Ajánlást kérek!

Mást sem látok magamon. :smiley:
Mitesszer vagy sebaceous filament, nekem mindegy, de világ életemben tele volt velük az arcom. A kozmetikus kinyomta, 2-3 nap múlva már ott virítottak megint. Semmilyen krém, szérum, csodalötty nem használ, már kipróbáltam mindent. A hormonjaimmal és vércukrommal persze tinikorom óta küzdök, de mióta szűk egy éve kontroll alatt van, a bőröm ettől sem javult. Szóval mi már együtt öregszünk meg, a kis fekete pöttyim meg én. Egyedüli megoldás nálam az alapozó, ez van.

2 Likes

Szintén (azt hittem, csak én vagyok ilyen “szerencsés”). Már sokkal jobb a helyzet, mint régen, de ha a literszám locsolt és kent termékekre gondolok, nekem kellene lenni a legtisztább pórusokkal bíró személynek.
A kozmetikus csak rontott a helyzeten, lehet, hogy 2 napra kiürültek a pórusaim, de a barrierem annyira tönkrement, hogy egy hétig még a víz is csípte és mindentől hámlott.
Egy normálisabb bőrgyógyász azt mondta, ilyen a bőrtípusom (nincs hormonális problémám), egy bőrápolós Insta oldalon olvastam, h ez nem gyulladásos akné.

2 Likes

Igen, a kozmetikus tinikoromban rengeteget rontott az állapotán, olyan vörös jöttem ki mindig, mint egy forrázott rák. Évek teltek el, mire az egyiknek volt annyi esze, hogy rámkenjen egy kis korrektort, hogy vállalható fejjel mehessek utcára. (Nekem nem volt, mert Anyum nem engedett semmilyen sminket…)
Ja és persze, még több ragyám lett egy-egy kezelés után, mint előtte, pedig az előtte való állapot sem volt semmi. Mostanra lecsillapodott a bőröm, de azért egy-két patti rendszeresen előjön. Ez van, alig várom a klimaxot. Azt hiszem. De nem vagyok abban sem biztos. :sweat_smile:

2 Likes

Nem sokszor és nem mostanában voltam kozmetikusnál, de minden emlék előjött. Rengeteg ideig tartott a gyógyulás.
Az én anyám mézet kent a gyuadt arcomra, sokszor ő nyomkodott, bár nem értette, miért zavar az arcom.
Komolyan örülök, hogy a drogériákban már rengeteg jól formulázott, értelmes összetevőket tartalmazó termék érhető el, normális áron (is).

4 Likes

Igen, a méz nálam is megvolt, meg minden létező rossz, az erősen alkoholos tonikoktól a rázó keverékig. :smiley:
Nekem is kinyomkodta Anyu egy párszor, de ő sem értette, mi a bajom. Tinédzser vagyok elvégre, normális a ragya. Én viszont tudtam, hogy nálam valami nagyobb gubanc lesz, mert az osztálytársaimnak nem volt tele az arca gyulladt göbökkel, nem évente egyszer jött meg nekik, és amikor megjött, nem ájuldoztak a fájdalomtól. Aztán lett egy gyerekfej nagyságú petefészek cisztám 17 évesen, és kiderült, hogy PCOS és inzulin rezisztencia a bajom. (Utóbbit le sem írta, ki sem ejtette a száján a doki, de én tudtam, mert az amerikai oldalakon már lehetett értelmes cikkeket olvasni. (2000-et írunk.)
Mindegy is, de megszenvedtem a dolgot, és el nem tudom mondani, mennyi boldog vagyok, hogy nem vagyok már sem gyerek, sem tini.

