Off topic: Csevegős, barátkozós Krémmániások :)

Ez a “mit egyek” szenvedés rám is nagyon jellemző, kinyitom a hűtőt és semmi nem szimpi. A mirelitek közül nálam is a zöldborsó, esetleg a brokkoli, ami elfogadható, de a többi sajnos nem az igazi. Jól hangzik a gyors ebéded! Régen én is így főztem magamra (valahogy mindig megoldottam, az volt a filozófiám, ha gyorsabban kell megfőzni, mint megenni:)) hétköznapokon mostanában is így. Ha van idő, akkor viszont szívesen töltök a konyhában fél napokat (saját készítésű friss lasagne-tészta és társai:))

A Za’atar fűszerkeveréked receptje titkos? Ha nem, megosztanád majd, ha lesz időd? Korábban is említetted és már akkor is kedvet kaptam hozzá.

Az ibolyalekvár is nagyon jó ötlet! Engem az agar-agar mèg soha nem hagyott cserben, ha esetleg nem vagy rá érzékeny. Inkabb a túladagolás veszélye áll fenn. Tudom, sajnos az összes aromával készül, néha még el is csábulnék, találtam egy francia webáruházat, ahol lehet kapni természetes ibolya aromát (meg rengeteg profi dolgot sütéshez), de végül lebeszéltem magam. Viszont tudsz macaront készíteni? :open_mouth:

És közben elképzeltem a cuki trappoló nyuszit is :heart_eyes:

2 Likes

De jó lehet 2 cicával ölben! Sosem volt ilyenben részem. Cuuukiiiik :star_struck: :heart_eyes: Szeretetgombócok

2 Likes

Tegnap én sem csináltam végülis semmi kaját, de ma rakott brokkoli lesz, egyszerűen elkészíthető, de látványos és nagyon finom :).

4 Likes

Lányocskák, nagyon köszönjük a sok szurkolást! Ennek köszönhetően jobban viseltem a stresszt, az energiák Nyunyónak is segítettek, segitenek :smiling_face_with_three_hearts: Ezer köszi a támogatásért! :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

9 Likes

Jó reggelt! Nagyon cuki a szőrmók családtagok, végignéztem az összes képet. @umpalumpa kitartást és gyors felépülést kívánok Nyunyónak :sparkling_heart: :gift_heart: én is mindjárt rakok az én lököttkémről képeket . 20200312_174248 a kutymòknak semmi baja, CSAK alszik: nyitott szemmel, kilògò nyelvvel es közben hangosan horkol :stuck_out_tongue_winking_eye:20200310_213624 imàd a paplan alá bevackolni. A " szfinx- es " vagy apàcàs paplanfrizura" sajàt alkotàsa :rofl: . 20200226_200722 szigorúan párnán és paplannal :smiley: ezt is ő művelte ,így bevackol

19 Likes

Tüneményes kiskutyád van :kissing_heart: :heart: :heart:

De jók ezek a kisállatos képek, igazi vidámságot hoznak ezekbe a nehéz napokba :slight_smile:

3 Likes

Csak nyögök itt, annnyira ééédes :sweat_smile: :heart_eyes: :heart_eyes:
Ha valaha kutyim lenne, ilyet szeretnék :smiley:

2 Likes

Nagyon cuki kiskutya :smiling_face_with_three_hearts: Imádni való, hogy így berendezkedik magától :blush:

1 Likes

Sajnos nekem nem olyan sok “villámgyorsan kreálok valami hű, de finomat, ami ráadásul be is válik” receptem van, meg igazság szerint ki is estem a rutinból :joy:. Már nem nagyon van kedvem és időm kísérletezgetni, lehet, hogy ez majd változni fog, de egyelőre eddig elég tartósnak bizonyult. Oh, tésztakészítés és nagyon sok más, sok időt igénylő kísérletezgetésem nekem is volt, van különböző tésztákat formázó tésztakészítő gépem is, meg a hagyományos tésztanyújtó gépem is, de jó ideje pihen a szekrényben. Gm lisztből a “hagyományos” tojásos verziós tészták nem igazán jók, a tojás nélküliekben pedig szerintem az ázsiaiak a legjobbak.

