Tapasztalatok organikus kozmetikumokról


#1

Az organikus, bio, természetes kozmetikumok nagy kedvenceim, de ebben a kategóriában a nagy reménységek mellett nagy csalódások is értek már. Kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra. Kinek mi vált be, mi nem lett kedvenc. Arcápolás, smink, baba termékek, bármilyen kozmetikum jöhet a témában, mert nagy vágyam, hogy egy idő után csakis organikus termékekkel ápoljam a saját, és a kislányom bőrét, a lehető legkevesebb káros anyag használata mellett.


#2

Hú, erre mint bennfentes tudok írni, mert vegyész területen diplomáztam, és sokáig hobbiként kozmetikumokat készítettem :slight_smile:

Először is az különbséget kell tennünk organikus, natúr, természetes, természetazonos, bio kulcsszavak között. Ha bármelyiket meghallja az ember, akkor arra gondol, hogy ebben biztosan nincsen semmilyen káros vagy irritatív anyag, pedig ez a valóságtól olyan messze áll, mint Makó Jeruzsálemtől. Magam sem tudnám csuklóból felsorolni melyik éppen mit takar.

A natúrkozmetikumok (most nevezzük így őket :smiley: ) körül nagy a hype, de a legtöbb termék nem válik be a célcsoportnak, főleg nem azok, amiket kis kézművesek készítenek (még akkor sem, ha minden engedélyüket megszerezték és hivatalosan készítik). Ennek az az oka, hogy a kozmetikai vegyészet egy szakma, amit nem lehet az internetről megtanulni, itthon pedig nem oktatják az egyetemeken. Nagyon szigorúan van szabályozva, hogy mit lehet beletenni adott kulcsszó alatt, és mit nem.
Példának okán: 8% alkohollal tartósítható egy termék néhány hónapra, tehetünk bele bármilyen illóolajat (fahéj különösen irritáló, mégis népszerű télen), stb, számtalan olyat tudnék felsorolni, amit a tudatos bőrápoló kerül.

Tévhit, hogy a natúrkozmetikumokban nincs tartósítószer ( ha mégis ezt írják rá, akkor olyan tartósítószer van benne, ami másképp van bejegyezve hivatalosan ), hiszen ideálisak a gombák és bacik számára, és ettől még a zárt flakonok sem védenek, azokról a termékekről nem is beszélve, amikbe könyékig bele kell nyúlni.

A saját magam által készített kozmetikumok nem voltak rosszak, sokat kísérleteztem, de olyan semmi extra. Nem váltották be azt, amit vártam tőlük sajnos. Összességében én áttértem a clean clinical formulákra, és csak akkor vásárolok meg egy nk-t, ha sok jó vélemény születik róla.


#3

Kedves @bstr13! Nincs kedved egy topicot indítani a clean clinical formulájú termékekről? Szívesen olvasnék róla egy szakértőtől.


#4

@Fiorentina A skinsmart.hu nagyon érthetően elmagyarázza, hogy melyik hatóanyag mire való, meg mi ez az egész egyáltalán! Rendszeresen írnak újabb és újabb minőségi posztokat a témában. Mindenképpen ajánlom olvasni.


#5

Ú, eszembe jutott viszont egy jó márka a topik témához, ráadásul magyar cég. Újszülött kortól használható termékeket készítenek. Egyedül a szappan az, ami nem illik oda.


#6

Köszönöm, “szerencsére” már annyi az infó, hogy időnként úgy érzem magam, mint Ábel a rengetegben!


#7

Jujj de jó amiket mesélsz. Még meg kell emésztenem, mert hirtelen sok volt az infó, de szerintem lesz pár kérdésem még a jövőben. Köszi a hozzászólást:)


#8

Teljesen egyetertek @bstr13-mal. Par eve nekem is volt egy ilyen natur-maniam. Azota mar tudom, hogy a naturkozmetikumok gyakran jobban irritalnak, mint masok. En is a clean clinicalra szavazok. Ezekben is van sok termeszetes osszetevo, de nem csak ezek. A csak aktiv hatoanyagot tartalmazo borapolast preferalom. Persze ezekben is van vivoanyag, mert egy C vitamint muszaj valamiben oldani. Csak nem mindegy, hogy 99% felesleges anyag es 1% C vitamin van-e a szerumban, vagy forditva.


#9

Natúrkozmetikumokban sajnos sok olyan olaj van, amely érzékeny bőrre kérdéses lehet, pl. nálam a rozmaringolaj, levendulaolaj kizáró, vagy mondjuk a menthol. Most hirtelen más nem jut az eszembe, de vannak még ilyenek. Sok natúrkozmetikumban érthetetlen módon mesterséges illatanyag (parfüm) található, emiatt legtöbbjüket nem tudom használni. Főleg arcra és szemre gondolok. Épp most nézegettem BB krémeket egy natúr oldalon, és a termékek 95 %-ában parfüm van. Csak azt szeretném ezzel mondani, hogy natúrság ide vagy oda, a bőrünknek attól még az adott termék nem tesz jót. Még ha pillanatnyilag nem is érzékeny a bőr, ezektől az összetevőktől majd jól azzá válik idővel. Másik dolog az alkohol. Klassz, hogy nem ártó tartósítószert tesznek a krémbe, de az alkohol irritálja és szárítja a bőröm, úgyhogy nem vagyok kisegítve.


#10

Nekem az organikus kozmetikumoknál ami szimpatikus, az a gyártók részéről megnyilvánuló filozófia. Elhiszem, hogy a hatóanyagokban gazdag termékek iránti elkötelezettségük felülírja a sima marketing szemléletet, bár nekik is muszáj nyereséget termelniük ahhoz, hogy megélhessenek és hosszú távon piacon maradhassanak.