2019-es sminkkihívás

Valamilyen szinten pótlom máshonnan igen, elkezdtem festeni hobbi szinten és az ad valami hasonló beszerzési ingerkielégítést, de nagyon kevés idő van rá, így a sminkcucc sokkal könnyebb örömforrás volt, lenne. Nálam sem a spórolás a lényeg, az egy járulékos hasznos lett volna, de eddig még nem spóroltam semmit:D. Amúgy az egy év ruhavásárlás nélküliség leszoktatott a ruhavásárlásról. Kicsit aggódtam, hogy visszatérek ahhoz, de nem ez történt. A ruha halmozás már nem elégít ki és tök jó ruháim vannak, úgyhogy ez nagy megkönnyebbülés, hogy legalább egy új hobbira a festésre költök, de az meg mivel sok idő, nem az a kategória, mint a sminkcucc. Olcsóbb jóval. Az olvasásra tervezem még áthelyezni a hangsúlyt, meg a fölös energiákat. Meglátom majd az hogy megy.

3 Likes

Igen, ebben van valami. Most még a ruha(nem)vásárlásnál maradva, pl. a hétvégén és Glamouron is volt akció a kedvenc üzletemben, és egyik alkalommal sem mentem be. Viszont elkezdtem olyan darabokat hordani, amiket tavaly nem hordtam, mert “ünneplős”, miközben nem is járok annyi helyre, ahány “ünneplős” ruhám van. :smiley:

3 Likes

Na ez a cigi jó példa, szerintem én kb, egy szintű nehézségnek élem meg a leszokásokat:D. Nagyon jó a te módszered is, meg a lényeg a saját elhatározás és a belső kényszer. Szerintem az egyetlen hatékony motiváció. Én terhesen alig vásároltam, néhány ruhám nőtt velem:D. Gratulálok az új jövevényhez és nyugodt, békés babvárást kívánok neked:).

2 Likes

@Natulcien gratulálok, nagyon ügyes vagy. Én is 2 napja gondolkodtam el komolyabban. Ez nekem amolyan stresszlevezetés, “lélekwellness”, kellemes időtöltés, kikapcsolódás, minden egyben, hogy mindenfélét összevásárolok , és amikor sminkelem magam ,az is nagyon jó érzéssel tölt el. Nem járok étterembe, fodrászhoz, fitnessterembe sem, műkörmöm nincs, nem cigizem, iszom, sem botoxkezelésre nem járok, szórakozni annyi, hogy sorozatokat nézünk a párommal, igazán elmenni sincs kedvem itthonról , ha szabad vagyok. Szóval ezzel indoklom, de ez sem mentség, arra, amennyit vásárolok. Igen az online szörnyeteg -net és a sok akció… Örültem, hgoy a glamour napokon nem rendeltem semmit, szemfesték palettákat is eladtam KM-en, erre bevásároltam még több highlightert, pirosítót. Most a Charlotte tilbury palettájánál döbbentem le, hogy nem ,teljes áron semmiképp, majd ha lesz 20 %-os akció.,de még úgy is 60 euró, az 18000 Ft és amennyi highlighterem van, kb 20 évre elegendő lenne a mennyiség. :crazy_face::flushed: na mindegy, próbálkozom :sunglasses:

5 Likes

Na az ünneplős ruháról az az elméletem, hogy nincs ünneplős ruha, vagy minden nap ünnepnap. Igen is hordani kell a szép cuccokat. Ez nekem nagy tanulság volt, és sajnos sok veszteség érzés kellett ahhoz, hogy hitelesen magamévá tudjam tenni azt, hogy ne legyenek ünneplős ruháim. Tök jó, hogy felfedezed a régi cuccaid, nagyon sok lehetőség van az elfeledett, vagy rég nem hordott darabokban is:)

3 Likes

Hehe, ez az ünneplős ruha dolog jó, valóban hordani kell őket hiszen a legszebb darabok simán a szekrény mélyén lapulnak meg hónapokra-évekre, ha alkalomra várunk. Régen az extrémebb rúzsokkal voltam így, hogy hétköznapra nem. Na de rájöttem hogy igenis minden nap különlegessé tehető egy csodás rúzzsal :slight_smile: (vagy szép ruhával :wink: )

