"A kukában végezte" - de hogyan?

#1

Sziasztok!

Ezt a témát egy kicsit a Natulcien által nyitott “Mi lesz a nem használt kedvencekkel?” hozzászólásai ihlették, de valójában már régóta motoszkált bennem a kérdés, csak fórum híján nem volt hol feltenni :slight_smile: Sokszor olvasom elégedetlen véleményekben, hogy valami a kukában végezte, és mindig szívesen olvasnék a végkifejletről bővebben, több aspektusból is, viszont az már nem feltétlen vág témába, így nem csoda, hogy többnyire nem kerül bele a véleménybe.

A teljesség igénye nélkül a lent felsorolt kérdésekről szívesen olvasnám a véleményeiteket, szokásaitokat:

  • Amikor azt mondjátok, hogy valami a kukában végezte, ténylegesen arra gondoltok, hogy kidobtátok? Ha igen, pontosabban hogyan (kiöntve, egyben, szelektíven, stb)?
  • Vittetek már vissza terméket üzletbe? Ha igen, mitől függ hogy valami így végzi vagy a kukában?
  • Mi alapján döntitek el, hogy valamit kidobtok, eladtok, esetleg elajándékoztok?
  • Mitől függ és mennyi idő alatt dől el, hogy valaminek adtok még esélyt (akár magatokon, akár máson), vagy kukalakóvá válik?
1 Like

#2

Akkor kezdem is :slight_smile: Bár én itteni viszonylatban szerintem kevés terméket vásárolok, kencét jellemzően nem veszek impulzusszerűen, azért előfordul, hogy hiába nézek utána a dolgoknak vásárlás előtt, hiába a jó INCI és ígéretes vélemények, a gyakorlatban egyszerűen nem működik a dolog.

Én úgy általában nagyon ritkán dobok kukába bármit, ami csak kipróbálva vagy alig használva volt. Szerintem egy kezemen számolós a dolog, konkrét példa egyenesen eszembe sem jut. Mivel összetevőlistát amúgy is mindig nézek, az olyan összetevőket, amiket semmi szín alatt nem szeretnék a kencémben tudni, a polcon hagyom, így nem dilemma a “szerintem nem jó, ezért másnak se szívesen adnám”. Nagyon kevés az olyan összetevő, amire érzékeny vagyok, ezeket szintén tudatosan csekkolom és kerülöm. Ha ennek ellenére ritkán mégis előfordul valamitől allergiás reakció, (nyilván a reakció súlyosságától és “beazonosíthatóságától” is függően) akkor is van, hogy kap még egy esélyt a termék, hogy biztos legyen, hogy az volt a ludas. Ha pedig igen, az ilyen termékeket egyáltalán nem okoz gondot eladnom vagy elajándékoznom, mert az érzékenység egyéni dolog, attól, hogy nekem nem vált be, másnak az még nem feltétlen lesz rossz (erre a legjobb személyes példám a mentol: én fuldoklok, öklendezem tőle egy bizonyos dózis fölött, míg a világ 99,9%-a vígan mos vele fogat nap mint nap :slight_smile: ). A sminktermékek és általánosabban használható dolgok (akár például a fogkrém, ha a férjnek nem kell) általában húgomnál kötnek ki, kencét viszont nem igazán tudok kinek adni, azt fel szoktam tenni eladásra.

Olyanra is volt már példa, hogy visszavittem terméket Rossmannba, dm-be, de ez is nagyon ritkán. Bontatlan, használatlan terméknél nyugodtabb szívvel teszek ilyet (tudatosság, összetevőnézés ide vagy oda, velem is előfordult már, hogy benéztem egy összetevőt, szimplán nem tudtam rákeresni és kitéve nem volt összetevőlista - pl. külföldön, ahol nem tudsz hazamenni utánanézni, ha nincs net, vagy csak aludni rá egyet - illetve az is emlékezetes volt, amikor a Balea konkrétan felcserélte a két micivizének a kupakját, én pedig reflexből lekaptam a polcról a lilát, ami addig az alkoholmentes színe volt, akkor viszont már az alkoholos volt lila, és az addig alkoholos a rózsaszín…), mert ezek visszakerülhetnek a polcra, de már használt terméknél zavar, hogy (gondolom) utána ők is kukázzák, nekem ez nem túl tudatos, ha nem több ezer forintot buknék rajta, akkor már inkább elajándékozom valakinek, aki elhasználja. De először (terméke is válogatja persze) azért meg szoktam próbálkozni az eladással, szerencsére eddig a legtöbb dolgon sikerült így túladni.

