Póthaj ápolása,hajtípusok,felrakási technikák

Több mint 20 éve van póthajam, szeretném megosztani Veletek, hogy mivel ápolom, hogy mindig szép és egészséges legyen.
A posztot szánom továbbá azoknak is akiknek száraz, festett, töredezett a hajuk, remélem hasznosnak találjátok majd ezt az írást. A későbbiekben részletezem a hajakat és a felrakási technikákat is, várom a hozzászólásokat, ki mit használ és kinek mi vált be.
Azt tudni kell, hogy a póthaj élettelen, sokkal nagyobb odafigyelést igényel mint az a haj aminek van gyökere is és azon keresztük tápanyaghoz tud jutni. A megfelelő hosszabbítási technikával egy jó minőségű haj sokáig hordható ha megfelelően van ápolva. Az évek során rengeteg terméket kipóbáltam, figyelem az újdonságokat mind mainstream mind professzionális vonalon , az alább bemutatott termékek azok amik a legjobban beváltak és már hosszú ideje megtalálhatóak a fürdőszobámban.

2 Likes

Alap termékek:

Sampon: Gliss Kur repair protect -festett hajra ideális , nem szárít, megfelelően tisztít.A fejtetőn habosítom fel és a lecsorgó habbal mosom át a póthajat, ennyi épp elég is , nem szenet bányászok, hogy durván kelljen samponozni.

Hajpakolás:https:Serical latte - amióta megjelent használom, heti egyszer, samponozás után viszem fel a hajamra, balzsam nem kell mellé, mert nagyon tömény , nehéz pakolás, kifejezetten károsodott élettelen hajakra van kitalálva, az illata erős , édes. Új vásárlás a Kallos keratinos terméke, es ezt a kettőt szoktam váltogatni, hatásában szinte mindkettő ugyanaz, árban pedig verhetetlenek 1200 Ft körül van a kilós kiszerelés a fodrászkellékeseknél.

Bontó spray fésülködéshez: Gliss Kur Repair spray-balzsam használom nedves és száraz hajra is, szuperül ki lehet vele fésülni a makrancos tincseket, úgy táplál, hogy nem nehezíti el a hajamat. Rengeteg féle variációban lehet kapni nekem ez vált be a legjobban.

Hajkrém: Elseve Extraordinary hajkrém kissé nehézkes a beszerzése de weben kapni és álom a hatása. Törölközőnedves hajra teszek egy fél diónyi mennyiséget belőle és bemasszírozom, a dió másik fele pedig Elseve Dream Long hajkrém az eredmény pedig töredezésmentes és könnyen szárítható haj.

Hajolaj: Aussie 3Miracle repair és a Toni and Guy olajokat használom összekeverve, szárítás előtt, nedves hajra felvíve. Véd a hőtől és a töredezéstől, szárítás után puha és selymes lesz a hajam.

Hővédő:Lee Stafford Poker Straight hajvasaláshoz használom, szigorúan csak 150 fokon vasalok, ennél magasabb hőmérséklet már roncsol. Száraz hajra fújom bőségesen vasalás előtt, hagyom kicsit szikkadni mielőtt elkezdem a vasalást. Mivel nem tapasztalok töredezést se vékonyodást egyértelműen védi a hajamat.

2 Likes

Extrák:

A következő termékek nem kötelezőek, az alap felszerelés is bőven elég a megfelelő ápoláshoz, ezeket csak alkalmanként szoktam bevetni.

Sampon hajnövesztő hatással: Lee Stafford Hair Growt shampoo bár itt nem kapott túl jó értékelést nekem bevált heti 2x használom a Gliss Kur samponozás után csak a fejem tetejére kenem és a halántékomra . Az eredmény sűrű, egészséges haj .

Sampon hamvasító hatással: a jó öreg lila Schauma (Silver reflex) , akkor veszem elő ha festés után elkezd besárgulni a szőkém és szépen teszi a dolgát, az én hajamban mindig lesz egy kis rezes beütés, ezt el kellett fogadnom, mert sötétbarnából lettem szőke , ebből baby blond sosem lesz .

Sampon korpa ellen hard verzió: Nizoral ezt a hajhosszabbítóm ajánlotta, ha esetleg befülledne a hajam és kicsit korpásodna, 2-3 mosás ezzel és a probléma megszűnik.

