Akkor kezdem is Bár én itteni viszonylatban szerintem kevés terméket vásárolok, kencét jellemzően nem veszek impulzusszerűen, azért előfordul, hogy hiába nézek utána a dolgoknak vásárlás előtt, hiába a jó INCI és ígéretes vélemények, a gyakorlatban egyszerűen nem működik a dolog.
Én úgy általában nagyon ritkán dobok kukába bármit, ami csak kipróbálva vagy alig használva volt. Szerintem egy kezemen számolós a dolog, konkrét példa egyenesen eszembe sem jut. Mivel összetevőlistát amúgy is mindig nézek, az olyan összetevőket, amiket semmi szín alatt nem szeretnék a kencémben tudni, a polcon hagyom, így nem dilemma a “szerintem nem jó, ezért másnak se szívesen adnám”. Nagyon kevés az olyan összetevő, amire érzékeny vagyok, ezeket szintén tudatosan csekkolom és kerülöm. Ha ennek ellenére ritkán mégis előfordul valamitől allergiás reakció, (nyilván a reakció súlyosságától és “beazonosíthatóságától” is függően) akkor is van, hogy kap még egy esélyt a termék, hogy biztos legyen, hogy az volt a ludas. Ha pedig igen, az ilyen termékeket egyáltalán nem okoz gondot eladnom vagy elajándékoznom, mert az érzékenység egyéni dolog, attól, hogy nekem nem vált be, másnak az még nem feltétlen lesz rossz (erre a legjobb személyes példám a mentol: én fuldoklok, öklendezem tőle egy bizonyos dózis fölött, míg a világ 99,9%-a vígan mos vele fogat nap mint nap ). A sminktermékek és általánosabban használható dolgok (akár például a fogkrém, ha a férjnek nem kell) általában húgomnál kötnek ki, kencét viszont nem igazán tudok kinek adni, azt fel szoktam tenni eladásra.
Olyanra is volt már példa, hogy visszavittem terméket Rossmannba, dm-be, de ez is nagyon ritkán. Bontatlan, használatlan terméknél nyugodtabb szívvel teszek ilyet (tudatosság, összetevőnézés ide vagy oda, velem is előfordult már, hogy benéztem egy összetevőt, szimplán nem tudtam rákeresni és kitéve nem volt összetevőlista - pl. külföldön, ahol nem tudsz hazamenni utánanézni, ha nincs net, vagy csak aludni rá egyet - illetve az is emlékezetes volt, amikor a Balea konkrétan felcserélte a két micivizének a kupakját, én pedig reflexből lekaptam a polcról a lilát, ami addig az alkoholmentes színe volt, akkor viszont már az alkoholos volt lila, és az addig alkoholos a rózsaszín…), mert ezek visszakerülhetnek a polcra, de már használt terméknél zavar, hogy (gondolom) utána ők is kukázzák, nekem ez nem túl tudatos, ha nem több ezer forintot buknék rajta, akkor már inkább elajándékozom valakinek, aki elhasználja. De először (terméke is válogatja persze) azért meg szoktam próbálkozni az eladással, szerencsére eddig a legtöbb dolgon sikerült így túladni.
A fentiek miatt nálam kukába általában vagy kifogyva, vagy romlottan kerül valami. Elfogyasztott termékeket mániákusan felvagdosok/felnyitok és kipucolok, majd szelektíven kidobom a csomagolást. A gond az én fejemben ott kezdődik, ha valamit nem tudtam elhasználni, mire vagy érezhetően megromlott, vagy a termék típusa miatt nem kockáztatnék a szavatosságon túli használattal. Ha kencéről vagy olyan csomagolású cuccról van szó, amit szét tudok szedni, akkor szétszedem, és amit lehet, szelektíven dobok ki belőle. Nemrég példáául egy ajakbalzsam maradékát dobtam részben a műanyagosba, részben a kukába - ennél viszont könnyű dolgom volt, csak kitekertem és kiszedtem a maradék stiftet, a többi mehetett a műanyagba, mi legyen viszont például egy szempillaspirállal, egy beszáradt körömlakkal? Bevallom, én a szempillaspirálokat és szemceruzákat konkrétan őrizgetem egy zacskóban Szerencsére nem fogalnak számottevő helyet, és eleinte még azért tettem el, mert a dm egy időben szervezett olyan akciókat, hogy ha bevittél 5 elhasznált sminkterméket, kaptál egy kuponfüzetet, és egyfelől örültem volna a kuponfüzetnek, másfelől reménykedtem, hogy ha már így begyűjtik a szemetet, valahogy normálisabban is helyezik utána el - viszont évek óta nem volt ilyen akciójuk, a zacskóban a cuccok pedig rajtam ragadtak… ti mit csináltok az ilyesmivel, hogyan dobjátok ki?