Mozgás teljesen kezdőnek

Sziasztok! :slight_smile:

Még soha nem tettem be a lábam egy edzőterembe sem, bevallom 20 éves korom óta nem mozgok. Most szeretném elkezdeni (miután az étkezésem és az energiaszintem úgy tűnik sikerült végre helyre tennem), viszont ötletem sincs, hova menjek, ahol tényleg profik vannak és a hely is rendezett, tiszta. Valamint ahol nem néznek ki a bénaságom meg a túlsúlyom miatt…

Mindenképpen személyi edzést szeretnék, ahol felmérik az állapotomat, és nem dobnak a mély vízbe. Esetleg olyan helyet, ahol tudják mi az az inzulinrezisztencia, PCOS, és képben vannak, hogy milyen mozgásformák lennének ideálisak erre. (Izmot építeni mindenképp szeretnék, hogy a cukorháztartásomnak segítsek, meg persze a kardio is kell.)
Meg kéne tanulnom mozogni, mert egyáltalán semmit sem tudok a sportról, edzésről azon kívül, ami gimiben testnevelés órán elhangzott. (Nagyon kevés…) És nagyon nem szeretnék lesérülni sem.

Van olyan köztetek, aki erre tudna valami helyet ajánlani Budapesten, lehetőleg a Nagykörút (főleg Oktogon) vonzáskörzetében? (Mást is szívesen meghallgatok azért, egy jó helyért tudok kitérőt tenni.)

Igazából bármilyen egyéb tanácsért is nagyon hálás lennék, akár, hogy milyen öltözék praktikus és illik ilyen helyre (és honnan szerzitek be), esetleg némi edzőterem etikett. Bármi, amit szerintetek egy teljesen zöldfülűnek tudnia kell.

Minden segítséget előre is nagyon szépen köszönök! :heart:

5 Likes

Szia!

Sajnos helyet nem tudok ajánlani, mert életemben nem voltam konditeremben, otthon szoktam edzeni, de gratulálok az elhatározáshoz, szuper vagy! :muscle: :slightly_smiling_face:

1 Likes

Jeeee! fantasztikus vagy! :star_struck:

Én sem vagyok nagy konditerembe járó, de volt pár hónap, amíg csináltam személyi edzővel a tornát és ha nem gyulladnak be a térdeim (nem a mozgás okozta, más az alap probléma), akkor még mindig ugyanott folytatnám.
A belvárosban és környékén nem tudok ajánlani helyet én sem, sajnos.
Ha érdekel a saját tapasztalataimat megosztom.

Ruházat: szerintem bármit felvehetsz, amiben jól érzed magad. Ami nekem bevált: Alulra hosszú sportlegging. Műanyag, amit utálok, de próbáltam pamutban is és nem volt kellemes, ahogy átvizesedett. A sportnaci nagyon hamar szárad és kicsit össze is tartja az ember puhább részeit :sweat_smile:
Felsőből ennek ellenére egy sima, pamut póló jobban esett, nemtommér’ , sokan a sportfelsőre esküsznek. Sportmelltartó feltétlenül kell. Semmiből nem kell drága, olcsóbban is vannak jók. A kedvenceim a Tesco F&F részlegéről voltak. Ezt a helyet mindenkép ajánlom megkukkantai a ruházat miatt. Esetleg a H&M online.

Cipőből is jó volt a közepes minőség, csak kellemes legyen a talpadnak, tartson jól.
Feleslegesnek tűnik, de egy idő után beszereztem egy kis ujjatlan fitness kesztyűt a nem bevonatos súlyzókhoz. Nagyobb biztonságérzetet adott, jobban meg tudtam markolni.

Rengeteg víz csúszott le edzés közben, szóval 0,5 literesnél nagyobb kulacsot érdemes vinni. Egy kis türcsi is jól jött, ha nagyon folyt a víz rólam.
Az a fura, h másokat nem láttam inni edzés közben, lehet, hogy ez egyéni dolog :thinking:

Ha közel leszel a teremhez és onnan hazafelé mész, akkor nem érdemes ott vacakolni a zuhanyozással, otthon mindenképp kényelmesebb.