Hajpakolás hajnövesztő hatással: Lee Stafford hajnövekedést elősegítő ápoló maszk nincs mindig belőle, pedig nagyon szeretem, a fejbőrre kell kenni és végighúzni a hajon. Én csak a fejbőrömre használom, mert így sokkal gazdaságosabb, szépen támogatja a sampon hatását de nem nélkülözhetetlen.

Hajfény: Lee Stafford hajfény spray Nekem hajlamos kissé bemattulni a hajam , ez a hajfény ragyogóvá teszi, kellemes az illata is , és én úgy vettem észre, hogy picit taszítja a párát is. Fejtetőre csak óvatosan, mert zsírosíthat.

Hajvitamin: Merz drazsé szó szerint a hajam megmentője. Amióta ezt szedem azóta megállt a hajhullásom, ami néha rémisztő méreteket tudott ölteni. Évente 2-4 dobozzal szedek belőle, leginkább tavasszal és ősszel, amíg lehet kapni én biztos, hogy venni fogom.

2 Likes

Eszközök:

A hajformázáshoz jó minőségű eszközökre van szükség, hiába a rengeteg ápolás ha a hajvasaló tépi a hajat a szárító éget, a körkefe pedig szinte izzik a hőtől.

Hajszárító: https://kremmania.hu/kremek/remington-ac9140-proluxe-hajszarito fodrászom ajánlására vettem meg, Ő is sokáig használta a szalonjában, otthoni használatra is tökéletes. Előtte egy sima Remington alap készülékem volt, soha nem gondoltam, hogy ilyen különbség lehet az egyes gépek között. Alacsony hőfokon szárít olyan egyenesre, hogy alig kell előszednem a hajvasalót, nagyon szép sima lesz így is ha csak a körkefével kihúzom szárítás közben.

Hajvasaló: https://kremmania.hu/kremek/remington-s9100-proluxe-hajsimito szintén egy Remingtont cseréltem le erre a szépségre. Hetente -kéthetente 1x használom, 150 fokon, gyönyörűen vasal, mindent tud amit egy vasalótól elvárok és nem roncsolja a hajamat.

Körkefe: Babyliss és Diva and Nice márkát használok, itt az oldalon nem találtam meg őket, a lényeg, hogy gumibevonatos legyen a nyele így nem csúszik a kezemben a fém része pedig kerámia bevonattal rendelkezzen , így nem melegszik túl használat közben, sokkal optimálisabba hőleadás szárítás közben.

3 Likes

Póthaj típusok:

Sokféle minőségből lehet választani, azt javaslom, hogy mindig a hajhosszabbítást végző szakemberrel konzultáljatok előtte, mert nem egyszerű feladat szépet , tartósat és olyat venni ami illik is a hajadhoz. Az én hajaimat az a hölgy szerzi be akihez hosszabítani járok, most már több éve, nekem ez tökéletes, tudja mire van szükségem és mi az ami illik a hajamhoz, ugyanakkor kényelmes is, mert nem nekem kell szaladgálnom haj után.

Javaslom továbbá a hivatalos hajkereskedéseket, ahol garanciát is adnak a megvásárolt hajra, ez akár azt is jelentheti, hogy egy tincsen próba festést végezhetsz. A hajakat grammra és hosszra árulják általában 100 grammonként. Az, hogy kinek hány gramm hajra van szüksége szintén megbeszélés tárgyát képezni, egy gyenge vékony szálú hajra nem lehet 300 grammot feltenni, mert ki is szakadhat a saját hajaddal együtt. Én még nem jártam így , mert nekem maximum 150 gramm van egyszerre felrakva, de láttam már lányokat kopasz foltokkal…

Európai haj: Selymes , vékony szálú, lehet egyenes, hullámos vagy kissé göndör is , szőkétől a feketéig .( Elnézést de a színekben nem vagyok otthon nem tudom, hogy milyen kód hányas színmélységet takar ezért anélkül fogom írni ). Hajhosszabbításra a leginkább alkalmas és ez illik a legjobban az európai kliensek hajához is, ez a legjobb minőség , én ezt választom, felrakási technikától függően akár évekig is hordható, megfelelő ápolás mellett.

Indiai haj:Ez közelíti leginkább az európai hajakat minőségben. Vékony vagy közepesen vastag szálú, egyenestől az enyhén hullámosig, színben pedig a középbarnától a feketéig kapható.