2 Likes

Tökéletesen átérzem, én is ilyen élethelyzetben vagyok, hogy a smink gyakorlatilag az egyetlen luxus az életemben, megspékelve egy édes kislánnyal, aki minden energiám, időm leköti. Szóval nagyon átérzem. De eljött nekem is egy telítődés érzés, hogy nem ez a megfelelő út számomra. illetve valami mást kell találnom, mert kezdem azt érezni nem én irányítok. Én a cigiről is így szoktam le. Nehezen viselem a kiszolgáltatottság érzést. De jajj de szívesen vettem volna most hétvégén egy 10 ezres rúzst, ami full indokolatlan és ingerszinten túl van, kb.mint a CT paletta. De nehéz volt megállni, mert tényleg megérdemlem, de nem ezzel kell jutalmaznom magam. Szerintem a próbálkozás bőven elég, ne légy túl szigorú magaddal.

3 Likes

Köszönöm szépen, aranyos vagy :smile:

Vigyázz, a könyvvásárlás is baromi addiktív tud lenni. Mondja az, aki évi 100 beszerzés felett volt.:smiley:
Szerintem nagyon ügyesen csinálod a sminkstoppot, sajnos én még nem tartok itt.

2 Likes

Köszönöm szépen, olyan jólesik tőletek a biztatás. Nagyon szar volt hétvégén a Müllerben:D. Eskü az tartja bennem most a lelket, hogy mit veszek majd jövőre és mi lesz a következő ami majd elfogy és mivel pótoljam:D. Könnyebb amúgy, ahogy telik az idő, de ha kicsit elgyengülök, fáradtabb vagyok rögtön elgyengülök. A könyveket most újraolvasom. Hihetetlen mennyire más mondjuk 20 év után egy könyv. Remélem ez kitart egy darabig segítségképp.

2 Likes

Igen, én mostanában ha szeretnék valami újat a temptalian megnézem a dupe-okat, hasonló színeket. Azzal sikerült megúsznom már jó pár vásárlást, mert volt másik márkától az a szín vagy hasonló a gyűjteményemben. A rúzsoknál már nem vehetek többet, csak ha elfogyasztottam legalább 5-öt. A megromlott clinique parfüm óta - mert nem használtam hétköznapra - most parfümvétel sincs, amik vannak használom, nem szeretném, ha tönkre mennének . Ezek így jól működnek jelenleg, szemfestékből a nablát szeretném majd megvenni ha kijön 22.én , de ezért is párnak mennie kell . Szóval szépen lassan működik ez csak nem nagy lépésekben. :innocent:

4 Likes

Elhiszem, hogy nagyon rossz volt. Én most a Clinique hármas pirosítópalettája után ácsingózom, remélem, mindet elvitték a Joy-napokon.
Juj, nagyon más ennyi idő után ugyanaz a könyv, nekem még 5 év különbséggel is. Amúgy nálam csak átcsoportosult a mánia, könyvek, körömlakkok, most meg a smink… szuper.:stuck_out_tongue:

1 Likes

Szóval. Most akkor én lehet, hogy kicsit szembe megyek a dologgal.

De igenis kell valami, ami a miénk. Amitől nőnek érezzük magunkat, amit úgy érezhetünk az életünkben, hogy igenis ez a kis “luxus” (akkor is, ha valójában nem is luxus) jár nekünk. Én sokáig csináltam azt, hogy magamnak semmit (erről már korábban írtam), és bizony az sem jó, sőt szerintem talán még károsabb, mintha - nyilván ésszerű keretek között - megvesszük, amire vágyunk, és nemcsak azt, amire szükségünk van.

Persze nyilván nem esztelen mértékben, és nem szabad, hogy vásárlás függővé váljunk.
Ez az, ami nagyon nehéz, megtalálni az arany középutat.

7 Likes

Csak ámulok, hogy ilyen fiatalon ráléptél erre az útra!
Én csak most, 43 évesen tartok ott, hogy én akarom tartani a gyeplőt és nem hagyni, hogy a reklámok és a (szükségtelenül) csábító dolgok, mint a túl smink és túl sok arcápoló (hiszen rám-romlik minden) elcsavarja a fejemet. Ez az élet más területein is alakul, de itt lehet látványos eredményt elérni.

2 Likes

Szerintem érezni kell a mértéket igen. Az is jó módszer amit sokan itt is csinálnak, hogy akkor jön egy új ha megy egy régi. Én elég drasztikus, és szigorú tudok lenni, illetve végletes. Nekem a kis lépés pl.nem ment. Nagyon kíváncsi leszek 1 év után hogy változnak majd a smink vásárlási szokásaim.

