Olcsó, de jó fényvédők

Szerintem pont az a lényeg, amit írsz, hogy nincs egységes csodarecept, hanem mindenkinek magának kell megismernie a bőrét és kitapasztalni a szükségleteket, igényeket. Én is a minimálrutin felé hajlok amúgy, és az igény szerinti kezelésre, de ehhez figyelnem kell a bőröm és ismernem a reakcióit. Ez egy nagyon izgalmas és érdekes tanulási folyamat számomra, ami sosem ér véget. A Genetikával meg nem nagyon lehet vitatkozni.

2 Likes

Azt felejtetted ki az idősebb korosztállyal kapcsolatban, és szerintem ez a legfőbb oka a különbségnek, hogy ez a napsütés már nagyon nem ugyanaz, mint ami 30-50 éve volt. Pl. az ózonréteg is vékonyabb már, mint volt, ezért erősebb az UV sugárzás is.
Ezért ami a nagyszüleinknek, szüleinknek jó volt, nekünk már nem biztos.

De nagyon nehéz eldönteni, hogy mi a jó. Pláne, hogy egyrészt a tudósok véleménye is változik (pl. a nagyobbik fiamnál még azt mondták, hogy minél később kapjon glutént, 3 évvel később, a kicsinél már az volt az ajánlás, hogy minél korábban - a szülő meg legyen okos), másrészt mindig vannak olyanok, akik a saját haszonszerzésük érdekében a tudományos állásponttal teljesen ellentétes véleményt hangoztatnak, és ezzel egy megállíthatatlan folyamatot indítanak el, lásd oltásellenesség.

Szóval valóban nehéz okosnak lenni.

3 Likes

Szívesen! Remélem megjön gyorsan, általában 2 héten belül meg szokott érkezni, bár nem rendelek amazonról túl sűrűn. A PC Skin Recovery talán pont kitart még mire ez megjön. Én már annyira minimálba nyomom, hogy fényvédőt se halmozok:)

Nekem volt egy jó genetikám amit elcsesztem nem tudatosan. De ha a jövőbe látnék:))
Azért nem olyan katasztrófális a helyzet, de már úgy olvasok akár itt akár más oldalakon, vagy boltokban, hogy mit ne vegyek meg.

Sok tekintetben hiányosnak érzem a tudásom fényvédelem téren, amiben nem segít, hogy sajnos kevés információ áll rendelkezése a különböző összetevők hosszútávú hatásaival kapcsolatban. Viszont, amit tudok, és látok: Egyértelmű tudományos adat van arra (elsősorban ausztrál kutatások), hogy megfelelő fényvédelem mellett a melanoma kialakulása kisebb eséllyel fordul elő. Ez engem jobban meggyőz, mint bármilyen reklámszlogen.
Biztos vagyok benne, hogy a fényvédők használata mellett lehetnek kellemetlen hatások is, de az előnyös hatásuk sokkal jelentősebb, mint a hátrányaik. Legyen kémiai vagy fizikai az adott termék.
Én személy szerint jelenleg keresem a megfelelő fizikai fényvédőt (kémiai már van, de terhesen elvileg szerencsésebb váltani). Nem tudom, fogok-e találni megfelelőt, de az ajánlások alapján lelkesen próbálkozok. :sweat_smile:

2 Likes

A másik dolog, ami kicsit távolabb áll a témától, de szerintem fontos és beszélni kell róla.
Sokan csak és kizárólag a fényvédőktől várják a megváltást (bár ez épp a fórumot olvasókra nem jellemző :blush:). Felkenik a naptejet 11-kor, bemennek a vízbe, napoznak még 2 órát aztán csodálkoznak, ha leégnek. A fényvédő nem csodaszer, nem marad fenn egész nap. Nem helyettesíti a fizikai védelmet = kalap, ruha, árnyék. Akinek nagyon világos, érzékeny a bőre, használhat bármit, sajnos nem lesz önmagában elég… :frowning:

3 Likes

Nekem ezek a fizika fényvédők jönnek be: https://kremmania.hu/kremek/drunk-elephant-umbra-sheer-physical-defense-spf30 és a színezett testvére valamint: https://kremmania.hu/kremek/australian-gold-botanical-sunscreen-spf50-tinted-face
Hátha megtetszik valamelyik:).