Ázsiai haj: Ez általában a kínait jelenti, kevésbé jó minőség, de megfelelő ápolás mellett akár egy évig is hordható, előnye az olcsósága és könnyebben elérhető mint az európai haj. Mindig egyenes, színe pedig fekete , közepesen vastag vagy pedig vastag szálú.Színtelenítés után lehet festegetni bármilyen színűre.

Szintetikus hajak: Ezeket használják a színes fonatokhoz, afro tincsekhez, alkalmakra, bulikba. Előnyük, hogy a szivárvány minden színében elérhetőek és nagyon olcsók , hátrányuk, hogy maximum 2-3 hónapig lehet őket hordani pl. afro fonásban.

Parókák: Készülhetnek emberi vagy szintetikus hajból, külföldön azt látom, hogy nagyon nagy trend, vannak olyanok amikről meg sem lehet mondani, hogy nem saját haj, választékkal készül és teljesen természetes hajvonallal. Ide sorolnám a csak fejtetőre ragasztható inkább férfiak által használt pepiket és a betűzhető fru-frut is utóbbira évek óta vadászok. Jó minőségben sokáig hordhatóak,de csak speciális ápolás mellett ,ami nem az én asztalom a szaküzletekkel lehet ez ügyben konzultálni.

2 Likes

Felrakási technikák:
Ezek közül hármat próbáltam, mindenkinek más az ami beválik, más az igény , van akit már zavar az ami engem még bőven nem , volt rá 20 évem kitapasztalni, mi az ami nekem kényelmes . Póthajat lehet tenni az egész fejre, vagy lehet ¾-espótlás ez jelenti a tarkó + halánték területet és ½-es ami pedig csak a tarkót érinti , itt lehet a leginkább eldugni a póthajat, nekem is ilyen van. Előny-hátrány jellemzést csak azokhoz a technikákhoz fogok írni amiket próbáltam, a többinél csak magát a technikát fogom ismertetni.
Varrás: A tarkón vízszintesen fonatokat készítenek a fejbőrre lefonva és erre varrják rá a póthajat ami úgy van feldolgozva, ahogy a hula táncosok fűszoknyája😊 A fonatot készíthetik magában vagy szintetikus hajjal megerősítve. Előnye, hogy nagyon gyorsan kész van és olcsó, hátránya, hogy csak a tarkóra lehet tenni, picit kivíve halánték felé, fejtetőn nem alkalmazható, mert ki fog látszani.Mivel itt ugyanazt a hajat újra és újra vissza lehet tenni rövidülés nélkül ezért egy jó minőségű haj évekig hordható. Én ezzel kezdtem nekem nem volt kényelmes, mert túl statikus egyben van az egész haj , és hajmosáskor sohasem tudtam rendesen kiöblíteni. Kb 1,5 hónapot bírt ki egy felrakás, aztán az egész egyszerre indult el lefelé , copfolva sem túl kényelmes.
Hőillesztés: Tincsenként van felrakva akár az egész fejre is, egy tincs a saját hajadhoz kerül párba egy tincs póthajjal.A kötő anyag az pedig keratin vagy kristálykeratin, ami hő hatására megolvad és mintegy ragasztóként működve tartja össze a hosszabbítást. Előnye, hogy tincses, fél vagy ¾ illesztésnél szinte láthatatlan tud lenni, hordási ideje 2-3 hónap, gyorsan felrakható.Hátránya, hogy vagy oldószerrel szedik le vagy pedig egy fém fogóval roppantják meg a tincseket, amitől eltörik a keratin és le lehet húzni a hajról.A haj minden egyes felrakás után rövidül, mert a keratinos végeket le kell róla vágni és aztán újra keratinozni a hajat, ez egy ülés alatt nincs is meg, aki ezt választja , van, hogy 2-3 napig haj nélkül szaladgál. Nos én ezt a technikát egy fru-fru erejéig próbáltam csak ki, nekem oldószerrel lett leszedve és nagyon megritkult tőle elöl a hajam, pont ott ahol a legjobban látszik.Ezek után nem erőltettem tovább a dolgot.Barátnőm évek óta hordja fél fejen és semmi baja tőle, ebből is látszik, hogy mindenkinek más válik be.
Mikrocsomózás: Egy tincs saját hajhoz illesztenek egy tincs póthajat egy gumis cérna segítségével.Előnye, hogy akár egész fejen is lehet hordani , fél fejen szinte láthatatlan,továbbá semmi kemikália nem éri a hajat sem a fejbőrt, egy ülés alatt megvan, azonnal visszatehető. Hátránya, hogy az elkészítése 3-4 óráig is tarthat nekem általában 3 óra alatt megvan , a haj egy kissé rövidül felrakás után, mert a leszedett csomós véget levágják.Évek óta ezt hordom és nagyon szeretem, nem hiszem, hogy másra váltanék erről a technikáról.Három hónapig simán fent lehet hagyni.
Mikrogyűrűzés: Szintén tincsenként készül , a gyűrű lehet fémből vagy műanyagból, amit egy fogóval rászorítanak a hajra így fogatva oda a pótlást.
Afro -fonás: Azt hiszem mindenki ismeri, a klasszikus változatban szintetikus hajjal van végigfonva vékonyabb vagy vastagabb tincsekben a saját haj,teljes fejen.Ezen kívül lehet még fejbőrre fonva tincsenként az egész vagy akár szabadon maradó saját hajjal is a variációk száma szinte végtelen. A teljes tincses fonás hordási ideje kb. 6 hét vagy kevesebb a fejbőrre font hajaké maximum 2 hét. Meg lehet bolondítani színes hajakkal , nyárra tökéletes választás tud lenni annak aki nem akar észrevétlen maradni.
Paneles hosszabbítás: A varrás és a csomózás hybride vízszintes vékony panelek vannak rögzítve hajhoz ,nagyon lapos , nem dudorodik ki a tarkón mint a varrás.Hordási ideje 4-6 hét.
Instant -betűzhető hosszabbítás: A haj szintén fel van tresszelve ahogy varráshoz, vagy a paneles hosszabbításnál csak itt kis lapos csitt-csattokkal van felszerelve amikkel könnyen be lehet helyezni a saját haj közé . Alkalmakra ajánlott, tipikusan a reggel beteszed , este kiveszed pótlás.

