Természetesen göndör és/vagy száraz haj ápolása

Sziasztok! :woman_curly_haired: Úgy gondolom vagyunk egy páran, akik alapból barik, és így NAGYON máshogy kell ápolnunk a hajunkat,mint a többségnek :slight_smile: Jó lenne hallani kinek milyen termékek, hajápolási rutinok jöttek be, gondolok itt terméktípusokra, fésükre, hajszárításra…Mindenre :smiley: Akinek van bevált módszere a finom puha és egészséges hajra ne tartsa magában :innocent:

3 Likes

Ez a téma engem is nagyon érdekel. :hugs: A hajam dús, erős, vastag szálú, és félúton leledzik a hullámos és a göndör között. Olyan 2B wavy-nek mondanám. Gyerekkoromban egyértelműen göndör volt, mára már nem az. Tagadhatatlanul a festés az, ami jóval kijjebb rúgta a loknikat, de szerintem a hormonok is közrejátszanak, ráadásul most hosszabb, mint valaha, szóval feltételezem, hogy a hajtömeg saját súlya is húzza és egyenesíti. Extraszáraz - a fejbőröm is, a hajam is.

Évek óta festett, plusz balayage stílusban világosított. Tehát kapásból elkövetek két göndör haj elleni bűntényt, de az a helyzet, hogy ez így is marad. Korai őszülő vagyok, genetikai örökség. Már 16 évesen vállalhatatlanul sok ősz hajszálam volt (most leszek 22), azóta festem. De az igazat megvallva annyira szeretem vörösen a hajam, hogy szerintem akkor sem térnék vissza az eredeti hajszínemhez, ha megtehetném. Ugyanígy a világosítás a végén: hozzám nőtt és passzol a karakteremhez, így inkább bevállalom a következményeit. Ami persze (a hajvégek elvékonyodásán kívül) még több szárazság. :smiley: A hajmosás közeledtével nem zsír jelentkezik, hanem szárazkorpa. De a klasszik gubancolódás és/vagy rasztásodás is játszik.

Nem követem 100%-osan a curly girl method-ot, túl sok benne a tiltás. De azért nagyon odafigyelek a loboncomra.

3-4 naponta mosom, kizárólag este. A tökéletes sampont még mindig keresem, az eddigi tapasztalataimból kettőt tudnék kiemelni, amit nagyon szerettem: az Yves Rocher Színvédő sampont és a Helia-D koffeinest. Az YR-nek elég vacak értékelése van Krémmánián, de én nagyon elégedett voltam vele. Jól tisztított, nem szárított, a hajam fényes volt és a tetején (mármint a hajtöveknél) még puhi is. A Helia-D szárító hatására is sokan panaszkodnak, de nekem egyáltalán nem szárított - hozzáteszem, akkoriban már használtam az Aromax ricinusos-argános pakolását. Ezt a pakolást nagyon szeretem, már-már nem tudok meglenni nélküle. Most épp elfogyott, hiányzik is nagyon, és alig várom, hogy újravegyem. Nem az eredeti funkciója szerint használom, hanem a samponomba keverek belőle (jó sokat, kb. fele-fele arányban hígítom a tenyeremben), és ezzel a koktéllal mosok hajat. A hatását így is szuperül kifejti: kondicionálja a fejbőröm, visszaállítja a nedvességtartalmát (bye-bye szárazkorpa), a hajam pedig fényes és egészséges tőle. Ugyanakkor a sampon működésébe nem szól bele, nem habzik tőle kevésbé és ugyanolyan jól tisztít. :blush:

Csak egyszer samponozok és mosom ki, nem csinálom duplán. Ezután újabb koktélt kotyvasztok a tenyeremben, nagyjából homogén eleggyé: valamilyen balzsam + valamilyen hajpakolás/maszk/krém + 4 pumpányi Helia-D hajvégápoló szérum. Azért fogalmaztam úgy, hogy “valamilyen”, mert sem balzsamból, sem pakolásból nincs még állandó kedvencem. Az egyetlen, ami kirobbanthatatlan része a hajápolási rutinomnak, az a Helia-D hajszérum. Nagyon bevált, annak ellenére, hogy sok benne a szilikon. Vagy talán pont azért. Ennél a pontnál akkor meg is jegyzem, hogy a hajápolási rutinom többi része sem szilikonmentes. Tudom, hogy sokan ellene vannak, de az én hajam igényli, és a szilikonmentes termékektől van rossz állapotban, nem a szilikonosoktól.

