Tippek, jótanácsok koronavírus idejére

#életavírusárnyékában#miváltozott#

A múlt héten elmentünk színházba! Ez merőben más élmény volt, mint úgy egy hónapja “a” mozi, ott ugyanis délután 3-kor összesen 2-2 pár töltötte meg a CinemPink egyébként is szellősre méretezett, hatalmas fotelekkel berendezett nézőterét.

Bezzeg a Katona, június 15-én az első igazán meleg nyári napok egyikén…
A nézőtér - a lehetőségekhez képest - teltházas volt, ez azt jelentette, hogy minden 5. szék üres kellett, hogy legyen. Ennek megítélésünk szerint semmi értelme, hiszen a maradék 4 széket nem építették át, így mintegy 10 centire voltak egymástól az emberek, “biztonságos távolságban” :wink:
A darab tetszett, a színház, mint élő játék élményét csodálatos volt újraélni.

De! És itt jön a lényeg, amiről gondoltam, megkérdezlek Benneteket. Mennyiben változott az én hozzáállásom a világ dolgaihoz a sok lezárás és a járvány hatására?

Most azt hagyjuk, hogy mennyire veszélyes maszkban üldögélni ilyen vészes közelségben… Tényleg senkit nem láttam, aki lehúzogatta volna és tényleg rendkívül akkurátusan ellenőrizték a bejáratnál a védettségi kártyákat is. Szóval azt vegyük adottnak, hogy ha valaki már számot vetett a lehetséges kockázatokkal, akkor vagy be sem megy vagy bízik a jószerencséjében. Mi utóbbira szavaztunk.

Ami engem saját magamon nagyon is meglepett, az a más emberekhez való viszonyom. Iszonyú volt ilyen közel ülni másokhoz! Undoromhoz persze az is nagyban hozzájárult, hogy természetesen én kaptam ki a lehető legbüdösebb, izzadtságszagú tirpákot az egész nézőtéren… :nauseated_face:
De a többiek parfümfelhője, a bőrük szaga, úgy összességében az embertömeg természetes valója ennyi mesterséges elzárás után igen sokkolóan hatott.

A másik a kényelem-faktor. Közel egy éve a kellemes kis kanapémon fogyasztottam a legnagyobb kényelemben a Netflixet meg az HBO Go-t és most már egyáltalán nem voltam odáig a kényelmetlen, kemény és szűkös színházi székektől sem. Miért kelljen nekem sok ezer forintért kucorognom egy ilyen “sámlin”, amikor töredék árban tespedhetek a kényelmes moziban vagy a nappalimban, amihez ki se kell öltöznöm? (És teszem hozzá csendben, másokat sem zavarok, ha éppen fokhagymás volt az ebéd? :laughing: )

Szóval mindent összeadva arra jutottam, hogy a Covid még lejjebb tolta az ingerküszöbömet a néppel kapcsolatban, és százszor is meg fogom gondolni, mikor váltok legközelebb drága jegyet rendezvényre :thinking:

Úgy érzem, ez a másfél év valóban átrendezi a szokásinkat, az emberi kapcsolatainkat. Kíváncsi vagyok, Ti hogyan élitek meg ezt?

8 Likes

Őszintén?

Én már alig várom, hogy mehessek VALAHOVÁ, tök mindegy hogy hová.
Megyek is, jövő hétvégén megyek 3 napos buszos kirándulással. Elméletileg mindenki oltott lesz.
Nem akarok félelemben élni.