Etikett? Nem is tudom…Talán csak az, hogy magunkkal foglalkozunk és nem másokkal. Normi helyen ez alap szerintem.

Személyi edző nagyon jó ötlet és ő mindent meg fog tudni válaszolni hacsak nem fog eleve mindent elmondani, mert segítő hozzáállása van és nem hajcsár. Mindeféle életmódtanácsot tud adni, ételekkel kapcsolatban is, miből egyél többet (!) mit érdemes még, hogy lehet változatossabb.

Nem vagyok szakértő, de szinte biztos, hogy sétával kezded majd a futópadon (cardio rész?), aztán az erősítő mozgás jön ugyanazon az órán belül. Az erősítés pedig felváltva lesz felső test és alsó test 1-1 alkalommal. Nem lesz uncsi. És szép lassan, türelmesen, észre se veszed majd, hogy egyre többet bírsz és egyre jobban érzed magad a bőrödben :smiling_face_with_three_hearts: :smiley:

Bocs, ha evidenseket írtam! Nekem nem volt az, mielőtt benéztem egy terembe :sweat_smile:

Hajrá, hajrá! GRLPWR

2 Likes

Juhú, ez egy szuper elhatározás!
Bevallom, én nem jártam edzőteremben a baba óta, de nagyon hiányzik. Én alapvetően vezetett köredzésre jártam, előtte aerobicra, de nagyon szerettem ezt is. Az edző személyesen is odafigyelt rám és mindenkire, mindenkit meghallgatott, tanácsot adott, ha kellett egyszerűsítette / nehezítette a gyakorlatot. A helyes tartást mindenkinél figyelte, ha új ember jött akkor vele külön foglalkozott, hogy szabályosan végezze a gyakorlatot, s közben felmérje a szintjét.
Öltözetet én mindig a Decathlonból szereztem, nekem a basic legolcsóbb aerobik vagy futós ruhák teljesen bejöttek. Decathlonban nem csak sport, hanem terhelés szerint is osztályozva van minden, pl hogy mennyire vízelvezető, milyen intenzív edzésre ajánlott.
Cipő kezdetben decathlonból, később a spuri futóboltból volt.
Vizet én is szoktam fogyasztani edzés közben, de csak kis kortyokat egyszerre, igazából így is sok elfogyott a végére. Általában 7,5 dl-s kulacsot vittem.
Edzés után minél hamarabb érdemes fehérjetartalmú ételeket fogyasztani - én megszerettem a fehérje shake-et, általában édesítőszeres, de alapvetően meg kéne tudni oldani ezek nélkül szimplán táplálkozással. Nagyon jó edzés közben/ után a banán is, de az IR mellé nem biztos hogy belefér ez az energiapótlás, nem vagyok ebben elég tájékozott. Én a BME sportközpontba jártam, mert nekem ez nagyon közel van a munkahelyemhez, vannak személyi edzők is itt. Viszont személyesen nincs tapasztalatom velük is nem tudom hogy mennyire vannak képben az IR-rel.

3 Likes

Én is gratulálok az elhatározásodhoz :partying_face: A többiek minden fontosat elmondtak szerintem, én is ajánlom a legalább 750 ml-es kulacsot, nekem sem volt elég fél liter. Én is szereztem be idővel kesztyűt a súlyokhoz, mert folyton bőrkeményedéses lett a tenyerem és zavart. Ami még eszembe jutott, hogy pólókat nem biztos, hogy érdemes előre beszerezni, mert az én személyi edzőm kifejezetten kérte, hogy ujjatlan felső legyen rajtunk, mert felsőtestes feladatoknál úgy látja jól, hogy jól csináljuk-e, jó izmok mozdulnak-e. Illetve nekem nagyon komoly szorongást okozott mindig is a “nyilvános” testmozgás, sz*rrá traumatizáltak a tesitanárok, úgyhogy nagyon nehezen vettem rá magam, hogy edzőterembe menjek. Én olyan helyre mentem, ami csak nőknek van, nekem ez például segített.

5 Likes

@creammaniac Én sem. :sweat_smile: Per pillanat annyi telik ki tőlem, hogy sétálok (napi 4000-6000 lépés, több nem megy), az elég veszélymentes. :grinning: Önállóan per pillanat nem akarok próbálkozni, mert fix, hogy lesérülök. És köszönöm! :blush:

@umpalumpa Nagyon köszönöm a tanácsokat, szuper dolgokat írtál! A cipő Berkemann lesz, mert másban nem tudok járni. Sajnos az otthonomhoz közel nem nagyon tudok ilyen helyeket, meg mondjuk Pesterzsébeten nem próbálkoznék úgysem, de majd valahogy megoldom a felfrissülést hazaút előtt. És igen, minimum egy literes palack lesz nálam, mert igazi gödény vagyok. :smiley:

@dunaimano Köszönöm szépen! A BME nekem eléggé kiesik, de örülök, hogy írtad, mert azért érdekes volt az ő oldalukon is körülnézni. A fehérjét majd megpróbálom étkezéssel megoldani, mert a porok, és főleg az édesítőszerek nem a barátaim. :slight_smile: A banán bele tud férni, de per pillanat nem igazán kívánok semmi édeset, és jobb is így, mert van mit leadnom. :sweat_smile:

@aalexaa Köszönöm! :blush: Igen, a ruha ügyön pont emiatt gondolkoztam én is. Egy-két pólót beszerzek, aztán majd elválik. És igen, amit mondasz, pontosan így érzek én is. Érdekes módon nekem az osztálytársaim és a női testitanáraim voltak azok, akik folyton lebénáztak és csúfoltak. Picit ezért is utáltam meg az egészet, és abban a pillanatban amikor már nem volt kötelező, nem is mentem mozogni. A férfi testnevelés tanáraim áldott jó emberek voltak, soha nem bántottak, nyugodtak voltak, megbocsátották ha bénáztam vagy nem brtam annyit mint a többiek. :slight_smile: Így most is inkább egy férfi edzőhöz mennék, még úgy is, hogy eléggé feszélyez a súlyom és a külsőm.
Ez a hely szimpatikus, mert egyedül te és az edző vagytok a tornateremben, de itt mindenki nő…
https://www.shefitness.hu/
Ide jártál esetleg te is?

@Forummodi Köszönöm a topik cím korrekcióját. :slight_smile:

Apropó, ha valaki kóros nasizó és érzelmi evő, próbálja meg a nyelv alatt felszívódó B12-t. Teljesen más probléma miatt kezdtem szedni (WTN B12 és folsav csepp. Nem reklám, csak ezt sikerült találnom a bioboltban.), és másfél hónap alatt teljesen kicserélt. Szinte azonnal megszűnt a zsibbadás és folyamatos idegi szurkálások, mostanra pedig valszeg a dopmain és szerotonin szintem is úgy felvitte, hogy nem kívánok enni csak napi háromszor, és akkor is a zöldség és a protein esik jól. Nasikra nem is gondolok. Az energiaszintem sem volt még soha ilyen jó. Klasszisokkal jobb mint a liraglutid és nincsenek mellékhatásai. :grinning_face_with_smiling_eyes: (Azt már próbáltam, borzalmas volt…)

Az biztos, hogy évek óta B12 hiányos lehettem, de esélyes, hogy egész életemben. (A nyelv alól felszívódó kikerüli az emésztőrendszert és közvetlenül a nyálkahártyán keresztül jut a szervezetbe. Ha onnan nem tudod felszívni, akkor várhatod, hogy ételből majd eleget veszel fel.) Most, hogy szedem, lelkileg is ki vagyok cserélve. Már nem akarok begubózni, emberek közé vágyom, és sokkal jobbak lettek a szociális készségeim. (Szerintem. :laughing:) Döbbenet, de úgy örülök neki!