Na de visszakanyarodva: az előbb említett hármas kombót kenem rá a nedves hajamra. Törcsibe csavarom, és így hagyom legalább 1 órát, de ha időm engedi, többet is. Aztán megyek és leöblítem. Utoljára mindig hideg vízsugárral megyek rajta át, mert azt olvastam, ez jót tesz. Nem csavarom belőle a vizet, csak óvatosan kinyomkodom.

Utána rögtön megfésülöm. Csak ilyenkor, hajmosáskor fésülködöm. :upside_down_face: Körülbelül egy hónapja használom a Tangle Teezer The Wet változatát. Általában az egy- vagy többórás pakolásban érlelés után már nem kell hajfésülést segítő spray a gubancok kibontásához, de ha mégis, akkor a festett hajra való Gliss Kurt használom.

Szárítás előtt jön még egy koktél: az Yves Rocher éjszakai ápolója + a már említett Helia-D szérum újra. Előbbiből borsónyit, utóbbiból 2 pumpányit nyomok a tenyeremre és összekeverem őket. Lelógatom a hajam, és amolyan “lentről felnyomós” mozdulatokkal viszem fel ezt a keveréket a tenyeremről a hajamra, ugyanazzal a mozdulattal, amivel a hajhabot szokás. (Ha már itt tartunk, hajhabot nem használok, jó ideje elhagytam már, csak ártott a sörényemnek.) Ettől szépen előjönnek a hullámok.

Egy tök régi Remington ionic hajszárítóval szárítok, diffúzorral. A diffúzorral alulról felnyalábolom a hajam, és alacsony hőfokon éppen csak egy picit szárítok rajta. Csak hogy ne csöpögjön belőle a víz, de még bőven nyirkosan hagyom. Ha ez megvolt, két részre osztom a hajam, és készítek magamnak két szedett-vedett, lazán összecsavart és hajgumival rögzített kontyot. Ez abban segít, hogy kicsit még loknisabb legyen a hajam. Így vagyok vele lefekvésig, aztán alvás előtt kibontom, és már csak arra figyelek, hogy sose feküdjek rá a hajamra, mert az összerombol minden hullámot.

Tulajdonképpen ennyi. :smile: Nálam az hozta meg az áttörést, hogy elkezdtem a hidratáló termékeket legalább egy óráig fent hagyni. Persze az sem mindegy, hogy mik azok, amiket fent hagyok. Még én is keresgetem a csodaszereket. Balzsamból egy kedvencet sem tudok mondani, pakolásból talán a Helia-D hajmaszkja volt a legjobb, de kedveltem a Kallos festett hajra való krémjét is, csak az nagyon büdi.

Az olajozás is rengeteget dob a helyzeten. A felsoroltakon kívül elhasználtam egy flakonnal azYR regeneráló olajából is. Az is jó cucc, de a hosszú és dús hajamra sokat kellett belőle használnom. Gyorsan fogyott, és nem éreztem úgy, hogy nem tudok nélküle meglenni és újra kell vennem.

Ha két hajmosás között nagyon száraznak érzem a hajam, akkor “tűzoltásra” ugyanazt csinálom, mint a hajmosás végén, csak épp száraz hajjal: az YR éjszakai ápolóból és a H-D szérumból összeverek kicsit a kezemben, a hajamra nyomkodom, és lefekvésig két kontyban tartom.

