Hát pl. Romániában 32(!) Sephora üzlet van.
Ehhez képest nálunk egy sem.
Én 20-at számoltam, de ez is nagyon sok. Megélnek? Ezek szerint. A briteknél meg nincsen ez érdekes, meg az osztrákoknál sem…
A honlap 32 üzletet ír. Gondolom, hogy nemrég nyílhattak új üzletek, mert régebben Békés megyéhez közel csak Temesváron volt Sephora, de már Aradon is van.
Hát igen, ez nagy talány, hogy egyes országokban miért nincs.
Nem. Ez osztrák Douglas. Ha valakinek kell valami hazaviszem.
Ausztriába már szállít a német Sephora, idővel akkor üzletük is lesz.
Pár éve, amikor felröppent a hír, hogy itthon is lehet Sephora a németekre hivatkoztak, hogy mégsem lesz, merthogy itt DM, Rossmann meg Douglas van és ez valahogy nem fér össze az amerikai Sephorával. Közben meg Prágában meg Romániában is van DM, plusz sorra nyílnak a német Sephorák is, szóval mostmár nem igazán tudják ezzel magyarázni. Azóta meg az az indok, hogy veszteséges lenne nekik itt üzletet nyitni…közben meg itt a L’Occitane, Kiehl’s és társai, amiből van vagy 6-7 csak Budapesten, de nem gondolom, hogy ezeknek hű de nagy lenne a forgalma azért, és ugyanolyan drágák, ha nem drágábbak.
Sajnos ez jól mutatja a régióban elfoglalt gazdasági potenciálunkat. Nem véletlen, hogy a Douglas sem hozza be azt a szelekciót (Tarte, Too Faced, Nars, stb.), nincs rá vásárlóerő. A KM-en is jól látszik szerintem, hogy a legtöbb vélemény az 500-1500 Ft-os termékskáláról szól. Ez van, ennyit érünk
Mondjuk amennyiért ott árulnák, valóban jobban jár az ember ha megrendeli magának…
Egyrészt ez is igaz, másrészt viszont nem olyan egyszerű ez.
Itt vannak pl. a Jeffree Star kozmetikumok. A Marionnaud talán 1,5 - 2 éve forgalmazza, de milyen áron? A honlap szerint pl. a Mini Breaker paletta 10.850 forint. Ugyanez a Beauty Bayen 29 euró, vagyis még a mostani vacak árfolyamhoz képest is közel 2 ezer forinttal kerül többe, ha itthon szeretné valaki megvenni. De ha a folyékony rúzsokat nézem, ott is hasonlóak az arányok, csak az összegek mások: 16,95 EUR - 6 890 Ft.
Ezek után nem csoda, hog aki megvenné is, inkább megrendeli külföldi webshopból, minthogy itthon vegye (vagy ha szerencséje van, akkor éppen 20%-os akció van a M-nál, és meg tudja venni ugyanannyiért).
Nyilván az ÁFA különbségek is hozzáadódnak, de azért nem ennyire szerintem.
Egyébként nagyon kíváncsi lennék pl. a Müllerben hogyan alakulnak az eladások. Mondjuk egy osztrák Müllerhez képest mennyivel vásárolnak itt kevesebb terméket az illatszer osztály prémium részén?
Szerintem ebben a magyar ember pénzkezelési stratégiája (vagy annak hiányossága) is benne van. Magamon is tapasztalom, mennyivel egyszerűbb sok 1-2000 Ft-os terméket megvenni, mint kiadni ugyanazt az összeget kevesebb, magasabb árkategóriás cuccra. Sokan ha ránéznek egy high end palettára, vagy akár csak egy rúzsra, nem értik, mi kerülhet azon ennyibe. Ha pedig valami miatt megtapasztalja a különbséget a minőségben, akkor sem valószínű, hogy rászánja magát a megvásárlására. Ebben nyilván benne van az is, hogy arányaiban kevesen sminkelik magukat, sokaknak elég csak szempillaspirál, ha pedig mégis megveszik a drogériás palettákat, nem feltétlenül tudnak abból olyat produkálni, mint szeretnének.
Én régen szinte csak drogériás sminkeket vettem, másfél éve kezdtem el “rendesen” dolgozni - értsd nem egyetem mellett, hanem teljes állásban -, így már be mertem ruházni néhány drágább palettára (Nabla, ABH voltak az elsők) és te jó ég, azóta rá sem nézek kb. a drogériás szemhéjpúderekre. Rúzsok, korrektorok, pirosítók között van olyan, ami bőven veri a high-end márkákat - lásd pl. Pat McGrath, ti is megerősítettétek múltkor, hogy annyira azért nem nagy szám, pedig méregdrága -, máshol meg azért durván látni és érezni a különbséget…
Igen, persze, ezzel egyetértek. De többségében a magyar nők drogériás termékeket vesznek - ezért az olcsó kategóriás cuccok a jobban véleményezettek a KM-en. Nem sokan veszik meg a Nabla vagy ABH palettát, mert nem engedhetik meg maguknak - de helyette lehet hogy van otthon néhány essence, revolution és rdel paletta (ezek között is vannak jó minőségűek, félreértés ne essék).
Egyébként tök ellentmondásos, mert a beauty bloggerek / videósok közönségénél meg azt látom, hogyha csak drogériás termékeket használnak, akkor az a baj, ha meg nem mutatnak elég drogériás újdonságot, akkor meg az.
