Narciso rodriguez for her

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni, vennék egy használt Narciso Rodriguez for her 30 ml edt, viszont az eladó nem tudja atvilagitani, és nem tudjuk mennyi van benne, csak azt tudjuk hogy most 136 gramm a mérleg szerint. Őszerinte 20 ml van benne kB, de ez így nekem elég csekély megállapítás, mert nemtudjuk az árat kikalkulálni. Vki esetleg nem tudná segíteni hogyan tudom kiszamolni hogy mennyi lehet benne, elvileg a teljes bontatlan üveg súlya kupakkal 222 gramm, most 136 gramm a súlya. Köszönöm szépen ha tudtok segíteni. :slight_smile:

Ha egyenes arányossággal számolok akkor kb 18,37 ml lehet benne, tehát nem sokat tévedett az eladó.

1 Like

Amúgy úgy számoltam ki, hogy:

222g -> 30 ml
136 g -> x ml

Keresztbe szoroztam, majd osztottam:
136x30, ezt osztottam 222-vel, így jött ki az eredmény.

2 Likes

Köszike, és van egy másik egy 100 ml parfüm ugyanez, melynek tiszta súlya a 100 ml- nek 454 gramm, most 380 gramm az üveg. Ebbe kB mennyi lehet?

83,7 ml. :slight_smile:

1 Like

Ha csak ennyit tudunk, akkor nem tudunk számolni max nagggyon durván becsülni. Kellene még egy adat, vagy a.) teljesen üres üveg tömege vagy b.) a parfüm sűrűsége.

Ha tudnánk, milyen nehéz az üres üveg, azt csak kivonnánk az össz tömegből, és számolgatnánk a parfüm tömegeket meg térfogatokat egyenes arányossággal.

Ha egy teljes bontatlan üveg mindennel együtt 222 g, és a jelenlegi tömeg 136g, az azt jelenti, hogy 86 g parfüm fogyott el. De hogy 86 g hány ml ahhoz ismernünk kéne a sűrűségét…

Itt az egyenes arányosság nem vezet pontos eredményre, mert az üveg tömege nem változik. (Ha pl. van egy 100g tömegű parfümösüvegben 100g parfüm, az összesen 200g. Ha elhasználom a felét, az még mindig 150g lesz, jóval több mint az eredeti össztömeg fele, mert az üveg tömege az állandó.)

Szóval ennyi adatból ezt nem lehet pontosan megmondani.

1 Like

Ez tény, nagyon pontosan nem lehet megbecsülni, mert valóban kéne a sűrűség, de szerintem még mindig az egyenes arányosság a legjobb megközelítése a dolgoknak. :slight_smile:

2 Likes

a basenotes-en van erre egy ötlet. http://www.basenotes.net/huddlerarchive/374990
Put the bottles in the fridge for 15 to 30 minutes–enough to get the juice chilled. Take the bottles out, put them in a slightly humid atmosphere. At first, condensation will cover the whole bottle. Wipe them down, and watch as the bottles return to room temperature. The cooler juice will continue to form condensation, while the upper part of the bottle will be closer to room temperature, so it will not form condensation. The line of condensation on the bottle will tell you the level of the juice.
nyers fordítás a’la én: 15-30 perc a hűtőben, aztán tedd ki igy kicsit párásabb környezetbe. ugye egyből lesz páralecsepódás, azt töröld le, aztán később majd látni fogod, hogy ameddig van benne parfüm, addig a vonalig tovább lesz rajta páralecsapódás.

mondjuk valaki később azt mondta, hogy túl vastag az üveg, szóval nem biztos hogy működik.

1 Like

esetleg, egy üres, teszem azt 5ml-s fújóst tölts meg, és mérd le a nagy üveget, hogy mennyi volt a súlya előtte, és mennyi utána.

1 Like

Rég olvastalak, merre voltál? :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 Like

még egy infó: google szerint 100 ml parfüm kb. 79 g.

forrás

1 Like

Nekem van egy ilyenem, most előbányásztam, tényleg nem lehet belelátni, mert tükröződik. Érzetre kb. a negyede van benne, így kupakkal 123 gramm. Megpróbáltam telefon zseblámpával átvilágítani, de alul sötétedik az üveg, szóval ez a módszer sem nyert. :slight_smile:
Az üvege a nehéz fajta, dupla fenekű. Remélem tudtam segíteni.

1 Like

Azt mondják a bölcsek, hogy autó fényszórója elé kell tenni. Én nem próbáltam, de van benne ráció.

1 Like

Neked 30 ml vagy 100 ml változat van? Ha ismerünk egy harmadik fix adatot, akkor már 3 egyenletre van 2 ismeretlenünk, és abból pontosan kiszámolható.
Ha az előbbi esetet veszem, és negyedig van -> az 7,5 ml-t jelent. Nekem erre az jön ki, hogy 1 ml = 4,4 g, az üveg súlya pedig 90 g. Ez alapján a kérdező által megvásárolni kívánt parfüm csak 10 ml-t tartalmaz.
De ez csak egy fikció, arra az esetre, ha @Gloria egy 30 ml kiszerelésű parfüm tulajdonosa, és valóban negyedig van.

2 Likes

Így igaz, Glóriának is egy 30ml-s van.
Sztem max negyedéig, tudományosan, a folyadék lötyögéséből megállapítva. :laughing:

2 Likes

@ngabcsika78 ez esetben viszont nem 20, hanem 10 ml parfümöt tartalmaz az üveg!

1 Like

uu de jó érzés hogy így észrevettél :grin: minden oké velem, csak mióta költöztem beindult az élet, nem annyira van időm. de minden nap feljövök akkor is ha nem kommentelek :grinning:

3 Likes

Welcome back! Várjuk a kommenteket! Addig pedig kitartást! :crossed_fingers::heart:

1 Like