Én most is rendszeresen tömegközlekedem, nem hiszem, hogy gondot fog okozni mások közelsége. :slightly_smiling_face:

7 Likes

Èn eleve utàlok minden 1 mèteren belüli közelsèget idegenektől. De ez a fòbiàm miatt van, mert tömegben bepànikolok. Ezèrt nem jàrok koncertre ,szìnhàzba, moziba, oktoberfestre, vagy shoppingolni. A kèzfogàst is utàltam ès ùgy örülök, hogy a vìrus òta megszűnt :crazy_face: Àllandòan elkèpzeltem hogy merre jàrt a keze, miket fogdosott meg, a fèrfiaknàl hogy nem mosott kezet miutàn előràntotta a “fütyiszt” pisilni ès hasonlò hülyesègek :rofl: tudom, nem vagyok 100-as. Kajàt vàsàrolni muszàj , ìgy azt kibìrom.Munkahelyre kocsival jàrtam.Busszal, metròval màr nem bìrnàm sztem. Ha pl.orvosi rendelőben sokan vannak kis tèrben ès nincs friss levegő, màr feszült vagyok. Persze ebben az asztmàm közre jàtszik. Egyedül a tòhoz vagyok hajlandò kimenni akkor is ha sokan vannak a fiam miatt. Ha pl. baràtokkal pàrom tesòival össze jövünk beszèlgetni, kajàlni, az első 2-3 òràban jò de utàna màr vàgyom haza. Teljesen introvertàlt lettem, inkàbb otthon olvasok 1 könyvet vagy nèzek 1 filmet. Ruhàkat, cipőt online veszek. Fiatal koromban a màsik vèglet voltam. Àllandòan baràtnőkkel haverokkal lògtam, diszkò, bulizàs kifulladàsig, sètàlò utcàban Münchenben dèltől este 8ig nèzelődès, pròbàlgatàs, vàsàrlàs, szò szerint nagyon szerettem. A lènyeg hogy ne otthon üljek ha lehet. Hàt ilyen is van.A sèta , a termèszet kapcsol teljesen ki. Ès a sminkek. Szerencsère a pàrom is ilyen , horgàszàs , nyugi. Ez nem a fèlelem miatt van , egyszerűen nincs szüksègem rengeteg emberre ahhoz, hogy jòl èrezzem magam. :see_no_evil:

12 Likes

Nekem nem sok minden változott - bár hozzá kell tennem - alapvetően kicsit introvertált típus vagyok.
Eddig sem szerettem ha egy idegen közelebb jött hozzám, mert úgy érzem, hogy betör a privát szférámba. Nekem Covid előtt is kellett a 1,5 m távolság… :grin: Élelmiszerboltba sem járok délután, strandra sem megyünk hétvégén, nem járok tömegközlekedéssel, és minden hipermarketet kerülök a hónap elején…Nem bírom a hering effektet. :slightly_smiling_face:
Persze jó már étterembe menni, meg wellness hétvégézni, és tök jó, hogy utazhatunk külföldre végre. De alapvetően a tömeg elkerülésére való törekvésem korábban is megvolt.

6 Likes

Én meg a karácsonyi vásárokat is imádom. :grinning: Általában addigra már minden ajándék megvan, csak a hangulat miatt szoktam kimenni. A sorban állás zavar egyedül (az is inkább az idő miatt), amúgy a tömeg nem.

7 Likes

Én már nagyon utaznék valahová, nekem ez hiányzik.
Ami a tömeget, embereket illeti, sajnos nekem az ingerküszöböm még lejjebb ment (pedig eddig sem volt túl magas), és egyre nehezebben tolerálom az emberi hülyeséget. :confused: De lehet ez már csak a korral jár. :smiley:

7 Likes

A párom már 20 évvel ezelőtt azt mondta, hogy jól fejbe kéne vágni azt, aki kitalálta a kézfogást… pontosan az általad felsorolt okok miatt​:grin::grin:
Már régóta a barátaival is úgy üdvözlik egymást, hogy maximum az öklüket érintik össze…

