Off topic: Csak a pozitív!

Csak egy hetvege erejeig laktunk itt a to partjan satorban. :slight_smile:
Ejjelente zuhogott az eso es komoly szelek fujtak, de fura modon nem faztunk egyaltalan. Sot nagyon is jol aludtunk. Vadallatok nincsenek, attol nem kellett tartani. Ember se nagyon jart arrafele, ugyhogy teljes nyugalomban aludtunk az alattunk csorgadozo viz hangjara. :sweat_smile:

Ezen kivul volt meg egy lakokocsis ejszakank. Tudtuk melyik ejjel lesz legnagyobb eselyunk eszaki fenyeket latni. Azon az esten elkocsikaztunk a varos kozeleben levo egyik kemping helyre, ott a fjord mellett megvacsoraztunk es ejfelig kinn maradtunk megnezni a fenyeket. Ejfel utan mar semmi nem volt. Az egesz jelenseg kb. 1 ora erejeig volt lathato.

Volt egy biciklituras napunk is, ekkor egy felszigeten bicikliztunk korbe. Komppal jutottunk at es aztan vissza Trondheimba.
Check out my activity on Strava: 75.3 km Ride Activity on September 14, 2023 by Melinda A on Strava
Az a szerencse ert bennunket, hogy a napi 30 percnyi napsutes helyett aznap szinte vegig jo ido volt. Eso mar csak az ut utolso 20%-ban volt.
Ezen a napon lattam a legszebb tajakat, partokat es hazakat (pl. to kozepen picike szigeten picike hazat). Kepeket nem nagyon keszitettem, teljesen el voltam telve a latvannyal es a biciklizes okozta orommel. Valahogy ott es akkor nem jutott eszembe dokumentalni. :stuck_out_tongue:
Nagyjabol ezt tudom megmutatni a teljes utvonalbol:
IMG_20230914_141301
(Ok ott nem szobrok, igaziak. :grin: )
IMG_20230914_152231_edit_1942073921166155
IMG_20230914_134951

17 Likes

Hű, kemény csaj vagy! És ezt elismerően írom. Fantasztikus lehetett ennyi új és szép természeti dolgot látni! :star_struck:

2 Likes

Koszonom neked is es @umpalumpa-nak is a kedvesseget! Ha szep helyeket/dolgokat fenykepez az ember, nem nehez a dolga. :smiley:
A sajttal kapcsolatban leirom az elso benyomasom, aztan a hivatalos verziot is.
Amikor az elso szeletet a kezembe vettem es megszagoltam, arra gondoltam: ebbol maszkot akarok, hogy allandoan erezzem az mennyei illatat!! :joy:
Kepzeld el, hogy osszekeversz mogyorovajat, karamellt, holland edessegek fuszereit, tejkremet es mindezt sajt allagban kapod. Egyszerre edes, sos es savanykas. Unnnndoritoan hangzik, tudom. De megis, amikor megszagolod, megkostolod… ahh, mennyei! A sajtok sajtja. Nekem. :heart_eyes:
Hivatalosan nem is szamit sajtnak, tejsavobol keszul es az edes iz a tejcukrok karamelizalodasa miatt van. A boltokban lattam, hogy van tehen- es kecsketejbol, ill. a ketto kombinaciojabol keszult verzio is. S vannak edesebb es kevesbe edesek is. Bo a valasztek.

6 Likes

Jó, okés, megyek Norvégiába. Most. :grinning_face_with_smiling_eyes:
Nekem egyáltalán nem hangzik undorítóan, imádom az édes és sós kombinációkat. (Ropit csokival, sós karamellát, sós csokit.)
Minden esetre felírtam a listámra, egyszer csak összefutok vele és ki tudom próbálni. :slight_smile:

Egyébként valóban nem árt ha szép a fotó témája, de azért kell az ügyesség is, meg a jó szem hozzá, hogy meglásd azt a pár millimétert amin néha egy jó kompozíció múlik. :two_hearts:

4 Likes

Csodálatos képek, átjön a hangulat.