Köszönöm szépen! Régóta szemezek az Umbrával, de eddig nem volt a Cult Beautyn elérhető. Hagy fehér nyomot felvitelkor?

1 Likes

Tán egy hete megint volt a CB, de a Spacenk-ról rendeltem én is, @anon8665858 volt olyan szemfüles és szólt, hogy ott elérhető. Ő is meg @Kokapu is próbálta, szerintem őket is érdemes megkérdezni erről a fényvédőről. Én DE bronzit keverek hozzá, de magában sem hagy fehér nyomot, csak több idő eloszlatni a bőrön. Viszont elég fényes a finishe, ami szerintem magában zavaró lehet. Mivel én úgyis kenek rá valamit mindig, engem pl.egyáltalán nem zavar.

1 Likes

Nem rossz az Umbra, egyébként egy 15 perc múlva a fényesség szerintem elmúlik. Nekem az egyedüli problémám vele, hogy rajtam nagyon nehezen oszlatható el. Sajnos reggelente nincs ennyi időm erre, mert különben elkésünk a suliból… De hétvégén rendszeresen használom, mert egyébként nem rossz, nem vészes a fehér réteg. Érzetre olyan fura, de ezzel nincs egyedül, én a többi fizikait is érzem, hogy “ott van”.
Legjobb akkor, ha kevesebbet viszek fel belőle, mint az ajánlott negyed teáskanál (bár még így is passzíroznom kell a bőrbe), és fölé az IT CC-t teszem, mert az meg SPF 50, szóval a kettőből együtt csak kijön egy stabil SPF 30 :smiley:

A napfényvédelem és én: gyerekkoromban nálunk is csak a kakaóvaj volt ismert, majd 1-2 leégés után próbáltam mellőzni a déli órákat. Igazából a fiam születése után kezdtem tudatosan napfényvédőzni ,de csak nyáron, napozásnál és csak fizikai naptejjel (Nem tudom mióta léteznek a piacon a kémiai fényvédők) Akkoriban még a naptej felvitele után fél órát kellett várni amíg hatott. 11-től 3-ig tabu volt a napfény a gyerekekkel ,ami elég nehéz volt, amikor mindenki azt mondogatta, ejj nem lesz baja, miért aggódom annyit. fehér bőrű ,kék szemű vagyok vagyis egyből pirosodom ,égek ami bebarnul 1-2 napon belül. Igazából nem a ráncok miatt fényvédőzöm vagy félek, hanem a bőrráktól. Ez a nap már tényleg nem olyan mint régen. Sajnos elég sok anyuka nagyon lazán veszi, a pici 1-2 éves és nagyobb gyerkőcöket naptej nélkül engedik ki a déli órákig, vagy akár délután is. Nem beszélve a napszúrásról. Szóval évekkel ezelőtt vettem egy kémiai fényvédőt, https://www.yesstyle.com/de/tcuc.EUR/info.html/pid.1071931173?googtrans=de&gclid=Cj0KCQjwocPnBRDFARIsAJJcf96Y10PVN97rbdzs9YYjljp5e6Xe7r1giI_ro6SW__ApW8NKJaxVqIkaAl7ZEALw_wcB de mivel nem hámlasztok azt csak akkor használom ,ha kint vagyunk a szabadban. (Ha mostanában elkezdem ,akkor természetesen naponta fogom használni.)Reggel az út 20 perc a munkahelyig, ott zárt helységekben vagyok, délután is 20 perc. tóhoz a fiammal csakis 16 óra után vagyok hajlandó menni , akkor is benaptejezem a feje búbjáig, ő meg rosszul van tőle :smiley: A fizikai mellet barnulok, úgy vettem észre, a kémiai egyáltalán nem enged át semmit. Sajnos az arcomra a fizikaitól nekem is szemégés van, nem szeretem ha maszkszerű,nehezen szívódik be, ragacsos. Igaz az EL alapozómban van nekem is 20 vagy 25 spf . Elnézés, kicsit hosszú lett. Szóval egyelőre fizikianál maradok ,de a misshának néztem a 30-as fényvédője fizikai és külön érzékeny bőrre is van. Lehet teszek egy próbát.

