Vettem 2 hete egy hajfestéket egy rokonomnak kint akciósan volt kb. 7 Euro, kedden itthon láttam a Rossmannban ugyanazt, csak 1500Ft, kezdjek el háborogni? Mikor kijöttem nem láttam kukát 20 Euro alatt sehol (normál konyhai méret). Otthon azért nem 6600-6900Ft egy (semmi csicsa) kuka.
Kint japán manikűr 30 Euro, otthon 3500Ft.
Van ami olcsóbb van ami drága. Aki szeret fanyalogni jöjjön ki… .
Én pl. rájöttem, hogy a spórolás egyetlen módja ha magyar maradok kint is, nem próbálok meg úgy élni, mint aki egy jóléti államba született.
A legtöbb osztrák hetente többször étterembe jár (nem tudom miért derogál főzni), a nyaralás is kötelező… . Ismerek olyat akinek 50 éves korára semmi megtakarítása nincs, pedig 20 évig dolgozott kint, gyereke, saját ingatlana sincs… Ha becsődöl egyszer a szociális rendszerük, az utcán él majd (pedig osztrák).
Még megjegyezném ha valamit a németeknél gyártottak, azt nyugodtan adja más országokban drágábban, a termékek nem teleportálással érkeznek Magyarországra, benzin és munkaerő kell hozzá.
Azt még leírom, hátha valaki most jön ki. A gyógyszerek drágábbak. 2 éve vettem sebbenzint, hogy ne nyúzzam meg magam folyton a ragtapasszal… 3 Euro pár Cent volt a kis üveg, a ragtapaszom is dupla árban volt (ugyanaz a tapasz, amit otthon adnak a gyógyszertárban). Legutóbb Neocitrant vettem, az is drágább volt. 3 éve szednem kellett egy gyógyszert (nem segített), otthon támogatta a tb. (12-15 ezer így is volt), kint nem támogatta és 200 Euro lett volna.
Nem eszem gyorséttermi kaját, de a Meki is drágább kint, 2 éve 1,20 volt egy almástáska pl.
Mondták, hogy vigyázzak a kulcsomra, mert a másolás drága.
Egy ruha felhajtás, vagy cipő sarok csere, mind drága… a dolgozók magasabb órabére miatt.
Megnéztem mennyiért tisztítanák a tollkabátomat, 45 Euro lett volna. Vettem egy új (nem toll) kabátot inkább akciósan - 20% napon és 40 Euro volt.
Hűtő, sütő, mosógép drágább kint (főleg a mosógép).
Beszélgettem egyszer 1 diákkal aki vigyáz gyerekekre néha, 10 Euro óránként (1 gyerek) és azt mondta vannak nála drágábbak. Ha anyuka rábízza a gyereket 4 órára az 40… Otthon ki tudna ennyit fizetni?
Amikor kisebb voltam egy német néni néha adott nekem 5 Márkát, mert futkostam egyet a kutyájával kint az utcán… akkor nem értettem miért ad nekem pénzt és főleg olyan sokat… kint ennek is ára van.
Az ingatlannál elfelejtettem írni, hogy az ingatlanos díja 2 havi kaució+a szerződés díja (kb. 130 Euro) is a bérlőt terheli… ingatlanosnak kellett volna menni.
Na, átadom magam az ünnepnek.
A deciemnél 23% akció van mindenre, a hónap végéig. A leírás alapján ez a “Black Friday” náluk.
És milyen jó, hogy nincs brexit, különben az árkülönbözetet a vám elvinné…
Nagyon érdekes dolgokat írtál. Van itt pár kommentelő, aki szintén külföldön él, azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne, ha nyitnátok egy pl “Külföldön élek - tapasztalatok” topikot, én szívesen olvasnám. Nyilván sok szépségápolással, meg tippekkel, ha vki külföldre megy, tudja hasznosítani.