Nem azt mondom, hogy tökéletes a hajam állapota, de az utóbbi időben ki vagyok vele békülve. Legutóbb még a fodrász is megdicsérte, hogy milyen jó állapotban van, pedig ilyen még soha nem történt velem. :flushed:

Te miket használsz? Mik a bevált termékeid, rituáléid? :hugs:

3 Likes

Juj nagyon köszönöm, ez jó részletes :smiley: Elég sok mindenben van átfedés, sok terméket én magam is próbáltam az általad említettek közül:)) Én is sajnos a korai őszülők táborát erősítem (bár nálam valószínüleg rájátszik egy kis pajzsmirigy alulműködés is…) Az én hajam nagyon vegyes, legalul szuper göndör (3A körüli) aztán a fejtetőm felé fokozatosan egyenesedik ki, a legteteje 2A körüli- aminek következtében formázás nélkül vállalhatatlan kiengedve :smiley: Én is csak 3-4 naponta mosok hajat általában, de amikor kivasalom,akkor még ritkábban, az én hajam se zsírosodik, “csak” a környezeti port szedi össze meg szárad ki napról-napra…szinte csak ezért mosom,hogy visszahidratáljam. Samponból most kettőt váltogatok, a Scwarzkopf Beology hidratáló szulfátmentes samponját (mióta ezt használom fényes a hajam) meg a L’oreál Elseve száraz hajra való sampon balzsamját (ez annyira nem tisztít erősen,de mint írtam nálam ez nem is szükséges). Balzsamból már évek óta az Inecto kókuszosát használom, most kezdem azt érezni,hogy már megszokta a hajam és még hidratálóbbra, vaskosabbra vágyik. Öblíteni én is igyekszem hidegebb vízzel megoldani. Szárítani jó ideje nem törölközővel teszem, hanem a párom egyik pamutpólójába csavarom a fejem (az övé elég nagy hozzá :DDD ) egy CG-ös videóban láttam, és tényleg jobb így,bár én nem hagyom sokáig becsavarva a fejem, csak annyi ideig amennyi idő alatt a víz nagyját felszívja. Mosás után mindig rakok egy hajban maradandó balzsamot a hajamra,most éppen a Milkshake hajbanmaradó kondícionálóját, illetve valamilyen tiszta olajat tartalmazó hajolajat a hajvégekre (nincs kedvenc, most a párom Baleás szakállápolóját kenegetem rá :smiley: ) Maszkot én mindig mosás előtt teszek fel, legalább egy órára,de van hogy elfelejtkezem róla és olyankor még tovább is, nálam ez hozott jelentős változást a hajamon, mosás után nekem valahogy nem ugyanaz. Az aktuális kedvenc a Garnier Hairfoodjából a banásos. Szárításhoz egy sima hideglevegős hajszárítót használok,de ezt is csak ilyenkor télen, nyáron hagyom hogy magától száradjon. A Helia-D-s hajolajat próbáltam (még van is benne),de sajnos nekem az nem elég :frowning: Az YR-s hajolajat is használtam egy ideig (2 flakon erejéig próbálkoztam),de az sem volt az igazi.Szóval most a Scwarzkopf BC fügés hajolaját próbálgatom (SZERK: szerintem nem jó, mostmár tényleg lerakom a szilikonokat :smiley: ), illetve én is az YR-s éjszakai hajápolót használom esténként :slight_smile: Fésülni szárazon szoktam (egy TT-szerű sünivel) lefekvés előtt, szerencsére nem rasztásodok mióta bőszen hidratálom a hajam :slight_smile: Szóval nálam sincs tökéletes szilikonmentesség,de igyekszem inkább a hajvégekre juttatni, nem az egész hajamra. Egyébként hónapról-hónapra szebb a hajam (nyáron kezdtem el ezt a rendszert), de sajnos nőni nem igazán akar…persze ez lehet,hogy genetikus is :confused:

2 Likes

Jaj, mit rontok el a linkeknél? :sweat_smile:

Oo, mindkét sampon és az Inecto balzsam is kívánságlistás nálam, egyszer sorra kerülnek. :blush: Egyébkééént nekem tetszik ez a típus, ami neked van, ami “felfelé egyenesedik”, szerintem egyáltalán nem vállalhatatlan. Ez a pamutpólós megoldás velem is rengeteg helyen szembejött már, de eddig még mindig lusta voltam kipróbálni. De ezek szerint működik, lehet tennem kellene vele egy próbát. :smile: Ez érdekes, a mosás előtti maszk nálam nem működik, fogalmam sincs miért, de mindegy mit rakok rá szárazon, az belekövül. Csak nedvesen fogadja be a dolgokat. A banános Hair Food-ot én is használtam, de nekem meg az volt picit kevéske. Örülök, hogy elégedett vagy a hajaddal. :relaxed: Nekem is az a tapasztalatom, hogy a hidratáláson múlik minden. Ha száraz, akkor a széna és a vattacukor szerelemgyereke, ha hidratált, akkor meg szép hullámos és lágyan eső. A növesztéshez esetleg cinket nem próbáltál még meg szedni?

Nem rontod el, csak miután beillesztetted a linket, írtál még toldalékokat (pl. -t, -át) és a rendszer a toldalékot is a link részeként értelmezte, de mivel olyan link nem létezik a valóságban, nem jeleníti meg. :upside_down_face:

2 Likes

Hú lányok, elképedve olvasom, mi mindent meg nem tesztek a hajatokért. Biztos megéri, és gyönyörű göndör hajatok van. Én ennél sokkal lustább vagyok. Nekem is természetes göndör a hajam, habár nekem vékonyszálú, zsírostövű és szárazvégű (a legrosszabb konstelláció), és természetesen világosítva is van, plusz még szőkébb melír is található benne. Tehát mindent megteszek azért, hogy jó nagy kárt okozzak benne :slight_smile: Egyébként 23 éves koromtól festetem a hajam (addig a szüleim nem engedték, akkor mentem férjhez, és már szabad volt), és olyan 20-25 éven keresztül vörös volt, annak minden árnyalata váltogatva, hogy ne legyen unalmas. Pár éve, amikor már a fokozott őszülés miatt túl sűrűn kellett festetni, áttértem a szőkére (először barna, majd fokozatos szőkülés, végén pluszban a melír). Amióta szőke vagyok, nem annyira göndör már a hajam magától, szóval tennem kell érte göndörítő habbal, bár amióta vágattam a hosszából, ismét göndörebb. Alapdilemmám: használjak színvédő hajápoló termékeket, amelyektől zsírosabb és lapulósabb a hajam, a sampontól is, és korpásodik is (pedig csak az alsó 1/3-adra használok balzsamot) vagy ne használjak, következésképp még sűrűbben kell festetnem (viszont többnek látszik a hajam és nem korpásodik)? Egyébként az alaptéziseim a göndör hajamra: fésű csak hajmosáskor és csak nagyfogú, szárítás diffúzorral (én féltem a hajhagymáimat, ezért szárazra szárítok), hajhab fejjel lefelé lógatott hajra, balzsam csak nem kimosandó, argánolaj az alsó harmadra és hajvégápoló. Egyébként vicces, de sokkal jobban tetszem magamnak egyenes hajjal, mások viszont megőrülnek a göndör fürtökért, viszont lusta vagyok hajegyenesíteni vagy beszárítani formára, így marad a göndör. Bocs, hogy ilyen hosszú voltam, és tulajdonképpen semmi hasznosat nem írtam. És igen, a pajzsmirigy-alulműködés és a hormonok is játszanak, nálam hajhullás formájában is, de a hajszálaim gyengüléséért, vékonyodásáért én vagyok felelős a hajfestésekkel, pedig anyukám mindig mondta … Ja és nálam az étkezés sokat segít, sok olajos mag (dió, kesu, mandula, szigorúan sótlan), spenót, brokkoli, olajbogyó, olívaolaj, és sok tojás (napi 1), sok hal (főleg lazac).

