Kinek milyen haj áll jól? Ki segít ebben?

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy van olyan fodrász, vagy valamilyen külön szakma esetleg, aki megmondaná, hogy nekem milyen haj állna jól hosszútávon? Most egyelőre csak kíváncsíságból kérdezem. Kisvárosban lakom, és igazából kb. akkor örülök, ha a fodrász azt meg tudja csinálni, amit én kérek tőle, nem hogy még valamit ki is találjon. Nekem majdnem derékig érő hosszú hajam van, de most éppen nem túl szép a vége és csomószor elgondolkozom rajta, hogy mi állna vajon a legjobban. Amikor viszont legutóbb sokat vágattam belőle, olyan szörnyen néztem ki, hogy utcára nem volt kedvem menni. Remélem értitek mit próbálok mondani.

Előre is köszi a válaszokat!

2 Likes

Biztos van itt olyan, aki sokkal jobban ért ehhez, mint én, főleg így látatlanban, de szerintem ez annyi mindentől függ (hajad textúrája, arcod formája, színe), hogy nincs tuti recept. Nekem sokáig csak simán hosszú volt, kábé derékig érő és rövidebb, aztán volt egy vad felnyírt pixie (ezt pl. nagyon nem akartam, kényszerből volt, de végül baromi jól állt, sose gondoltam volna), most egy ideje váll fölé érő “semmilyen” fazon amit mindig félig feltűzve hordok így nem unom meg. Egy időben hennáztam, az egérszürke hajamat az is totál feldobta. Youtube-on sok videó van ilyen témában, ott sok inspirációt lehet gyűjteni.

2 Likes

Hát ezen már én is többször elgondolkodtam. Nincs a neten olyan online program, ahova feltöltöd az arcképedet és rá lehet applikálni esetleg frizurákat?

1 Like

Hát, igazából ez a fodrásztól függ.
Amíg otthon voltam a gyerekekkel, nem tudtam eljárni a jó fodrászomhoz (messze volt), és csak a szomszéd házba jártam át. Az ottani lány sem volt olyan rossz, de simán volt olyan, hogy vittem neki egy képet, hogy milyen hajat szeretnék, és látszott, hogy fokozatosan van vágva, erre levágta teljesen egyenesre. Következő alkalommal pont olyanra vágta, pedig akkor nem vittem neki képet.
Ahogy lehetett, visszamentem az régi fodrászomhoz, akire simán rábíznám magam, még sosem jöttem el tőle elégedetlenül.
Csak sajnos nagyon kevés az ilyen fodrász. :roll_eyes:

1 Like

Egyébként ezt a kérdést, , Hogy melyik haj állna jól" én is kérdeztem a kis falusi fodrászunktól, sajnos nem tudta megmondani. Viszont csodás ballagási frizurát készített nekem, anyukámnak meg az esküvőre egy szintén csodás frizurát. Meg egyszer csinált egy nagyon jó tépett hajat, amit azóta se csinált. Mióta egyetemre járok egyszer voltam Szombathelyen egy fodrásznál, ahol feltettem ugyanazt a kérdést, milyen haj állna nekem jól, na ő megtudta mondani, szerintem elég profi volt, viszont drága is :D.

1 Like

Szia! Ezen én is sokat agyaltam már :slight_smile: vannak ilyen cikkek a neten, hogy egyes arcformákhoz, mi áll jól, de nekem a gyakorlatban többet segített, mikor bementem egy parti kellék vagy bizsu/fodrászkellék boltba és felpróbáltam azokat a parókákat, amik érdekeltek. Például erős fixációm volt, hogy milyen szuper lenne egy hátközépig érő, hosszú haj (kétlem, hogy valaha magamtól meg tudnám akkorára növeszteni, de tetszett a gondolat). Felpróbálva egy ilyen parókát, hamar kiderült, hogy pontosan úgy nézek ki tőle, mint a Keleti Boszorkány :smiley: az én arcformámhoz nem előnyös például egy ilyen hosszú, egyenes haj, sokkal jobb a hullámos, ha már hosszú. Ugyanez a módszer a legegyszerűbb szerintem a hajszínek tekintetében is :slight_smile:

2 Likes

Ez egy nagyon jó gondolat ez a parókás! Én nem szeretném befesteni a hajam, parókát viszont majd szeretnék venni :slight_smile:

1 Like

Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók! :slight_smile:

1 Like

nekem most költözés miatt nincs bejáratott fodrászom, sőt, igazából tavaly május óta nem is voltam sehol, magamnak vágom a hajamat. de régen átmentem én is mindenféle fazonon (kulcscsontig érőtől a pixin át a felnyírtig). igaz, én sosem azzal a kérdéssel mentem hogy “mi állna jól”, hanem képet vittem. néha többet is, hogy ilyen hosszú legyen, de a másik képen látható frufruval, stb. de a fodrász mindig megmondta, ha az a frizura előnytelen lett volna, vagy ha pl. az én vékonyszálú hajamból azzzal a frizurával csak hosszadalmas belövési procedúrával lehetett volna kihozni bármit is. mindig nyitott voltam a fodrászaim tanácsaira. túlvágva is csak kétszer lett, az is csak azért mert az volt az első alkalmam annál a fordásznál és nem sejtette, hogy az én hajam ennyire kinyúlik vizesen. de én már azt sem bánom, mert mindkétszer két hét alatt megkaptam a kívánt hosszot :smiley:
azt viszont az évek alatt megtanultam, hogy az éles, geometrikus fazonok nem állnak jól soha, mert kissé szögletesebb a fejformám az ideálisnál, mindig meg kellett “tépni” egy kicsit végül. illetve van az a béna, se nem rövid, se nem félhosszú fazon, attól óvakodnom kell mert az az államat hangsúlyozza ki, amivel ugye világéletemben haragban voltam - no és a tokámat… annyi szerencsém van, hogy a rövid is jól áll, meg a félhosszú is. hosszú hajhoz sosem volt türelmem, bár épp megint növesztésre adtam az üstököm, hadd örüljön a kedves.

1 Like

Remélem, a mostani fodrászom nem olvassa :slight_smile: , de az én göndör hajammal a fodrászok egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. Még tárcsájuk sincs a hajszárításhoz, tisztelet a kivételnek, csak fújatját szét a vakvilágba a tincseket, amíg Angela Davis nem leszek. Az meg a halálom, ha nekiállnak hajkefével szárazon kibontani a hajam. Ha meg azt kérem, hogy találjunk már ki valami frizurát, mert szeretnék időnként én is újítani, másként kinézni (értsd beszárított vagy kiegyenesített frizurát), jönnek azzal, hogy más hogy örülne, ha ilyen göndör haja lenne, az úgy szép igazán. Akkor meg miért nem tudod rendesen kezelni fodrász létedre? Szóval reménytelen a göndörök helyzete kishazánkban :cry: . Hogy tetézzem, arcformámhoz (kerek) ráadásul nem előnyös a göndör haj, csak ha hosszúra van növesztve (emiatt sosincs rövid hajam), az meg 50 felett már szégyellnivaló, hiszen ebben az országban 50 felett már csak rövid, lehetőleg dauerolt és sötétbarnára festett hajad lehet, minden másért megszólnak.

3 Likes
1 Like

Az én fodrászom mindig azt mondja, hogy ha jól van vágva egy frizura, az jól áll. Szerinte tehát a jó szabás-vágás a titka. Mert ha szép a frizura, abban jól lehet kinézni. Nyilván a hajszín, a fru-fru léte, nem léte, egy új fazon változtat nagyot a kinézeten, és az már kérdés, hogy abban tetszünk-e magunknak és másoknak.

Egy érdekes videó a témában

Az án fodrászom már nagymama, 49 éves, és olyan haja van, mint Sütő Enikőnek. És Sütő Enikő se tini már. Lapockáig érő fokozatosra vágott sötétszőke haj frufruval. Mindig inspirál, mert a fodrászommal egyidős vagyok szinte, hogy nem kell középkor után sem öregesen kinézni. Se frizurában, se öltözködésben. Nekem speciel hátközépig érő hosszú hajam van…

Ahogy én látom, a legnagyobb hibák, amit a középkorú nők haj-ügyben el tudnak követni: ragaszkodnak tinikoruk akkor menő divatfrizurájához - mintha csak felcímkéznék magukat: '80-as évek, '90-es évek évjárata stb.
Másik bűn, hogy szép, hosszú hajukat levágatják, és “frizurát” akarnak, mert hogy “ebben az életkorban” már nem lehet - szerintük - egyszerűen hosszú hajat hordani annak variálásával (kibontva, lófarok, stb).Tévhit szerintem, hogy a rövid haj fiatalosabb lenne - hány fiatal lánynak van manapság rövid haja??? Olyan mások azok az idős nők - most a tényleg idősebbekre gondolok - akik szépen, természetesen viselik hosszú vagy félhosszú hajukat, és nem szörnyűségesen felnyírt/dauerolt sérókat hordanak, mint nálunk sajnos a többség.

5 Likes

Szerintem a többség idősödve azért vágat rövidebb hajat, mert a hosszú haj festése jóval drágább. Sokan otthon oldják meg, de időnként akkor is kell 2 doboz a hosszú hajra 1 helyett + segítség, hogy egyenletes legyen. A hosszú haj karbantartásáért a fodrász is jóval többet számol fel.
Idősödve sok embernél ritkább lesz a haj, hosszú hajnál könnyebb ezt észrevenni, mert a lófarok is jóval vékonyabb. Van aki szerencsés és 50 felett is dús a haja, de a többségre nem ez a jellemző, főleg azokra nem akik festették/szőkítették a hajukat amióta akadt rá pénzük.
Van aki már a gyerek születése után rövidebbre vált, mert úgy érzi nincs annyi ideje a hajára, mint régen. Vannak hajtépős kicsik is, ismerek ilyen gyerekeket.
A jó fodrász arcformához, korhoz, hivatáshoz, személyiséghez illő hajat vág. Lehet, hogy egy tini boldogan tölt 30-40 percet is a haja beszárításával, de egy többgyermekes anyuka aki teljes munkaidőben dolgozik lehet, hogy egy egyszerű vágást szeretne amit csak 10 perc alatt megszárít.

