Amíg nem változik a szaga színe vagy állaga nem dobom ki. Lehet most fura lesz, de a folyékony rúzsokat sem. Van két éves Lime Crime és ColourPop rúzsom, semmi bajuk, tehát nem vagyok hajlandó kidobni. Nekem az a dátum csak azt jelzi, hogy a gyártó addig vállalja a minőség fennmaradását. Sok függ a tárolástól is.
Nekem van 5 éves rúzsom is, semmi baja nincs, simán használom még, amúgy is nemsokára elfogy. Ha valaminek az állaga vagy a szaga nem okés, azt dobom ki, amúgy szerintem felesleges. Ki az az élő ember aki elhasznál akár egy rúzst is fél év alatt? (Mintha csak egy lenne )
Velem előző életemben már többször is megtörtént.
Nekem A Nagy Carmex égeti. Rásóztam a férjemre. Mondtam neki, hogy ez a KM-án a legelismertebb ajakápoló.
Csak a folyékony megy a kukába, a többi maradhat - úgy, ahogy a többiek is írták, - ha állaga/illata nem változott. Egyszer gennyes kiütések keletkeztek a szám körül egy folyékony miatt, aminek amúgy nem volt szaga és 1 éve vettem. Azóta nem kísérletezgetek. Klasszikus rúzsoknál ilyen nem fordult elő soha.
Tegnap kidobtam 2 kedvenc Bobbi Brown krémes pirosítómat, mert azt vettem észre patikat okoznak. Olyan rég használtam , használtam vettem őket, és már tuti elég régiek. Ellenőrizni akartam a BATCH kódokat, de már azok is invalidok voltak formátumra is, szóval nehéz szívvel, de megváltam tőlük.
Én sem dobok ki egy rúzst sem (folyékonyat sem) amíg nem tapasztalok illat vagy állagváltozást.
Én egy TO Retinolos szérumot dobtam ki. Utólag vettem észre, hogy felbontástól számítva csak 6 hó a szavatossága, ami bőven lejárt. Sajnos pattanásokat is okozott. Legalábbis rá gyanakszom.
Folyton így járok a TO dolgokkal, főleg a retinollal én is Most is egy éppen lejártat nyúzok, amíg lehet, ne kelljen kidobnom.
Legközelebb hatalmas tacepaót teszek rá, hogy lássam mikor fog lejárni, ne hagyjam ki sokáig a rutinból.
Bevallom egy TO retinoidtól én is félek, hogy régóta van felbontva, e én egyszerűen nem tudok elhasználni ekkora mennyiséget fél év alatt. Lehet legközelebb feleznem kéne valakivel. Majd odafigyelek arra is, nehogy az okozzon gondot.
Elbúcsúzom ezer éves kis púderkémtől, amit szándékomban állt elhasználni, de elkezdett nagyon potyogni a kompaktból, nem biztonságos hurcolni és a következő ecsetvonásra sztem kijön az egész. Nem szenvedünk tovább. Nagy kedvenc volt t-vonalban. (Otthon “temetem el” szétszelektálva)
Nem tudom máshova írni, de kérdéseim lennének. Először is kiürült flakonokat, ti kimossátok és a szelektívbe rakjátok, vagy hova? És ami nem ürült ki, de lejárt pl sampon azzal mit tudok csinálni, jó ötlet a lefolyóba önteni vagy sem? Ugyanúgy sminktermékeket hova dobtok?
Én a flakonokat kimosva, szétszedve a szelektívre rakom. Őszintén sose volt még lejárt samponom, nem tudom milyen lehet, de ha nem vészes a szaga/állaga, én simán elhasználnám pl kézmosásra vagy tisztításra, ellenkezőleg pedig wc-n húznám le inkább a lefolyó helyett. Smink pedig a csomagolástól függ, de ha lehet, tisztítás után ugyanúgy szétszedve fém/műanyag szelektívbe. Persze kell egy kis türelem pl egy szempillaspirál kitisztításához (erre is jó lehet a lejárt sampon )
Ami elfogyott, annak a flakonja kiöblítve a szelektívbe megy. Amit nem bírok valamiért elfogyasztani, azt a vécébe vagy a mosdóba öntöm, mert nincs jobb ötletem. Amit lehet, elhasználom más módon. Arckrémből kézkrém, tusfürdőből kézmosó. Szerencsére megtaláltam a nekem megfelelő cuccokat, így ritkán kell kidobom valamit. A kiürült sminkeket, ha nem lehet kimosni és a szelektívbe dobni, a kommunális szemétbe rakom.
A spirállal nem erdemes vacakolni, ugyanis, szerintem, amikor válogatják a szelektív szemetet, nem tudják ellenőrizni, hogy nincs benne semmi, ezért vagy így is bemehet a feldolgozható műanyagba, vagy átdobják a szeméttelepi vegyesbe.
De jó ötlet az arckrémet kézkrémnek használni! :).
Köszi mindkettőtöknek a válaszokat :). Nagyon hasznos volt számomra. :). Volt évekkel ezelőtt egy-két sampon amit nem tudtam elhasználni. Sok tusfürdőm már lejárat közelben van, kézmosónak fogom őket elhasználni. Szeretném kicsit csökkenteni a kozmetikumaimat, mert rossz benézni a szekrénybe, hogy mennyi cucc van, amit már nem szívesen használok :). Szoktam elajándékozni sok mindent, de azért nagyon használt dolgot nem lehet. A nem luxustáska programban is szívesen részt vennék, de azért nem szeretnék egy táskát vásárolni, ismerni még nem ismerek sajnos rászorulót, akinek szüksége lenne tisztálkodási szerekre ( a bontatlan, idén vásárolt, nekem nincs rá szükségem holmikra gondolok.)
Ha vannak finom-mosást igénylő ruháid, akkor ahhoz lehetne elhasználni. Akár mosógépbe is, csak óvatosan adagold, mert habzik, ellentétben a mosógéphez való mosószerekkel (habzásgátlók vannak bennük).
Erre több ötletem is van Az FB posztjuk alatt láttam, valaki kérdezte, akinek szintén nincs felesleges táskája, hogy így adhat-e le. Azt javasolták, érdemes felhívni a gyűjtőpontot nyitvatartási időben, hogy van-e üres táska, mert tavaly volt ilyen eset, hogy valaki csak táskát/tisztálkodási szereket vitt Illetve az is jó megoldás lehet, ha pl. barátnőidet, szüleidet megkérdezed nem kallódik-e valahol egy jó állapotú, de nem használt táska. Vaagy turkálóban nagyon olcsón is hozzá tudsz jutni egy táskához. Ez ne legyen akadály!
Még sosem romlott meg rúzsom, most először. Egy mini kiszerelésű Pure Color Envy Rebellious Rose színben, amit nagy becsben tartottam és az első eresztésből való, valszínű. Sokat hurcibáltam tatyókban, kapott hideget, meleget, szó szerint. Nem maradt sok, de az rossz, régi-rúzs szagú lett, szóval kukába küldtem a terméket. A tokja ment a szelektív gyűjtőbe, mert sztem alumínium a háza.
Nem sírok, mert van másik ugyanilyen