Érdekes, én a MAC rúzsokkal vagyok így. Igaz, csak 1 db. MAC rúzsom volt (még nem dobtam ki, de szerintem már megromlott), de azt én nem látom jobbnak egy Rimmelnél, Viszont a Pat McGrath nekem nagyon bejött, bár azért arról sem mondanám, hogy a 40 dolláros árát megéri, de egy MAC rúzs árát bőven (akár féláras akcióval is szívesen beruháznék még néhányba), 10 dollárérét pedig ajándék volt - számomra.
Engem a MAC rúzsok közül egyedül a Ruby Woo győzött meg, és az is főleg azért, mert a retro matte formula zseni. A többi totál átlagos, max. a színválasztékot lehet kiemelni…
Sokszor egyébként azt tapasztalom, mintha a boltok se nagyon szívesen adnák el nekem, mint fogyasztónak a termékeiket. Van, hogy beesek munka után egy Müllerbe/Douglasba karikás szemekkel és izzadtan a télikabát alatt és úgy kell könyörögnöm egy eladónak, hogy szóba álljon velem, de igazából annak sincs sokszor foganatja, mert mindig felbosszant, hogy vagy fogalma sincsen arról, mi mire való és vagy úgy egyáltalán a termékekről. Múltkor annyira bunkók voltak velem, amikor a műtét után nem tudtam hajat mosni és sminkelni, hogy a Váci utcában végül nem vettem Tom Ford rúzst, amit még nem próbáltam soha, csak kértem a szokásos elfogyott YSL-t, majd csüggedten kikullogtam, persze utána meg emésztettem magam. Szóval szerintem is az egyik oldala a problémának, hogy inkább vesz valaki 3-4 drogériás, mint 1 high end rúzst, mert nem érdekli a minőségbeli különbség/kevésbé érzi úgy, hogy “feleslegesen” adna ki pénzt, másrészt bevallom, én se szívesen megyek be bizonyos boltokba a bánásmód miatt, tisztelet a kivételnek (üdv a Váci utcai fúnak )! Emlékszem, hogy amikor még nem kerestem jól, összekuporgattam magamnak a kis gyakornoki fizumból egy Chanel rúzst, merthogy az milyen nagylányos már. Úgy vártam a napot, amikor megvehetem, mint a kisgyerek a Mikulást. Annyira, de annyira nagyon fájt, hogy a kis pénzemmel odaálltam és úgy bántak velem, mint a …
Nem beszélve arról, hogy át kell utaznom egy kis költői túlzással a fél várost, hogy találjak egy Armani pultot… Ha több márka lenne (és nem csak 1-2 kihelyezett boltban a láncolaton belül), igenis vennék az emberek, nem igaz, hogy nem, csak hát ha nincs mód kipróbálni, persze, hogy nem hajlik rá az ember, hogy az átlag magyar fizetéséből “zsákbamacskázzon”, tökre megértem.
Sephora azért lenne nagyon jó, mert a legolcsóbb, éppen alig pár dolláros dolgoktól a határ a csillagos ég, mindenki megtalálná a neki valót. Azt hiszem a franchise díja kb. 200 millió forintnyi összeg körül mozog, csak hát nemcsak a pénzen múlik (bár a nagy magyar befektetőink nemigen látják be, hogy mennyi pénz is lehetne ebben), hanem azon is, hogy melyik országot preferálják. Én nem csodálkozom, hogy egy francia cég inkább Románia felé húzott, pardon…
Douglas online-on 40 %-kal le van árazva az artdeco shimmer púder és a Glamtopia pirosító. Rendeljetek, aki akar! Én meg addig szép csöndben megbolondulok.
Plusz 3 db rúzs vásárlásakor a legolcsóbb ingyen van!
Nem hiszem el, most vettem meg a pirositót a héten! Még nem is használtam…
Igaz, a Makeup.hu-ról 7800-ért, de akkor is!
A Shimmer elfogyott, bakker.
Kellett nekem biciklizni menni…bár nagyon jó volt.
Na, ilyen dolgokon még véletlenül se emészd magad! Szégyellje magát az az eladó, aki így beszél a kedves vevőkkel Én már régen leszoktam az udvariaskodásról. Mindig “semleges barátságos” fejjel megyek be egy boltba, de ha kicsit is megérzem a flegma undort az eladón - akit nyilván pisztollyal állítottak a falhoz, hogy charityben gürizzen a boltban - osztom őket rendesen tapasztalataim szerint Magyarországon komoly gondok vannak a munkamorállal. Kb. mindenki úgy érzi, hogy rémesen alulfizetett és kizsákmányolt, ebből következően adottnak veszi, hogy szarul is végezheti a munkáját, hiszen tulajdonképpen ő tesz szívességet azzal, hogy egyáltalán bejár… Őszintén ez az egyik legnagyobb indoka annak, hogy neten vásárolok, amit csak lehet és mindig az önkiszolgáló kasszába állok be. Egyszerűen nincs már türelmem ehhez… Vannak mindig üdítő kivételek, de már előre félek bárkihez odamenni, mert semmi kedvem a konfrontálódni.
A franchise díj, amit írtál, nem semmi, nem tudtam, hogy ilyen drága! Még így is furcsa, hogy Pesten vagy a vidéki nagyvárosokban nem éri meg egy Sephora. Szeged, Debrecen, Nyíregyháza rogyásig vannak a bevásárló turistákkal a környező országokból, érdekes, hogy ennek ellenére sem érné meg.