10 Likes

Szerintem sokan azért vágatnak rövidebb frizurát, mert:
-nincs idejük/ nem akarnak sok időt szánni a hajápolásra, formázásra
-hosszú haj festére, szőkítése jóval többe kerül
-rossz minőségű a hajuk, vékonyszálú, töredező, hullik, stb. Ez lehet alkati kérdés, de elég sokan küzdenek akár már 30-as éveiktől olyan krónikus betegséggel, ami ronthatja a hajminőséget, vagy hajhullást okozhat, pl. PCOS, pajzsmirigyproblémák. Ilyen hajjal sokszor mission impossible a “szép, hosszú haj”
-hogy a rövid haj fiatalosabb-e, szubjektív szerintem. Én amikor 12 évesen levágattam a hosszú hajam állig érő bobra, azt mondták fiatalabbnak nézek ki, és hogy a hosszú haj “öreges” volt rajtam.
-a “hosszú haj nőies, a rövid haj férfias” szerintem alapvetően társadalmi, kultúrális beidegződés. Ezzel bombáznak minket gyerekkorunk óta. Hány rövid hajú Disney hercegnőt ismerünk? Egyébként létezik olyan afrikai törzs, akik szerint a hosszú haj gusztustalan. Ha jól tudom, 20-as, 30-as években a nők többségének “bob” frizurája volt, mert akkor éppen az volt a divat, nem a hosszú haj.

Az már persze más kérdés, hogy az idősebb korosztály mennyire mer modernebb frizurákat vágatattni magának :slight_smile:

2 Likes

En ebben a “nehez rendben tartanom, ezert valtok rovid hajra” kerdesben/gondolatban egy lepest nem ertek. A rovid hajat aztan igazan rendben kell tartani, tobb ido elkesziteni, akkor hol is nyernek rajta? Talan a szaritason par percet…Es a masik, a rovid frizurahoz emellett arcforma kell (pl. Charlize Theron), amihez jol mukodik es egy olyan szemelyiseg (pl. Pink), amivel viselni tudod. De beismerem en elfogult vagyok. (Ha nem erzed jol benne magad es nem erzed magadenak a rovid hajat, az azert kisugarzik.) Es egyetertek azon velemennyel is, hogy altalanos hiba, hogy ifjukori formahoz, szinhez ragaszkodnak sokan (pl Bíró Ica), ami cuki volt 25 evesen, de nagyon nevetseges es regimodi mar 55 evesen. Kell egy jo, kepzett fodrasz, aki mer es tud is tanacsot adni frizura ugyben, ha rad nez. Nekem a fodrasz pont olyan bizalmi szolgaltatas, mint egy nogyogyasz :wink:

4 Likes

Egy jól vágott rövid hajat nem nagyon kell beszárítani, csak megszárítani, az elég sok időt spórol. A hajpakolás, balzsam is kiesik a többségnél. A félhosszú hajakkal már jóval többet bajlódnak. Azért daueroltat sok néni, mert már alig van haja 60 felé és dúsabbnak hat tőle ami van, csak megszárítja és kész is. Azért lesz sok nő szőke idősebb korában, mert szőke haj mellett kevésbé látszik a lenövés 3 hét után, mint egy sötét szín esetén, amikor kb. úgy néznek ki messziről, mint aki kopaszodik. Ősz hajat szőkére festeni is könnyebb, mint egy sötétbarna vagy fekete hajat. Szerintem az idő előrehaladottával nagyon fontos lesz a kényelem. Sok ember egészségügyi állapota leromlik, nem az lesz a legnagyobb gondja, hogy mennyire trendi a frizurája. Aki megteheti elmegy hetente 1x hajat beszáríttatni, amikor már remeg a keze is, de Magyarországon ezt nem tehetik meg sokan (kint se, mert itt nagyon drága a fodrász).

8 Likes

Nekem egyszerűbb a hosszú hajamat rendben tartani, mint amikor röviddel próbálkoztam, mert akkor össze vissza áll, kunkorodik, minden reggel igazgatni kellett, utáltam és rosszul éreztem magam vele. Ha meg hosszú, akkor még hullámos állapotában is szebb, ahogy a saját súlya kicsit lehúzza.
De ez mondjuk az én hajtípusom, másnak lehet, hogy gyorsabb a rövid hajat kezelni.
Én ezért nem vágattam le amikor a gyerekek születtek, azért az öt percért amivel esetleg gyorsabb megszárítani nem érdemes.
Ha öreg leszek, azt nem tudom…egyszerűen nem tudom magam elképzelni rövid hajjal. Én hosszú hajú ember vagyok :grin:

1 Like