A fentiek miatt nálam kukába általában vagy kifogyva, vagy romlottan kerül valami. Elfogyasztott termékeket mániákusan felvagdosok/felnyitok és kipucolok, majd szelektíven kidobom a csomagolást. A gond az én fejemben ott kezdődik, ha valamit nem tudtam elhasználni, mire vagy érezhetően megromlott, vagy a termék típusa miatt nem kockáztatnék a szavatosságon túli használattal. Ha kencéről vagy olyan csomagolású cuccról van szó, amit szét tudok szedni, akkor szétszedem, és amit lehet, szelektíven dobok ki belőle. Nemrég példáául egy ajakbalzsam maradékát dobtam részben a műanyagosba, részben a kukába - ennél viszont könnyű dolgom volt, csak kitekertem és kiszedtem a maradék stiftet, a többi mehetett a műanyagba, mi legyen viszont például egy szempillaspirállal, egy beszáradt körömlakkal? Bevallom, én a szempillaspirálokat és szemceruzákat konkrétan őrizgetem egy zacskóban :smile: Szerencsére nem fogalnak számottevő helyet, és eleinte még azért tettem el, mert a dm egy időben szervezett olyan akciókat, hogy ha bevittél 5 elhasznált sminkterméket, kaptál egy kuponfüzetet, és egyfelől örültem volna a kuponfüzetnek, másfelől reménykedtem, hogy ha már így begyűjtik a szemetet, valahogy normálisabban is helyezik utána el - viszont évek óta nem volt ilyen akciójuk, a zacskóban a cuccok pedig rajtam ragadtak… ti mit csináltok az ilyesmivel, hogyan dobjátok ki?

1 Like

#3

Amikor azt írom valamiről, hogy az kukában végezte, az bizony 1:1-ben értendő. De megjegyzem, nagyon ritkán fordul elő, hogy valami a kukában landol, az esetek döntő többségében minőségben körültekintően választok (csak többet, mint amire szükségem van). + Nagyon nem szívesen dobok kukába a szeméten kívül mást, főleg olyat, amit más még akár szívesen használna.
Amire jól emlékszem, hogy menthetetlen volt, az a Lancome Juicy Tubes szájfénye volt. Hogyan végezte? Egy célirányos mozdulattal, természetesen egyben. Mert majdnem összeragasztotta az ajkaimat.
Egy alkalommal vittem vissza terméket, mégpedig azért, mert az egy már lejárt termék volt - szó nélkül kicserélték.
Kidobásra sajnos akkor is sor kerül, ha lejárt valaminek az ajánlott szavatossági ideje - és érzékszervi úton is megérett a selejtezésre. Ekkor is egyben dobom ki - rúzsok jutnak elsőre az eszembe.
“Elajándékozni” családi körben leginkább akkor szoktam valamit, ha ugyanolyan termékből van még “bespájzolt” és nem szeretném, hogy " rám romoljon", és tudom, hogy a családtagom örülne neki és szívesen használná. Vagyis a minősége tökéletes.
Általában már az első használat során el tudom dönteni egy termékről, hogy jó lesz, vagy sem. Ha nem, nem vagyok az a kísérletező típus, felkínálom szintén a családi körforgásba, mert ami nekem nem vált be, még másnak jó lehet - és fordítva. Ha nem így lenne, mindenből csak egyféle terméket árulnának, ami mindenkinek jó! Hasonló okból én is öröklök néha szuper termékeket, főleg a lányomtól. (Pl. Shiseido tubusos krémes arctisztító - csodás termék, nem kukába való!)
Eladással ritkábban és leginkább csak új termékkel próbálkozom, amit valamiért csak jobbról-balra rakosgatok, vagy van mellette még tartalékom is, vagy tudom, hogy a családtagoknak sincs rá szükségük. De nyilván nem azért veszek meg valamit, hogy eladjam, csak később belátom, hogy az a számomra valamiért mégis feleslegessé vált.
Számomra ezerszer jobb érzés, ha valami hasznosul, mintsem kukában végezze :recycle:

1 Like

#4

Én is ritkán dobok ki termékeket a kukába, de előfordult már. Persze, ha lejárt a szavatossága akkor egyértelmű. Nálam ezek főleg testápolók. Valamiért egy időben szerettem halmozni, pedig utálom kenegetni magam. Nemrég nagy selejtezést tartottam a sminkes fiókomban, és ezeréves termékeket szintén kidobtam. Ennek ellenére pont nemrég dobtam ki egy új Trend it up kitekerhetős szemceruzát. Extra vékony hegye volt, ami semennyire nem volt pigmentált, karcolta a szemhéjamat, ha meg erősebben rányomtam azonnal kitört a hegye. Pár próbálkozás után a szemetesben végezte. Ugyanígy járt egy Lovely szempillaspirál is mert annyira rossz volt, hogy elmondhatatlan. Kidobtam egy párszor használt Balea szemkörnyékápoló golyós cuccot is, mert majdnem szétmarta a szemkörnyékemet.
Sminkterméket elajándékozni nem igazán tudok, mert a barátnőim nem sminkelik magukat. Húgomnak szoktam adni olyan rúzsokat amikkel színben mellényúltam. Teljesen más az ízlésünk, így ami nekem nem jön be az neki biztosan tetszik.
Én olyan termékeket rakok fel ide eladásra, amikre vágytam, azt gondoltam, hogy be fognak válni, majd beláttam, hogy nem hordok pl bordó rúzs, sem fuksziát és nem festem a szememet pinkre, kékre meg bordóra. Szép-szép, de én nem viselek ilyeneket. Tudom, sokkal tudatosabban kéne átgondolnom a vásárlásaimat, de rajta vagyok az ügyön.
Az is előfordult, hogy vágyakoztam egy high-end termék után, láttam/olvastam, hogy vannak jó kis dupe-jai és megvettem az olcsóbb változatot. Persze a vágyamat az eredeti iránt nem elégítette ki, így mégis beruháztam az igazira, ezért megváltam az olcsóbb (de nem feltétlenül rosszabb) termékektől.
Épp ezért is kezdtem bele a pan projektbe, hogy próbáljam elhasználni ami itthon van.

2 Likes

#5

A szempillaspirálok. Nem egy került egyenesen a kukába egy-két használat után.

1 Like

#6

Nálam olyasmi végzi a kukában, ami megromlik. Volt pl., hogy használtam egy rúzst, aztán benne maradt a táskámban (másik nagy szerelmeim), azzal együtt visszakerült a szekrénybe, és elfelejtkeztem róla, a táskát meg csak a következő szezonban használtam újra.

Vagy a szokásos “tartogatok belőle egy kicsit” hibába estem, és az a kevés maradék megromlott.

Igazán rossz termékkel talán egy volt, amivel találkoztam. Még az első KM magyaros dobozban volt az Ilcsi sárgabarack habkrém. Azt egy használat után odaadtam tesómnak. A szagát sem bírtam, az arcom is égette, de tesóm meg szerette.

0 Likes

#7

Én a megelőzés híve vagyok, igyekszem nullára redukálni annak a lehetőségét, hogy kidobásra kerüljön valamilyen kencefice :slightly_smiling_face:

Kizárólag olyan termékeket vásárolok, amelyeknek megbízható a márkájuk, illetve előzetesen már találtam pozitív visszajelzést itt Krémmánián vagy más platformon és az INCI is megfelel az elvárásaimnak. Ezen felül mindig igyekszem letesztelni vásárlás előtt (online rendelt termékek esetében végigcsekkolom az összes YouTube-os/Instagram-os review-eket, swatch-okat vagy külföldi oldalakon böngészek a vélemények között) és csak alapos mérlegelés után teszem a kosaramba.
Másrészről pedig nem halmozok feleslegesen.