Ezt a típust én kifejezetten szeretem, és ajánlani tudom sokszínűsége, állaga és ízvilága miatt is: https://www.kingsoba.com/products/

Nekem most csak ezek vannak meg, fekete rizstészta, barnarizs - wakame tészta, hajdina- édesburgonya tészta. A kis üvegben pedig rózsavíz kivonat van, vagyis erőteljesebb, kevés kell belőle. Régebben ennek a szériának a kivonatait használtam,pl. narancsvirág kivonat (hatalmas-hatalmas kedvenc, kell is pótolnom!), mandula kivonat és társai, ezeket a kulinárisban lehetett beszerezni. A narancsvirág miatt ragaszkodtam hozzájuk, mert ennél jobbat még nem találtam, de biztos van :slightly_smiling_face:.

IMG_20200319_090914

Amit pedig még nem próbáltam, de ígéretesnek hangzik, vagy majd kiderül, quinoa tészta kölessel és útifűmag-héjjal. Közben pedig megtaláltam a kandírozott ibolyaszirom dobozkát, amit ajándékba kaptam, de a cukortartalma miatt sem használtam fel. Ja, tudom, kemény dió vagyok. :rofl:

IMG_20200319_091100

Akkor ezek után következzen a Za’atar fűszerkeverék receptje, ami pofonegyszerű és nagyszerű:

• 1-1 ek. kakukkfű, oregánó
• 1 ek. majoranna, pici szumák
• 3 ek. fekete és fehér szezámmag vegyesen, és só ízlés szerint

Libanoni lapos kenyérhez (Maneesh) feltétnek, azaz rákenéshez + kb. fél dl vagy 0,8 dl olívaolaj. A fűszerrel összekeverve kenhető masszát kapunk, amit a sütés előtt kenünk a libanoni lapos kenyér közepére (én nem szoktam elaprózni, hanem a közepét emberes adaggal szoktam megkenni :rofl:).
Saját képet hirtelen nem találtam, pedig van, mert ez bekerült a családi kedvencek közé még gluténmentes verzióban is! A belinkelt oldalon nem a legétvágygerjesztőbb kép van, de legalább van recept. :laughing: Annyit javasolnék, hogy a receptben szereplő finomliszt helyett inkább felesben kenyérliszt és teljes kiőrlésű tönkölylisztet használjon az, aki ki akarja próbálni. Cukor helyett én rizsszirupot vagy agavét használtam hozzá, tökéletesen működött gm verziónál is! Amúgy én gluténmentes zabliszt és más gm kenyérliszt, talán Schär kenyérliszt keverékével csináltam, kellene is reprodukálnom hamarosan. :heart_eyes:

Agar-agart használtam, de nem a kedvencem, mert nem szeretem a zselés állagot. :rofl:
A krémes, enyhén rezgős panna cotta állagot, azt szeretem, zsíros kókusztejjel, illetve kókuszkrémmel remekül megoldható ázsiai ízvilágban, jaj igen, tudom, ez a kattanásom. :rofl:

Közben találtam egy magyar recit, ami gusztán néz ki:

3 Likes

Elképesztőn édes kutyusod van, zabálni való (átvitt értelemben, mielőtt valaki félre értené :joy:, nem ezt az ázsiai vonalat szeretem, azért ezt gondoltam sürgősen tisztázni!!! :rofl: :see_no_evil:)!
Nekem nagyon-nagyon régen volt kutyusom, de szeretnék majd egyszer. A paplanos kép fenomenális, rengeteg örömöd lehet ezzel a kis tündérkével! Pusszancs nektek!

