Tippek, jótanácsok koronavírus idejére

Van egy maszkbolt ebben az utcában. Van FFP3-as is, röpke 30 Euro. Varrott szövetmaszk 10 Euro. Fertőtlenítők drágábbak, mint máshol.

Vettem egy nacit, a rossz hír, hogy rámjött a 25-ös.

A 25ös mekkora európai vagy UK méretben? A farmert sosem tudtam.

Kb. XS, de eddig 26-os kellett, nem farmer anyaga van, de sötétkék. Azért örülök, hogy találtam. Csak 2 boltba néztem be, de a maszkos bolt túl nagy haszonkulccsal dolgozik.

1 Likes

Húha, akkor ne fogyj tovább :hushed: Idegeskedsz vagy miért van ez?

Nem, csak nem híztam vissza. Mostanában nem vettem nacit.

1 Likes

Budapest totál ugyanez. Kinéznek mert viselek maszkot kb…

2 Likes

Igen, ez egy érdekes ellentmondás, hogy az utcán aliennek néznek, ha maszkban vagy, pár méterrel odébb egy boltban meg leprásnak az eladó, ha egy pillanatig is maszk nélkül lennél… akkor most mi vagyok? :crazy_face:

3 Likes

Én sem szoktam az utcán maszkot hordani, mert örülök, ha azt a fél órát a boltban kibírom fejfájás és pánikroham nélkül. Az asztmám miatt szörnyű ,nehezen kapok levegőt akármilyen vékony papírmaszk van rajtam, és 15 perc múlva elkezd fájni a fejem , gondolom a rossz oxigénfelvétel miatt. :frowning: elvileg kiadott az egészségügyi hivatal egy törvényt, hogyha tudom igazolni az asztmát, akkor nem kell hordanom a maszkot, de nincs kedvem vitázni, mert szerintem az eladók fele nem tud erről. Meg a többi vásárló is biztosan kinézne, rám szólna ,hogy hol a maszk… Ha bemegyek egy kisebb zárt helyre, pl. rendelő ,váróterem, és sok ember van ott, akkor már nézem, hogy merre van ablak, amit ki lehetne nyitni. Tudom, hülyeség, és fejben dől el, próbálok koncentrálni, eddig sikerült.De tényleg ahgoy jövök ki a boltból, már húzom le egyből a maszkot és szippantom a friss levegőt.

8 Likes

Ha kint tömeg van, sehol 1 méter táv köztük, akkor ugyanott vannak, mint pl. a buszon vagy a boltban. Az a sok ember a fenti képen nem asztmás, csak nem érdeklik mások. Itt is él a rendelet, hogy orvosi igazolással nem kell hordani.
Ezt pl. azok hordják akik maszkban nem kapnak levegőt vagy zavarja őket a munka során. Maszkkal párosítva csak fogorvosnál láttam régen. 8 Euro. Cseppfertőzés ellen találták ki.
IMG_20200524_154213

Hát bevallom, kint az utcán én sem szoktam maszkban lenni. Mondjuk nem voltam még olyan helyen, ahol tömeg lett volna, eddig mifelénk nem igazán járkáltak kint sem az emberek, amikor eddig kinn jártam, még a járdán sem jött szembe senki.
Valószínűleg, hogy ha ilyen tömeg lenne, akkor kintre is felvenném.

1 Likes

Én amúgy azt sejtem, hogy a maszkhordást inkább csak a pánik elkerülése végett erőltetik… látszatintézkedés. Persze, számít valamennyit, de közel sem annyira fontos, mint beállítják. De ezt nem hangoztatom, mert ezzel a gondolattal én vagyok a felelőtlen.

3 Likes

Itt nalunk is, még az orvosok szerint is, 2 tàborra oszlanak a maszkhasznàlat szuksegessegere ill. àrtalmassagara vonatkozó vélemények. Az orvosok szerint is kint, a szabad levegon (ha van legalàbb 1,5-2 m tavolsag az emberek kozott), mellozheto a maszk, ui. a maszkban a sajat CO2-unkat lélegezzuk be, míg zàrt helyeken itt is szigoruan kotelezo.

