Tippek, tanácsok krémmániás vélemény írásához

A kamu véleményes topikban indult beszélgetés folytatására :blush:

Mi az, amitől számodra hasznos egy krémhez/bármilyen termékhez írt vélemény? Milyen szempontok alapján szoktál véleményt írni, és szerinted mire kellene általánosságban odafigyelni? Mik azok a dolgok, amiket gyakran hiányolsz a véleményekből, vagy éppen bosszantani tud bennük? Stb. stb. :slight_smile:

1 Like

5 csillag ugye a csodaszer kategória. Nem igazán tartok egy terméket sem csodaszernek, én azoknak adok 5 csillagot, ami számomra bevált, szeretem használni, jó minőségűnek gondolom és újra is venném. 1 csillagot csak tényleg olyan terméknek adtam ami kuka kategória mert nekem használhatatlan volt, silány vagy bántotta a bőrömet (ez utóbbi igen ritka, de előfordult már) Számomra az 1-2 szavas vélemények haszontalanok, pl. hogy nekem nem vált be. Oké, de miért nem? Miért gondolja így? Meddig használta stb…
Palettáknál pl nem írok addig véleményt míg az összes színét nem próbáltam, vagy legalább nem swatcholtam. Krémeknél, szérumoknál szintén nem szoktam egy használat után véleményezni, hiszen amitől hosszabb távon várható csak eredmény, teljesen felesleges is lenne azonnal bármit leszűrni.
Fényvédőnél előfordult már, hogy 2 használat után véleményeztem, de ott látom, hogy kényelmes e a használat, tolerálja e a bőröm, mennyire nehéz a kombinált bőrtípusomra stb…
Parfümöknél is szoktam írni akár 1 használat után, hiszen ha kipróbálok egy tesztert vagy mintát el tudom dönteni, hogy az én bőrömön kellemes vagy nem. Nem a kifújás pillanatában döntöm el úgysem, hogy ez jó vagy nem, hanem napközben is megszagolom a csuklómra fújt illatot, hogyan viselkedik, ahogy kibontakoznak a különböző illatjegyek. És el tudom dönteni egy használat után is, hogy számomra mennyire pozitív az adott illat.
Rúzsokkal is így vagyok, hamar le tudom szűrni akár már egy viselés után is, hogy kényelmes vagy nem, mennyire tartós. Az alapozó már más , mert ott lehet próbálgatni különféle primerekkel és anélkül, sminkfixáló spray-vel stb…

2 Likes

Mindig megnézem az író életkorát és a bőrproblémáját. Én általában a véleményemben is meg szoktam említeni, amennyiben az adott terméknél fontosnak tartom, hogy milyen bőrproblémával küzdök, illetve milyen korosztályhoz tartozom, mégha a profilomban szerepel is, mert így talán könnyebb megérteni, mi miért fontos nekem egy adott termék véleményezésénél, tehát pl. nem kukacoskodásból fókuszálok összetevőkre, és mondjuk miért nem a pattanások elfedése fontos nekem egy alapozónál, hanem inkább, hogy ne emelje ki a ráncokat, stb. Ugyanígy egy kedves tini pozitív véleménye biztos nem fog befolyásolni mondjuk egy idősödő bőrre ajánlott szérummal kapcsolatban. A rövid véleményeket el sem olvasom (pl. nekem bejött), sokkal fontosabbak a részletek, az indoklás, hogyan használta, mivel vitte fel, szárította vagy sem, csípte vagy sem, stb. Kövezzetek meg érte, de számomra fontosabb termékeknél az is érdekes, milyen státuszú a véleményező, tehát sok-sok véleményezésen van már túl, rengeteg terméket ismer, tapasztalt, vagy éppen csak regisztrált, és most hirtelen elkezd mindent véleményezni, amit emlékezete szerint már valamikor használt. Szeretem tudni azt is, hogy milyen termékkörben mozog az illető, mert aki gyakran véleményez high-endes termékeket, kisebb eséllyel ájul el egy drága márkás terméktől, ha az éppen kukába való lenne, mint az, aki általában szupermarketben vásárolja az arcápolóit. A véleményeim nagy része saját magamnak jegyzetként is szolgál, ha éppen vissza szeretnék keresni valamit, ennek megfelelően elég részletes. A parfümökkel kapcsolatos vélemények külön kategória számomra, a legszórakoztatóbb része a Krémmániának. Néhány véleményező írói vénával rendelkezik, és igazán le tud kötni a stílusával, imádom olvasni ezeket a véleményeket, és nem feltétlen a hasznosság szempontjából értékelem, bár nagyon sokat tanulok is belőlük. Kényes kérdés a parfüm, leginkább már nem is véleményezek illatokat, csak ha nagyon olyan kedvem van. Az ár számomra nem igazán számít a csillagok adásánál, hiszen az ár egy értékelhetetlen információ, bár fontos, de mindenki saját magának dönti el, sok vagy kevés. Nem pontozok le egy jó terméket, mert olcsóbbat is lehet kapni ugyanolyan minőségben, és egy olcsóbb 4-csillagos terméknek sem adok inkább 5-öt, mert milyen jó olcsó. Nem szeretem, ha valaki olyan terméket húz le, amiről világosan kiderül, hogy pont nem az ő bőrtípusára, korára vagy éppen arra a használatra találták ki. Most így, hogy elkezdtem átgondolni, hogyan véleményezek vagy értékelem mások véleményét, hirtelen rájöttem, mennyire nem egyszerű műfaj ez, és hogy miért is töltök ennyi időt a Krémmánián :slight_smile:

