@Montelino, @Isabelle és @hanita: igen tanulságos volt számomra is a tapasztalatotok megosztása.
Saját magam azt vonom le, hogy igenis lenne létjogosultsága nálunk is akár a Primarknak, akár a TK-nek, aztán majd mindenki maga eldöntené, ahogyan eddig is tette, hogy a lehetőségek közül hol vásárol.
Nem gondolom, legyen az bárhol, magasabb életszínvonalú országban is akár, hogy az emberek, ha “beszabadulnak” valahová, országonként nagyon másként viselkednének.
Dubai-ban (ez nem mostanában volt) a Zara-ban akkora volt a káosz, és a földre dobált ruhák mennyisége a próbafülkénél, hogy olyat máshol még nem láttam. New Yorkban meg a biztonsági őrnél baseball ütő volt! Ezek nyilván szélsőséges példák, de létezők.
Sokan, sokfélék vagyunk, és a kulturált viselkedésről is mást gondolunk. Egyáltalán nem tetszik a DM-ben, vagy bárhol szétbarmolt bármi. Az emberek szeretnek belenézni a termékekbe, mindent ki kell csomagolni és utána azt akárhogyan visszatenni, nem gondolva arra, hogy az “elkövető” lenne legjobban felháborodva azon, ha csak ilyen termékekből választhatna. Mindig örülök a bombabiztosan csomagolt termékeknek, bár lenne belőlük több.
Ugyanakkor elemi igény az is, hogy egy sokezres valamit ne kelljen látatlanban megvennünk, mondván, hogy nincs belőle mondjuk teszter. Ezt ugyanilyen rossznak gondolom.
Ebben a körforgásban kell lavíroznunk valahogy, vagy dönthetünk úgy is, hogy nem vásárolunk. Nem túl rózsás a kép, az biztos.
Bocsánat az időrablásért.
Egy idoben kiirtak a hatar melletti boltok ajtajara, hogy “Magyar ne lopj!”, ezt olyan magyarok mondtak, akik nem 3-4 eve jottek ki. Ez a valosag. Nem tudom ezeken a helyeken ki lopott, de akarki tette, az osztrakok szerint Magyarorszagrol jott.
Egyszer egy no mellettem rohant ki az euros boltbol (terhesen, nagy pocakkal!) a ki nem fizetett valamilyevel otthon videken. Mindenkit sokkolt a dolog, szerintem az eladokat is.
Legutobb a H&M fulkejeben annyi letepett papir volt a foldon, hogy annyi az eletben nem esik le veletlen a ruhakrol (otthon).
En egyaltalan nem vagyok optimista, de nem akartam ezzel offolni a ruhas temat. Meg mindig akad sok nelkulozo, szegeny ember ill. olyan, aki munka nelkul akar megelni.
Otthon a vasarlok nincsenek tisztaban a jogaikkal es az eladok se mindig. Ha valamire kiirja, hogy 5000Ft, de idokozben dragabb lett, tetoled akkor is csak 5000-et kerhet a kasszanal (ha az van az arcedulan), nem tobbet es jogod van annyiert megvenni amennyiert talaltad a polcon. Ezt otthon pl. a Hervis betartotta, a Rossmann mar nem. Egyszer vettem valamilyen hajpakolast, allatta az ara, a kasszanal mar 2x annyi volt. Mondom a holgynek nezze meg az arat a polcon. “Ha nem kerem akkor ir papirt, hogy meggondoltam magam.” Majd levette az arat a polcnal.
Itt kint egyszer a DM-ben jartam ugyanigy, a holgy annyiert adta el nekem, amennyiert kiirva volt. A TK-ben meg 1x ramformedt valamelyik, mert az ar ami a termeken volt (pirossal akciosan) nem egyezett a monitoron lathatoval, akkor nem kerem a masik aron? Nem draga baratom, annyiert vettem volna meg amennyiert a kollegad raragasztotta. Ha nem a megfelelo termekre ragasztotta, az az o gondja, nem a vevo tehet rola.