5 Likes

Köszönöm a részletes beszámolót és a recepteket!
El is mentettem őket, egyelőre sajnos nincs minden itthon, de a következő rendelés alkalmával már lesz (: A King soba márkát ismerem és nagyon szeretem is, a személyes kedvencem a natúr Soba tészta hajdinából. Ezt a fajta quinoa tésztát nem próbáltam még, de magát a qinoát nagyon szeretem köretként :heart_eyes: És én is pontosan ezt a kandírozott ibolyaszirmot vettem meg, ennyi cukor nekem belefér, a zsírszegény értend miatt valahogy nem hízok tőle.
Persze nagy mennyiségben biztos romokban lenne tőle a hormonháztartásom, úgyhogy csak ünnepnapokon:)
Jaj, az ázsiai konyha nálam is kiemelt helyen van, az erős indiai fűszerezés nem mindig esik jól, de a csípős kínai érdekes módon igen, a japán óriási szerelem, az indonéz és thai is nagyon. A közel-keletivel még sajnos csak ismerkedek, csak hummusszal próbálkoztam, imádom.
A Dobrumbába pedig lehetetlen asztalt foglalni, egy ideje el is engedtük, lehet, hogy az állapotok rendeződése után sikerül.

UP, annyit beszélünk itt a culinarisról, meg az e-maileket is kapom tőlük folyamatosan az érintkezésmentes házhozszállításról, hogy rendelek is még a héten:)

1 Likes

Francia bulldog? :D. Nagyon cuki, minden vágyam egy ilyen kutyus :).

1 Likes

Dráááága, no nézd a mini Sandokan a paplannal a fején!!!:slight_smile:

2 Likes

A King soba Soba tésztája és a hajdina-édesburgonya tészta között ízben én megmondom őszintén nem nagyon véltem különbséget felfedezni, bár lehet csak az általam felturbózott továbbízesítés miatt. :slightly_smiling_face: Amikor vegán voltam, akkor tömény sűrű, szénfekete, 100%-os tökmagolajjal locsoltam meg és ízesített sógranulátummal szórtam meg, és úgy burkoltam befelé. Sajnos azért buktam meg ezzel az étkezéssel mert egyrészt felszívódási problémáim vannak, másrészt mert egész egyszerűen sikítófrászt kaptam az édes íztől. Szó szerint mindennek csak az édes ízét éreztem. Hiába locsoltam nyakra főre a gluténmentes szójaszószt, és társait, akkor is hiányzott a fehérje íze, az umami. A Parmezánban, sajtokban lévő, a tonhalban lévő sós fehérje íz, ha érted mire gondolok. A szójában, moszatokban és társaiban lévő fehérje nem elégítette ki az igényeimet, volt olyan napom, amikor már majdnem a falat kapartam.

A szükséges zsírbevitelt csak olajos magvakból viszed be? Ja, igen a sütés során keletkezett pirult réteg íze volt még az ami nagyon hiányzott, a makrobiotikus táplálkozásnál főleg. Na meg persze mivel gluténérzékeny vagyok, ezért rengeteg dolog kiesett a vegán táplálkozásnál is. Ráadásul a sok gabonafélétől én elképesztően hízok, sokkal jobban mint a zsírtól, sőt.

Én azt szoktam mondani, hogy minden finom ételt szeretek függetlenül a nemzetektől, vagyis minden nemzet konyhájában vannak finom ételek, sok orosz, görög (görögöktől szinte mindent szeretek), arab, francia, olasz… és még hosszan sorolhatnám a nemezeteket, ahonnan több számomra finom ételt tudnék megnevezni. Az indiai, török, szír ételek közül már több olyan van, amik nem jönnek be, de ott is vannak jók. A kínai szintén nem az én világom, illetve sok nem és kevés az, ami igen. A japán is számomra megosztó, a makirobotikából visszamaradt pár ellenszenves étel, de közben meg vannak nagyon-nagyon jó ételeik is. A számomra abszolút kedvenc az a thai és a dél vietnámi esetleg indonéz (ez nem teljesen) konyha. Ja mexikói kaják közül is van sok kifejezetten remek, bár a füstös ízt nem bírom semennyire sem. Egyrészt ezért is utálok bizonyos magyaros ételeket. Bocsi, azoktól, akik szeretik.