3 Likes

Nekem akkor hasznos egy vélemény, ha

  1. a szerzője a saját korosztályomból való. Néhány éve nem gondoltam volna, hogy ez ennyire fontos lesz, most már ez az első, amit megnézek, ha olyan terméken akad meg a szemem, ami érdekelhet.
  2. indokolt, alátámasztott maga a vélemény. Ha nagyon jó, miért, mit csinált, hogy viselkedett a termék. Ha nagyon nem jó, szintén. A “húúú, nagyon imádom” típusú vélemények teljesen feleslegesek, ezért kár a regisztráció, senki nem lesz előrébb ilyenekkel.
  3. megfelelő ideig használta az írója az adott terméket. Savakat, szérumokat, krémeket egy hét használat után véleményezni teljesen értelmetlen.

Amit nagyon nem szeretek, az az, amikor egy termék árát véleményezi valaki. Mindenki meg tudja nézni az adatlapján, hogy mennyi az ára és el tudja dönteni, hogy számára drága-e, vagy sem. Annak sincs értelme, hogy maximális értékelést kap egy termék, csak azért, mert olcsó. Ebből is rengeteg van.
Parfümöt már jó ideje nem véleményezek, nem is fogok. Annak a szellemi szintnek, ami jelenleg a KM nagyját alkotja, semmi értelme. Papucsállatkák. Egy jó ideje már csak magamnak véleményezek, amolyan bőrápolási/kozmetikai naplóként.

És a non plus ultra: a hamisítványok általi véleményezés. Sem verbálisan, sem nonverbálisan nem tudom kifejezni, hogy mennyire utálom az ilyet.

5 Likes

“Papucsállatkák” :rofl: :rofl: :rofl: !!!

1 Like

Minden szavaddal egyet értek!
Amikor valaki hamis termék alapján véleményez, az nekem is a halálom.

A másik meg, mikor valaki nem rendeltetésszerűen használja az adott terméket és lepontozza. Olvastam már olyat hajsamponnál, hogy rossz volt, de közben hozzátette az illető, hogy olajat tett bele, hogy jobb legyen (?!), meg az egyik kedvenc bőrradíromnál írta valaki, hogy jó a termék, de ha a szemébe megy, nagyon csípi és levont 3 (!) csillagot. Talán nem a szemedbe kéne kenni anyukám… Rajta van a hátulján nagy betűkkel, hogy a szemkörnyéket kerülni kell! Jesszus…

1 Like

Abszolút igazatok van. Nekem a “kedvencem”, amikor ki sem próbálja a terméket, csak megnézi az összetevőket, és ad rá 1 db. csillagot. Indoklás: mert alkohol van benne. Addig nem jut el az okosságban, hogy egyébként Cetearyl alkohol, és ugye az zsíralkohol, ami nem ugyanaz, mintha “normál” alkohol lenne.:roll_eyes:

3 Likes

Legjobb szófordulatok:

“Nem rossz termék, de próbáltam már jobbat” - Jó, de konkrétan mit, ha már így szóba hoztad?

“Tegnap vettem, egyelőre 5 csillag, majd jövök update-elni” - Nem, nem fogsz.

5 Likes

“Nem, nem fogsz.” - ezen akkorát nevettem, nagyon igaz! Még nem láttam olyat, hogy na, akkor jöttem update-elni és ott lett volna egy érdemi vélemény.

2 Likes

De én csak azt nem értem, hogy miért érzi úgy mégis, hogy véleményeznie KELL? Ránéz az összetevőkre, ott az alkohol (vagy a sor végén kullogó parabén) és azonnal jön inger, hogy akkor gyorsan le kell húzni? Vagy hogy megy ez vajon?

Ahogy gyűlnek a hsz-ek, egyre világosabb, hogy nem egyszerű dolog megállapítani egy termékről, hogy az most akkor jó-e, vagy sem. Kifejezni pláne nem egyszerű ezek szerint (azt tudnám, hogy egy szempillaspirál értékelésénél komplexebb üggyel hogy birkóznak meg vajon sokan az életben…). De hogy rendeltetésszerűen használni?!

Van olyan, aki mindenhez (IS) ért, és még közlési kényszere is van.
Gondolom, így születnek meg ezek a “vélemények”…

1 Like

Szerintem amíg nem volt ez az oldal, 10-ből 8 nőnek fingja sem volt, hogy mit ken a fejére, de most, hogy van vegán, meg ilyen-olyan mentes termék, kissé ráfeszültek a témára és az ilyen véleményekkel akarják kifejezni, hogy ők aztán baromi tudatos fogyasztók.