2 Likes

Én tömegről írtam. Hogy bent van tömeg vagy kint áll valaki tőled 20 cm-re, teljesen ugyanaz (főleg ha beszél közben, vagy tüsszent). A maszkkal/arcpáncéllal másokat védünk. FFP3 jelenleg drága, az nem lesz mindenkin egyhamar.
Az arcpáncélban annyira kap mindenki levegőt, mint nélküle, csak mondom. :slight_smile: A cseppek ellen viszont véd, beszéd, tüsszentés közben.

Na, egyébként azon szoktam röhögni, amikor a tokatartónak használt maszkkal magyaráz valaki az eladónak, hogy micsoda veszélyt vállal a munkájával. Sajnos láttam párszor hasonlót. Hát ilyen okos emberekkel szemben mindenképp kockázatos… Bár az eladókat egyébként sem irigylem, szerintem bőven vannak sztorijaik.

Nekem az FFP3 fönt baromira nyomja az orrom, arcom. Pedig amúgy jó, mert azzal nem párásodik a szemüvegem. De ha azt órákig kellene hordanom, véresre vágna. Persze lehet, hogy ez függ a márkától is, meg nekem amúgy is párnás a pofim, ugyebár :grinning:.

Persze igazad van, ekkora tömegben, mint a képen látható, simán belélegzed a körülötted lévők által kilégzett levegőt.

1 Likes

Szerintem június 15 után vége lesz az egész bohóckodásnak. A svédek nem haltak ki szerencsére. Most lett vége a ramadannak, tehát a rokonlátogatásoknak/nagy családi étkezéseknek. Ha nem emelkednek ezután a számok, akkor nem is fognak. Az iskolák/ovik is kinyitottak itt.

1 Likes

3 féle maszkot használtam eddig, sebészi, FFP2 és a mosható textil maszk (Pécsi Kesztyűtől).
Nekem messze a legkomfortosabb az utóbbi, az első kettő folyton bepárásodott, a moshatónál ilyet nem tapasztaltam. (Igaz, hogy az első csomagot vissza kellett küldenem, mert olyan dohány szagot árasztott, hogy megállt volna a saját lábán, ill. zöld színű, egyszerűnek tűnő anyagból készült érkezett, én pedig fehéret szerettem volna, ami az oldalukon is volt, mert az ránézésre is minőségi textilből készült. Szerencsére azonnal kicserélték.) Ha most vennék, csak a gyógyszertárban is kapható Rovitex-et választanám.
A maszkot nem tudom és nem is akarom értelmezni, mint kiegészítőt, divatcikket. Üzletben, BKV-n viselem, ha leszállok, az első dolgom még így is, hogy levegyem.
Szappanos meleg vízzel, kézzel mosom, reggelre megszárad, nincs vele macera. De nagyon jó lenne már elfelejteni, legalább egy időre!

4 Likes

nálunk pénteken feloldották a movement restrictiont, egyből megugrott a fertőzöttek száma…
amúgy a maszknak - én legalábbis úgy tudom - nem kéne az oxigénfelvételt akadályoznia. hacsak nem gázmaszk. lehet hogy úgy érzi az ember hogy kevésbé kap levegőt, de az inkább a hő és a pára miatt érződik úgy, főleg a papírmaszkoknál meg a textilmaszkoknál.
de ha rosszul tudom, javítsatok ki…

1 Likes

Én egyébként a korona előtt gondolkodtam rajta, hogy beszerzek egy maszkot, aztán ahogy jött az őrület, nem is volt más lehetőségem. A munkahelyem felé sok olyan forgalmú útom megyek végig, ahol áll a dugó, és nem kellemes (meg nem is túl egészséges) azt a levegőt belélegezni. Most ráadásul elkezdtem biciklizni, és az a tervem, hogy később is biciklivel járok melóba, ehhez pedig elengedhetetlen lesz maszkot hordani. (De addigra remélem már beltérben nem lesz kötelező.) Annak pedig kifejezetten örülök, hogy kevésbé leszek UFO a történtek után.

1 Likes

Kínában a nagyobb városokban napi szinten hordják évek óta, mert annyira szennyezett a levegő. Sokszor említik, hogy ránk is ez vár, csak pár évtized… . Most kaptunk belőle ízelítőt. Van aki vallási okok miatt eltakarja a fele arcát.