Engem Olaszország érdekel, az a gyengém. (Sokat olvasom a határátkelőt, olaszmammát, nekem érdekes. Elég sok ismerősöm ment ki szerencsét próbálni 10-15 éve, szinte mindenki itthon van már, sehol nincs kolbászból kerítés. Jópár éve gondolkodtunk a férjemmel, hogy belevágunk, neki nagyon jó szakmája van, de aztán letettünk róla, átgondolva a bevétel-kiadást, kb. olyan szinten élnénk kint, mint itthon.)
Így van. Unokanővérem is haza jött nemrég.
Ugyan ezeket mondta, hogy ott sincs kolbászból a kerítés. Meg, hogy kb ugyan olyan ott kint mint itthon.
Én azt kérdezem mindenkitől aki gondolkodik rajta… . Van otthon saját ingatlan? Ha igen a válasz, akkor szerintem jobb helyed lesz otthon+ha mostanában szeretne gyereket. Ha nincs ingatlan, akkor nyugodtan gyere ki, esetleg csak pár évre. Kicsit látni a világból még nem ártott meg senkinek.
Egy tuti állást viszont én se dobnék.
Egyáltalán nem olyan kint, mint otthon. Persze a munka se mindegy. Van aki vígan mosogat/takarít Tirolban (ott kap szállást is+ellátást is), én nem tudnám azt végezni évekig, meg csak szezon végén hazajönni. De pénzt keresni lehet ott tényleg, mert kiadásuk kevés van.
Gloria: Az ismerőseid jókor mentek ki. Mindenkitől azt hallom, hogy most már nem lesz olyan, mint akkor volt. Akkor könnyebb volt munkát találni, jobban megbecsülték a bevándorlókat is és a bérek is jobban nőttek.
Nekem a baratom osztrak, o is szokta mondani, hogy azert regebben teljesen mas volt itt is. Az o szulei meg siman vettek egy hazat/lakast hitel nelkul, es mikor o es az occse megszulettek, eleg volt hogy anyuka otthon volt, es csak apuka fizetesebol eltek. Ez mara megvaltozott, hitel nelkul mar nem lehet lakast venni, egy fizubol meg nem jonne ki senki. Ettol fuggetlenul azert meg mindig nagy a kulonbseg orszag es orszag kozott.
Szlovéniában a Trend It Up termékek drágábbak. Ősz elején tapasztaltam.
Nem hiszem el… tegnap rendeltem skinsmartról egy jó nagy csomagot, amiben több deciemes termék is van
Hűha, nagyon jól hangzik! Majd teszel fel róla képet?
Ha Olaszország, akkor csakis èszak! Dèlen , ès Szicìliàban nehèz a megélhetès, rengeteg olasz jön fiatalon Nèmetországba, sőt sokan itt is alapìtanak csalàdot. Rengeteg az olasz étterem, legtöbben ott kezdenek ès idővel vagy váltanak vagy ott maradnak.
Nem akarok kiköltözni, csak szeretném elsajátítani a dolce vita-t.
Sztem sehol nem egyszerű, odamész nyaralni, hú de szép, de a hétköznapok ugyanazok. Munka, problémák, kiadások stb.
Ò, elnézést, elolvastam ùjra lassan . Az biztos, hogy nyaralás szempintjàbòl nagyon
jò hely.
Valaki kérem írja le, hogy a Huda paletták vacakok, mert most free shipping van a Cultb. oldalán erre a márkára és lehet élek a lehetőséggel.
Óajaj fenébe. Nehogy megvegyem én is a Huda Light Nude Obsessionst
Sajnos én csak jókat hallottam róluk.
Én nagyon büszke vagyok magamra, mert megálltam. Bár ennek inkább az oka, hogy túl sok minden van otthon, mint az, hogy rosszak lennének a termékek…
Sőt, a Nude Obsessions palettákról csak jót hallottam, @Montelino.
A Sephora oldalán kaptak hideget is azért, de én semmit nem próbáltam ettől a hölgytől… viszonyítási alapom nincs pl. UD-hez képest.