Szavatosság, lejárati idő a gyakorlatban

Én a NARS Sheer Glow-t vagy 5 évig használtam anno. :smiley: (Tettem rá pumpát)

2 Likes

Sziasztok, én is a lejárati időn gondolkozom mostanában.

Sminktermékek szempontjából jól állok, kizárólag por (púder) állagú sminkjeim vannak (se folyékony, se krém állagút nem használok, még szempillaspirált se), így ezeket addig használom amíg állagváltozást nem tapasztalok.

Test és arcápolás szempontjából már egy kicsit nehezebb a kérdés, ebben a kategóriában az utóbbi egy-két évben kezdtem el több dolgot vásárolni.

A testápoló gyűjteményemet biztosan el tudom használni a fetűntetett lejárati időig, nagyon száraz bőröm van, két hónap alatt kivégzek egy 400 ml-is flakont. Az arckrémeket szerintem szintén el fogom tudni használni, ahogy az SPF-et tartalmazó dolgokat is, amikről olvastam, hogy azokat fontos 3 éven belül elhasználni.

A tonerekkel és a body spray-ekkel viszont bajban vagyok, azokat szerinten nem fogom tudni elhasználni egy-két éven belül. Már átválogattam őket, és továbbadtam kettőt ami nem jött be nekem (csak kipróbáltat) barátnőknek, de a többit szeretem és meg akarom tartani. Szerintetek ha állagváltozás nincs ezeket is lehet a lejárati idő után használni? Persze néhány hónapra és nem 5 évre gondolok :grinning:

Szerintem nyugodtan használd őket.

Köszi a megerősítést :blush:

Ti bepakoltok nyárra a hűtőbe? Ha igen, mi mindent?
Nálam bekerült egy bontatlan arckrém (Helia-D), néhány későbbi használatra szánt fényvédő, és az összes hagyományos rúzsom, talán 3-4 kivételével (amiknek az elfogyasztásán ügyködöm éppen). A lakásban napközben akár 29 °C is lehet, szerintem ez már magasabb hőmérséklet, mint amit a krémes állagú termékek elviselnek. Elől maradt két alapozó, egyikben sincs már sok, de most ritkán is veszem elő őket. Iletve korrektorfélék is itt maradtak. A folyékony rúzsokat egyelőre kint hagytam, nem tudom ők mennyire “veszélyeztetettek”.
A sminkem általában félig tervezés eredménye, akár előző este kitalálom, milyen termékeket fogok használni. Így nem olyan problémás, hogy mindig elő kell venni. Egyelőre, aztán lehet ezt hamar megunom.

1 Likes

Egy Colourpop Lippie Stixet tettem be, mert konkrétan már hidegebb időben is szétolvad, a számon is úgy viselkedik mint a vaj. Ezen kívül semmi mást nem teszek be, mondjuk mi vályogban lakunk és szépen megőrzi a hűvöset. Mondjuk be sem férnének a cuccaim, van vagy 80 rúzsom, 10 tartalék krémem, stb. Beteges tudom :smiley:

3 Likes

amíg szüleimnél laktam, addig főleg a körömlakkjaimat raktam a hűtőbe (főleg mert nem volt sok sminkem és kencém), itt meg hálistennek nem szokott 24 foknál melegebb lenni bent (nincs légkondi, de vidéken nincs annyira meleg és nehezebben melegszik is fel a ház), szóval a smink marad a szobában, az arcápolási termékek meg a fürdőben

3 Likes

Nekem a hámlasztóm és a krémem került be :).

2 Likes

Már hetekkel ezelőtt az összes hagyományos és folyékony rúzst betettem és a szájfények többségét is. Alapozókat is eltettem. A hűtő alsó polca a sminkekkel van tele :smiley:
Csak azt hagytan elől amit szeretnék elhasználni. Munkahelyen még mindig sajnos kötelező a maszk nálunk és nagyon meleg is van, ezért szinte egyáltalán nem sminkelek.

2 Likes

Jogos a problémafelvetés! Mi is éppen azon agyalunk, hogy egy mini hűtőt vagy egy akkus hűtődobozt vegyünk-e a fürdőszobámba a cuccoknak? :smile: Az elég menőn nézne ki, ha lenne egy ilyen kis világítós mini hűtőm, mint amikben az üdítőket szokták például tárolni.
Addig is én mindent áthordtam a leghidegebb sarokba, tényleg baromira meleg lett hirtelen!

3 Likes

Pirosító sticket, amit 2021 márciusban bontottam, használhatom még?

Bevallom, nem nézek szavatosságot és lejárati időt sem. Szagolok. Sokszor jártam már úgy, hogy bőven benne voltam az időkben és mégis érezhetően megmakkant a cucc.

@legallybrunette itt is ezt a taktikát követném. Ha volt állag- vagy szagváltozás, azonnal kuka :slight_smile:

4 Likes

Én is megszagolnám, hogy nem büdös-e. Ha nálam oké színre, szagra, állagra valami, akkor még ki szoktam kenni a kézfejemre hogy nem okoz-e viszketést.

2 Likes

Igen a szag és állagvizsgálat a legegyszerűbb megoldás. Ha csak állt használatlanul, akkor sokkal tovább marad jò, mintha pl. naponta valaki kézmosàs nélkül belenyùlkàlna, akkor egyből szaporodnak a baktériumok és hamarabb megromlik. Ha tiszta kézzel vagy tiszta ecsettel van haszálva, az is hosszabbítja a szavatosságàt. Fertőtlenítsd használat előtt. Esetleg próbáld ki kézfejen hogy pirosít- e. A krémesek àllaga annyira meg tud változni, hogy nem ad le színt , ha megbuggyant.

Nagyon köszi. Neked is és a többeiknek is. Semmi baja, eléggé keveset használtam, alig látszott fogyás. Levágtam a tubusból kilógó véget, hogy a bacikat likvidáljam. :slight_smile:

1 Likes