Kemény étkezésre álltál rá, de ha működik és jobban is vagy, és teljesen tarthatónak tartod, akkor az szuper, gratulálok! Komolyan mondom, mert nekem ez a leges-legnagyobb kudarcom. Nem tudnál olyan étkezési formát felsorolni, amivel ne próbálkoztam volna, de eddig az összessel megbuktam. A gm-et persze tartanom kell. Tudom, hogy minden csak fejben dől el, és mindent ki lehet bírni és csak akaraterő kérdése az egész, de amíg ezt az élet más területein szuperül alkalmazni is tudtam, addig az étkezés az, ami a leges-legnagyobb gyengém az életben. Pár éve társult hozzá a sminkmánia egészségtelen eltúlzásai is. A kettőt együtt már óriási kudarcsorozatnak tartom és gallyra is vágott teljesen.
A rosszullétekre rátérve a füstös, füstölt íz nem csak nyafizás a részemről, hanem elképesztő rosszullétet okoz, szó szerint beteg leszek tőle. Pár éve Lillafüreden megkóstoltuk a teljesen frissen fogott és ott az adott helyszínen helyben füstölt pisztrángot. Természetesen én nem akartam megkóstolni, de végül belecsíptem a párom pisztrángjába, és örömmel vettem tudomásul, hogy semennyi füstíze nem volt, az állaga pedig elképesztően omlós, lágy, szinte krémes isteni finomság. Fogtam és be is nyomtam egyedül az egészet. Később, kb. 15-20 perc múlva, éreztem, hogy tódul fel a tömény füst a gyomromból, mint valami tűzokádó sárkány úgy öklendeztem vissza a brutál tömény füstöt. Ekkor kezdődött a pokol, már mentőt akartak hozzám hívni, de végre sikerült kiadnom mindent. Több ismerős is velünk volt, azóta senki nem mer semmilyen füstölt kajával kínálni.
Amúgy régebben egy gasztrobloggertől ellestem egy remek pogácsa receptet, csicsókás pogácsa pekándióval és füstölt Maldon sóval meghintve a tetején. A só füstössége teljesen moderált, de ettől függetlenül tartottam tőle, de a recept annyira felcsigázott, hogy mégis megcsináltam a magam gm verziójában, és meg is kóstoltam, naná. Nagyon finom lett, és szerencsére. mivel kis mennyiség került csak a sóból a pogikra, ezért semmi gondot nem okozott, ízben viszont remek kombinációnak bizonyult. Ezen felbuzdulva egy hajdinás-diós kekszben használni kezdtem fele-fele arányban füstölt és nem füstölt sajtokat. Ez is bevált, nem lettem tőle rosszul, ízben pedig csak egy kis pikantériát adott, nem lett füstös. Még bátrabb lettem, és csak a füstölt sajtot tettem hozzá legközelebb. Nos, mondanom se kell, beteg lettem tőle rendesen. Szóval ennyit a füstösről részemről.
A cigarettafüstöt meg egyenesen gyűlölöm, semennyire nem bírom elviselni.
Amúgy akármit von meg magától az ember, a szervezet egy ideig fogyással reagál, persze kinél mekkora mértékben és időtartamban, ez már egyéni. Az a nagyon furcsa, hogy nekem tápanyag felszívódási problémáim vannak, mégis a gabonaféléktől, magas szénhidráttartalmú ételektől elképesztően hízok. A paleo étrendnél is csak akkor tudtam fogyni, amikor mellette rendszeresen és sokat futottam. A ketogén étrendnél minden éhségrohamom, kívánósságom teljes mértékig megszűnt, rohamos tempóban kezdtem el fogyni, de a szervezetem fellázadt, és olyan értékeim is rosszak lettek, amikkel eddig semmi gond nem volt. Nem beszélve arról, hogy hol tudsz ellenőrzött gazdálkodásból, teljesen 100%-osan megbízható salátaféléket, brokkolit, karfiolt venni (pont ezek azok a friss növények, ahol a legtöbb vegyszert kénytelenek használni, és ezek meg is tartják, azaz magukba is szívják a mérget), nem beszélve a lazacról (vadlazac persze) és társairól.
A mirelit brokkolit és karfiolt még krémlevesnek elkészítve sem szeretem, kiérzem, hogy fagyasztott, más az íze és az állaga is. Szennyezett a víz, a levegő, a föld, minden, szóval nincs bio már, nem beszélve arról, hogy ami kereskedelmi forgalomba kerül, annak eltarthatónak kell lennie, és húskészítményeknél pedig guszta színűnek maradnia, ami nátrium nitrit nélkül bizony nem megy, a többit meg már nem is sorol, szóval nehéz ügy ez.
Mondjuk azt, hogy komoly szélmalomharc az egész.
Kifelejtettem múltkor a macaront. Nem nagy ördöngösség elkészíteni, csak itt különösen igaz az, hogy minden rá vonatkozó szabályt pontosan be kell tartani, és akkor olyan lesz, mint ahogy az meg van írva. A klasszikus sütiknél amúgy is hűnek kell maradni a recepthez, nem lehet annyira szárnyalni és szabadon módosítgatni mindent, bár születtek már elrontott cukrászbakikból remekművek, ilyen pl. a ganache is.
Én szinte soha nem szoktam egyetlen egy receptet sem betartani, mindig átalakítom a saját számíze szerint, de vannak olyan receptek is, amikhez vétek hozzányúlni, sütik esetében meg különösen igaz.
Akkor a legvégére még annyit, hogy engem már a soványság nem érdekel, illetve soha nem ez érdekelt, nem a külsőségek, hanem az, hogy én jól érezzem magamat a saját bőrömben. Soha egyetlen egy étkezés nem volt számomra önmagában elég, bár a diéta vagy életmódváltás eredményessége 70% diéta és 30% sport, de ha csak úgymond diétáztam, akkor rosszabbul néztem ki, mint pufi-lufin. Ámen