Szerencsére nekem nincs nagy sminkgyűjteményem (sőt, gyűjteménynek se nevezném, nem vagyok nagy sminkes), de abszolút tudok azonosulni az itt olvasottakkal, mert gyűjtőszenvedély az van itt is, és én is töméntelen halmozásra vagyok képes, aztán meg még ragaszkodom is, és nagyon nehezen adok túl olyasmin is, amire amúgy akár évek óta rá se néztem…
Amit viszont le szerettem volna írni, mert a fent leírtak (nem az eredeti téma, hanem amerre a beszélgetés elment, elnézést, ha picit off) eszembe juttatták, és gondoltam, hátha inspiráló lehet: egy gyűjtői fórumon figyelemmel követtem egyszer egy havi “kihívást” (30-day challenge), illetőleg egy ideig én is részt vettem benne. A kihívásnak alapjában az volt a lényege, hogy az arra a hónapra feliratkozók abban a hónapban nem vehettek semmit a gyűjteményükbe. Azaz nem feltétlen semmit, a szabályokat valamennyire saját magunkra lehetett szabni, a lényeg inkább az volt, hogy a hónap elején kikötött fogadalmunkat betartsuk. Volt, aki tényleg semmit nem akart venni, volt, aki megjelölte, hogy ha pont ebben a hónapban jönne szembe egy évek óta vágyott konkrét darab, akkor azzal kivételt tesz, de mást nem vehet, volt, aki jelezte, hogy a hónapban van a születésnapja, amire esélyes, hogy kap ajándékutalványt, és azt elhasználhatja, de pénzt nem tehet a gyűjteményébe, és olyan is volt, aki csak maximalizálta a vásárolható mennyiséget - de neki már ez is kihívás és tökéletes kezdő lépés volt: valahol el kell kezdeni A résztvevők pár naponta, rendszeresen hozzászóltak, biztatták egymást, leírták, hogy haladnak, volt-e sikerélmény (pl. a boltban megnézegetett valamit, de végül otthagyta), vagy nem sikerült tartani a fogadalmat - és ami fontos, kudarc esetén is pozitív volt a hozzáállás, ami arra ösztönözte a résztvevőket, hogy a következő hónapban (akár kicsit könnyebben teljesíthető kikötésekkel) ismét megpróbálják. A közösségi élmény és egymás biztatása, úgy éreztem, hogy sokaknak sokat segített (ilyesmiről nem biztos, hogy a közvetlen környezetedben bárkinek be tudnál számolni, pláne nem sikerélményként előadva ott viszont hirtelen voltak, akik megértették, átérezték, hogy neked ez miért is sikerélmény, gratuláltak, együtt örültek veled, te pedig inspiráltad őket)! A hónap végén pedig kezdődött minden elölről, aki akarta, folytathatta, de bárki más is jelentkezhetett. Szerintem ezt könnyen át lehetne ültetni sminktermékekre is (hasonlóan működő fórumon, külön ennek szánt topikban ment a dolog), és bár az eredetileg felvetett “mi legyen a már megvett termékekkel”-problémát nem orvosolná, segíthetne a jövőbeni halmozás mérséklésében