1 Likes

ha olcsó és megbízható fényvédőt akarok, én személyszerint csak a japánokban bízom, ők aztán vallásosan kerülik a lehetőségét is, hogy lebarnuljanak (legalábbis nagy többségük), így az ő termékeikben maximálisan megbízom.
a japán nyár amúgy is gusztustalan, 40 fok, 90% páratartalom, szóval ami kibrja az ottani körülményeket, az egészen biztosan jó lesz ide is nekem.
személyszerint a Skin Aqua és a Bioré fényvédőket tartom ár-érték arányban a legjobbnak, nem véletlenül ezek is a legkeresettebbek odakinn.
a smink alá kent fényvédő kérdését általában úgy oldják meg, hogy spf-es púderrel vagy frisstő spray-vel fújnak az arcukra, ezekből nagyon sokfélét kapni (pl. a Skin Aqua Tone Upjának van spray verziója is).
hátránya ezeknek a termékeknek a beszerzés, meg az, hogy szinte mindegyikben van alkohol, aki erre érzékeny, szerencsére engem nem bánt.

4 Likes

Valaki tud ajánlani olyan fényvédős arckrémet- egy 19 éves, normál bőrű lánynak-ami cruelty free, drogériában, vagy hipermarketben esetleg gyógyszertárban beszerezhető, olcsó, és nem egy testes krém?

Saját tapasztalataimból kiindulva a tudatos bőrápolás és a csodakencék önmagukban még nem elegek. Hiába az egészséges táplálkozás, testi egészséget és szépséget támogató szokások ha nincs mögötte egy egészséges, elégedett, életvidám nő akkor a várt eredmények elmaradhatnak. Sokan elsiklanak lélektani hatások felett és elvesznek a kézzel fogható és szemmel látható világban, ahol csak az számít, ami látszik (főként napjainkban). Magamon tapasztaltam, hogy amikor egy fontos esemény/találka előtt álltam, mindig akkor árasztottak el a pattanások amikor meg nyugiban voltam nem foglalkoztam azzal, hogy nem kell a tökéletes látványt nyújtanom. Akkor tiszta volt a bőröm. Az ekcémám gyerekkorom óta nem jött ki, egészen addig amíg bele nem csöppentem egy megoldatlan problémába amit nem akartam megoldani mert ahhoz túlságosan ki kellett volna másznom a komfortzónából és megerőltetni a bátorságomat ezért inkább elterelgettem. Csakhogy a bőröm nem hagyta annyiban és jelezte, hogy a menekvés nem megoldás, addig csücsül ott az ekcéma rajtam amíg nem vagyok hajlandó szembenézni a problémákkal és megoldani azokat. Mehettem bármilyen magánklinikához, semmi nem segített hosszú távon csak ideig-óráig lehetett elkendőzni a tüneteket. Amikor rendeződött a lelki mizéria, akkor az ekcéma nyomtalanul eltűnt.

Minél jobban aggódtam azon, hogy nehogy kijöjjön egy pattanás/nehogy kipattogjon a bőröm/ne jelenjen meg valami csúnyaság rajtam annál inkább előtört. És szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Sokan tartunk az öregedéstől, annak jeleitől, hogy mi lesz ha nem festünk olyan szép látványt, mi van ha xy bőrproblémával/ránccal kevesebbnek érezzük magunkat önmagunk és mások szemében is és még sorolhatnám. Ha például kapkodásból elfelejtünk fényvédőt felvinni és nincs nálunk semmi ami védhetne az UV sugaraktól, akkor néhányan kétségbeesnénk, hogy most végleges károkat kap a bőrünk és elkezdjük hibáztatni magunkat, hogy miért hagytuk ki pont a legfontosabb lépést és meg is történt az agyalás és a stressz. De lehet ez bármi más ami a külsőnkkel kapcsolatos és ami miatt feszengünk éppen. Ezek szerintem sokkal károsabbak mint az, hogy néha szemet hunyunk a szigorú szabályok felett és élvezzük az életet.

