Vásárolj kevesebbet - Low buy

Ez nagyon cuki, hogy Isabella jut róla eszedbe :smiling_face_with_three_hearts:

Én eléggé értetlenül állok ezelőtt a sok fura intézkedés előtt. Miért tiltják be ezeket? Nem lesz jobb senkinek ettől, szerintem a “társadalmi” feszültség sem lesz jobb ettől, de ők tudják. A karantén, meg ezután, azt gondolom hogy manapság lehet mindig történni fog valami. Jó lenne ha ez a járvány is eltünne, ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy már sohanem lesz normális az életünk :upside_down_face:? Legjobban az zavar, hogy elvileg utazásnál is kell maszkot hordani, ha szeptemberben is kell, én megfogok fulladni, mire 5 óra múlva hazaérek. A boltban 1 órát nem bírok ki, már érzem hogy elég szén-dioxidot lélegeztem vissza :/. Értem hogy kell meg stb, csak nekem nagyon rossz így.

2 Likes

Képzeljétek annyira büszke vagyok magamra. A nem vásárolok kihívás legjobb hozománya szerintem az volt, hogy most tudom hol a határ. Megveszem amire szükségem van, amit kinéztem, ami tervben van, de nem veszek csak azért valamit még pluszban mert rendelek. Pl. Hourglass teljes méret ambient light powdert akartam, és mivel ingyen szállítás van rá, semmi más nem vettem, csak egyetlen darab púdert. Skinsmart rendelés, csak az a 3 termék jött, amit kinéztem. És a legszuperebb…nem vettem meg az x.szerelem palettát, mert ahogy végig néztem minden árnyalat megvan, csak másik palettában. Szóval ez hatalmas siker, ami talán kompenzálja, hogy viszont bedőltem a natasha denona hypenak és vettem egy nagyon szar highlighter blush palettát. No de ez is tanulópénz volt.

12 Likes

Azt, hogy “túl van-e tolva a pc”, nem kommentálom inkább, mert minden egyes munkahelyemen “pc kapitány” volt a becenevem. :smiley: Ez a szakmám, ez a munkám, én egyáltalán nem tartom túlzónak azt, ami felé haladunk, de ez valószínűleg onnan is ered, hogy többszörösen kisebbségi ember vagyok és az egész életem arról szólt gyakorlatilag, hogy diszkrimináltak olyan dolgok miatt, amiről nem tehetek, mert így születtem. Ettől függetlenül k***a szarul esett, amikor a blogon leszaremberezett valaki, mert kiírtam, hogy James Charles-t a balhéi után nem vagyok hajlandó támogatni, és nekem esett, hogy akkor Jeffree Star termékeit mégis hogy vásárolhatom…

8 Likes

Igen, Beauty Bay lett a befutó, de csak azért, mert pont összejöttek vele a pontjaim egy kedvezménykuponhoz. De amúgy nagyon felidegesített, hogy felvitték az ingyen szállítás rendelési határát 25 fontról 75-re. Sose költök el annyi pénzt egyszerre ott. :frowning:

Nem tusom egyébként, hogy ez általános-e. Több webshop mostanában az akció idejére változtatja meg a szállítási díj határát.
Módosítom, megnéztem, most is 75 euro a határ a Beauty Bayen… Ez elég elszmorító. :frowning:

Kíváncsi vagyok, hogy ez csak időleges-e, vagy most jöttek rá, hogy nem éri meg nekik olcsón tartani a határt. Mondjuk a követés nélküli opció meg teljesen kikerült, szóval lehet, hogy betett nekik a sok panasz az eltűnt csomagok miatt mostanában.

Nem akarok túlzottan belemenni a kérdésbe, de minél többet olvasok BLM témában, egyre inkább úgy érzem, az Európa és Amerika közötti kulturális különbségek miatt nem igazán értjük, hogy aprónak tűnő dolgoknak mekkora jelentősége van a tengerentúlon. Pl. A blackface évtizedeken keresztül a sötétek kifigurázásának a módja volt. Valószínűleg a levett filmekben nem rasszista célzattal festették az arcukat, de attól még egy egy olyan része a filmkészítésnek, ami negatív érzéseket okozhat a sötét bőrűeknek. A kulturális különbségek másik mutatója a név változtatás: minket itthon lehet nem bánt a Szerecsen, de mi lenne akkor ha pl. Cigány Patika lenne az adott gyógyszertár neve?
Emiatt én inkább igyekszek utánaolvasni a dolgoknak, és megpróbálni magamat érzékenyíteni a témában. Hangos szószóló nem leszek (sajnos más olyan témában sem vagyok, ami jobban érint és ki kellene állnom az elveimért). De azért senkit sem ítélek el, mert xy-tól vásárol. Mindenkinek joga van felmérni a helyzetet, és ennek függvényében meghozni azt a döntést, hogy kit támogat a pénzével.

