Mi lesz a nem használt kedvencekkel?

Sziasztok Krémmániások!

Szerintem nagyon sokan vagyunk itt, akik rengeteg sminkcuccal rendelkezünk. Az ok lényegtelen, kísérletezés, mánia, munkaártalom, hobbi, kedves rokonok akik elhalmoznak. A kérdés az, ki mit kezd a megunt, már nem használt, vagy jobbra cserélt darabokkal?
Eladni csak a szép, alig használt darabokat lehet, de mi van az amúgy jó állapotú, megkímélt, igényesen tartott de használt darabokkal?

Én ezeken gondolkodom:
-Anyaotthonnak adományozni
-elajándékozni
-csomagban nagyon olcsón kiárusítani
Van még valakinek ötlete?

Az aggályaim viszont a fentiekkel: szeretem azokat a sminkcuccokat, szeretném, ha megbecsült, jó helyre kerülnének, és mondjuk nem a kukába, mert azt pocséklásnak érezném. Lehet butaság érzelmileg kötődni ezekhez a cuccokhoz, de pontosan tudom, mikor, miért vettem, mikor használtam, egy-egy korszakot jelentenek az életemben.

Kinek, hogy meg az elengedés? Vagy egyszerűen csak kidobjátok ami már nem kell?

4 Likes

Ez is egy jó kérdés… de e kellemetlenebb fajtából való, merthogy időnként muszáj szembesülnünk a “mániánk” eredményével.

Azt gondolom, hogy a kedvenceket elhasználjuk, a problémát inkább a megvásárolt, de kedvenccé nem vált termékek jelentik - legalábbis nálam. Úgyhogy a vasárnap reggeli kávé mellett most erről adom közzé a “rendszeremet”.
Amikor megvásárolok valamit, akkor természetesen még azt hiszem, hogy azt el is fogom használni. De azért az esetek többségében nem kerül azonnal bevetésre, mert mindig van éppen használatban lévő abból a termékcsoportból. Azaz nagy eséllyel először bekerül a tárolandók közé. Aztán amikor elfogy valami, akkor többnyire mazsolázhatok, hogy melyik kerüljön sorra. És így simán előfordulhat(ott), hogy egy terméket hónapokig, aztán évekig felbontatlanul tároltam. A rúzsokkal kivételezek, azok 99%-ban rövid időn belül használatba kerülnek.
Nemrég áldozatos munkával az összes kincsemet kézbe vettem, kis sárga cetlit tettem rá a checkfresh alapján és lejárat szerint rendeztem őket, azaz megtettem az első lépést, hogy kevesebb dolog végezze majd akár bontatlanul is kukában. Ez a szelektálás egy kellemetlen szembesülés volt, egy bevásárlószatyornyi cuccot kukázni kellett. Jött is a fogadalom, hogy na innentől először is elhasználok mindent, ami otthon van. Kiválogattam azokat a dolgaimat is, amiből észrevétlenül olyan felhalmozást sikerült elérnem, amiről szemmel látható lett, hogy esélytelen a lejáraton belüli elfogyasztásra. Ezek egy része családon belül hasznosult, kisebb része KM piactérre került.
Az elméletet kristálytisztán látom, a megvalósítás viszont nem könnyű, mert folyamatosan igen nagy a csábítás. De sokkal jobb lett innentől a helyzet, azt elmondhatom.
A felbontott, de valamiért még sem szeretem termékeimet családon belül igyekszem hasznosítani, azokat idegennek nem nagyon szeretem kínálni, ill. én is inkább bontatlant veszek, ha lehet, annak minden szempontból kisebb a kockázata. De ha mégis így teszek, az akkor éppen csak kipróbált, és be nem vált termék lehet (üveges parfümre természetesen ez nem vonatkozik),
Kíváncsian várom, hogy mások hogyan állnak ezzel a kérdéssel.

Egy dologban azért szinte biztos vagyok, akik itt vagyunk a KM-en, elolvastuk az oldal címét, amikor regisztráltunk, gyanítom, hogy ez a “mánia” többségünkre jellemző is, amit jó esetben beismerünk. Ez is egyféle gyűjtőszenvedély, amit kordában kell tartani, mert nagyon drága hobbyvá válhat, ha elszalad velünk a szekér. Tiszta pillanatainkban meg úgyis tudjuk, hogy felesleges az az x db rúzs, vagy bármi, mert bizony a Pareto-elv (80-20) itt is kőkeményen működik.
Egyszer jólesik a szépségeket magunknak tudni, máskor meg kissé idegesítő. Legalábbis nálam ez van.
Elnézést, amiért kicsit hosszúra sikeredett a bejegyzésem.

