Cruelty free beauty

#1

Gondolom nem vagyok egyedül, azzal, hogy szeretnék teljesen állatkísérletmentes termékeket használni, ezért gondoltam nyitok egy topicot ezért.

4 Likes
#2

ez most lehet hogy kegyetlennek fog hangzani, de szerintem nincs teljesen állatkísérletes termék. olyan van, hogy egy márka maga nem teszteli a termékeit állatokon, és nem is bízik meg senkit vele (ami dicsérendő, félre ne érts), de szerintem az elmúlt évszázadban minden egyes összetevőt leteszteltek már állatokon legalább egyszer, márpedig azokat az eredményeket figyelembe véve kezdtük el használni az összetevőket.

2 Likes
#3

Nem veszem kegyetlenkedésnek, ne aggódj. Épp ezért- meg sok minden másért- nem értem hogy manapság mi értelme van, ezek az eredmények felhasználhatók, de nem teljesen megbízhatóak, hiszen az emberi és állati bőr képletei csak viszonylag kis százalékban egyeznek meg. Főleg, hogy manapság megbízhatóbb és olcsóbb módszerek vannak, amikkel nem kell ártatlanoknak szenvedniük.

1 Like
#4

Abszolút a téma amatőreként. Nem hinném, hogy az állatok bőrén használják a cuccot, mivel ők főleg szőrösek. Szerintem más módszere lehet az összetevők tesztelésének, mint pl. egy egérre rákenni azt a bizonyos krémet. Ezzel a hozzászólással nyilván nem vittem előre a témát, de hátha egy profi hozzászóló felvilágosít, hogyan is történik a teszt.

#5

random: kegyetlennek hangzik a tény miatt, hogy az összetevők túlnyomó többségét annak idején állatokon tesztelték először, de szerintem sem hangzik kegyetlenkedésnek maga a kijelentés :slight_smile: Ha így nézzük, akkor tényleg nem lehetne semmire ráírni, hogy állatkísérletektől mentes, viszont a terminust inkább abban az értelemben használják, hogy olyan jelenleg a piacon levő termékekre (és cégekre) utaljanak vele, amiket (és aminek az összetevőit) a gyártó cégek nem teszteltek (a piacra kerülés előtt vagy közben, esetleges megújítás okán) állatokon. A tudomány mai állása szerint erre már nem feltétlen lenne szükség, mégis nagyon sok cég továbbra is tesztel sajnos.

#6

Trixi: nekem belegondolni is épp elég borzasztó volt a dologba ahhoz, hogy jóval részletesebben ne akarjak utánanézni, de tudtommal de: az állatok bőrén tesztelnek, csak előtte leborotválják a szőrös bőrfelületet (szerintem már itt megkérdőjelezhető a dolog amúgy, mert ott akkor a borotválás is irritációt fog okozni, bár biztos ki tudják ezt küszöbölni valahogy), illetve gyakori tesztelési mód még a szembe csepegtetés is azt vizsgálva, hogy ott okoz-e irritációt :frowning:
Tudom, hogy ez a válasz így kissé lóg a levegőben és emiatt amatőrnek hat, de a saját lelki világomat ismerve a részletesebb felvilágosítást inkább meghagynám másnak ahelyett, hogy elkezdjek megfelelően informatív cikk után kutatni, amit megoszthatnék.

#7

Tetszik a témafelvetés :slight_smile: bár nem tudom, pontosan mit is mondjak, mivel kezdjük, miről beszéljük (azon túl, hogy megosztunk információt olyanokkal, akik esetleg annak hiányában erre eddig nem figyeltek), úgyhogy kezdésnek megírom a saját történetemet :blush: Kb. 4 évvel ezelőttig én is azok közé tartoztam, aki abban a hitben éltek/élnek, hogy az EU-s szabályozások miatt itthon nem árulnak állatkísérletes terméket, és mivel marha naiv vagyok, én eleve nem is gondoltam, hogy ilyen ósdinak és irrelevánsnak tűnő módszerekkel tesztelnek sminktermékeket a mai világban. Teljesen más téma után kutatva futottam bele egy ezzel kapcsolatos cikkbe, majd továbbnézelődve rájöttem, hogy a fentiek gyakorlatilag egyike sem igaz :frowning: De, ma is alkalmazzák, és de, a polcok javarészt kísérletes termékekkel vannak tele. A váltás nem volt kérdés, gyakorlatilag a rádöbbenés után azonnal eldőlt az agyamban, hogy én ezt nem akarom. Nem mondom, hogy logisztikailag könnyű volt kivitelezni, mert néha bizony volt benne nehézség (és a mai napig van), de szerencsére azzal, hogy új termékek után nézzek, szinte egyáltalán nem volt gondom: mintha lekapcsoltak volna egy kapcsolót a fejemben, hiába szerettem valamit nagyon előtte, innentől nem tudtam szeretni, és nem volt kérdés, hogy nem veszem újra. Elhasználni elhasználtam mindent (kidobni már megvett terméket semmi értelme nem lett volna), ezért a teljes* váltás évekbe telt, de mára már szinte mindenem állatkísérlet-mentes :slight_smile: Pearl, nálad hogyan, mikor jött ez a váltás?