5 Likes

Nekem is lejjebb ment a küszöb. Sajnos, mert tudom magamról, hogy az öregedéssel amúgy is menne lejjebb, ez most hamarabb bekövetkezik, úgyhogy próbálok visszatérni a valóságba. Home officenak is vége.
A sorban állás irritál a legjobban, amikor hallom, hogy a nyakamban áll. :face_with_symbols_over_mouth:
Pesten, ha a Jászairól kell eljutnom az Árpád-hídhoz, tuti a 26-os busszal megyek hétköznap😂 (a Margitszigeten át, üres a busz, és lámpát is alig kap)

Amúgy szerintem a moziknak lassan annyi :confused:

4 Likes

Nekem is az utazás hiányzott, és most amúgy érdemes utazni, mert sokkal kevesebben vannak mindenhol. Nincsenek ázsiai turistacsoportok, mindent kellemesen meg lehet nézni - nekem ez most Portugáliában a benyomásom. :slight_smile:

8 Likes

Én is várom, várom a kártyámat és hogy megkaphassam a második oltást, mert utánna nagyon szeretnék már valahol fürödni, meg moziba lenni, kicsit kimozdulni, mert már sok ez a bezártság :).

2 Likes

Párom barátjával így üdvözöljük egymást :D.

1 Likes

Én sem szeretem már azt, ha a bevásárló központban szorosan beállnak mögém, ilyenkor szoktam a bevásárló kocsi elé menni, ha mi tudunk tartani távolságot, ő miért nem tud? Tisztes távolság tartás, tőlem sem áll messze, régen azt is iszonyúnak tartottam ha valaki nagyon közel hajolt vagy megérintett (nyilván nem a szeretteimről van szó :rofl:). Kicsit megkönnyebbülés volt embertömegek nélkül létezni, viszont az iskolában szeretem a zsivajt, gyerekek között lenni is szeretek. De tömeget strandon, tömegközlekedésen, valamilyen rendezvényen elviselni iszonyat. Főleg tudjátok a hömpölygő tömeg, meg amikor egy törölközőnyi hely sincs mondjuk egy szabadstrandon. Az egésznek eltűnik a varázsa.

3 Likes

Nagy kalandom volt pár hónapja a postán. Sorban állok kb. fél órája, előttem egy rendőr csajszi volt. A posta előtti padon egy piás, lecsúszott tag. Amikor felnézett, akkor láttam mg, hogy egy régi presszós vendégem. Hála Istennek megismert az aranyos. “Felállt” és egyre közelebb jött.

Erre én kicsit erősebb hanvétellel:

• Helló, hol van a maszk?
    Erre Ő:
  • Jaj, tényleg, itt a rendőr néni, gyorsan felteszem, nehogy kikapjak.
    Én:
  • És fasza lenne, ha betartanád velem szemben a 1,5-2 m távolságot!!!
    Ő:
  • Tényleg, bocsika, vírus van!
    Én:
  • Mucikám, ezt a vírustól teljesen függetlenül kértem!

A rendőr csaj úgy elkezdett nevetni, hogy a levelek is kiestek a kezéből.

Nekem az a halálom, hogy a vendéglátásban egyszer szóba állsz valakivel 3 percig és legközelebb amikor véletlenül, kb. fél év múlva bekóborol hozzánk, akkor már puszival akar üdvözölni. Na az ilyeneket szoktam 3-4 szóval úgy lerendezni, hogy következő alkalommal magázódva jönnek be​:joy::joy:

11 Likes

Pont a témához illik :D.

203680824_4594052050624220_5234131270792171201_n

4 Likes

@Szandika124: Na, emiatt már nem kell aggódnod, mire megjönne a kártya, eltörlik az összes korlátozást…

Engem ma teljesen sokkoltak ezekkel a reformokkal. Minden iniciatívát megszűntetnek az oltás érdekében. Meg lehet nézni a UK, Chile vagy Izrael példáját… A delta pedig terjed. Most a foci EB okán meg is hívjuk fél Európát, a schengeni határok újra tárva nyitva… Nekem ez úgy hangzik, mint a tökéletes recept a 4. hullámra. Ezzel a csiki-csukival tényleg még hosszú évekre magunkévá tehetjük ezt az életformát…

Oltatlan gyerekek és Isten tudja hány olyan idős ember, akiben semmi védettséget nem alakított ki a kínai oltóanyag.