1 Likes

Meg vagy hivva egy autentikus brunostos piritosra! :upside_down_face:

Kedves mindenki! Pandemia utan is irtam, de irom most is: barmikor es barkinek ha kedve tamad, jojjon Nagyvaradra turistaskodni (akar csaladostol is) es biztositom a szallast-etelt. Ezuttal brunostot is, amig a keszlet tart. :grin:

11 Likes

Aranyból van a szíved. :smiling_face_with_three_hearts:
19 évesen már jártam Nagyváradon egyszer amikor az egész negyedik évfolyamunk Erdélyben töltött egy hetet. (Mert a gimink alapvetése az volt, hogy onnan nem ballag el diák anélkül. :two_hearts:)
Annyira emlékszem, hogy nagyon hideg volt és nagyon szép minden, a levegőt pedig harapni lehetett.
Egyszer ha arra járok és maradt még a sajtból, bekukkantok. Csak mondd, ha kell valami Magyarországról, és viszem. :blush:

3 Likes

Csodásak a képek, eddig is vágytam ide, erre most ezekkel rátettél egy lapáttal!:heart::grin:

1 Likes

Gyönyörű képek és Norvégia, a sok zöld és hegyek , még a friss levegőt is érezni lehet a képeket nézve. :smiling_face_with_three_hearts: Ó, én laktam pàr hónapig Nagyvàradon még nagyon régen , a legszebb az volt, amikor Erdélyen keresztül utaztunk a tengerhez.

2 Likes

Valoszinuleg elfogultsag is van bennem, de en is ugy latom, hogy gyunyoru itt. Sok a szepseg minden szempontbol (a varosok, a hegyek, minden). :slight_smile:
Mellesleg teljesen megvaltozott Nagyvarad az elmult 8 ev alatt, amiota itt elek. Ha nem lattam volna az atalakulas lassu folyamatat, valoszinuleg fel se ismernem, hogy ugyanarrol a varosrol van szo.

6 Likes

Irigyellek, hogy ilyen élményekben lehetett részed! Magatok szerveztétek, vagy ismerősön keresztül? Tök jó, hogy ilyen aktívan telt az utazás! Köszönjük a beszámolót és a képeket, én is csak még jobban vágyom ide. :slight_smile:

1 Likes

Abban a luxusban volt reszem, hogy latogatoba mentem egy baratnomhoz es ferjehez.
Az is luxus, hogy mindharman aktivan szeretunk pihenni, igy a leheto legnagyobb egyetertesben szerveztuk es alakitottuk a programokat.
Ebben az esetben nem tudom mi a helyes valasz a kerdesedre. Magunk szerveztuk, de foleg ok (igy ismerosokon keresztul). :sweat_smile:
Orulok, ha kedvcsinalo a beszamolo. Ez tenyleg egy olyan hely, amit kar kihagyni, ha felkinalkozik a lehetoseg. :slight_smile:

6 Likes

Helsinki:
Ilyen helyen laktunk
IMG_20230715_110249
Lakóparkban szabadon élő vadnyulak
IMG_20230715_193500
Sok érdekes épület, a jobb oldali egy parkolóház és szemétgyűjtő helyiség
IMG_20230715_111302
Ez is parkolóház
IMG_20230720_065406

Jégtörő hajók
IMG_20230715_145046
Furcsa épületek mindenfelé, ez egy kápolna (“csendes elmélyülésre ad lehetőséget a város egyik legforgalmasabb pontján”
IMG_20230721_112636
Helsinki Parliament
IMG_20230721_111521
Botanikus kert
IMG_20230721_144425
Sziklatemplom, képtelenség volt nekem élethűen lefotózni.
IMG_20230721_104311
IMG_20230715_151256
IMG_20230715_123216
Ilyen szobrot itthon engednének felavatni?:grin:
received_1588305971975501
Bocsánat, több bejegyzés lesz, nem tudtam ennél kevesebbet választani.