3 Likes

A Schwarzkopf nekem sajnos állandó samponnak nem maradhatott,mert viszketett a fejem tőle egy idő után, de a fényt amit adott meg egyszerűen mással nem érem el, ezért használom mellé a L’oreált :)) Maszkozás előtt benedvesítem a hajam :smiley: lehet,hogy egy fontos részletet kihagytam ezzel :sweat_smile: Most egy komplex vitamint szedek, az Altapharma Sörélesztős Hajvitaminját, ebben van cink, bár az az igazság, hogy mindig elfelejtem ezeket a vitaminokat :smiley: de most megszaporodtak a babahajaim, lehet akkor ő lesz a ludas :slight_smile:
//A linkeket nem sikerült javítanom, toldalék nélkül is ilyen szépen hosszan írja ki őket, nem értem :sweat_smile: //

Az én anyukám is majd’ megveszik a göndör fürtjeimért (nem tőle örököltem őket), haragszik is érte, amikor kivasalom őket, de természetesen nálam is az van,hogy jobban tetszem sima hajjal magamnak…:smiley: Az én nagy dilemmám, hogy jól nézzek-e ki vagy egészséges legyen a hajam…Ezt a vizesen fésülést eddig nem mertem kipróbálni, mert féltem,hogy jobban bántja a hajam, de mivel mindketten ezt írtátok így jobban ki merem próbálni ezután :)) Én is sokat gondolkozok a szőkeségen mióta jobban őszülök, de 2 éve voltam és nagyon megsínylette a hajam (sötétbarna vagyok), amióta visszabarnultam kezd egy kis élet látszani rajta :confused: Sehogy se jó.Az étkezés biztos nagyon sokat számít, igyekszem odafigyelni rá, bár a magvakat nem bírja az arcbőröm :sweat_smile: úgyhogy maradnak a halak meg a tojás :slight_smile:

Áháá, szóval a benedvesítés a titok. :smile: Szerintem is a vitamin tolta meg a babahajakat, hátha segíteni fog a növekedésben is.

Ha arra irányult a kérdésed, hogy hogyan lehet úgy csinálni, ahogy én írtam, akkor az egy külön funkció. Trükkös egy felület ez. :face_with_hand_over_mouth: Úgy kell, hogy: 1. Begépeled azt a szót vagy kifejezést, amit “linkesíteni” akarsz, aztán kijelölöd. 2. Rákattintasz arra a kis ikonra, ami felül közvetlenül a “Dőlt” gomb mellett található, arra a kis pöcökre, ami két egymásba kapcsolódó láncszemet ábrázol. Ez lesz a hiperhivatkozás. 3. Két sávot fogsz látni. Alul lesz a szó, amit az 1. lépésben kijelöltél, amit linkesíteni akarsz. Felülre pedig azt a linket illeszted be, ahová szeretnéd, hogy elirányítson (tehát azt a hosszút).
Ez most így katyvasz olvasva, de ha csinálod, hipp-hopp rájössz. :upside_down_face:

1 Like

á, ez lesz az :smiley: Köszönöööm :smiley: soha nem blogoltam vagy ilyesmi, úgyhogy nekem az ilyen okosságok kimaradtak eddig az életemből :smiley:

1 Like

Egyáltalán nem volt haszontalan, én örömmel olvastam. :relaxed: És szerintem te is sokat teszel a hajadért. :hugs: Én is azért preferálom a vizes fésülést, mert úgy tudom, hogy az az egészségesebb. Meg persze az elektromosságtól borzasztóan nézne ki. Ez az egyenes hajra való vágy valamiféle alaptörvény lehet, én is szeretem a hajam egyenesen is. Viszont nem vasalom egyáltalán, lenyomom ezt magamban inkább. Évi egyszer a fodrásztól kérem, hogy vasalja ki, de itthon sosem. A hajfestést/világosítást illetően pedig úgy gondolom, elkövethetünk ennyi haj elleni bűntényt azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. :face_with_hand_over_mouth:

1 Like