6 Likes

Uh, juj! Nem csoda, h örülsz, hogy túl vagy ezen az időszakon! :scream:

A bevadult hormonrendszer nekem is megvolt 19-21 évesen. Össze-vissza jött meg. Úgy néztem ki, hogy az ismerősök megkérdezték mi a fene van velem, azt hitték nem ápolom az arcomat (kozmetikus, szárító ichtiolos keverék, vio, ultrahang, Bioptron, Akneroxid, szárító, AHÁ-s színezett krém, ami elérhető volt külsőleg), marhára tapintatosak voltak… :unamused: :roll_eyes: Egy fogamzásgátló segített rajtam, amit nem mertem abbahagyni évekig. Ha tudtam volna, hogy mi a pontos baj (senki nem akart utánanézni, pedig már nem voltam tini), talán rátalálok más megoldásra.
Régen volt, talán igaz se volt :relaxed:

2 Likes

Hát én tudtam, de akkor is kaptam egy kis Diane 35-öt. A hajam fele kihullott tőle akkor, 2-ről 7-re ment fel a koleszterinem, refluxom lett, és 1,5 év után egy hónapig tartó migrénem, ami akkor múlt el, amikor másik gyógyszert kaptam. Azóta be is van tiltva ez a fogigátló. Tudtam, hogy metformin kéne és diéta, de a metforminról hallani sem akart a dokim, mert nem vagyok cukorbeteg. (“Jah, nem, csak inzulin rezisztens és PCO-s, te #&@°…” Szóval a vércukrom rendbetétele lett volna a fő cél, nem az, hogy teljesen felesleges hormonokkal tömjön tele 17 évesen. A vicc, hogy a doki úgy 50 körül lehetett és kórosan el volt hízva.)

Nem megyek bele az egész történetbe, de sokmindent bánok, hogy tettem (=hagytam), és azt is, amit nem tettem, pedig kellett volna. És persze utólag mindenki okos, én is, és sajnálom nagyon, hogy csak utólag.

5 Likes

Bocs Mindenkitől az off miatt!

A Diane35 volt, ami engem meg rendbe szedett :laughing: Ugye, mert nem lehet mindenkinek ugyanazt adni, hiszen különbözőek vagyunk. Szörnyű fejfájást okozott nekem is, de más szempontból jó volt.

Ne okold magad, nem neked kellett volna megvédeni magad 17 évesen, hanem a felnőtt orvosnak kellett volna tudnia mire van szükséged, támogatónak kellett volna lennie.

4 Likes

Szerintem a mi korosztályunknak nyakra-f@szra fogamzásgátlót írtak mindenre nagyjából. Aztán valakit tönkrevágott, valakit nem. Sajnos, nekem “bejött” az élet :roll_eyes: Megjegyzem, habár teljesen off leszek vele, hogy őszintén szólva én sem tudnék hormongőzös kamaszoknak jobbat a fogamzásgátlótól, ha nem akarnak idő előtt utódokat…más kérdés, hogy azért a cirka 5 évért drágán fizetünk később… :frowning:
Megjegyzem, a Diane35 eredetileg bőrgyógyászati célból, kifejezetten aknéra lett kifejlesztve. Utólag derült ki, hogy mellékhatásként fogamzásgátló. Így kezdte minden boldog-boldogtalan nődoki felírogatni a bőrproblémásoknak. Az ismerettségi körömben azok a lányok, akik ezt kapták, azóta mindenki komoly nőgyógyászati problémákkal küzd…

3 Likes

Én is szedtem Diane35-öt, szintén nőgyógyász írta fel. Korábban az állam volt nagyon pattanásos, azt egyébként szépen rendbe tette, és semmilyen panaszt nem okozott.

Utána egy másik nőgyógyász (aki megdöbbent, hogy minek szedek én Diane35-öt) írt fel egy másik fogamzásgátlót, aminek nagyon alacsony volt a hormontartalma.
Nekem viszont érdekes módon az okozott migrént (minden hónapban, a gyógyszermentes napokon), aztán váltottunk egy kevésbé korszerűre, és megszűnt a migrén.

Egyébként jelenleg Mirenám van, áldassék a neve, aki feltalálta! :slightly_smiling_face:

1 Likes

Na, az meg nekem nem vált be.
A nőgyógyászati területen a legrosszabb, amikor az aktuális fejlesztést mindenkire ráhúzzák, vagyis felírják. Aztán milyen nagy eltéréssel reagálunk rá!