Csak annyi terméket vásárolok, amiről tudom, hogy biztosan el fogom tudni használni legyen az smink vagy test-, arcápolási termék. Például alapozóból maximum 3 fajtát veszek. Egy magas fedésűt alkalmi sminkekhez, egy természetesebb, gyengébben fedőt ami a hétköznapokra felel meg és egy termék lehet az amivel kísérletezgetek mert annyira megtetszett, hogy nem tudtam róla lemondani :grin: Ha a pénztárcám nem lenne véges nyilván több terméket is kipróbálnék de abban az esetben sem hagynám hogy rám romoljanak. Vagy eladnám őket, vagy odaajándékoznám valakinek abban az esetben ha mégsem váltak be. Szerencsére a megfontolt vásárlásoknak köszönhetően az esetek 95%-ban beváltak a termékek.

Az egyetlen eset amikor kidobásra kerül egy termék az, amikor lejár a szavatossága (és nem volt lehetőség továbbadni lejárat előtt higiéniai okokból) és/vagy amikor olyan szinten megváltozik az állaga, hogy használhatatlanná válik. Ilyenkor sem a kukába, hanem a szelektívbe kerül, kiürítve, kimosva.

Szerencsére még nem kerültem olyan helyzetbe, hogy visszakellett volna vinni egy terméket az üzletbe, ez akkor történne meg ha félrenyúltam és rossz terméket hoztam haza vagy ha valami nem stimmel (romlott, sérült). Minden más esetben (rossz árnyalat, vagy irritáció fellépése esetén) vagy továbbajándékozom, vagy eladom).

1 Like

#8

Nagyon sokat fejlődtem az utóbbi néhány évben tudatos vásárlás terén is, így most már szerencsére ritkán fordul elő, hogy olyasmi kerül a kosaramba aminek nem szeretném valamelyik alkotóelemét magamon tudni, vagy nem tetszik a színe, illata, stb., vagy esetleg amiatt kerül selejtezésre a régebbi darab, hogy már megvettem az újat és nem bírom kivárni a használattal, hogy a felbontott elfogyjon.
Éppen ebből a megfontolásból nem veszek meg már évek óta beauty adventi kalendáriumokat pl.
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mekkora esély van arra, hogy tényleg mind a 24db cucc pont megfelel? Szerintem kb. zéró

De sajnos megesik…
Leginkább körömlakokkal szoktam kísértésbe esni, és még csak nem is az van, hogy megveszem aztán kiderül, hogy mégsem tetszik a színe, egyszerűen csak annyi, hogy a nem állandó színeimet konkrétan megunom.
Ilyenkor elteszem tartalékba, és volt már rá példa, hogy néhány hónap múltán mikor megint a kezembe akadt újra felkentem, de azt már tudom, hogy amit legalább 1 éve nem használtam azt nem is fogom.
A legtöbb esetben a kukában végzik, igen szó szerint értendő, kidobom.

Szempillaspirált is ítéltem már kidobásra néhány használat után mert annyira rossz volt, hogy nem is értem egyáltalán hogy lehet ilyet árulni.

Illetve régebben nagyon sokat vásároltam hirtelen felindálulásból ajakápolókat, főleg a szezonális, limitált kiadásokat. Erről mostanra hál istennek sikerült leszoknom!

Elajándékozni , eladni nem szoktam ezeket mert én sem tennék magamra szívesen olyan sminkterméket, vagy kézzel belenyúlós kencét amit már más használt, még ha csak egyetlen alkalommal is.

Arra nem emlékszem, hogy valaha vittem volna vissza üzletbe ilyesmit, vagyis egyetlen ilyen eset volt, hajfesték, nem volt minden benne a dobozban aminek kellett volna. Szó nélkül kicserélték, de azóta azért minden alkalommal csekkolom mikor leveszem a polcról, hogy minden ok e.

0 Likes

#9

Igen, ténylegesen a kukában végzi, ha valamire azt írom. Akkor szoktam valamit kidobni, ha annyira borzasztóan rossz, hogy nincs az az élő ember, akinek odaadnám használatra.
Ha csak szimplán nem tetszik - mert mondjuk nem áll jól a szín, vagy nem szeretem az adott textúrát, vagy nem az én stílusom -, akkor megy olyannak, aki nem tudja megvenni magának. A legutolsó esetben megy a KM zsibire.