*azt hiszem, hogy ez is olyasvalami, ami teljesen 100%-ban azért nem megoldható, ezért nem írtam csillagozás nélkül. Hiszen hiába vásárolok itthon ebből a szempontból tudatosan, ha máshol is használok termékeket (pl. munkahely), és vannak dolgok (nem feltétlen csak sminktermékek), amik esetében nem is gondol talán az ember lánya arra, hogy tesztelés történt vele kapcsolatban (pl. ruha, bármilyen használati tárgy színező-, ragasztó-, felületkezelő-anyaga, stb. Biztos, hogy nagyfokú tudatossággal mindennek utána lehetne nézni, kérdezni, de személyiségtől is függ, hogy valaki erre ráparázik, beleőrül, stb, összességében van-e értelme úgy csinálni, hogy annak az életre érezhetően hátrányos hatása van. Én abban hiszek, hogy akkor van bármi ilyen döntésnek értelme, ha az úgy jön belülről, hogy az az ember számára nem nyűg, hanem (a vele járó esetleges plusz komplikációk ellenére is) jobban érzi magát tőle.

(bocsánat a három különálló válaszért, nem tudtam, hogyan tudnám őket úgy összevonni, hogy mindenki kapjon válasz-értesítést)

1 Like
#8

Off: @-cal tudsz megjelölni, akkor mindenki kap értesítést.

1 Like
#9

Köszi! :slight_smile:

#10

Igazából nem nagyon volt váltás. Két éve, 17 éves koromban hallottam először róla, hogy még mindig alkalmazzák, és, hogy milyen kegyetlen módszerekkel. Mivel általában drogériás, saját márkás termékeket használunk itthon, így nem nagyon kellett átállni. Illetve, mivel nincs saját keresetem drága dolgokat úgyse tudok megengedni magamnak, az essence, catrice, balea stb…pedig állatkísérletmentes, és olcsó. Tisztítószernek pedig ott van az ecet, citromlé, szódabikarbóna kombó, hiszen ezek szinte mindenre jók. Egyébként én még csak a beauty-tisztálkodás vonalon néztem szét, és mivel semmiről nem kellett eddig lemondanom ennek érdekében, ezért nekem nem nyűg. :slight_smile:

2 Likes
#11

Ezt tök jó hallani :slight_smile:
Nekem azért okozott a dolog néha nehézséget, mert sajnos a bőröm és a hajam is problémás, és emiatt nagyon odafigyelek, hogy mit kenek rájuk - vagy inkább mit nem. Rengeteg termék rögtön kiesett összetevők miatt (és itt jött be egy allergiám is: mentolmentes de fluoridos fogkrémet pl. nehezen találtam), ezért gyakran sokat kellett utánanéznem egy-egy típusú terméknek, mire végre találtam szóbajöhetőt. Szóval elsősorban nem a termékcsre, hanem az ezt megelőző hosszas utánajárás volt kimerítő (és a problémák miatt az átlagnál több cuccot is használok). És igen, eleinte nálam is szempont volt az ár: bár én dolgoztam, a körülményeim pont olyanok voltak, hogy magasabb kategóriás krémek sokszor hiába lettek volna jók, nem fértek bele.

A másik, ami miatt volt a váltásban nehézség, az az, hogy sosem voltam igazán kísérletező típus: ha valami bevált (vagy akár csak elment, de mivel nem akartam kísérletezni, sokszor jobb után se szívesen néztem abban a félelmemben, hogy rosszabb lesz), azt gongolkodás nélkül vettem újra korábban, így a szituáció, hogy hirtelen csomó termék helyett újat kell keresni, kicsit kényelmetlen volt (vagy inkább szokatlan, mert, ahogy írtam, a jövőben nem újravásárlása az állatkísérletes termékeknek nem volt kérdés).

Szerencsére sok termék volt nálunk is amúgy, amit nem kellett cseréni (én is használtam sok drogériás sajátmárkást, tisztítószerben pedig Frosch-t), de például az évtizedek óta használt fekete mosószer lecserélésétől rettegtem, az nem ment elsőre :stuck_out_tongue: meg a hajfesték és a kifésüléskönnyítő spray-m is para volt még :smiley: az utóbbi kettő esetében a korábbinál sokkal jobbakat sikerült találni, szóval utólag mérges vagyok magamra a hezitálás miatt, de honnan tudhattam volna :upside_down_face:

#12

Nekem pl a samponnal tök nagy szerencsém volt, mert egyszer kipróbáltam a lush szilárd samponjait, és a hajat imádta, azóta, ha van lehetőségem azt veszem, de a sima baleás samponokat is szereti a hajam.