8 Likes

Nekem rengeteg van amit nem használok, körülbelül 3(!) nagy zsák. Én gyüjtő vagyok, így ami nem vállik be azt általában vagy el rakom valahova, vagy a csomagolása miatt kiteszem az asztalomra. Most nagyon sok zsákot szedtem össze amit nem használok az összetevőik miatt. Gondolkodtam, oda adjam.e valakinek aki nem teheti meg magának, hogy vegyen. De úgy gondolom bunkóság lenne olyasmiket adni amiknek nem szép az összetevő listája… Hiába drágán vettem őket, nem szivesen adok olyanokat amiben káros anyagok vannak. ( linalool,limonene,paraben,tartositoszer,stb) ezért inkább itthon állnak zsákokban, minthogy másra sózzam őket. Persze nem gagyi termékekről van szó, csak ma már szinte minden termékben van legalább 1-2 káros összetétel. Eladni sosem szoktam, ugyanis feleslegesnek tartom. Úgyis csak olcsóbban tudnám eladni mint amennyiert vettem… Keves pénzre meg nem vagyok rászorulva!

2 Likes

Én néhány havonta átválogatom a készletet, és ami olyan, hogy tudom, már nem fogom használni (mert van helyette másik, vagy nekem nem passzol a szín), azt az egyik keresztlányomnak adom, aki még gimis, úgyhogy jól jönnek neki. :slightly_smiling_face:

3 Likes

Ez a kérdés nagyon közel áll hozzám, mert hosszú évekig nehezemre esett kidobni bármit is.

Aztán sikerült átértékelnem ezeket a dolgokat (ebben segített a konmari módszer is). Van egy Pinterest táblám a sminkeknek, ahova fotókat és swatchokat is pinnelek, így azonnal átlátom, hogy miből mennyi van, és emlékeztet arra, hogy nincs szükség egy n+1-edik hasonló termékre, ha már van “n”.

Mindig tudatosítom magamban, hogy ha megveszek valamit, akkor bármit is csinálok utána, az a pénz már véglegesen el lett költve. A “pocséklás” már megtörtént. Azt kezdhetek vele, amit csak jónak látok, mert ezek csak tárgyak. A smink csak színes por és kence - nem jelent semmivel se többet. Az emlékeim, amik hozzá kötődnek, nem egyek vele, nem teszik értékesebbé!

Nem csak a szép, alig használt darabokat lehet eladni; bármit meg lehet próbálni eladni, főleg csomagban és olcsón. Ha nem viszik, akkor pedig kidobom. Ha rokon/barát szeretné, szívesen odaadom, de nem passzolom le a dolgokat csak saját magamat áltatva, ha valójában tudom, hogy a kukában lenne a helyük. Nem könnyű ezeket belátni, és főleg a gyakorlatba ültetni, de megéri. A tárgyakhoz nem jó ragaszkodni.

4 Likes

Meghoztad a kedvem a szelektáláshoz:D

2 Likes

Azt hiszem tartani fogok egy “szabad rablást” a családban, csak az a gond, hogy én vagyok egyedül Krémmániás. A többi nő családtagot annyira nem hat meg egy alig használt Pupa paletta:D.

1 Like

No igen a családon belüli adományozásban az engem is visszatart, hogyha magamra sem kenném, akkor másnak miért adjam oda. No azokat zokszó nélkül kidobom. Azok a termékek esnek ebbe a kategóriába, amiket még akkor vettem mikor nem foglalkoztam az összetevőkkel. Szerintem nem sok ilyen cuccom lehet már. De megyek is és átnézem a repertoárt:D.

2 Likes

Ez a Pinterest tábla ötlet tetszik. Amúgy is nagy Pinterestes vagyok. Ezt a “pocséklás már megtörtént” gondolatmenetet még emésztenem kell. valahogy úgy érzem menthető a helyzet, ha valahol jó helyen hasznosul a termék másnál, de valószínűleg ezzel csak ámítom magam. Már sokat fejlődtem az elengedésben, de van még lehetőségem a gyakorlásra, és a javulásra ebben a témában:).

1 Like

Én sem tudtam, hogy rosszak az összetevők… Akkoriban még nem tudtam, hol kell megnézni.Mindig mindent csak a nagy ‘hájp’ miatt vettem meg…Vagy mert éppen tetszett. És ugye most, hogy tudom miket tartalmaz nincs szivem odaadni másnak. Persze tudom, hogy biztos nagyon örülnének neki, de az egészseg fontosabb. Kidobni meg abszolut nincs szívem mert én nagyon ragaszkodom a tárgyakhoz…