5 Likes

Ezt én magam is alá tudom támasztani. Ameddig nem volt a Krémmánia, nem tudtam, mi az a hámlasztás, fermentált cuccok, peptidek, enzimek, és még sokáig sorolhatnám. Aztán elkezdtem belemélyedni ebbe az egészbe, néha szó szerint a saját bőröm látta kárát. Folyamatosan olvasok, figyelek az újdonságokra, a magam hobbi szintjén foglalkozom a bőrápolással és sminkkel, de azt már megtanultam, hogy egy elvileg kiváló összetevős termék közel sem biztos, hogy jól van formulázva és tényleg működik is. Az elmúlt egy évben rengeteg ilyen “áttörő” újdonság nem vált be, jobbik esetben semmit nem csináltak, rosszabb esetben, hazavágták a bőröm. Pedig szépek voltak az összetevők. Ugyanakkor tudom azt is, hogy csak azért, mert egy termék nem illik a mostani divatos trendbe az összetevői alapján, lehet, hogy teljesen jól fog működni a bőrömön. Semmit nem lehet leírni csak az összetevőkre pillantva.

4 Likes

Ami még ide tartozik szerintem, hogy nem lehet egyik napról a másikra felépíteni egy komplett rutint. Sokan beleesnek abba a hibába manapság, hogy lelkesen bevásárolnak minden csoda újdonságot, ész nélkül elkezdenek egyszerre nyolcféle dolgot az arcukra kenni, és nem győznek találgatni, hogy vajon melyik termék volt az, ami tönkrevágta a bőrüket, vagy éppen melyik volt az, aminek olyan szuper hatása van…

2 Likes

Pontosan. Néha még mindig én is járok így, pedig nem csinálom a koreai rutint, de azért így is simán összejön a tisztítással együtt 4-5 termék (nekem ennyi bőven elég). És néha beüt a baj. Egy tényleg jól működő rutin felépítése nem kevés idő. Közben évszakok változnak, a bőr változik (öregszik). Ami két éve tökjó volt, az mostanában nem elég. Vagy fordítva, amit két éve kifejezetten igényelt a bőröm, annak most a közelébe sem mehetek. Ilyen ez.

2 Likes

Áh, ennél már olvastam jobbat:
"Ma vettem, még nem volt időm kipróbálni de így megnézegetve nagyon tetszik , volt már hasonlóm régebben úgyhogy egyelőre 5 csillag"

WTF??? :woman_facepalming:t2:

7 Likes

Ez egy hasznos vélemény, gondolom, rögtön te is rohansz megvenni :grin:

Sziasztok! A kamu vélemények folytatása alatt olvastam ezt a “minek ír valaki negatív kritikát” topic-ot, és, hát ez mindenképpen kikívánkozik belőlem, mert ez itt személy szerint az egyik halálom, hogy sok felhasználó szerint kizárólag 5 csillagos parfümökről szabad írni, illetve az 1 csillagos, lehúzós vélemény az egyenlő a sértéssel. Szerintem éppen ellenkezőleg, simán van az a kategória, főleg parfümöknél, teszter alapján, hogy meglátom a Fragranticán, várom lelkesen, bemegyek a boltba, felfújom lapra, majd magamra, kivárom, ahogy illatozik, és küldök rá egy akkor egyest, mint a ház. Én az alapján döntöm el, hogy megírom-e a véleményt, hogy vártam-e az adott illatot. Évente megjelenik több ezer illat, nem vagyok főállású troll, de nehogy már elnézést kelljen kérnem, ha megjelenik egy népszerű márka legújabb illata, és nekem az nem tetszik. Minden illat teljesen szubjektív, igenis létező kategória a “kurvás/olcsó/hülye picsa/nyanya/hullaszag” vagy bármi egyéb, amire bárki asszociál. Pont azért, mert tökéletesen szubjektív, nem venném soha magamra, ha más a kedvenc illatomat lehúzza, de ugyanez fordítva is igaz. A vélemény szabad és egyedi.
Ja, a másik kedvencem: egymás véleményét alázni. Na, ez az, amit azonnal töröltetnék minden esetben. Kiírok egy negatív véleményt, erre jön egy önjelölt óvónéni, aki közli, hogy a “stílus maga az ember” meg egyéb közhelyparádék… Itt senki sem a másik anyja, a terméket kell véleményezni, nem egymást. Ezt sokan nem tudják feldolgozni a “szofisztikált” agyukkal.

2 Likes

A parfüm valóban szubjektív téma, ám amikor messziről süt egy-egy negatív vélemény stílusáról, hogy az illető egyszerűen élvezi a fröcsögést, hogy végre talált valamit, amit jól lefikázhat meg megmondhatja a tutit, nem tudom komolyan venni.