A peldaid kiugro esetek. Nem minden varandos holgy rohan ki az uzletbol fizetes nelkul videken az euros boltbol es a probafulkebe bevitt ruhakhoz sem veletlenul kapunk egy szamos kartyat a ruha boltokban. Az uzletek beepitik az arba a lopasokat, es ha kiugroak ezek a szamok, akkor vedik az arut fizikai lopasgatlokkal vagy human eroforrassal.
Minden cegnek mas uzletpolitikaja van, peldaul Londonban is volt mar hogy a cimken olcsobb volt egy termek es boltja valogatja, hogy mennyiert adja oda a vevonek. Letezik emberi hiba is atarazaskor, nem vagyunk gepek.
Azt megtanultam, hogy arroganciaval nem jutok messzire, csak a masiknak okozok kellemetlen pillanatokat es ezt mindig eszben tartom. A jogaimat is ugy ervenyesitem, hogy a masik felnek ne legyen banto, hiaba van igazam. Ugyanakkor neki is vannak jogai es ha nem egyezik az en elkepzelesemmel, elallok a vasarlastol.
Mindenkinek vannak pocsek elmenyei, de ettol meg optimista vagyok es kivanok Mo-ra jo outleteket, ahol az emberek minoseget talalhatnak olcson, ami a sokadik mosas utan is oromot okoz.
Szerintem nem irtam, hogy minden varandos holgy lop… azert irtam a sajat tapasztalatomat, hogy valahogy vedd eszre, ha meg ott is lopnak ahol 300Ft alatti aruk is vannak es nincsenek igazan draga dolgok, akkor mi lenne egy olyan boltban, ahol dragabb dolgok vannak es nem megfeleloen biztositva. Ha nem akarod megerteni, ne tedd! 30 evig lattam otthon eleget, ez volt az egyik oka annak, hogy kulfoldre mentem.
A H&M-ben otthon max. kuponos napokon adnak szamot… legalabbis videken. Itt kint meg soha nem kaptam szamot. A kezedben levo sminkhez nem adnak szamot, van amelyik “vevo” helyben bontogat, van amelyik elviszi a ruhas reszig es ott szep csendesen nyitogat (ezt se en talaltam ki).
Otthon torveny szabalyozza, hogy annyiert viheted haza a termeket amennyiert a polcon talaltad. Van egy eladoi kepesitesem is, vizsgatetel volt 2013-ban. Ha az elado hibazik, nem a vevo tehet rola es az uzlet jar porul.
Én imádtam vásárolgatni világ életemben, de itthon is mindig megtaláltam a jó darabokat. Sőt. Kint inkább sminkeket vettem (mi mást? ), Max pár ruhadarabot/város. New York-ban ámulva szabadultam be minden ruhaüzletbe, hogy na itt aztán szétvásárolom magam…egy farmerdzsekit hoztam el csak végül. Szintén USA de Texas, a Forever 21-ban vettem egy inget mert olcsó volt és szép, de C&A-ban megtaláltam a kvázi hasonmását itthon egy hétre rá
Bécsben járva valahogy mindig a sminkre fókuszáltam, pont azért, mert ruhákban nem láttam nagy különbséget, ami itthon drága az kint is az volt. Smink meg olyan jött haza velem ami itthon valóban nincs. Egy Sephora piszkosul hiányzik bevallom
Ami kint valóban mérhetően nagyobb szám: a Black Friday. Nem nyomi 20% van, mint itthon, hanem 60-70-80%, bár olyankor kulturálatlan állatként ölik egymást értük a vásárlók. Riasztó felvételeket látni.
Én olyan blúzt láttam, amit a viselője Los Angelesben vett pár éve, de mondta, hogy ugyanezt látta az Auchanban is.
Nálunk valóban ritka a 60-70 %árengedmény.
Résen kell ám lenni, hogy valóban leárazták-e, nem pedig csak az eredeti árat felárazták.
Előfordul ám ez is, és nem csak magyar webáruházakban.