19 Likes

Porvoo városka
IMG_20230716_123753
IMG_20230716_150741
received_278810678165058
Saimaa tó: baromi hideg volt nekem, a finnek jót strandoltak :sweat_smile:
IMG_20230717_142617-01
Ilyen házban laktunk, mindegyik előtt kötelező a grill, imádnak sütögetni
IMG_20230717_111121
Imádtam ezt a rozsos pékárut, nagyon magas volt a rosttartalma és alig néhány összetevőből állt.
IMG_20230717_133601
Apácaludak voltak a helyi kacsák mondhatni, sokan voltak Helsinkiben is.
IMG_20230717_171452
Szaunáztunk, grilleztünk, bicikliztünk a tó körül és kipróbáltuk a padel nevű sportot is (teniszhez hasonlít).
received_626197133037110

16 Likes

Helsinki mellett található Suomenlinna nevű sziget, ami egy nagyon fontos pont volt a háborúk során a rajta lévő erődítménnyel. Ma is van itt kadétiskola.
IMG_20230719_123023
IMG_20230719_123348
Tengeralattjáróban is jártunk
IMG_20230719_133037
received_789744182839634

Két óra alatt átmentünk Helsinki-ből Tallinnba egy hatalmas komppal.
IMG_20230720_070050
Tallinn nagyon-nagyon tetszett. Egyszerre aranyos és modern, természetesen tiszta is. Oktatást tekintve az észtek már lehagyták a finneket a legújabb PISA mérésen.
IMG_20230720_100533
IMG_20230720_113445
IMG_20230720_114848
Vicces, de mivel Finnországban nagyon drága az alkohol, ezért a helyiek előszeretettel járnak át Tallinnba italokért többek között és így térnek haza:
received_338387095340446
Plusz látszik az egyik legmenőbb helyi márka terméke: Marimekko táska!
A kompon is lehet nagytételben venni, kiskocsit bérelni stb. Duty free is volt.

Nagyon jól éreztem magam, más világ. Egy hét alatt is észrevehető volt, hogy mennyire fejlett, modern a társadalom.
Sok lazacot ettem, kóstoltunk helyi sajtokat mocsári hamvas szederből készült lekvárral (cloudberry). Ettem egy falat rénszarvast is, de inkább maradtak a halak, akár füstölt, marinált stb. Párom nagynénjét látogattuk meg, így jobban beleláttunk a finnek életébe, ő már régóta ott él. Szerencsés helyzetben voltunk, egy barátnője lakásában voltunk, aki elutazott. Nagyon sokat tudnék még mesélni, remélem nem lett túl sok így sem😁

20 Likes

Nem lett tul sok! :smiley: Szivesen olvassuk es nezzuk a ilyen beszamolokat.
Mennyi helyen jartatok! Az egyik kedvencem Helsinkibol a Sziklatemplom. Nagyon erdekes az egesz, a kupolajat (az egyaltalan?) meg ertelmezni se tudom teljesen. :sweat_smile: Ha ranezek, egyszerre tunik konvexnek es konkavnak is. De akar lapos is lehet es talan csak megzavarnak a korok… Mi az igazsag?
Porvoo nagyon aranyos, kedves varoskanak tunik.

146

sziklatemplom-2
Néhány további érdekesség:
“A kitermelt gránit egy részét felhasználták az épület kialakításánál. A falakat nem vakolták, mindenhol a természetes sziklafal látható. A hatalmas rézkupolát 181 vékony fal tartja a levegőben, ami 180 darab hosszú és keskeny ablakot képez. A beáramló fény mellett olyan hatása van, mintha a rézkupola a levegőben lebegne. Szintén érdekes újdonság volt akkoriban a fűthető tető, amely a téli vastag hótakarótól kíméli meg a szerkezetet.”
“Kitűnő akusztikájának és hatalmas orgonájának köszönhetően nemcsak vallási eseményeknek, hanem koncerteknek is otthont ad Helsinki sziklatemplomja.”

IMG_4446-1080x1440

13 Likes

Köszi szépen a képeiteket! Nagyon érdekes látni!
Személy szerint tőlem ez nagyon távol áll, ennyi nekem pont elég az északi világból :sweat_smile: De tényleg jó látni. :star_struck: :pray: :ok_hand:

3 Likes

Véletlenül néztem be ide, és rögtön megdobbant a szívem, Helsinki az egyik kedvenc városom :slight_smile: Majdnem ugyanilyen helyen laktam, és ott is voltak nyuszik <3

4 Likes

Hogy nekem ez a lépcső mennyire tetszik!
Screenshot_20231209_214759_Samsung Internet

14 Likes