2 Likes

#10

Igen, a kukában végezte nálam is szó szerint értendő. Lehet én vagyok a negatív, de nekem egyből azok a termékek jutnak eszembe a topik kapcsán, amik egyáltalán nem váltak be.
Pl. Egyszer próbálkoztam az Essence lash princess szempillaspirállal, én hülye. Hát annyira negatív volt az élmény, hogy inkább fogtam és kidobtam. Vagy, hogy egy másik példát említsek - gondoltam kipróbálom a Balea-s micellás vizet, és nem tudom melyik összetevője volt a ludas, de begyulladt tőle a szemem. Annyira, hogy utána hónapokig jártam vele dokihoz, mert nem is hatott az első szemkrém amit felírtak. Aztán 3 dokinál jártam vele kb, mire kaptam egy olyan kencét, ami helyrehozta. De addig hónapokig nem is sminkeltem - hát ez volt az igazi kihívás. :smiley: Na meg, hogy bedagadt a szemem és viszketett is. Lényeg a lényeg - ez is a kukában végezte, kiöntöttem a tartalmát és az üveg pedig ment a szelektívbe.
Ha tehetem, szelektíven gyűjtöm a hulladékot. Már amit lehet - szempillaspirált pl nem nagyon.
Szerencsére, hogy valami jót is mondjak, nem sok termékkel jártam így, de ez az eset után többször is átgondolom, mit veszek meg és kenek magamra.
Visszavinni pedig, nem sokszor, de igen. Egyszer vettem a nyxben egy tégelyes tust, és mikor hazaértem, akkor vettem észre, hogy be van száradva. Visszavittem és közölték velem, hogy nem cserélik vissza, mert már kinyitottam. Mivel csomagoláson keresztül nem látszódik, hogy máshogy néztem volna meg a terméket, kérdem én. :smiley:
Csak olyasmit ajándékozok el, ami nekem nem vált be, de egyébként használható termék és tudom, hogy sokaknak bevált és jók az összetevői - pl krémmániás vélemények alapján.
Bocsi, lehet kicsit hosszú lett.

0 Likes

#11

Ha azt írom kuka, akkor max. 1%-nak adok új esélyt. Engem nehéz felidegesíteni, mert igyekszem próbálgatni, ha valami elsőre nem válik be, ezért ritka, hogy valamit azonnal kivágok 1 használat után. Ennek csak most gondoltam utána, hogy olvastam ezt a beszélgetést. Szóval a türelmesek táborát erősítem. :slight_smile:
Én azért megpróbálom, főleg a drágább holmikat, elpasszolni valahogy, mert előfordul, hogy másnak az a szíve vágya. Ha érzékenységi reakciót okozott a termék, akkor viszont megy a “szemétbe”, mert ha nekem rossz, akkor a tényleg érzékenyeknek még gázabb lenne.
Amit lehet szelektíven: kiszedem a trutyit, krémet, rúzst, púdert a kommunálisba és a tokot meg az egyéb csomagolást szelektálom.
Sok holmit szerzek másodkézből, a szempillaspirál és a tégelyes krémek azok, amiknek bontatlannak kell lenniük ahhoz, hogy megvegyem.

1 Like

#12

Érdekes téma :slight_smile: Ha azt mondom, hogy kidobtam valamit (mit kidobtam, kib *sztam izomból, hogy az alsó szomszédnál landolt, nem pedig a kuka alján :D) akkor azt tényleg kivágtam. Nálam ez már a legvégső dolog, ami csak akkor fordul elő, ha tényleg borzasztóan felidegesítenek. Ha csak közepesen szirsz *r a termék, akkor veszem a fáradtságot és szelektíven küldöm át a kencemásvilágra. De ezek az esetek nagyon ritkák, mondjuk 2 évente 1x fordul elő. Mást nem nagyon szoktam kidobni, a sminket meg sztem nem túl higiénikus elajándékozni, szóval, nem, nem mennek új gazdához. Parfümöt eddig csak mintában dobtam ki (ott is külön a műanyag kenős pálcikát meg az üvegcsét elmosva), idén volt először, hogy üvegében ment a kukába úgy, ahogy volt, mert annyira utáltam, hogy konkrétan a WC-t se fertőtleníteném vele. Szóval örömmel hallom, hogy akik azt mondják, hogy kivágták a kukába, azok tényelg úgy értik :smiley:

1 Like

#13

Lovely Lash Extension szempillaspirál - Ma reggel hajítottam a kukába egy kecses mozdulattal, mert többszöri próbálkozás után is csak felbosszantott. Nem hosszabbított egyáltalán, csak összetapasztotta a szempilláimat, amit mindig másik spirállal kellett orvosolnom. Meguntam. Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz szempillaspirált használjak. :grinning:

7 Likes

#14

Etude House Monster micellás víz.
@Natulcien ajánlotta, nagyon tetszett, amiket olvastam róla, rendeltem is ebayről.
Amilyen nagy reményeket fűztem hozzá (a jó összetevők és a jó ár miatt), akkora csalódás ért. Nem oldja eléggé a sminket (nem vízállót), ráadásul érzékeny lett tőle a bőröm.
Használgattam utána műszempilla tiszítására, de nem oldotta eléggé. Azt hittem, hogy eltettem a fiókba, de most akartam megkeresni, és nincs meg, úgyhogy szó szerint a kukában végezte.

Na most megnéztem az egycsillagos KM véleményeimet.

ORGANIC SHOP SELYMES KÁVÉ BŐRFIATALÍTÓ ARCPAKOLÁS BIO KÁVÉ ÉS SELYEM KIVONATTAL, ez nagyon csípte és érzékenyítette a bőrömet, és undorító a szaga…

A Helia-d tokaji boros kézkréme egy vicc, még minimálisan sem hidratál. Egy ideig szerettem a márka tokajis arckrémeit (mai szemmel isten ments), pont ezért vettem meg ezt a kézkrémet is. Az illata teljesen más mint az arckrémnek, és tényleg semmit nem hidratált.

JOICO K-PAK DEEP-PENETRATING RECONSTRUCTOR, nem hogy nem hidratált/helyreállított, de rettenetes lett tőle a hajam. Sprőd, száraz, össze-vissza állt. Egy ilyen “erős helyreállító kezelés” esetén sűrűbb termékre számítottam, de tök híg és gyerekes az illata. Kipróbáltam ecseten is, azt is szárította.

És a legeslegeslegeslegrosszabb termék díját a S-he Stylezone Dip szemhéjtus kapja. Nem szárad meg, folyik össze-vissza, az ecsete egy katasztrófa. A barátnőmmel mentünk volna valahova, de legalább 1 órát ezzel a rettenettel töltöttem, próbáltam helyrehozni a sminkemet, így elkéstem, behívtam és végignézte szegény, ahogy szerencsétlenkedek ezzel a tussal. Azonnal ki is dobtam. Utána ha megláttam a dm-ben (vagy rossmann, nem tudom már), hangosan megjegyeztem, hogy milyen rossz. :smiley:

0 Likes

#15

Tokaji aszús nappali hidratálót én is használtam és szerettem, csak fura az illata (“boros”). :grinning:

1 Like

#16

Hasonlóképpen végezte a kis vörös tesója, a Lovely Vampire Lashes nálam, tavaly megvettem mert olyan szépeket írtak róla és sose volt semmim a Lovely-tól…
Nem is lesz, a kis albínó pislogóimmal semmit nem tudott kezdeni, ha pedig minimális mennyiség a szemembe került, ömlött a könnyem. Bár lehet én értelmeztem félre és a Vampire rész pontosan ezt jelenti, vörösre sírt szemeket, lefolyt fekete kulimásszal :slight_smile:

2 Likes

#17

Én nem szeretem a bort (inni), de annak a krémnek pont az illata volt a kedvencem :smiley:

0 Likes

#18

Mennyi idő után dobtok ki olyan szempillaspirált, ami alig volt használva, de amúgy nem szeretitek?

0 Likes

#19

Ha van utódja, akkor rögtön :slight_smile:

2 Likes

#20

Én őrizgetem és hagyom fonnyadni addig, amíg úgy érzem, eleget szenvedett. :sweat_smile: Lelkiismeret furim van a dolgok kidobásától, így inkább kibekkelem addig, amíg már rám romlik. Jó pszichés hadviselés.

3 Likes