Eddig volt egy jó érzésem, hogy bár kissé foghíjas, de mégis van valami szűrő azon, ha csak védettségivel mehettünk be egy helyre. 2 hónapig tartott ez a nagy kampány? Most meg nyakló nélkül, egész Európára kiterjedően minden mindegy?

Amúgy ezt az európai témát nem egészen értem. Csak olyanokat engedünk be, akiknek van green cardja vagy az se kell? Én úgy vettem ki, hogy utóbbi…

Úgy emlékszem, nem ajánlgattam még itt, most se meggyőzni szeretnék senkit, csak a teljesség kedvéért szeretném felfedni, melyik csatornát fogyasztom, mi az elsődleges információ forrásom a témában. Ázsiába szakadtam

https://www.youtube.com/channel/UCFBW0IFgDAWmLVU0jZohipg

4 Likes

Most ez engem is meglepett. Eddig rákényszerítettek minket, hogy csak védettségi igazolvány felmutatásával engedhettünk be vendéget a presszónkba. Volt 1-2 törzsvendégünk, akivel majdnem összevesztem azon, hogy nem engedhettem be. Erre most meg jöhet majd mindenki? Nem is értem. Kicsit az az érzésem, mint egy évvel ezelőtt. Mehet mindenki töknek-máknak, mert szeptemberig a vírus is elment nyaralni. Most tényleg azt hiszik az emberek, hogy pikk-pakk elmúlt a vírus? Elhiszem, hogy már mindenki kimozdulna egy kicsit, de nekem ez most olyan érthetetlen, mint tavaly volt…

2 Likes

A boltban engem nem szeretnek, csúnyán nézek, és hangosan fejezem ki a véleményemet, mikor a nyakamra állnak. Lassan másfél éve itt van ez a cucc, és mégse tanultuk meg, hogy nem állunk a másik popójába. Az pedig, hogy nem lesz kötelező a maszk viselése, egy picit megrémít. Élvezzük az életet, aztán szeptembertől megint mehet a “maradj otthon” kampány…

6 Likes

@Timmon: úgy sejtem, ez a nagy megengedés egyértelműen gazdasági szemléletű. Messze el voltak maradva a hotelek/fürdők/éttermek attól a látogatottságtól, amit a védettségi kártyától reméltek.
Eddig világszerte egyedülálló módon nem osztottak “ingyen pénzt” az érintett szektoroknak, most majd világszerte egyedülálló módon eltöröljük a járványügyi korlátozásokat, hátha megoldja a piac… :roll_eyes:
Kíváncsi leszek a jogszabályra, ha végre megjelenik, a mozikról és az edzőtermekről nem szólt a fáma.

4 Likes

Igen, egyértelműen én is ezt gondolom. Még a kaszinókról sem beszéltek. Tuti oda se kell majd a maszk, sem a védettségi igazolvány. Nagyon közeli barátok az üzemeltetők, így biztos nem gátolják még kis mértékben sem a pénz beáramlását.

2 Likes

Én most a görög példát tudom hozni: itt is bevezetik az “immunizált” vs. “vegyes” modellt. A tulaj döntésére bízzák, hogy júli 15-től hogy üzemel, kiket enged be, viszont, ha az “immunizált” modell mellett dönt, akkor mindehol nagyobb kapacitáson működhet.
Emellett a 18-25 éves korosztálynak egy 150 eurós vouchert adnak, ha beoltatja magát, amit különböző szabadidős helyeket tudnak felhasználni.

Külföldön élők, máshol mi a helyzet?

Nem kell hozzá jósgömb, hamarosan ez lesz szerte a nyugati világban.

5 Likes