9 Likes

Az tény, hogy az iskolai tesiórákról én még senkit nem hallottam pozitívan nyilatkozni. Ha nem a tanár a szadista, az osztálytársak szekálják egymást az öltözőben… Sajnos én is megkaptam anno, szerintem ezek a mondatok sosem fognak a lelkemből eltűnni. Egy idő után csak villámgyorsan átöltöztem és inkább nem néztem se jobbra se balra. Sosem voltam nádszálvékony, a tesi sem ment különösebben jól, a sulis tapasztalatok után nehezen indultam el az edzőterembe. Nekem az kellett anno, hogy pár kilót ennyire fontosnak lássak az esküvő előtt, és habár valószínűleg inkább a táplálkozás tehetett róla, de sikerült is lefogyni. Viszont pár hónap alatt megszerettem a mozgást, és annyira hozzászoktam, hogy teljesen természetessé vált. Nagyon jó edzőm van (volt), aki szakmailag nagyon profi, folyamatosan képzi magát, élete a mozgás, és ez a lelkesedés egyszerűen ragadós :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 Likes

Mammut Lite Wellness szerintem jó hely, villamossal nincs is messze a megjelölt helytől. Tudsz regisztrálni egy próbahétre, talán 6-7 ezer forint.
Konkrét edzőt nem tudok ajánlani, max.csoportos óràra, személyi edzesen sosem voltam.

Oh, lehet ez a készítmény a Szent Grál? :pray:
Ha épp nincs dolgom, mindig megéhezek.

• 1 voks a Lite-ra a Mammutban. Próbahetes regisztráció jó ötlet, sokféle óratípusok van. De azt meg kell mondjam, mint edzőterem, igencsak közepes. A fitnesz gépek állapota nagyon sok kívánni valót hagy maga után, semmit sem költenek fejlesztésre, de még karbantartásra sem. A tisztaság a másik fele, se a termeket, se az öltözőt-zuhanyzót nem szépen takarítják és a vendégek rohadtul büdösek :sweat_smile: Bocsánat, hogy ezt mondom, de 14 éves korom óta járok mindenféle helyekre Pesten és a Mammut mindig is egy gyöngyszem volt… de erre majd visszatérek az etikettnél…

Jó dolog a próbahét, mert kicsit orientálódnod kéne, hogy mi tetszik/mi illik hozzád? Inkább magányosan szeretnél súlyokat emelgetni (kezdetben személyi edző támogatásával), szeretsz mondjuk biciklizni vagy inkább a csoportos órák jönnek be? Funkcionális tréning vagy body art? Be kéne lőnöd az irányt.

Termekben én inkább a Life1-et ajánlanám, sokkal modernebbek, jobban felszereltek és ott is nagyon sok mindent ki lehet próbálni. Itt is vannak ajánlatok kezdőknek és a bérleteik átjárhatóak is.

Az etikettről szólva. Kérlek, soha ne kezdj el anyaszült meztelenül az öltöző közepén terpeszállásban lábkörmöt vágni :sweat_smile: Ha lehet, a fanszőrzet leborotválását is tartogasd otthonra :sweat_smile: Izzadni nem szégyen, ugyanígy edzés ELŐTT is nyugodtan le lehet zuhanyozni, nem kell a büdösséget raktározni a többieknek, mondván óra után úgyis lezuhanyzom :sweat_smile: :sweat_smile: :sweat_smile: ezek a kedvenceim.

Nekem a Mammutban a bodyart órák a nagy kedvenceim, Steiner Vera szuper! Az edzők közül Grozdics Andreát ajánlanám, nagyon jó szakember.

Jó cipőt mindenképpen ajánlanék, egy alap futásra tervezettet, az csoportos órára is jó, meg a gépekhez is (Asics nagyon jó, de dizájnban a Nike van a topon), a többi meg kényelmes legyen.

Sok sikert! :slight_smile:

2 Likes

:rofl:
Azért nem járok semmilyen jóga vagy hasonló foglalkozàsra,ahol leveszik a cipőt, mert kb 2 mp-et bírnék elviselni abban az irdatlan büdösben, akàrmelyik teremben ( AYCM-m van)

Hogy miért nem mosnak előtte gyorsan lábat + tiszta zokni, rejtély számomra.
Hasonló rejtély, hogy trendin, talpig sminkben csoportos óra után max cipőcsere és robog tova…

Huh, hányszor látom, hogy borotválkozik Klárika zuhany közben és néha leteszi a borotvát le, a földle…

2 Likes