1 Like

Összefoglaló: Most hogy a mondandóm végéhez értem , pár mondatban összefoglalnám , amit mindig lényegesnek tartok megemlíteni, ha póthajról van szó: Csakis jó szakemberrel szabad dolgoztatni, a hajhosszabbítás nálam bizalmi dolog, nem ülök oda akárki székébe. Maga a felrakás és az első pár nap lehet egy picit kellemetlen de sohasem fájhat, ha fáj akkor nem jó helyre mentél. Hajból próbáld meg a lehető legjobb minőséget venni amit csak a pénztárcád megenged , mert jó esetben akár évekig is hordhatod. Ne ess túlzásba, kezdésnek bőven elég 100-120 gramm, ha több száz grammot a fejedre pakolsz tönkremegy a hajad alatta, mert nem fogja bírni a terhelést, a felrakni kívánt mennyiségről mindig egyeztess a hajhosszabbítóddal .Ha már megcsináltattad, akkor pedig ápold megfelelően, hidratáld, olajozd, finoman szárítsd és fésüld, ritkán vasald alacsony hőfokon, hidd el meghálálja majd.F4BCD0ED-4DF8-4595-A03D-7AA0B170D636 1D54981E-060D-43CE-9E41-2FA399F5568D

5 Likes

@Luiselotte Szia! Köszi, nekem hasznos volt nagyon amiket írtál :).

1 Like

Szia! Örülök, hogy tetszett.Régóta meg akartam írni ezeket, most volt négy napom összeszedni a dolgot . A felső képen én vagyok, az alsót a hajhosszabbítómtól kértem, mert meg akartam mutatni , hogy néz ki a csomózás.

1 Like

Szia, nagyon részletes és hasznos volt amiket írtál! Egyre többen vagyunk, akik folyamatos hajhosszabbítással élünk, mert a természet sajnos nem adta meg a szép, egészséges, hosszú hajat. Én közel tíz évig viseltem keratinos hőillesztéses hosszabbítást, mert az egykor hosszú hajam egy bizonyos életkor (és egy szerencsétlen vágás) után egyszercsak nem akart megnőni. Nekem teljesen problémamentes és kényelmes viselet volt. Most, tíz év után képes volt valamennyit nőni, azon az áron, hogy felhagytam a festéssel és csak színezem, de nem tudom, mennyi ideig leszek képes együtt élni ezzel a hosszal. Hosszú hajú nő voltam és leszek, mással nem tudok azonosulni. Egy felcsatolható lófarkat már beszereztem, hogy legalább összefogott hajjal érezhessem teljesnek magam :innocent:

1 Like

Szia,
Úgy tűnik ez is póthajas “ tünet” , hogy ha nincs fent akkor hiányzik. Nekem levéve is egész normális mennyiség van, hosszra már majdnem 60 cm, de vékony szálú.
Tetszenek a betűzhető copfok nagyon szépeket láttam belőle, én fru- fru- t szeretnék venni , mert a saját hajamból kivitelezhetetlen pont elöl a hajtőben van forgóm, ha le van vágva rövidre akkor égnek áll egy tincs :smiley:

2 Likes

Az én lófarkam nagyon szép lett, rendeltem, mert amit készen vettem előtte - 100 g - nevetséges volt az én vékonyszálú és kevés hajam mellett. Egy másik weboldalról lehetett rendelni, és 50 g mennyiségből kértem, és ez már nem hatott olyan mesterkélten. A fodrászommal kicsit vágattam is belőle és elvékonyította a végét, ezáltal szintén természetesebb. A saját hajam akkor elfogadható, ha fodrász kiszárítja, amúgy nem tudom kiengedve hordani. Mondanom sem kell, a pót-lófarok most a megmentőm :smiling_face_with_three_hearts: Biztos a frufru is beválik, nehezen kezelhető hajból az sem egyszerű mindennap szalonképessé varázsolni :slightly_smiling_face:

Lányok próbálta valaki a 6D technikát?

Kép
144 gramm , 62 cm, most hozta a GLS.
Be is robbantam vele a fodrászomhoz, egy picuri tincsen kipróbáltuk, hogy szőkül, jelentem szépen. Mire megyek a hajhosszabbítómhoz kész lesz. Mikrocsomózàssal lesz felrakva.
A Hajplazatol rendeltem :slight_smile:
https://hajplaza.hu/ , a vevőszolgálatos hölgy nagyon kedves és türelmes , pedig nem volt kis idő amíg választottam. A haj szépen becsomagolva, certficate kártyával érkezett, tegnap rendeltem.
Nagyon örülök neki, majd készítek fotókat felrakás után.

5 Likes

Kép
Egy hét csúszással de elkészült beige szőke.
Mikrocsomozással van illesztve.

15 Likes

Gyö-nyö-rű😍

1 Like

Köszönöm szépen, csak dícséret illeti a hajkereskedést, a hajhosszabítóm és a fodrászomat is.

Fantasztikus lett, igazi csapatmunka akkor :blush:

1 Like

Igen :slight_smile:
Most öröm és boldogság van☺️

1 Like

Leírnám nektek a hétvégi ámokfutásomat, mert az okosok a más kárán tanulnak ugye…
Teljes lelki nyugalomban megrendeltem az idei hajamat, 60-65 cm szőkített , prémium minőségű copfot. Meg is érkezett , teljesen rendben volt minden. Felrakás előtt én meg szoktam mosni , mert ha esetleg nem jó a minősége akkor az azért vizesen jobban kijön, mint egy lekezelt kivasalt hajnál.
Mosás, balzsamozás megtörtént, minden a legnagyobb rendben volt, nagyon örültem , hogy szép a haj.
Mivel fagyosszent vagyok nálam -20 fokban is max. takarékon megy a fűtés, így szépen feltettem az épphogy langyos konvektor tetejére száradni a hajat egy pici türcsit tettem csak alá . Gondoltam, hogy milyen jó lesz neki ez a kíméletes langy meleg , éjszakára is simán rajta hagyhatom :smiley:
Reggel nyilván az első dolgom volt a hajat csekkolni , a rajta lévő 38 db befőttes gumi a hő hatására lepöndörödött a copf pedig kócosan hevert . Nagyon büszke vagyok magamra, mert nem ájultam el és nem sírtam. Hála az égnek türelmem az van és abban a hitben ringattam magam, hogy értek is hozzá, így összerakosgattam a hajat és 3 marék veszteséggel meg is úsztam.
Rendeltem hozzá még 50 grammot , így most 135-140 gramm környékén lesz majd feltéve 100 helyett.
Tehát, ne tegyétek rá a konvektorra, fűtőtestre a gumizva érkezett copfokat, mert hő hatására ( bármilyen enyhének is tűnjön a hő ) a gumi megadhatja magát és akkor aztán lehet összekapirgáni a szétesett hajat. :smiley:

8 Likes