Elfurikáztam a közeli bevásárlóközpontba a kis törpémnek Nyuszirágcsát venni, mert azt hittem, hogy a hét elején lett véve, de közben meg kimaradt. Teljesen olyan érzésem volt, mintha tavaszi hétvége, vagy tavaszi szünet lenne, mert mindenhol emberek, rengeteg család, biciklivel, görkorival, vagy csak gyalogosan. A szabadtéri autómosó is fullon volt, az Aldi parkolója is teljesen tele volt, rengeteg-rengeteg autó, és annál is több napfényt élvező család. Egy kicsit rosszul esett az, hogy rengeteg home office-ban lévő, dolgozó és fizetést kapó ember így értelmezi a home office kifejezést. Ilyenkor jogos a munkáltatók részéről a felvetés, hogy akkor mire is fizessenek, vagy fizessenek-e egyáltalán. Na, de ne is menjünk inkább ebbe bele.

Jutalomfalatot is hoztam haza magammal magamnak, Benlian Rice Meal Choco Banana, az enyém nem olyan, mint amit belinkeltem, ízesítésre igen, csak más a csomagolása.
Meg is csináltam, és most megbontottam a kandírozott ibolyát is és megszórtam vele + még egy kis pekándiót is szórtam rá. Az ibolya nem is olyan édes, ellenben ez a csokis-banános rizskása viszont baromira. Azért benyomtam. :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 Likes

Én ma sikeresen megcsináltam a rakott brokkolit, még pudingot tervezek, a mániám :).
Egyébként tuti csinálunk még valamelyik nap palacsintát, meg néha ha nincs idő, akkor a por gulyáslevest is feljavítjuk, krumplival, kolbásszal, fűszerekkel stb :).

3 Likes

Most újat mondtál nekem. Létezik gulyásleves por? :joy:

1 Likes

Igeen :D, nem is olyan rossz :).

1 Likes

Ez nagyon furcsa, mert én pontosan ettől az íztől voltam rosszul, teljes csömöröm volt és már mindenhol éreztem. Már képes vagyok néhány százaléknyi tejport is kiérezni valamiből. A pirult réteget sem szerettem, olajban sült dolgoktól nagyon rosszul voltam.
Látod, ennyire nem vagyunk egyformák, nem való ám mindenkinek a növényi étrend.

A zsírbevitelt mindenféléből, olajos magvakat muszáj kerülnöm, mert azonnal óriási pórusaim lesznek tőle :((( Extraszűz olívaolajat és egy omega 3&6 olajkeveréket (napraforgó, pórsáfrány és repce) használok, nagyon kis mennyiségben, az összes kalória kb 15, maximum 20 százalékában, amit tudom, hogy kevés, de így vált be, elég sokat kísérleteztem ezzel. A zsírban oldódó vitaminokat (D, E, K) olajos formában viszem be. És rengeteg növényi alapanyagnak eleve van zsírtartalma, amivel együtt már elég.
És így gyakorlatilag semmitől nem hízok, az alacsony szénhidráttartalmú étrend esetén meg valamit nem csinálhattam jól, mert sovány voltam, de folyamatosan sóvárogtam a szénhidrátok után, ami néha falásrohamokkal járt, utána nem tudtam tartani az étrendet és jöttek fel a kilók. Ez éveken keresztül. Vércukorszint-ingadozás, inzulinproblémák, 50 napos ciklusok, inkább nem is sorolom. Szerencsére minden helyre jött, még a sóvárgás is megszűnt, de 2 év kellett hozzá. Nem mondom, hogy sovány vagyok, de teljesen normális a testalkatom, egy gramm nem maradt rajtam a baba után és jól érzem magam a bőrömben.