Azt hittem elpusztulok a lábfájástól a Mirena idején. Más tünetem is volt, de azt nem írom ide. Egy évig bírtam, aztán mondtam a dokinak, hogy kivele.

Annak örülök, h neked bevált a Mirena! Kényelmes megoldás, jó esetben nincs vele semmi gond (ellenőrizve) évekig.

1 Likes

Arról nem beszélve, hogy nagyon sokszor még egy vérvétel sem előzi meg a gyógyszer felírását.

4 Likes

Hmm, hát B vitamin komplexet szedek. Lehet ez a gond? Illetve több tapkieget is.

A B vitaminok simán, engem a B komplexek minden alkalommal kicsapnak. Ha tudod, akkor most hagyd el őket egy darabig, és meglátod, hogy rendeződik-e a helyzet.

1 Likes

Mától elhagytam. Kíváncsi vagyok.

1 Likes
Akartam kérdezni itt a hozzáértőket (vagyis mindenkit aki ezt olvassa): van értelme az arclemosó olajok / balzsamok összetevőlistáit kivesézni? Értem ezalatt azt, hogy érdemes olyan venni amiben van bármi extra (centella asiatica, c-vitamin, fermentált összetevő vagy egyéb hóbort), vagy "úgyis lemossuk, minek"?

Egy kollégám a tiktokon látta az anua heartleaf lemosó olajat, és meg van győződve róla hogy az minden problémáját helyre fogja hozni, de mindenképpen koreából akar rendelni. Én meg aggódom hogy nem fogja megérni a hercehurcát, főleg hogy csak az olajat akarja, nem hajlandó meghallani hogy ha már egy adott összetevőre ennyire ráált, hogy csak az adott márkától akar rendelni közvetlenül, akkor ne olyat rendeljen amit le kell mosni.

3 Likes

Szia!
Bevallom, én nem szoktam. Csak azt nézem, mi ne legyen benne. Sls, parabén, meg hasonló csúnyaságok. 1 perc után lemoson, nem hiszem, hogy az alatt annyi mindent tud tenni a bőrömért. Pont ezért nem vagyok hajlandó kiadni érte sok ezret sem.

1 Likes

Kért tőled konkrétan segítséget?
Szerintem hagyd, had vegye amit akar, aztán majd kitapasztalja, hogy jó vásár volt-e vagy nem.

2 Likes

Őőőő most te azon sértődsz meg amit @random -nak írtam?
Saját tapasztalatomból kiindulva akárki ismerős, kolléga vagy bárki segítséget , tanácsot kért tőlem , tuti, hogy nem fogadta meg, sőt még én voltam a hibás, meg miért szólok én bele a dolgába.
Ezért kérdeztem, hogy amúgy kért-e a kollégája tanácsot, vagy csak elpöttyintette az infót.

Megjegyzésemet nyilván nem sértésnek szántam.

7 Likes

Ó, én a kis nyíl alatti területet el sem olvastam :smiley:, azt hittem, saját részre kérdezel, @random!
És egyben meg is értem @Luiselotte véleményét, konkrét segítségkérés nélkül szerintem nem érdemes belefolyni más dolgába, mert tényleg sokszor visszaüt.
Mindenki máshogy reagál a dolgokra, egy-egy terméknél sokszor található 1 és 5 csillagos vélemény is, szó szerint majd a saját bőrén megtapasztalja, neki mi a jó. És ez nem leszaromság. Tanácsot nyilván lehet adni, ha kérnek, de ha neki megéri megrendelni akár horror áron, szerintem szíve joga. Én nagyon max akkor szólnék, ha olyan dogot akarna venni egy barátnőm, ami az összetevő alapján már-már méregnek számítana.
Az én tapasztalatom az, hogy tulajdonképpen mindegy, mivel mosom le, csak mossam le. Jelenleg a Nivea rose touch kétfázisú micijét használom első lépéses olajosként, mert mici funkcióként nekem nem jött be, de lemosásra tökéletes, és filléres motyó. Ha a pénz nem számítana, lehet én is megvenném a 10 e Ft-os lemosót, fene tudja.

4 Likes