg amik túl sötét alapszínüek).
Azt szeretem amúgy ezekben, hogy ha van pirosító, kontúr és highlight kéznél, akkor nem csak arc-, de egy egyszerűbb szemsminket is össze lehet velük dobni. Ha arcra jók a színek, akkor szemen is jól fognak mutatni, és harmonikus lesz a smink is. Aztán spirál, szájfény, kalap, kabát.

3 Likes

De jó téma Kamea :blush:, figyelni fogom :speak_no_evil::cowboy_hat_face:

1 Like

Köszi @random! :slight_smile:
Én most egyelőre ott tartok, hogy nem tudom eldönteni, mi a praktikusabb. Venni egy arcpalettát, amiben minden egy helyen megtalálható, vagy zsonglőrmutatványozni minden reggel 4-5 kompaktdobozzal. Úgy gondolom, a palettánál ott a veszély, hogy nem azonos minőségű sminkek kerülnek bele, és aztán majd fele mehet a levesbe. De ez a praktikusabb megoldás. Lehet vinni pl. utazásra is.
Ha viszont a szükséges kompaktokat egyesével gyűjtjük össze, akkor jobban tudunk figyelni a minőségre és a színekre. Viszont ez egyáltalán nem praktikus megoldás hosszú távon. Lehet, hogy drágább is. Nemistudom, nemistudom…

4 Likes

Arcpalettákat én is nézegettem már, milyen jó lenne, minden egy helyen van :blush:. Csak kérdés van-e olyan, amiben a megfelelő árnyalatok vannak :D.

1 Like

Vagy utántöltőket vesztek, és beleteszitek egy mágneses palettába. A Nablának és a Colourpopnak nagyon jó kis darabjai vannak.

3 Likes

Én az esetek többségében monóztam, sőt volt hogy szemhéjpúdert használtam, főleg mert elég sápadt vagyok, és a mindent bele palettákban ritka az amiben minden jó. Ezalól a highlighterpaletták kivételek, abból három is van, de a fura, vagy sötét színek szemhéjpúdernek is beváltak. Ha te könnyen találsz magadnak színben megfelelő alapozót, akkor ezzel sem lehet nagyobb baj. Most is többnyire monózok, illetve ott a Bell Hypoallergenic kontúrduója, amiben egy szép világos matt kiemelővel van párosítva. Van most a Lovelynél valami új trió, azon is gondolkodom, de teszter híján egyelőre nem mertem megvenni.

Nekem volt pár arcpalettám, de mindig a sima szóló kompaktok nyertek végül, a palettákat eladtam :slight_smile: Egyszerűen más-más árnyalat / finish lett a kedvenc. Illetve nekem (ha épp nem vagyok várandós :grin:) mind a 4 évszakban más bőrszínem van. Télen a vízihulla, tavasszal tejkaramellás, nyár közepére csoki, őszre kopni kezdek. Szóval úgyis váltogatnom kell a mono cuccokat is, mert pl. ami télen bohócos rajtam pirosító, az nyárra meg sem látszik.
De ha lenne egy Hourglass 6-os arcpalettám, talán az segítene némileg :grin::heart_eyes: Az annyira csodás minőségű, hogy tutira bohócosodás nélkül építhető.

Nekem kontúrra a NYX Taupe vált be leginkább, highlighternek MAC Soft & Gentle, pirosító meg annak függvénye, hogy milyen az aznapi sminkem.

4 Likes

Nekem arcpaletta nem vált be, most is árulok egyet a zsibin. Nem találtam még olyan arcpalettát, ami önmagában megfelelt volna minden igényemnek. Jó nagy kerek fejem van, jelentős orral. Állítólag a kerek arc a legnőiesebb, hmm azért ha választhattam volna, biztos nem ez lett volna a nyerő.
Szóval én kontúrt a klasszikus fül felső vonaltól a száj felé lefele irányuló vonalban, a homlokom felső sarkaiból a halántékom felé irányulva, és az arcom két alsó csontjára (az áll kihagyásával) teszek, ezenkívül az orrom két oldalára és a szemgödröm felső csontjára szoktam tenni.
Klasszikus pirosítót általában nem használok, mert az orcáimon vannak rozáceás foltok, amiket inkább takarni, mint kiemelni szeretek. Ezért vagy barnás pirosítót vagy enyhe bronzert használok az almácskákra, illetve az oldalsó kontúrvonal elmaszatolására.
Highlightert szintén nam használok napi szintem, mert a tág pórusaimat kiemelik, plusz amúgy is zsíros a T-vonalam, nem szeretem tovább tágítani a csillogó helyeket.
Jelenleg használom:
Diorblush sculpt 004 Brown contour árnyalatban, ecset hozzá: Zoeva 126/Luxe Cheek Finish
The Balm: Take home the bronze Oliver árnyalatban (ez elég sötét, viszont anti-orange, ami számomra fontos), ecset hozzá: Zoeva 110/Face Shape
Laura Mercier Blush Color Infusion Fresco árnyalatban (gyömbéres-barnás árnyalat,enyhén csillogós, ezért nagyon jó a matt Bioderma Nude Touch alapozómra), ecset hozzá: Alicia Da Silva ferde arcpirosítóecset
Benefit Dallas (ő is finoman csillogós, bronzer-blushként használom), ecset hozzá Bobbi Brown Face Blender.

