Remélem, nem volt még
Ennyi…
Szerintem ez most a KM fórumra is találó.
Na ez 100% én vagyok.
Dm-es pénztáros: Blokkot tetszik majd kérni?
Köpni-nyelni nem tudtam.
Úu. Most eszembe jutott, mikor először kezdtek csókolomozni rendesen megsértődtem.
Ma már a tisztelet jelének veszem.
Én gőgös vagyok, utálom, ha tegeznek
Szerintem nem gőg, és én sem szeretem. Lehet, régimódi vagyok, de manapság kicsit laza a nép, és mintha elfelejtettünk volna magázódni, pedig kár lenne veszni hagyni egy ilyen hasznos nyelvi eszközt. Tegezni én a kedves ismerőseimet, barátaimat és a családtagjaimat szoktam, meg a mostani munkahelyemen a kollégáimat mert nálunk ez a szokás, de vadidegeneket nem fogok és nem is veszem jó néven. Amikor a max. 20 éves kisfiú a pult mögött letegez, attól konkrétan a falra mászok… (39 vagyok, lehetnék az anyja is ha úgy alakult volna az életem.)
Viszont részemről a magázódás a tisztelet jele mindig és mindenkor, és úgy gondolom, hogy a bolti eladó, a jegypénztáros, a vadidegen az utcán első körben a tiszteletemet érdemli meg. (És viszont.)
Aztán persze nagyon ritkán előfordul, hogy tesz valami olyat, amivel rögtön el is veszti, de akkor meg annak a kifejezése részemről a magázás.
Szóval sajnálom, hogy valami megint kiveszni látszik a nyelvünkből, pedig oly sok dolgot lehet vele közvetíteni anélkül, hogy kimondanánk…
Szerintem itt nem is a tisztelet, vagy nemtisztelet a probléma.
Meg lehetett volna úgy is kérdezni, hogy Kéri-e a blokkot?
Ez ugyanúgy magázódás, de nincs benne a tetszik ami - legalábbis számomra - kicsit lenénizés.
Más példával, ha egy 20 év körüli nő lecsókolomoz, az - nekem - azt jelenti, hogy öregnek néz. Ha azt mondja, hogy “Jó reggelt/napot/estét kívánok!” azzal ugyanúgy megadja a tiszteletet, de közben felnőtt nőnek néz, nem a nagymamájának.
Egyébként attól, hogy magázunk valakit, még nem feltétlenül tiszteljük, és ugyanígy tegezve is lehet tisztelni a másikat.
Szoktam olvasni egy komolyzenei fórumot, ott pl. magázás van. Ha nem is abban a stílusban, mint a Facebookon, de úgy el tudják küldeni egymást a francba egy-egy hevesebb vita alkalmával, végig magázódva, hogy öröm olvasni (kívülállóként).
Ezzel egyetértek, a tetszik valóban kicsit azt közvetíti, hogy lenénizem az illetőt, főleg egy fiatal lánytól. De bevallom, engem annyira nem szokott zavarni az ilyesmi, az sokkal inkább, ha letegez.
A főnököm nemrég mondta, hogy milyen szívesen lenne most a gyereke helyett gólyatáborban, és megkérdezte, hogy én nem? Kénytelen voltam nemet mondani, és elmeséltem neki, hogy egész gyerekkoromban arra vártam, hogy végre felnőtt legyek, és most sem lennék újra gyerek semmi pénzért. Örülök, hogy vége, és nem szeretem, ha nem a koromnak megfelelően kezelnek. Ez az én hülyeségem, de ez van. Ezért lehet az, hogy a tegeződést rossz néven veszem, de a magázódást soha semmilyen formában nem. Nekem tetszikezhet is egy fiatal: szíve joga, hogy annyinak nézzen amennyinek csak akar, amennyiben az nem kevesebb mint a valós korom. De tudom, ezzel valószínűleg eléggé egyedül vagyok.
Az ismeretlenektől jövő tegezéssel nekem egyébként nagyrészt az a problémám, hogy nem érződik mögötte a tisztelet, általában nyegle huszonévesektől jön a pult mögül, akikről látszik, hogy a pokolba kíván az összes többi ügyféllel, vevővel együtt. (Hozzáteszem, semmivel nem provokáltam ki, mert még hozzá sem szóltam…)
Ó, magázással irtó elegánsan el lehet küldeni valakit oda, hogy valóban öröm olvasni.
A tetszikről jut eszembe, uber sofőr kérdezte, mikor megérkeztünk a címre :
“Mikor tetszik itt végezni?
Úgy 2-3 óra múlva tetszem, ha akkor a környéken jár , felvehet majd.”
Látom, valakinek átjött, mitől döbbentem le.
Engem mindig letegeznek és fiatalabbnak néznek a koromnál (34 vagyok). Szerintem a pénztáros hölgy és köztem kevesebb mint 10 év volt a korkülönbség.
Mindegy, ezt is megéltem.
Én is szívesen lennék gólyatáborban.
Tinédzserként nagyon zavart, hogy mindig fiatalabbnak néztek. Ma már örülök neki, talán azért, mert egyáltalán nem érzem a 47 évem “súlyát”.
Ettől már csak az a súlyosabb mikor ránézésre idősebb nő tetszikezik, az a halálom.
Lehet, hogy ő szimpla udvariaskodásnak szánta (?).
Nos, ezt is megéltem, meg a másik végletet is, amikor a taxis közölte, hogy szerinte én fiatal vagyok ahhoz, hogy a barátommal együtt éljek.
Máris jól indul a nap. Ilyet feltétlenül…
…és ezt nem kutyáknak szánták, gondolom…
A melltartópiac is inflálódik.
Hát na…bizonyos szubkultúrában vagy preferenciák esetén simán belefér engem csak az a része érdekelne, hogy ilyet miért lehet kapni a H&M-ben…
@Amadea ezen most hatalmasat kacagtam inflálódik…
Nekem is feldobta ezt a hírfolyamom ma reggel, de ezek szerint túl kómás voltam utazás közben, hogy feltűnjön
Holényi Zitának ezek a mindenei. Én nem tudnám viselni, nagyon röhejesen érezném magam benne.