Egyébként én is szívesen ismerkedek minden nemzet konyhájával, a füstös dolgokat imádom (de a füstölt húsokat soha nem szerettem, fura gusztusom van :smiley: )

Azt viszont tényleg nem értem, miért kell mindenkinek kint lenni most. Annyian vállalják a bezártságot, a gazdaság összeomlik mindjárt, az euro 357 Ft és a legalapvetőbb kérést sem sikerül teljesíteni.

3 Likes

Kemény étkezésre álltál rá, de ha működik és jobban is vagy, és teljesen tarthatónak tartod, akkor az szuper, gratulálok! Komolyan mondom, mert nekem ez a leges-legnagyobb kudarcom. Nem tudnál olyan étkezési formát felsorolni, amivel ne próbálkoztam volna, de eddig az összessel megbuktam. A gm-et persze tartanom kell. Tudom, hogy minden csak fejben dől el, és mindent ki lehet bírni és csak akaraterő kérdése az egész, de amíg ezt az élet más területein szuperül alkalmazni is tudtam, addig az étkezés az, ami a leges-legnagyobb gyengém az életben. Pár éve társult hozzá a sminkmánia egészségtelen eltúlzásai is. :frowning: A kettőt együtt már óriási kudarcsorozatnak tartom és gallyra is vágott teljesen.

A rosszullétekre rátérve a füstös, füstölt íz nem csak nyafizás a részemről, hanem elképesztő rosszullétet okoz, szó szerint beteg leszek tőle. Pár éve Lillafüreden megkóstoltuk a teljesen frissen fogott és ott az adott helyszínen helyben füstölt pisztrángot. Természetesen én nem akartam megkóstolni, de végül belecsíptem a párom pisztrángjába, és örömmel vettem tudomásul, hogy semennyi füstíze nem volt, az állaga pedig elképesztően omlós, lágy, szinte krémes isteni finomság. Fogtam és be is nyomtam egyedül az egészet. Később, kb. 15-20 perc múlva, éreztem, hogy tódul fel a tömény füst a gyomromból, mint valami tűzokádó sárkány úgy öklendeztem vissza a brutál tömény füstöt. Ekkor kezdődött a pokol, már mentőt akartak hozzám hívni, de végre sikerült kiadnom mindent. Több ismerős is velünk volt, azóta senki nem mer semmilyen füstölt kajával kínálni. :slightly_smiling_face:
Amúgy régebben egy gasztrobloggertől ellestem egy remek pogácsa receptet, csicsókás pogácsa pekándióval és füstölt Maldon sóval meghintve a tetején. A só füstössége teljesen moderált, de ettől függetlenül tartottam tőle, de a recept annyira felcsigázott, hogy mégis megcsináltam a magam gm verziójában, és meg is kóstoltam, naná. Nagyon finom lett, és szerencsére. mivel kis mennyiség került csak a sóból a pogikra, ezért semmi gondot nem okozott, ízben viszont remek kombinációnak bizonyult. Ezen felbuzdulva egy hajdinás-diós kekszben használni kezdtem fele-fele arányban füstölt és nem füstölt sajtokat. Ez is bevált, nem lettem tőle rosszul, ízben pedig csak egy kis pikantériát adott, nem lett füstös. Még bátrabb lettem, és csak a füstölt sajtot tettem hozzá legközelebb. Nos, mondanom se kell, beteg lettem tőle rendesen. :roll_eyes: Szóval ennyit a füstösről részemről.
A cigarettafüstöt meg egyenesen gyűlölöm, semennyire nem bírom elviselni.

