Project panning

#1

Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel itt, de úgy döntöttem, hogy belevágok a project panningbe. Úgy érzem mostanában elharapóztak a dolgok smink téren és folyton csak vásárolok vagy vásárolnék, a meglévő dolgoknak pedig nem tudok úgy örülni már, mint ahogy kellene.
A célom az, hogy az idei black friday-ig a palettáim felében legyen legalább 1 olyan pan, aminek elértem az aljáig (ez 5 palettát jelent).

Mit gondoltok a project panningről? Hallottatok már róla, próbáltátok már, esetleg butaságnak tartjátok? :slight_smile:
Ki tart velem? :blush:

9 Likes
#2

Ez csak palettákra vonatkozik?

#3

Másra is vonatkozhat, egyéb sminkekre vagy más kencékre is, de én most kifejezetten a palettákra koncentrálok :slight_smile:

1 Like
#4

Én hallottam róla, instán szoktam is nézegetni olyan képeket, ahol megörökítették az előtte/utána állapotot. Régebben belekezdtem egy olyan projektbe, hogy hetente mindig más palettát használjak és csak azt, hogy mindegyik sorra kerüljön, de azt sem sikerült betartani, gyakran egy-egy szín miatt másik palettához kellett nyúlnom. Szóval ezt a project panninget is jegelem egy időre, de kíváncsian várom, ti hogy haladtok majd :slight_smile:

2 Likes
#5

Én a 2019 sminkkihívás keretében, 11 hónapig nem vásárolok sminkcuccot csak ha valami elfogy. Meglátom, hogy halad ez az év, és lehet belevágok ebbe a projektbe is, mivel a lényeg az lenne, hogy ne pocsékoljak, tudatosan vásároljak és kihasználjam a meglévő sminkjeimet. Ez a mozgalom abszolút illik az elképzeléseimbe. mindenesetre, ha valami elfogy, tuti megmutatom majd itt, de elég nagy a készletem. -nem tudom hány év kellene, hogy mindent elhasználjak.
Amúgy tetszik minden olyan kezdeményezés, ami segít kicsit elgondolkodni a szükségleteinken és a vásárlási szokásainkon, illetve a fogyasztói társadalom pszichológia oldaláról.
Egy hasonló projektet már végig vittem pl. Egy évig nem vásároltam ruhát:

6 Likes
#6

Nem hülyeség ez a project pan, de én tuti nem vágok bele. És jó okaim vannak rá. Egyrészt, az nekem olyan lenne mint pl. ha csak grillcsirkét ehetnék görög salátával - szeretem, de biztos a harmadik napon fejjel ugranék egy tányér marhapörköltbe. Másrészt, hát… Nem látom értelmét. Elmesélem a hozzáállásomat. Vigyázat, hosszú szájtépés következik.

Igaz hogy nagy gyűjtő és felhalmozó vagyok sminkek terén, és nekem is vissza kell fognom magam a vásárlás terén, de igazán csak 3 sminktermék van, amiért odavagyok: highlighterek, paletták és rúzsok. Minden másból csak 1-3 szín//fajta van, ami azért annyira nem sok. Amióta egy bizonyos kívánságlistás highlighter-palettát sikerült megvennem (hónapokkal ezelőtt), nem vettem új kiemelőt (azért sem írom le mégegyszer hogy highlighter), és nem is érzek késztetést, nem csábulok már el. Szóval ez ennyi volt. A rúzsvásárlás öröméről nem fogok lemondani, de ezentúl csak folyékonyakat veszek, és csak olyanokat amik bombabiztosak, ebben megegyeztem magammal, mert a simákat alig hordom már (ez meg ugye ritka madár). A palettákról meg annyit, hogy van egy kívánságlistám, de egyiket sem tudom megvenni boltban (csak online), szóval nagy veszélyben nem vagyok, ha meg azt momdanám hogy “Eszter, nem vehetsz új palettát”, három hét alatt feladnám és megvenném az első utamba kerülő olcsó vackot amit sosem használnék. Kell ez nekem? Naná hogy nem. Ráadásul amióta megvan a smashbox picike színes palettája, eddig minden palettáról sikerült lebeszélnem magam. Szóval a jelenlegi mérlegem jó. Ezenkívül csak alapozót veszek sokat, mert valamiért ezen a téren nem találom az igazit (plusz én az élő fába is belekötök ha alapozóról van szó). Ha megtalálnám, úgyis leállnék. Ugye? Ugye. Naugye.
Egyetlen dolgot nem számítottam most ide: a multikróm sminkeket. Eszméletlen ritkák, még annál is drágábbak, nem is veszek már olyat. De ha lenne pénzem meg türelmem hozzá, vennék. Tegyük fel, hogy lesz; vagy hirtelen olcsón/könnyen hozzájuthatnék. Most tényleg mondjak le róla a project pan miatt? Vagy vegyem meg, és érezzek lelkiismeret-furdalást? Nincs az a pénz. (Az a baj hogy ezt szoktam érezni bármilyen limitált kiadás esetén is, ha épp sminkdiétán vagyok. Még akkor is ha csak essence, és amúgy nem érdekelne annyira.)

7 Likes
#7

Én tavaly nyáron találkoztam először a project pannel, és akkor egy hónapig használtam ugyanazt a bronzert és palettát. Nehéz volt, mert rengeteg cuccom van és nyomasztott, hogy a többi termék meg csak várakozik a fiókban. Szeretek mindent használni, így aztán elkezdtem azt, hogy egy hét, egy paletta. Viszont amiket akkor kijelöltem tavaly nyáron, sikerült a The Balm Balmsai palettám egyik színét teljesen elhasználni, két másiknál pedig elértem a pan alját. Az Urban Decay bronzosítómnak is sikerült már jó részét elfogyasztani. Egyrészt nagyon jó érzés elhasználni valamit, viszont ott van bennem az, hogy így a többi dolgomat nem tudom használni és ez frusztrál. Alapozóknál kitartó vagyok, ott képes vagyok hetekig szinte minden nap ugyanazt használni, hogy elfogyjon. Az elmúlt 3/4 évben így most fogok az 5. alapozó végére érni. Mindig előre veszem amiben már kevesebb van és tudom, hogy régebbi, és igyekszem azt elhasználni. Viszont sajnos még mindig imádok vásárolni, így hiába tudok elhasználni ezt-azt mindig még több termék jön a helyére.

3 Likes
#8

Sminkdiéta – hát ez jó!:grinning::grinning:

1 Like
#9

Egyébként én veled tartok.
Most ezeket jelöltem ki, hogy idén elhasználjam. Főként a méretük miatt döntöttem mellettük, mini verziók, talán év végéig sikerülhet:
Hourglass bronzosító és Hourglass pirosító Radiant Magenta színben. Tovább nyúzom az Urban Decay Beached bronzeremet is, szeretném teljesen elhasználni, de mivel teljes kiszerelés és kb a fele fogyott el, nem hinném, hogy idén sikerül elhasználni.
Palettáknál csak a már említett Balmsai és a Carli Bybel palettámban sikerült a matt csontszínt elhasználnom. Mivel több mint 20 szemfesték palettám van, így inkább próbálom az összeset használgatni, nem tudok egyet kiválasztani, mert akkor mindig másikra vágyom.

3 Likes
#10

Nekem nagyon szimpatikus ez a dolog. Már én is tervezem, hogy kijelölök dolgokat amiket elhasználok, de valahogy soha nem jutok el addig. Most azt próbálom, hogy nem veszek semmit, vagy csak szépen átgondolva. Tegnap átnéztem a rúzsaim, horror mennyiség, nem mertem megszámolni. Amit nem használok és olyan, hogy el lehet adni felteszem zsibire aztán örülök minden darabnak ami elkel. Úgy érzem ördögi körbe kerültem a smink gyűjtéssel. Ideje lenne szabadulnom. Leiratkoztam a hírlevelek többségéről, ez már jó úgy érzem.
Kíváncsian várom tapasztalataid és az eredményeket. Igyekszem én is elindulni ezen az úton.

4 Likes
#11

Én nem látom ilyen sötéten a vásárlást, mint olyat. Sajnos fogyasztói társadalomban élünk, a vásárlás az önjutalmazás egyik formája, ez van. Persze, van az a véglet, mikor buta brit lánykáknak mínuszba megy a hitelkártyája, mert képtelenek a fizetést beosztani, de legalább van az a stáb, aki erről tanulságos sorozatot tud gyártani a FemCafe-ra… Én demagóg dolognak tartom, hogy ne vásároljunk. A termékek akkor is ott lesznek a polcon, ha nem én viszem őket haza.
Személy szerint lelkesen vásárolok és selejtezek is :slight_smile: Vezérelv, hogy nagyobb szekrényt márpedig nem veszek, osszam be azt a helyet, ami van!
A panningből biztos kimaradok, mert én palettát sem veszek soha :smiley: mindig mono festékeket veszek, mert akkor biztosan azt az 1 színt veszem meg, amit használok is.

3 Likes
#12

Nagyon jó ez a blog bejegyzés, szuperek a kombók!

1 Like
#13

Köszönöm szépen, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett:).