11 Likes

Én is úgy gondolom, hogy alapvetően mi innen Közép-Kelet-Európából nagyon nehezen tudjuk megérteni, pláne átérezni ezeket a fekete diszkriminációval kapcsolatos dolgokat. Bár, szerintem Magyarországon bármilyen diszkriminációval kapcsolatban igen magasan van az ingerküszöb, sajnos teljesen bevett dolog a mai napig nőkkel/zsidókkal/buzikkal - ezt direkt írtam így, mert, hogy a köznyelv része sajnos- cigányokkal kapcsolatban olyan ordas közhelyeket puffogtatni, amikért nyugatabbra a fal adná a másikat… itthon meg kb. még az érintettnek magának sem tűnik fel…
Biztos sokkal jobban zavarna az Uncle Ben’s is, ha mondjuk bevett osztrák hagyomány lett volna magyar cselédeket rabszolga sorban adni venni, ma meg róluk lenne elnevezve a tésztagyár… Meg ezer más olyan dolog, ami egyszerűen nem érzünk át, mert nálunk lényegében nincsenek színek :smile:
Túlzónak tűnhet, hogy most hirtelen mindenben követelik az esélyegyenlőséget, de ha csak a nők helyzetét vesszük figyelembe - még mindig nagyon messze áll a valódi esélyegyenlőségtől szerintem - akkor azért csak felkapnánk a fejünket, ha még mindig 300 évvel ezelőtti normák szerint lennénk kezelve. Ezt mindenki megérti. Ma ugyanez zajlik szerintem a kisebbségek frontján. A fehér felső-középosztály meg az annál gazdagabb réteg egész egyszerűen nem tudja megérteni, mit él meg egy színes ember, mert a kontextus, amiben élünk, olyan szinten rasszista. Ma még felhúzzuk a szemöldökünket, hogy történelmi evidenciának tekintett politikusok szobrait döntögetik, de hajlok rá, hogy egyetértsek vele, hogy itt olyan szemléletbeli változásnak vagyunk a kapujában, ami igenis megköveteli, hogy alapjaiban értékeljük át, mi marad az elfogadott és mi nem? Szerintem nagyon izgalmas évtizedeknek nézünk elébe.
Engem egy dolog szokott kiválóan szórakoztatni egyébként a témában: amikor az ázsiai rassz ellen irányúló diszkriminációról sírnak az ázsiaiak. Hát, annál hagyománytisztelőbben rasszista és előítéletes kultúrát, mint az ázsiai, keresve nem találsz a Földön :smile: :smile: :smile: a fasorban nem vagyunk ahhoz képest, hogy Thaiföldön vagy Kambodzsában a fehérebb bőrű vagy szebb (!) kolléga több fizut visz haza, mint a mellette ülő kevésbé “esztétikus” sorstársa. És ez csak egy gyors példa volt… vagy, amikor Kínában kiállítást rendeznek a feketék és a gorillák közti genetikai összefüggésről, és ezt egy óriási kiállítóteremben publikálják :smile: Na, ilyenkor azért jókat mosolygok, hogy közben az USÁ-ban élő harmadgenerációsok meg éppen az egyenjogúságért tüntetnek… Nagyon komplex kérdések ezek.

10 Likes

A magyarok többsége a saját kisebbségeikkel kapcsolatban is végtelenül kirekesztő. Elég csak arra gondolni, hogy konkrétan politikát lehet építeni a cigányozásra vagy a melegek utálására például…

4 Likes

Valaki àrulja el mi az a pc? :rofl:

5 Likes

politikailag korrekt

1 Likes

Political correctness, politikai korrektség. :smiley:

1 Likes

Wow nagyon sok témát felhoztál, érintettél. Igazad van, most abszolút a változást éljük, és nehéz ezt “külső szemlélőként” látni, megérteni, átérezni. Annak ellenére is, hogy éppenséggel elfogadónak tartom magam. De mint fentebb is volt rá példa, ez nem ennyire fekete - fehér (jaj). Na most megyek és alszom is egy nagyot ezekkel a gondolatokkal.

:sleeping:

egyébként ez tényleg nagyon bonyolult téma, hatalmas kulturális különbségekkel… pár éve 50 centnek volt egy instás kirohanása, mikor magyarországon járva meglátta a negró cukorkát a polcokon (még azt is hitték rá, akasztott ember van a zacskón)… érdekes volt ezt egy amerikai gyakorlatvezetőmmel megtárgyalni. vagy egy sminkes példa: mikor a dermacol alapozó hirtelen olyan népszerű lett, amerikai fórumokon ki voltak akadva, hogy csak világos árnyalatai vannak - az nem volt nekik elég jó magyarázat, hogy az egy nem túl közismert cseh márka…

nem azt akarom mondani, hogy nekünk nincsenek meg a saját bajaink a rasszizmussal, de az amerikaiak számára egyáltalán nem egyértelmű, hogy nem minden társadalom központi problémája a fekete-fehér feszültség.

6 Likes

Meennnyiiii? Ezeknek elment az esze?
Lehet majd itt is lesni az ingyen szállításos akciót.:frowning:

nem lesz jobb, ez mind csak porhintés, hogy az igazi problémával addig se foglalkozzanak és hogy az átlag (fehér) emberből ellenérzést váltsanak ki a blm mozgalom iránt

5 Likes

:smile: könnyebb a konzerves dobozt átcsomagolni, mint az emberek agyát :smile:
De annyiból igazuk van, hogy brit tudósok megállapították, hogy a közbeszédnek - és a közízlésnek - véleményformáló ereje van, így valószínűbb, hogy kevesebb lesz a büdös gyökér, ha nem is adunk a témának alapot és a csomagolástól kezdve kezdjük el formálni az agyukat…

6 Likes

Egyetértek! Hasonlóan gondolom :). Csak én előbbiekben nem tudtam ilyen szépem megfogalmazni.

Egészen máig vártam a júniusi mérleggel, mert még tegnap este is vacilláltam a Cult Beauty rendelésen.
Elég sok jó ajánlat szembe jött a hónapban, de végül csak ellenálltam. Így sem arcápolási sem smink terméket nem vettem. Mondanám, hogy hirtelen csodálatos önmérsékletet tanúsítottam, de inkább csak más, fontosabb dologra költöttem a pénzt: szemüveget vettem (mégiscsak többet látják rajtam az emberek, mint bármilyen sminket).
Jelenlegi állás: arcápolás 8/12, smink 10/12.

10 Likes