Amúgy akármit von meg magától az ember, a szervezet egy ideig fogyással reagál, persze kinél mekkora mértékben és időtartamban, ez már egyéni. Az a nagyon furcsa, hogy nekem tápanyag felszívódási problémáim vannak, mégis a gabonaféléktől, magas szénhidráttartalmú ételektől elképesztően hízok. A paleo étrendnél is csak akkor tudtam fogyni, amikor mellette rendszeresen és sokat futottam. A ketogén étrendnél minden éhségrohamom, kívánósságom teljes mértékig megszűnt, rohamos tempóban kezdtem el fogyni, de a szervezetem fellázadt, és olyan értékeim is rosszak lettek, amikkel eddig semmi gond nem volt. Nem beszélve arról, hogy hol tudsz ellenőrzött gazdálkodásból, teljesen 100%-osan megbízható salátaféléket, brokkolit, karfiolt venni (pont ezek azok a friss növények, ahol a legtöbb vegyszert kénytelenek használni, és ezek meg is tartják, azaz magukba is szívják a mérget), nem beszélve a lazacról (vadlazac persze) és társairól.
A mirelit brokkolit és karfiolt még krémlevesnek elkészítve sem szeretem, kiérzem, hogy fagyasztott, más az íze és az állaga is. Szennyezett a víz, a levegő, a föld, minden, szóval nincs bio már, nem beszélve arról, hogy ami kereskedelmi forgalomba kerül, annak eltarthatónak kell lennie, és húskészítményeknél pedig guszta színűnek maradnia, ami nátrium nitrit nélkül bizony nem megy, a többit meg már nem is sorol, szóval nehéz ügy ez.
Mondjuk azt, hogy komoly szélmalomharc az egész.

Kifelejtettem múltkor a macaront. :laughing: Nem nagy ördöngösség elkészíteni, csak itt különösen igaz az, hogy minden rá vonatkozó szabályt pontosan be kell tartani, és akkor olyan lesz, mint ahogy az meg van írva. A klasszikus sütiknél amúgy is hűnek kell maradni a recepthez, nem lehet annyira szárnyalni és szabadon módosítgatni mindent, bár születtek már elrontott cukrászbakikból remekművek, ilyen pl. a ganache is.
Én szinte soha nem szoktam egyetlen egy receptet sem betartani, mindig átalakítom a saját számíze szerint, de vannak olyan receptek is, amikhez vétek hozzányúlni, sütik esetében meg különösen igaz.

Akkor a legvégére még annyit, hogy engem már a soványság nem érdekel, illetve soha nem ez érdekelt, nem a külsőségek, hanem az, hogy én jól érezzem magamat a saját bőrömben. Soha egyetlen egy étkezés nem volt számomra önmagában elég, bár a diéta vagy életmódváltás eredményessége 70% diéta és 30% sport, de ha csak úgymond diétáztam, akkor rosszabbul néztem ki, mint pufi-lufin. Ámen :pray: :laughing:

3 Likes

Nálam az egészségromlást a rossz táplálkozás okozta, de ha valami más betegség van a háttérben, az étrend nem biztos, hogy mindent megold:(
A másik eszközöm a fokozatosság, erre az étrendre nagyjából másfél év alatt álltam át. Ha drasztikusan változtattam volna, biztos hiánytünetek, még nagyobb romlás jelentkezik (érdekes, az első pár héten híztam 1-2 kilót a nem megfelelően adagolt szénhidráttöbblet miatt, aztán gyorsan lement).
Eleinte, bevallom, az alakom miatt kezdtem el diétázni, de az utóbbi néhány évben engem is csak az egészségem érdekel.
És ne viccelj már, ha a sminkek és az ételek örömöt okoznak, emeld művészi szintre, ez nem betegség, hanem életstílus, hány nagyszerű embernek van különféle teljesen megmagyarázhatatlan hobbija, borászat, műértés, extrém sportok, halászat-vadászat, antik dolgok…
Bio tényleg nem létezik már, csak csökkenteni lehet a szennyezést (pl. kis konyhakerttel, de az eső sem tiszta).
Egy dolgot árulj el a macaronnal kapcsolatban: őrölt mandula, vagy a bioboltokban kapható mandulaliszt (zsírtalanított változat) kell hozzá? Ha lesz egy kis időm ilyesmire, keresek egy jó receptet és megpróbálkozom vele:)

2 Likes