1 Like

A családon belüli hasznosuláshoz: a család nőtagjai között van egy jól bejáratott rendszer, aminek az alapja a felkínálás, természetesen nincs semmi rátukmálás. Egy előnye lehet: ha a felesleges termékre szüksége van valamelyikünknek, nem kell megvennünk. Nem akarok/akarunk családgyilkosságot elkövetni :slight_smile:
Attól, hogy egy terméket nem érzünk magunknak megfelelőnek, még másnak lehet jó. És ez fordítva is igaz! Nagyon jó termékeket örökölök :slight_smile: például a lányomtól, mert neki sokkal érzékenyebb bőre van, mint nekem. A nővérem meg nagyon szokott örülni annak, amit tőlem örököl, mert maga nem venné meg ezeket a termékeket, így pedig szívesen kipróbálja/elhasználja. És értelemszerűen igyekszünk csak jó termékeket magunknak vásárolni, amiről csak próba után derül ki, hogy mégsem az igazi. Szóval nálunk ez a körforgás szerencsére évek óta jól működik! :sunny:

4 Likes

Jól hangzik:). Már el is kezdtem összeszedni egy adagot, amiből majd lehet válogatni a csajoknak:). Igyekszem nagyon szigorúan válogatni és tényleg arra koncentrálni mit használok és mit szeretek. Nem arra, hogy mit kéne elhasználnom és milyen sorrendben. Próbálom megengedni magamnak ezt most, hátha később nem kell sminkcuccal jutalmaznom magam:).

2 Likes

Igazad van! Ha ez a rendezőelv, akkor mindig csak olyan dolgokhoz fogsz nyúlni, amiben örömöd lesz. Lehet, hogy bele is viszek egy kis következetlenséget a rendszerembe és ezt a szempontot mixelem a racionalitással:)

2 Likes

Én is néhány havonta szelektálok. Egyedül a rúzsoknál néztem meg sorban az összesnél a lejáratot, felírtam melyek a legrégebbiek és azokat próbálom fogyasztani. Ha valaminek megváltozott az illata, állaga, az megy a kukába. Egyedül rúzsoknál, alapozónál, korrektornál veszem figyelembe a szavatossági időt, por állagú terméket nem dobok ki egy év után. Nem is tudnék elhasználni egy palettát egy év alatt sem. Főleg amennyit felhalmoztam.
Aztán vannak olyan termékek, amelyeknél a szín nem passzol. Egy időben megvettem mindenféle élénk színű rúzst a narancstól kezdve a fuksziáig, mondván, hogy nyárra jó lesz. De be kellett látnom, hogy igen ritkán használok ilyesmit, bőven elég egy db élénk szín. A többit elajándékoztam. Húgomnak is sok cuccot adtam, meg kezdő sminkelő barátnőknek, akik még csak most ismerkednek az alapokkal. Egyébként érdekes, hogy őket csak 30 éves koruk körül kezdte érdekelni a sminkelés. Elláttam őket natúr palettával, nem használt ecsetekkel, színben nem passzoló de még szavatos alapozóval.
Szemhéjpúder palettákat főleg ide KM zsibire szoktam felpakolni mert sem a húgom sem az ismerőseim nem igazán sminkelik a szemüket, max szemceruza és spirál.
Legnehezebben a drága termékektől válok meg. Az ABH Modern Renaissance paletta eladásán min. 3 hónapot gondolkodtam. Felraktam ide piactérre, majd 10 perc múlva töröltem. Ez így ment nem is tudom hányszor, de be kellett látnom, hiába az elképesztő minőség ha egyszer nem hozzám passzoló színekkel van tele. Így vagyok most a Nabla Soul Blooming palettámmal is.
Olcsóbb termékektől már könnyen megválok, sőt jó érzéssel tölt el, hogy csökkent a készlet.
Én még csak nyáron hallottam először a project pan-ről amikor is kijelölnek adott számú terméket és egy éven keresztül csak azt használják, vagy amíg el nem fogy, nem nyúlnak máshoz. Nálam ez nem 100%-ban működik, de alapozó, korrektor, bronzer és púder esetében igen. Sikerült is így elhasználnom több megkezdett terméket, aminek bőven itt volt már az ideje. Palettákban is több szemhéjpúdernek az aljára értem.
Kedvenceket én nem szelektálok ki, bármilyen sok is van belőlük. Próbálom használni őket. Tudatosan cserélgetem a szemfesték palettákat is, hogy mindegyik sorra kerüljön amit szeretek.
Én is olvastam a Konmari módszert, ruháknál meg is csináltam a nagy szelektálást, több zsák gyűlt össze és sok a kukában végezte.
Sminkekhez jobban kötődök, de tényleg próbálom használni őket. Sajnos én ha megveszek valamit, még aznap muszáj is kibontanom, alig várom, hogy neki essek és magamra kenjem :sweat_smile:
Jövő hónaptól viszont kényszerűségből is megálljt kell parancsolnom a vásárlásoknak, mert eddig gyeden voltam, de kisfiam betöltötte a 2. életévét, innentől fogva már csak gyes jár, amiből költekezni nem igazán lehet :sweat:
Szóval ez a szűk egy év amit még itthon töltök pont jó lesz a project pan tökéletesítésére és próbálom elhasználni minél több meglévő termékemet. Persze még gyorsan betáraztam amiből csak lehet. Két nagy vágyamat is megvásároltam, illetve leütöttem. Alig várom, hogy megérkezzenek (Hourglass mini pirosító és MAC Hyper Real Glow highlighter paletta)