#13

Szerintem a sminkcsere a legeslegkönnyebb az átállásban. Már ingert sem érzek rá, hogy a Rimmeles vagy L’Oréalos állvány felé nézzek (amúgy is felment az áruk drogériához képest).
Hajápolásban sincs túl nagy választék, vagy dm es rossmann sajat márkás termékek, vagy a tizenezres Kevin Murphy és Paul Mitchell.
Skincare, az már sokkal neccesebb :smiley: főleg hogy mostanában elindultam a koreai vonalon. További kizaró tényezők bizonyos összetevők, nagyon nem könnyű.
Szerintem a legnagyobb probléma, hogy rengeteg márkát nem lehet nálunk kapni. Nagyon limitált a választék. Most jön a “bezzeg Amerikában minden sokkal könnyebb” szöveg. De sajnos tényleg jobb ebből a szempontból (is).

#14

A bőrápolás tényleg necces, a mai napig nem nagyon találtam olyan fényvédős hidratáló krémet, ami viszonylag könnyű, cruelty free, meg drogériában kapható. De itt is érdemes szétnézni a sajátmárkás termékek között, de a ziaja, ordinary, beauty glam is érdekes lehet. Bizony, krémmánián mindig találok valami tök izgit, erre nálunk nem lehet kapni, alternatíva meg nincs mindig mindenre :confused:

#15

…és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ki hol húzza meg az egyéni határt (mert mindenkinek más és más fér bele ebbe a témakörbe): nekem például az Ordinary is kiesik, amióta képesek voltak az Estée Laduerrel összeszűrni a levet :confused: Tudom, profitorientált a világ, de ha van egy eszméd, én egyszerűen nem tudom megérteni, hogy azt hogy lehet pénzért eladni másnak, aki ebben nem hisz. Namindegy, az egy szem termék, amit próbáltam tőlük még az incidens előtt, úgysem vált be… alapból ebből nem vonnék le semmilyen következtetést, de ebben a szituban így könnyebb :3

Én (bár nem örülök neki, és jobban szeretném ha csak besétálhatnék egy boltba) már beletörődtem, hogy bizonyos termékeket csak külföldről tudok megrendelni. Persze nyitva vartom azért a szemem mindig, de nagyon ritkán jön szembe az itthoni felhozatalban (akár drogériában, akár más boltban) bármi, ami ígéretes, és még ritkábban válik is be. Irigykedésnek nincs értelme, de azért valahol igenis irigylem azokat, akiknek nincs még kismillió szempont a CF-ségen túl, ami fontos a választásnál :slight_smile:

Fényvédőből arcra sajnos én se találtam még drogériásat. Arcra én évek óta Paula’s Choice-t és Coolát használok - azaz a Paula helyett most pont tesztelek egy Australian Goldot, eddig ígéretes - elégedetten :slight_smile: Az áruk ronda, de az arcbőrömmel úgy vagyok, hogy arra nem sajnálom, mert tudom, milyen volt a tudatos bőrápolás előtt, és azt se kinézetre, se érzésre nem szeretném vissza soha többet, szóval örülök, hogy egyáltalán van termék, ami CF (és vegán, mert nálam még ez is bonyolít), és szuperzsíros, pattanásokra erősen hajlamos bőrre való :slight_smile:

1 Like
#16

“nekem például az Ordinary is kiesik, amióta képesek voltak az Estée Laduerrel összeszűrni a levet”

Ebből a szempontból számomra a The Body Shop eladása volt a L’Oréalnak. Azért az eléggé WTF volt…

2 Likes
#17

A legegyszerűbb lenne, ha lenne olyan magyar márka, ami mindenféle preferenciát kielégít, vegán, cruelty free, drogériás, elérhető áru lenne :smiley: igazából csinálhatnánk egyet… Megoldódna minden problémánk :smiley:

#18

Balea? :slight_smile: nem tudom, hogy minden termékük megfelel-e, de amiket én használok, azok mind vegánok (ami tudtommal egyenlő a crueltyfree-vel, de világosítson fel valaki, ha nem :smiley: )
edit: hupsz… a magyart nem vettem észre.

#19

A vegan es a cruelty free nem ugyanaz. Pofam leszakad, mikor a Fa reklamokat látom, es azzal kerkednek, hogy legujabb vegan kollekció. Mivaaan? Semmit az eg vilagon nem jelent, ha ugyanugy tesztelnek az allatokon.
Szanalmas.
Yves Rocher szinten. Nagy a marketingje, hogy természetes alapanyagok, meg mentsuk meg a foldet, aztan sehol semmi.
Nagyon felidegelnek :smiley:

Nekem sem lenne problémám amugy a külföldről rendelessel, csak nagyon aggasztanak a valtozasok amiket beakarnak vezetni az eu-n kívülről jovo csomagokkal.

#20

A balea jó márka nagyon, szeretem, de nem mindenből van megfelelő terméke számomra, meg mindenben ott az SLS, ami engem nem igazán zavar, csak sokan érzékenyek rá :confused: