Alcím: Amikor egy férfi cikk cikket ír a sminkelésről.
https://index.hu/techtud/2021/05/16/munkahelyi-smink-tarsadalomkritika/
Vélemény?
Alcím: Amikor egy férfi cikk cikket ír a sminkelésről.
https://index.hu/techtud/2021/05/16/munkahelyi-smink-tarsadalomkritika/
Vélemény?
Hú, na először is, a “kipingált arc” kifejezéstől felállt a szőr a hátamon.
Aztán nem attól lesz valaki vonzó, hogy sminkel, ezt nem érdemes annak a számlájára írni. Számíthat, de összességében szerintem nem fog.
Azzal sem értek egyet, hogy a túlzottan kisminkelt nőt senki nem veszi komolyan. Én is ezt gondoltam korábban, de teljesen ellentétesek a tapasztalataim. Mindenki leszarja, hogy hány kiló alapozóval vagy milyen rikító szemekkel megyek dolgozni.
Egyelőre ennyit tudtam belőle elolvasni, mert most megyek sminkelni. Hogy aztán előnyre tegyek szert az így felszedett vonzóságommal, a többiek meg ne vegyenek komolyan.
Ez cikknek számít? 3 önkényesen kiragadott példa a történelemből, meg két vélemény ami a sminkelés ellen van? smh…
Áhh, na jó, a metrón végigolvastam. Ezek az elméletek egyszerűen csodásak… De a végén a szavazás megnyugtatott, hogy a többség azért nem így gondolkodik.
Hát, elég zavaros írás Tipikus elmaradott felfogás, hogy aki szép, az nem lehet okos, a külsejével akar előbbre jutni… egyetértek dunaimanoval, sok nő nagyon szép smink nélkül is, nem ettő függ ez, szóval akkor akinek jobb a genetikája, az is jogtalan előnyöket élvez? Ehh. És ennyire ne becsüljünk màr le kb mindenkit, hogy a smink annyira elvonja a figyelmet, hogy onnan már mindegy milyen is az illető. Azért a feltűnő smink alatt is látszik, ha valaki tudásában, tapasztalatban szakmailag az élen van bármely területen.
Na igen, jó meglátás. Nehezen lehet cikknek hívni.
A kedvencem, hogy itt megint úgy ír a sminkről, mintha kötelező lenne és persze mindenki másoknak sminkel. Én és szerintem itt a többség a maga kedvéért sminkel. És szerintem nagyon kevés hely van, ahol kötelező lenne a smink, nálunk senkit sem érdekel, van-e rajtad vagy nincs, és jöhetek akár kék-sárga szemfesték kombóban, az sem fog senkit érdekelni, sőt, inkább dicsérni szokták.
Reggel nem volt időm leírni az én gondolataimat, de hasonlóak a tieitekhez.
Azt tudom, hogy a légitársaságok valóban elő szokták írni a légikísérőknek, hogy pl. melyik rúzs melyik árnyalatait hordhatják, de szerintem másutt ez nem jellemző.
Én már az alap feltevést sem értem igazából. Hiszen egyrészt a smink lehet egy szórakozás, hobbi, másrészt lehetőséget ad arra, hogy önmagunk egy jobb verziója lehessünk. Mert akkor ha számít a szépség, akkor akinek kevésbé jók a genetikai adottságai, az már ne is érvényesüljön? Ugyanakkor az mindenkinek egy döntés, hogy sminkel-e, vagy sem. Ha igen a válasz, nos, senki nem születik úgy, hogy profi sminkes. Én pl. hónapokon keresztül gyakorolgattam esténként otthon, hogy ne reggel kelljen bénázni. Ez mindenki előtt nyitva áll.
Ha pedig úgy dönt, hogy mit neki smink, akkor vélhetőleg anélkül is jól érzi magát a bőrében, vagy úgy gondolja, hogy neki nem ér meg 15-20 percet ez.
Egyébként meg akkor a férfiak pl. minek borotválkoznak, vagy éppen minek nyírják formára a szakállukat/bajszukat?
Szóval ez megint egy olyan írás, hogy fingja nincs az egészről, de persze véleménye van, amit okosan történelmi és/vagy tudományos(nak tűnő) állításokkal próbál alátámasztani.
Azon túl, hogy egyetértek veletek, szerintem nem kell túl nagy mélységet tulajdonítani ennek. Az ilyen cikkek azért születnek, mert szólnak Józsinak…nincs elég téma, írjál már valamit, mert ki kell tölteni a helyet…Tipikus töltelékcikk, szerint az emberek többsége rá sem kattint, mi is csak azért, mert benne volt a “smink” szó…
Nekem tetszik ennek a cikknek a problémafelvetése. Sajnáltam, hogy olyan válasz opció nem volt, hogy “Kell, hogy ápoltabb benyomást keltsek”, mert szerintem a munkahelyi smink alapvetően erről szól. Egy szolid smink - jó esetben - abban segít, hogy a szebbik arcod mutasd a világnak. Teljesen mindegy, hogy férfi-e vagy nő, de sokkal gusztusosabb egy szép bőrre ránézni, mint akné nyomokra, mitesszerekre, bozontos szakállra vagy szürkés-lilás árkokra a szemek alatt. Megint más kérdés, hogy ha egy férfi meri lekorrektorozni a táskákat a szeme alatt, akkor alapból buzi, más nem is lehet… De addig, amíg az emberek 99%-a nem porcelánbőrrel mászkál egész nap, én teljesen megértem, ha elvárás bizonyos munkahelyeken a szolid smink. Jó volna, ha az ápoltság és a törekvés az igényességre nem külső kényszer kellene legyen, hanem belülről fakadna…
Az, hogy egy hostess, felszolgáló vagy bárki, aki ügyfelezik nézzen jól ki, igazságtalan vagy sem, de evolúciós elvárás. Számtalan előny kapcsolódik a “szépséghez” (jelentsen ez bármit is eltérő kultúránként), amit a cégek meg akarnak lovagolni.
Személy szerint én is lealacsonyítónak tartom, amikor ez az ideál már nem az ápoltságról, hanem a szexualitásról szól, de a “Nőnek és férfinak is saját döntése, hogy milyen a szakmai megjelenése” opcióból én azt értettem meg, hogy saját döntése és számítása, hogy kíván-e élni a kellemes külső nyújtotta előnyökkel… azért valljuk be, ha sikeres, népszerű karakterekre gondolunk, elég ritkán ugranak be loncsos hajú, ápolatlan megjelenésű, igénytelen emberek…
ui: kedves György, a cikk írója úgy tűnik, még nem internalizálta a gender equality-t… rohadjon meg
Sőt, egyszer egy olyan tanulmányt is olvastam, amiben a magasság és a munkahelyi előmenetel (főleg férfiak esetében) összefüggéseit vizsgálták. És ott konkrétan számszerűsíthető volt a magasság előnye.
Az is jó, hogy a cikk elején ír a sminkelés történelmi hátteréről és az is tele van hibával. Legalább a google-en nézett volna utána mielőtt leül cikket írni róla.
Pl az ókori egyiptomiak nem “státusz szimbólum” miatt festették a szemüket, hanem azért, mert a szálló homok miatt gyakoriak voltak a szembetegségek, ès a szemkihúzás/szemhéjfestés ez ellen védő mágiának számított. Tehát a rabszolgától a fáraóig mindenkinek ki volt festve a szeme.
Fúh, már alapvetően a szóhasználat kiborít Pl. “lekutatott”, “hímsovén”, “rajzolgassák magukat”
Az a rész, hogy pl. légitársaságok és kaszinók előírják a női dolgozóiknak, hogy milyen színeket használhatnak, és hogy emiatt hátrányba kerülnek azok, akiknek azok a színek nem állnak jól, nettó baromság, itt is látszik, mennyire nem ért az egészhez a fickó. Persze nem tudom, hogy konkrétan milyen szabályokról van szó, de nehezen tudom elképzelni, hogy mindenki egy konkrét rúzs egy konkrét árnyalatát használhatja csak. Attól meg, hogy mondjuk erős, élénk vagy sötét rúzs nem megengedett, ezer meg egy árnyalat van, ami közül mindenki találhat olyan altónust, ami neki a legmegfelelőbb.
Az egésszel kapcsolatban: igen, az tény, hogy a “szép”, vonzó külsejű embereket pozitívabb személyiségjellemzőkkel ruházzák fel, inkább feltételezik, hogy boldog életet élnek, intelligensebbnek, kiegyensúlyozottabbnak, barátságosabbnak tartják, emiatt átlagosan 5-10%-kal magasabb a jövedelmük, illetve az igazságszolgáltatás szempontjából gyakrabban tallálják őket ártatlannak, vagy ha bűnösök is, enyhébb büntetésre számíthatnak. Viszont ezek a preferenciák egyrészt nemtől függetlenek, másrészt evolúciós okai vannak: az arcon megjelenő hormonmarkerek (nőknél nagy szemek, pármázott járomcsont, kicsi áll, felt ajkak, férfiaknál széles állkapocs, kiugró állcsúcs és járomcsont, vastag szemöldökív) kiépítése költséges az egyén számára, mert elvonja az erőforrásokat a homeosztatikus funkcióktól. Így az arcon megjelenő hormonmarkerek hiteles szignáljai a szervezet jó genetikai minőségének, mert látható, hogy az egyén képes volt ellensúlyozni a költségeket. Ugyanilyen univerzális preferencia például a szimmetria, mert az fejlődési stabilitást, a stresszorokkal szembeni jó ellenálló képességet tükröz. Ráadásul a vonzó arcok látványa az agy jutalmazó központjait aktiválja.
Ehhez viszont a sminknek kevés köze van szerintem, a cikkben úgy csapódik le, hogy minden nő, aki sminkeli magát, az csaló és jogtalan előnyökhöz jut, holott a szép nők és vonzó férfiak smink nélkül is ugyanezekhez az előnyökhöz jut(ná)nak. Az, hogy sminkel-e valaki, a saját döntése szerintem, smink nélkül is lehet ápoltnak és vonzónak lenni, ahogy sminkkel is lehet valaki igénytelen és csúnya. Szerintem a hétköznapokban még ha az ember erősebb, élénkebb színeket is használ, akkor is a saját adottságaiból dolgozik, nem hiszem, hogy annyira jellemző lenne az a nagyon durva insta-smink, amikor kb felismerhetetlen lesz az illető, annyira új arcot rajzol magának. Innentől kezdve pedig maximum egy pici "csalásnak’ számít, de nem jobban, mint mondjuk egy előnyös, testalkathoz passzoló ruha.
Én úgy tudom (Wizz Air esetében, de gondolom a többi légitársaságnál is hasonló), konkrétan meg van határozva hogy a MAC rúzsok mely 3-4 árnyalatából választhatnak.
Majd rákeresek, de ma meghalni sincs nagyon időm.
Bizony, az a rózsaszín a kötelező, mint az egyenruhájuk színe.
De szerintem minden egyenruhás munkánál elvárás az ápolt arc és haj. Nekem furcsa legalábbis, ha szépen vasalt szetthez lógó hajat visel valaki, festetlen arccal.
"A repülőgépes szállítással napi 17 tonna árut képesek Magyarországra szállítani."
Sokkal gyorsabban érkezik mostantól az Aliexpresses rendelés Magyarországra - Portfolio.hu
Hú, láttam, hogy ezt már adják a moziban, de nem tudtam, miről szól. Asszem, nem erre ülünk be… valami könnyebbre gondoltam
Húú ez nekem való…nagyon bírom az olyan filmeket, melyek hatást tudnak gyakorolni (még akár ha nyomasztó is) és nem a tucat kategória.