3 Likes

Én általában barátnős találkákra elviszem a nem használt sminkcuccaim, és ki mit szeretne, viheti.
Próbálkoztam az eladással is, de nagyon kevés dolgot sikerült eladnom.
Most inkább azon vagyok, hogy kevesebb dolgot vegyek, de azokat elhasználjam.

4 Likes

Már sokkal jobban meggondolom, valóban kell-e még egy nude rúzs a kollekcióba, vagy tényleg kell-e az a mindent fedő korrektor, amivel most minden közösségi csatornán szembesülök, vagy az a highlighter, aminek olyan cuki a dizájnja, és olyan szépséges belül, és amikről előre tudom egyébként, hogy nem nekem valók. Már tudok ellenállni dolgoknak, néha nehezen, de igyekszem racionális lenni így 50 pluszosan. Emiatt, és a régebbi őrült felhalmozás folyamatos szelekciója segítségével már sikerült olyan méretűre csökkentenem a holmikat, hogy szinte alig van köztük olyan, amit egyáltalán nem használok. Akkor veszek valamit, ha fogytán az előd. Csak minőségi holmira adok ki pénzt, inkább kevesebb legyen, de tökéletes. Nem kell egy újabb, agyon hájpolt szemfesték-paletta, amikor van már bevált, minőségi palettám, és úgysem fogok használni plusz akárhány új színt. A régebbi cuccokat a Krémmánián adtam el, és néha még most is szelektálok ki, és felteszem eladásra. Sok márkás holmimat pár fillérért adtam el, inkább, mint hogy kidobjam. Csak legvégső esetben dobok ki valamit. Sajnos (vagy szerencsére) a családban nincs több kozmetikum-őrült, s az ismerősök-barátok között sem tudom osztogatni végtelenségig. Olyan dolgokat, amik szinte újak, és azonnal kiderült, hogy mégsem kell, Krémmánián sem lehet eladni, annyira kis érték, hogy nem éri meg a postaköltség, ki szoktam tenni a közös kuka mellé, és általában azonnal el is tűnik. Sok sminkes videót nézek, általában így elégítem ki a sminkmániámat, mivel magamon már a bevált sminkemet használom, de ilyenkor mindig vágyat érzek újabb termékek beszerzésére, viszont rájöttem, hogy ha alszom rá egyet, és nem ugrok bele azonnal egy vakvásárlásba, másnap már simán le tudok mondani róla.

7 Likes

Ezt én is írhattam volna. Olyan jó szembesülni azzal, hogy más is megéli ezeket a dolgokat, mint én. Jó volt olvasni, köszönöm, hogy megírtad:).

1 Like

Erre a szintre kellene eljutnom nekem is valahogy. Megvannak már nekem is a kedvenc termékeim, az elmúlt években beáldoztam minőségibb, drágább cuccokra. Azt kellene megvalósítanom, hogy ne vásároljak össze sok kacatot csak mert olcsó vagy jól néz ki. A drága, márkás sminktermékekkel is úgy vagyok, hogy megveszem a 20. nude rúzst is, mert mindig elhiszem, hogy ha borsosabb árú akkor biztos annyival jobb is. Persze ez nem minden esetben van így. Pont tegnap este leltároztam, rúzsból van a legtöbb itthon: 82 db Na ezt kellene lecsökkentenem valahogy normális méretű kollekcióra, mert ennyi bőven felesleges.

5 Likes

De jó olvasni ezeket a hozzászólásokat. Azt hiszem már nincs is olyan sok sminkcuccom:D:D:D. Lehet tartani kellene egy leltárt, ahova leírja mindenki miből mennyije van. Az tuti elrettentő lenne, vagy egy visszafogó tényező, hogy ne vásároljunk felesleges dolgokat. Plusz lehet jobban felfedeznénk a kupac aljára került régi kedvenceket. Ha összegeztem a sajátom lehet indítok egy Topikot:D.

3 Likes

Szuper ötlet! Ez arra is ösztönözhetne mindenkit, hogy próbáljon elhasználni egy-egy terméket, hogy ezáltal csökkenjen a készlet. Tegnap én is tételesen felírtam minden egyes smink cuccomat és a mennyiségeket.