Én is úgy vagyok vele, itthon is remek ruhákat lehet találni, bár az én méretemre nem nehéz :D. Azt vettem észre, hogy a régebben vásárolt ruháim viszont sokkal tartósabbak, de végül is a turis darabok is sokkal jobban bírják, mint a New yorkeres, H&M-es ruhák ( főleg a polók, farmerek nem bírják.), bár itt is pl a pulcsik nagyon tartósak :). Meg amik még beszoktak jönni, azok a mamám által vásárolt holmik ( drága butikokban vásárol.) Na azok a ruháim évtizedekig bírják :D. Illetve a Párizsi és a német ruhák is nagyon tartósak, szeretem őket :). Pont ma álmodtam arról, hogy Angliában volt egy csomó ruhabolt, de én inkább sminkeket vettem .
Jaj igen, ez az ártrükközés nagyon megy sajnos. Szomorú, de tényleg ez a valóság. Meg sokszor a legújabb kollekcióra nem vonatkozik a kedvezmény. Én pl. azt sem szeretem, hogy Yves Rocher-nál a zöldpontos termékre sosem vonatkozik az akció …tudja valaki hogy miért?
Nekem mindenhonnan volt jó és kevésbé jó ruhám is, anyagfüggő, de a kedvenc kis fekete koktélruhám turis Bár el kellett vinnem varrónőhöz, mert baromira tetszett csak épp pár számmal nagyobb volt mint én, ezért megvettem és bevetettem belőle Még így is megérte.
Ahol már nem vásárolok, a kínai. Kamaszkoromban a Kánaán volt a sok kínai piac aztán az Ázsia Center, de most már az tényleg silány, plusz minden olyan giccses, strasszos, feliratos. Volt hogy kinéztem egy nagyon jó felsőt, szabás, szín, minden, erre a hátán ott virított strasszokkal kirakva a bad girl felirat Farmergatya dettó, mindnek strasszos bazinagy zsebe van, felpróbálni sincs kedve jó ízléssel rendelkező embernek.
Ilyen ártrükközés még a Rossmanban, Dm-ben is előfordul néha. Vagy Tesco, hipermarketek.
Nekem is volt már olyan hogy egy akciós 500 ft-os rúzs, 1000 ft lett a kasszánál, és én ráadásul kettőt vettem, tiszta ideges lettem, de inkább nem reklamáltam a kasszánál.
Jaa és a kedvencem a termék nyitogatások, meg hogy elhasználnak belőlük egy csomót :/. Behorpasztják a hajolajat, mindent összerúzsoznak! Ez által rongálják a termékeket. Beszáradt szempillaspirál stb stb. Pofátlan módon sokszor.
A szupermarketekben meg az a disznóól amit emberek hagynak :/, minden szanaszét, rohadó zöldségek stb, talán az Aldi a kivétel :).
Ne is mondd, kedvencem az olvadó Carte d’Or dobozos jégkrém a rágógumik közé dobva
Én legtöbbször megpróbálok rendet tenni, bár nem az én feladatom lenne . Főleg mert széthagynak az úton mindenfélét, néha nem is lehet lépni.
Jaa igen ismerős , biztos elrontják valamivel a ruhákat, de én sokszor járok így ruhaüzletekben is :).
Ami romlandó azt a kasszánál le szoktuk adni. Az a tuti, bár remélem nem rakják vissza a dolgozók. Ha kényesebb romlandó árut veszek (pl. husi, joghurt, stb.) MINDIG alulról veszek, pont azért mert mi van ha a felsőket már valaki kiszedte, körbekocsizta az áruházon, majd egy dolgozó két órával később visszatette. Nem tehetné vissza, de mi van ha mégis megteszi…
Párom is mindig alulról vesz, mert a felsők jobban kiolvadtak stb :D.
@macooka írta valamelyik nap, hogy a Sinsayben van HP kollekció, így ma muszáj volt ellátogatnom oda, és akkor már a Rossmannba és a DM-be is bementem
De gyönyörűek . Ez milyen paletta?
Jól teszi, az a biztos Főleg hűtendőnél.
De sminket is mindig hátrébb lévő sorból veszek le (pl. rúzs), azt tutibb hogy nem nyitogatták ki. Dezodort sem fújták ki, stb.
Jaa tényleg sminkeknél én is így vagyok, hátha azokat nem nyitogatják. Régen a nyerős csokiknak is az volt a nyitja, hogy azokat mindig hátra rakták .
Revolution Reloaded sorozatából az Iconic Division. Elméletileg az ABH Subculture dupe-ja