6 Likes

Húúúú @Trixi, Te vérprofi vagy!

Ugyan, csak az évek meg a rutin.

3 Likes

Tauz Nóra ejtette el az egyik videójában, hogy ő a highlightert a pirosító előtt rakja fel, nem pedig utána, mert így szebben össze lehet dolgozni őket. Megjegyzem, ebben szerintem van valami, azóta én is megpróbálom így csinálni (amikor nem felejtem el a sorrendet), mert így szerintem kevesebb az esélye annak is, hogy kifényesíti a pórusokat a highlighter.

3 Likes

Én is így csináltam az utóbbi időben, de nem teljesen tudatosan. Szerintem is jobb így :slightly_smiling_face:
Én csak nagyon ritkán szoktam kontúrozni, ekkor a másik topikban látható Revolution palettából használom a kontúr színeket, de csak a fül felső vonalától induló kontúrig jutottam + homlok. Orrkontúr nagyon rám férne, de még nem tanultam meg. Eddig elvoltam azzal, hogy kiemeltem a szememet és úgy gondoltam, hogy majd arra terelődik a figyelem az orrom helyett :grinning:
Bronzosítani egyébként minden nap szoktam mostanában, a homlokomra kerül és az arccsontom kiemelkedő részére, a highlightertől lejjebb, a pirosítótól hátrébb. Pirosítót és highlightert nem használok napi szinten, bár most egy matt pirosítóval nagyon jól működik együtt a selymes fényű bronzosítóm.
Hú, jó sok szóismétlést sikerült összehoznom🙂

4 Likes

Hű, ez a téma nagy-nagy kedvencem és olyan egyedül éreztem eddig magam vele, valahogy szegény pirosítók nem kapnak elég figyelmet, pedig nekem a kedvenc smink termékeim, egyszerűen imádom őket.
Mostanában észrevettétek, hogy a highlighter kezd átkerülni az arccsont tetejéről a pofikra a Youtube videókban? Az utóbbi hónapokban több ilyen videót is láttam nagy guruktól és tetszik! Valahogy frissebb, harmonikusabb a végeredmény. A barátnőm és Lisa Elrdridge hatására kezdek elmozdulni a por állagból a folyékony/krém pirosítók irányába és azt kell mondjam, amennyire nem akartam, annyira elégedett vagyok a végeredménnyel.

5 Likes

Már a másik topikban is írtam, hogy mivel az arcom nagyobb felület, mint a szemhéjam (pedig nem vagyok nagypofájú és nagyképűnek se tartom magam), abban bízok, hogy ezen a területen esetleg több sikert érek el.
Nekem eddig csak alapozás volt (az se mindig) és egy kis pirosító. Aztán pár hónapja bátortalanul elkezdtem használni a highlightert. Majd szembesültem azzal is, hogy ilyenkor nyáron nem árt bizony kicsit bronzosítani se.
Nézegettem ábrákat is, hogy az arcformától függően mit és hova kell felvinni. De még továbbra is nagyon bizonytalan vagyok a témában.

1 Like

A highlighter pofira történő elhelyezését én azért nem preferálom, mert kiemeli az arcomon lévő pórusokat. Épp elég baj nekem az is, ami a porállagú highlighterből esetleg odahullik.

Én is pontosan így vagyok ezzel, az arc, a pofi egy jó nagy terület, szerintem is foglalkozni kell vele, mert nagy változásokat lehet elérni. Nagyon kevesen használnak pirosítót és nekem mindig azonnal feltűnik, mert olyan hiányos, élettelen tőle az arc.
Lisa Eldridge-nek néhány éve volt egy zseniális tippje, utána Wayne Goss is elmagyarázta: sokan úgy pirosítóznak, hogy vigyorognak egy jó nagyot és úgy helyezik fel a pirosítót, az almácskák közepére. Igenám (mondta Wayne Goss), amikor visszaengeded az arcod, akkor egész lelóg, ha ezzel a technikával dolgozunk. Szóval egy picikét feljebb érdemes tenni és nem az arccsontra, hanem inkább középre. Persze igen, ahogy mondod is, minden arcformához más ideális, de azzal nagyon sokat lehet csalni, ha jó helyen van a pirosító és nem egy nagy vörös csík az arccsonton.

3 Likes

Igen, ezt elfelejtettem, hogy hogy ebből tényleg lehet az, ha valakinek ott nagyobbak a pórusai (nekem a homlokom kellős közepén képződött két baromi nagy méretű pórus az utóbbi egy-másfél évben. Egyszerűen kitágultak, pedig tiszták. Annyira utálom őket. A nyaralás alatt a sós tengervíz és nap kombó nagyon sokat segített, gyakorlatilag eltűntek, de olyan csúnya egyébként évközben…)

1 Like

Jaj istenem, most olvasom, remélem, nem értetted félre, nem láttam nálad semmiféle vörös csíkot az arcon, nem azért mondom, hanem hogy általában az szokott lenni a legtipikusabb hiba, amit elkövetnek a nők, Wayne Goss szerint.

1 Like