Éppen ezért azt gondolom, hogy a fényvédőzés/anti-ageing/külsőségekkel való foglalkozás mögött egészséges motiváció, mértékletesség kell. A szépségápolás ne menjen a jó közérzet, komfortérzet rovására ha éppen a helyzet azt kívánja meg. Fontos a tudatosság és nem szabad átesni a másik oldalra sem, hogy akkor félrerúgunk mindent és inkább élvezzük az életet mindenféle tudatosság nélkül. Kell a fényvédőzés, kell a kencefice, kell az egészséges életmód de mértékkel. Ne legyen stressz, vagy “muszáj” egyik lépés sem. Ha pedig ezek ellenére is van valami, ami nem túl esztétikus akkor túl kell lépni rajta. Ha nem lehet változtatni rajta akkor nincs jobb megoldás az elfogadásnál :slightly_smiling_face:

11 Likes

Teljesen egyetértek minden szavaddal:)

Nekem a szegedi bőrgyógyászom pár éve azt mondta ha teljesen biztos akarok lenni abban hogy nem ártok magamnak a fényvédő használatával akkor shea vaj, kakaó vaj:) Mert még a jónak mondott naptejekben is lehet olyan ami pont nem jó, ha elkezd oxidálódni. Biodermának is van jó, meg nem, meg nívea, hawaian tropicot is említette, hogy nekik is van jó. Fasza…bár tudnám mi az ami ne legyen benne:)) Vagy mi az ami valamivel együtt ne legyen benne. (van amit persze azóta már tudok, de kiolvasni az apró INCI-t a boltban…)
Azóta mondjuk testemre alig kenek, csak ha tényleg kint vagyok 11- 3 között sokat. És használom a kakaó vajat is:) Nem is égtem le mondjuk gyerek korom óta.

Megérkezett a színezett 50-es fényvédőm: https://kremmania.hu/kremek/australian-gold-botanical-sunscreen-spf50-tinted-face
Összehasoníltásképp csináltam képeket a Drunk Elephant színezett 30-as fényvédőjével.
62307318_1106848452832578_8392085793933361152_n
61900680_351552782221036_1746289619009273856_n
62515768_360759217910060_3854111090866651136_n
Az első pötty az AG a második a DE. Látszik, hogy az AG sokkal sűrűbb testesebb krém. A DE egy jóval lágyabb, könnyedebb, könnyebben kenhető formula, és már a pöttyökön is látszik, hogy a DE csillámos, míg az AG mattabb.
Elkenve kicsit a DE sokkal kellemesebb, míg az AG egy meglepő rózsaszínes árnyalatot mutat, ami először kicsit megijesztett, de nagyon gyorsan eldolgozható.
A 3. képen rögtön eldolgozás után is látszik a bőrkép. Ami meglepően egységes és természetes képet mutat az AG-nál és egy fényeset a DE-nál.
Az a benyomásom, hogy tökéletes lesz az AG a nagyobb melegben a magasabb faktorszám és a mattabb bőrkép miatt, míg a DE ősszel, télen lesz majd ideális a “hidratálósabb” krémes érzet és a “dewy finish” miatt.

7 Likes

Nekem is ilyesmi a benyomásom, én most keverem a másik fényvédővel amit eddig használtam, és nagyon bevált. Az AG így táplálóbb és nem olyan matt rajtam.

1 Likes

Ma az AG-t kentem reggel és nagyon elégedett vagyok vele. Most nem volt arcon ez a rózsaszínes réteg, de lehet, azért mert nem tanulmányozgattam,hanem elkentem és kész:D. Nagyon tetszik viszont a végeredmény. Kifejezetten elégedett vagyok ezzel a termékkel. Nagy most a boldogság, ennyi jó fényvédővel a szekrényemben. Viszont én is fényvédő keveréshez találtam meg a funkcióját egy régebbi krémemnek. Ezt az alapozót semmire nem tudtam használni: https://www.lookfantastic.com/mac-mirage-noir-studio-face-and-body-foundation-light-pearl-50ml/11761919.html
Alapozónak fényes, highlighternek gyenge. Egy teljesen haszontalan termék, de tökéletes fehér fényvédő keveréshez, vagy matt alapozó vegyítéshez,vagy mondjuk matt por alá alapnak. De mivel most a fényvédő az aktuális ezzel a termékkel tökéletesen el lehet venni a fehér réteg érzetet.

1 Likes

a dm sajátmárkás (Sundance) napozó fluidokat nézd meg szerintem, ha jól tudom, mindegyik vegán, ár-érték arányban jók és szerintem ezek nem testesek. van még pár fajta spray állagú napozótermék is, de szerintem a fluidot könnyebb eloszlatni.

Az AG-t és a DE-t a Mádara CC-vel összehasonlítva (ha jól emlékszem, nagy rajongója vagy a Mádara CC-nek), mik az előnyök és a hátrányok?

1 Likes