2 Likes

Igen, itt a lényeg az érzet. Ha szívesen vásárolok, mert örömöt okoz, az szerintem teljesen rendben van. Nekem már nem okozott örömöt a vásárlás inkább lelkiismeret furdalásom volt utána. Én azért tartok teljes stoppot, hogy megtudjam, mi az amit tényleg szeretnék, és mi az amit csak birtoklási vágyból, szenvedélybetegségből, megszokásból, pótcselekvésből veszek. Azért nem is spóroltam eddig szerintem, mert amit viszont veszek, mert elfogyott az mind kiemelkedő minőségű, rég vágyott, szeretett darab. Az arany középút szerintem most fog nálam kialakulni, mint a ruhavásárlásnál is.

1 Likes

Igen most értem meg erre, 36 évesen. De szerintem az anyaság volt ami elindított ezen az úton. Meg az is sokat segített, hogy ott hagytuk a fővárost, és egy faluba költöztünk. Sokkal élhetőbb így az életünk ebben a kisgyermekes életszakaszban.

2 Likes

Igen, ha már nem örömöt okoz, akkor gond van.

Nálam pl. meghatározó volt az “Egy boltkóros naplója” c. könyv.
Ebből készítettek egy filmet is, de az eléggé elment romantikus vígjáték irányba, míg a könyv (bár az is humoros és romantikus) azért keményebben bemutatja ezt a fajta függőséget, a hozzá vezető utat, és hogy hová tud kifutni a dolog. Mióta ezt a könyvet olvastam, sokszor vizsgálom meg a költésekkel kapcsolatos döntéseimet, sokkal tudatosabban vásárolok.

Egyébként a kozmetikumokkal az a baj, ha komolyabban foglalkozunk vele (persze még mindig hobbi szinten), akkor mindenképpen bejárunk egy bizonyos utat.
Kezdve a drogériás holmiktól haladunk a jobb minőségű, akár drágább (de nem feltétlenül) termékek felé. Aztán sok-sok pénzkidobás után eljutunk egy megfelelő szintig, és utána már könnyebben tudunk nemet mondani. Ahogy pl. én végre eljutottam oda, hogy míg az eddigi kuponos napokon mindig vettem valamilyen alapozót, hátha végre találok egy jót, most idén már nem vettem, mert ott van nekem az IT CC, amivel tökéletesen elégedett vagyok.
Na persze a gyártók is okosak, nem véletlenül jönnek ki az újabbnál újabb palettákkal, termékekkel, hoznak új trendeket a divatba. Ezekkel mind-mind a pénztárcánkat veszik célba…

6 Likes

Pontosan ez az út a lényeg. Én is könnyen mondok le a drogériás cuccokról, ha jobbak vannak itthon és jó azt megélni, hogy egy Dior rúzstól sem kell csodát várni. Nyugodtabb szívvel veszek 10 avonos rúzst egy lancome árából, ezzel a tudattal.De ide el kell jutni, ahogy írod. Én nagyon élvezem ezt a tanulópénzes folyamatot, de jó érzés az is, hogy meg van egy-két szent grál, mint neked az IT cc. Amúgy azt is ki akarom majd próbálni egyszer. Szerintem ha mindenből meg lesz a tökéletes akkor is jönnek majd új színek, kedvek, hangulatok és biztosan fogok is vásárolni, csak tudatosabban, átgondoltabban. Én remélem eljutok sminkcucc terén is arra a szintre, mint ruhákkal. Azzal elégedett lennék nagyon. Egy egészséges hozzáállásra vágyom a minőség, a megengedés, és a jutalmazás arany középútján.

5 Likes

Hát igen, nagyon büszke voltam magamra, hogy mindössze egy Rimmel szemöldökceruzát (ami kellett) és egy Maybelline Ink crayont vettem Joy kuponnal. Büszkén álltam a DM-ben, hogy nem kell semmi, és nekem ettől jobb cuccaim vannak. Két Nabla rúzst rendeltem, de az már be volt tervezve, csak az akcióra vártam. :blush:

Aztán csütörtök este rendeltem a Marionnaud oldaláról két Jeffree Star rúzst…
Nesze neked tudatos vásárlás. :smiley:

2 Likes