#14

Én is úgy vagyok vele, hogy szimpatikus minden olyan kezdeményezés, ami a tudatos vásárlás felé visz, segít átgondolni a szokásainkat, szükségleteinket. Engem alapvetően nyomaszt, ha túl sok cucc van, vagy tudom, hogy valami nem hasznos, ha nem tudom elhasználni. Én ugyan ehhez sem csatlakozom, aminek az oka az, hogy szó szerint most nyílik ki körülöttem a világ. Kb. egy éve dolgozom úgy, hogy már befejeztem a sulit, és még nincs egy éve, hogy rákattantam a témára. Ugyan elkezdtem a gyűjtögetést, de egyelőre egészséges kereteken belül, igyekszem annyit, amennyi elhasználható. Szívesen nézegetnék képeket tőletek, hogy hogy megy a kihívás!

5 Likes
#15

Én drukkolok :slight_smile:
Magam nem kezdek projektekbe, mármint kimondva tudatosan, de egy ideje már sminkek terén nem ámokfutok, idén elkezdtem ásványira cserélni pár sminktermékemet és annyi, illetve 1-2 nyári színű rúzs. Még természetesen a fogyóeszköz (spirál pl.)
A vásárlás mint önjutalmazás/élvezet/hobbi tényleg jó és egyetértek vele, de egy idő után elkapja az embert a gépszíj és az már nem jó ha minden vásárlás csak ideig-óráig elégíti ki az embert, tapasztaltam anno (írtam is róla már itt a fórumon.) Most már eleve azt is sikernek könyvelem el hogy nem tud behúzni az itteni “fertő” :yum::laughing::laughing: Nézegetem a lányok rendeléseit, zsákmányait nap mint nap, de nem érzem hogy hú én is gyorsan le kell hogy adjak egy rendelést itt is meg ott is meg amott is, aztán holnapután még 3 helyen. Volt ilyen időszak az életemben és örülök hogy már vége, nincs ez a kényszer hogy ahogy leírja valaki hogy -10% itt vagy ott, én meg már pakolok is a kosárba. Heti hatszor. Plusz egy kis DM meg Rossmann. Ez volt az életem (kis túlzással) egy ideig régebben és visszanézve csóválom a fejem…pedig mindig meg tudtam magyarázni, hogy “nekem ez jár”, meg “ez legalább ártatlan, más bagózik”, de nem, mindegyik mondattal csak magamat nyugtattam hogy ez normális. De nem volt az és ezt én is belátom már.

Szóval projekt néven nem illetem, de tudatosan nem ugrom fejest semmilyen shoppingba ami kihagyható, csak ünnepekre (ajándék pénz) vagy ha elfogy, kivéve pl. nyaralás előtt vagy évszakváltaskor azért egy parfüm vagy nyári/őszies rúzs, ezek VALÓBAN élvezetet adnak, pont azért, mert nem mindennaposak. (már)
Még annyi, hogy pénzügyileg megengedhetném, de tudatosan nem akarok visszajutni oda ahol voltam, mert így sokkal nagyobb örömet okoz egy-egy új darab, hogy nem mindennapos :slight_smile:

11 Likes
#16

Ma reggel lefényképeztem az összes palettámat és elkezdtem a dolgot. Remélhetőleg egy hónap múlva már fog látszani valami, de ha nem, két hónap múlva biztos :slight_smile:

4 Likes
#17

Tudom, hogy leginkább palettákról szól ez a kezdeményezés, viszont nekem az még egyelőre nincs, viszont rengeteg felhalmozott tusfürdőm, testápolóm van. Én beszállok és addig nem veszek újat amig el nem használom őket ( sajna szerintem évek alatt sem fogom tudni elhasználni :sweat_smile:. Mert tényleg lassan fogynak el nálam. 1 évig használok kb egy testápolót, 1 tusfürdő meg úgy 4 hónap, és úgy érzem tényleg nem spórolok a magamra kenéssel velük :sweat_smile:. Én mostanában itteni hatás-máshonnan is érkezett ihlet, hogy kipróbáljam a koreai kozmetikumokat, most nagyon szeretnék olyanokat, illetve palettából mutattátok a trónok harcásokat, na azon elgondolkodtam hogy nekem is úgy kénee.

2 Likes
#18

Azt hiszem a project pant nem tudnám tartani. Viszont tavasszal listáztam a termékeimet. Így láttam mennyire sok lemosóm, samponom stb. van Bizonyos termék típusok esetében elődöntöttem, hogy nem veszek újat, míg el nem fogy x mennyiség. Ez kicsit segít, hogy ne szaladjon el velem a ló…

3 Likes
#19

Nekem ez az egyik project panre kijelölt termékem: Urban Decay Beached Bronzer. Az első kèpet az eladó készítette, itt vettem KM zsibin.
A 2. fotón pedig a jelenlegi állapotban. Szeretném teljesen elhasználni. Ha nem is fogy el idén, év végére szeretnék rajta újabb fogyást látni.
K%C3%A9p

K%C3%A9p

9 Likes
#20

Hű, alakul, hajrá! :slight_smile:

1 Like