Kiürült sminktermékek szelektív gyűjtése/újrahasznosítása

Sziasztok!

Amióta megszűntek először a dm roadshow-k, ahol le lehetett adni a kiürült sminktermékek csomagolását, majd a Beautycycle gyűjtőpontok is eltűntek, tanácstalan vagyok, hogy hogyan tudnám kidobni a kiürült szépségápolási csomagolásaimat úgy, hogy ami újrahasználható anyag belőle, az tényleg vissza tudjon kerülni a körforgásba. Szerencsére egyáltalán nem vagyok nagy sminkes, ezért a kiürült hulladék java szérumos műanyag vagy üveg fiola - az üvegek esetében sokszor gondoltam már arra, hogy kidobom az üveggyűjtőbe (a barnát a színesbe, a pipettát a fehérbe), de valahol egyszer azt olvastam, hogy azokat oda nem lehet (indokot nem mellékeltek), odáig meg még nem jutottam el, hogy pl. a Mohu ügyfélszolgálatát megpróbáljam megkérdezni erről. Hátha valaki más már megtette itt :slight_smile: Ti hogyan dobjátok ki a kiürült csomagolásokat?

1 Likes

Én biza bedobom a kiürült üvegcsékek a szelektív üvegygűjtőbe. Majdnem mind összetörve érkezik be a gyárba vagy mibe, szóval nem hiszem, hogy a zöld pezsgős üveg és a barna szérumos üveg között nagy difi van.

Smink most itt is kevés fogy. Ha mégis, akkor ajakápoló. Az utolsó centit nehéz kinyerni, ha már tövig kopott a stift. Ha nincs ingerenciám elhasználni, akkor kikotrom valamivel és a kommunálisba dobom a maradékot. A csomagolást meg szétszedem és anyaga szerint dobom a helyére.

Dobtam már ki régi szemfestékpalettát is. Azt kicsit vacakabb szétszedni, de nem lehetetlen. Panek, műanyag vagy papír burkolat, panelválasztók mehetnek szelekvíven, a porok meg a kommunálisba. A tükrök legtöbbször műanyagok, az is mehet a megfelelőbe. Egy ilyen szét/kiszedett tükröt tartottam meg ezer évről, mert jó nagy és nem volt kézitükröm. Mai napig használom, ha a fejem hátulját akarom 2 tükörrel megnézni :smiley:

100 szónak is egy a vége: nem tudom mi más lehetőség van :confused:

5 Likes

Ez engem is nagyon foglalkoztat. Hasonlóan dobom ki a cuccokat, mint @umpalumpa, de jó lenne olyan gyűjtő, ami kifejezetten a sminkeknek való. Egy kiürült spirált nehéz szívvel dobok a kommunális hulladékok közé. :roll_eyes:

2 Likes

No… hát én most biztosan baromira nem leszek népszerű, de azért ne utáljatok nagyon, please! :slightly_smiling_face:
Mindössze gondolat-ébresztőnek szánnám a következő agymenést, ettől függetlenül mindenki azt csinál, amit akar, és azt tesz környezetvédelem címszó alatt, amit jónak lát.
Tehát:
Nálam igen ritkán fogynak sminkek, de ami lejár vagy elfogy, azt laza csuklómozdulattal vágom a kukába, nem kifejezetten szelektíven. Bocsi, de sem idegrendszerem, sem időm nincs atomjaira szedni egy 8 cm-es rúzst vagy egy 3x3 centis szemfestéket. Mohut felhívni??? Na ne viccelődjünk. MOHU nagy ívben tesz erre az egészre, a palackvisszaváltás bevezetése is csak a vásárlók lehúzására lett kitalálva…nem akarnám visszakeresni, hogy hány milliárd nyereséget könyveltek el ezen az 50,- Ft-os visszaváltási díjon, de mindenki megteheti, aki kíváncsi rá.
Ahogy én védem a bolygót:
1.) kb. 12 éve nem ültem repülőn. 2.) Van autóm, 5 éves. 24ezer km van benne. Aki szintén autózik kiszámolhatja, hogy kábé mennyit használom, pedig nem Budapesten, hanem egy Pest megyei városban lakunk. Ha be kell mennem a fővárosba, szépen felülök a vonatra, 20 perc alatt bent vagyok a Nyugatiban, onnan meg gyalogolok vagy tömegközlekedést használok. 3.) Nem vásárolok évente 4x legalább raklapnyi fastfashion rongyot, amit 1-2 felvétel után ki lehet rakni a kukára. 4.) Otthon főzök szinte naponta, kenyeret és pizzát sütök, igyekszem minden megvásárolt alapanyagot felhasználni - nálunk igen ritkán kerül élelmiszer a kukába. 5.) Nem rendelünk/nem eszünk Mekiben, Starbucksban és hasonló gyorséttermekben. A McDonaldsban a kidobandó szemét-maradvány nagyobb halom, mint maga a kaja, amit megeszünk (ezt onnan tudom, hogy sajnos a lányom megszállott Meki rajongó, pedig fiatal és elvileg az ökoszorongó generációba tartozik). 6.) Nem mosogatom el az üres tejfölös és tejes dobozt a kincset érő vízzel, ráadásul mosogatószerrel szennyezve, ahogy fiatalabb kollégáim teszik, mondván: úgy kell kidobni a szelektívbe (ez egészen bizonyosan agyrém).
Egészen addig, amíg idióta politikusok xarrá lövik a fél világot rakétákkal, ami nagyban hozzájárul a légkör felmelegedéséhez és iszonyat károkat okoz / egészen addig, amíg a Zara, Bershka, H&M, Reserved stb. tonnaszámra gyártja, majd hordja a sivatagba vagy elégetni a felesleges göncöket, amit nem tudnak eladni / egészen addig, amíg egyesek évente 4-6 alkalommal felteszik a seggüket egy repcsire, hogy kiposztolják, hol nyaralgatnak / és egészen addig, amíg sokan 2000 köbcentis SUV-al hordják a gyereket bölcsibe… szóval egészen addig, amíg ezek a szokások a minimálisra nem csökkennek, ne várja tőlem senki, hogy egy társasházi lakásban krumplihéjat komposztáljak vagy egy kiürült smink megmaradt alkatrészeit szétcincáljam.
De hogy egy elrettentő példát mutassak: a minap GLS futár hozott egy Zara parfümöt. Egy 30x40 centis dobozba csomagoltak egy 10x20 centis parfümös dobozt. A külső doboz újrahasznosításra nem megfelelő, ugyanis csak úgy lehetett kibontani, hogy széttéptem. :frowning: Gratulálok.
Egyébként pedig világbéke… ez csak az én véleményem. Szerettel várom az ellenvéleményeket, nyitott vagyok az érvek ütköztetésére. :heart_eyes: :smiling_face_with_three_hearts:

9 Likes

Úgy tudom a papír hulladékot bedarálják, így nem baj, ha széttépve dobod ki a karton dobozt. A ragasztó szalagot és a fém kapcsokat kell eltávolítani, ha van.
Nehéz a smink cuccok csomagolását szelektíven gyűjteni, a környezettudatos márkák pedig elég drágák. Egy db Z palettám van, az bambuszból készült, valamennyire jobban érzem magam, hogy nem műanyag… Szemceruzából igyekszem csak a hagyományos, fa alapú hegyezősből venni, de ott meg a színválaszték kicsi, az izgibb színeket műanyagban árulják.
A napokban dobok majd ki egy elhasznált The Balm palettát, akik amit lehet papírba csomagolnak, a pan pedig könnyen kipöccinthető a kartonból, így tud menni a szelektívbe. Szeretem ezt a márkát, a Colourpop is hasonló.
Smink terén ennyit tudok tenni a bolygóért. :sweat_smile:

4 Likes

Ez az óriás doboba tenni egy 15x10x5 cm-es valamit tényleg baromság. SZtem két dolog lehet: 1. egyendobozaik vannak és elfogyott a kisebb vagy egyáltalán nincs nekik kicsi. 2. Hogy ne vesszen el a kicsike termék, ezért nagy csomiba teszik.

(Hollandiából vettem egyszer egy picike fülbevalót. Maga a fülcsi csak 3 mm-es, a dobozkája pici volt és egy 40x20x10 cm-es bazi nagy dobozba tették, abban gurigázott ide-oda. Hát néztem nagyot, hogy minek. Ennél is a fenti 2 esetet tudom elképzelni.)

1 Likes

Na most kicsit bajban vagyok. Én, a “nagy” szelektálós. 2 ajaktermékek halásztam elő, amik régen voltak bevetésen. Mindkettő tubusos. 1-1 nap felkentem ezeket. Sajnos széprepesztették a számat. Mind a kettő :frowning:

Most hogy dobjam ki? Nyomjam ki a cuccot (pl. pap.zsepire, amit a kommunálisba hajítok) amennyire lehet és dobjam szelekítívbe a csomagolást? Vagy vágjam szét, pazaroljak egy valag vizet és mosogatószert kimosni az olajos beltartalmat, ami nem is biztos, hogy kimosható? :thinking: :thinking: :thinking:

1 Likes

Van nekik kicsi dobozuk, mert több parfümöt rendeltem egyszerre (összesen négyet).
1 érkezett ebben az óriás dobozban, a másik három KÜLÖN-KÜLÖN 3 kisebb dobozban, azok alig voltak nagyobbak, mint maga a parfümös doboz. Itt is bele tudok kötni abba, hogy 1 rendelésen belül miért kell 4 különböző dobozba és 2 futárszolgálattal kiszállítani a cuccot! Persze, értem én, hogy 4 üzletből szedik össze, ami egyszerűen röhejes, másrészt megdöbbentő egy olyan cégtől, mint a Zara. Aminek a tulaja a világ egyik leggazdagabb embere, ki tudja hány országban hány üzlettel, de nem futja egy központi raktárra és profi logisztikára, hogy ugyanmááá ne pazaroljuk a papírt, ne csomaguljunk 4 árucikket 4 különböző dobozba és ne küldjünk ki 2x futárt egy rendeléssel.
Egyébként helyesbítek: az “újrahasznosítást” úgy értettem, hogy én is tovább küldöm, ezekbe csomagolok, ha valaki vesz tőlem valamit mondjuk a vinteden. Ragasztószalag alapjáraton nincs a zarás dobozokon, tépőzáras a megoldás, csak a GLS ragasztgatta össze-vissza saját szalaggal, mert gondolom megsérült valahol. Na, most ezeket leszedni nem lehetett.

3 Likes

Szerintem Európa nem tudja megmenteni a világot. Ha belegondoltok, India, Kína, Ázsia, Afrika nagy részén még mindig az a cél, hogy meglegyen a napi betevő, sok helyen infrastruktúra sincs kialakítva a szelektív gyűjtéshez, akkor nem fognak azzal foglalkozni, hogy mi lesz a hulladékkal.
Amíg a nagy vállalatok nem csökkentik a káros-anyag kibocsátásukat és a csomagolási hulladékukat addig én hiába szedem ketté a Sparos papírszatyrot amiben műanyag csík van kis lyukakkal, hogy lélegezni tudjon a termék és dobom ki szelektíven. Mondjuk ezt pont nem teszem, ma hallottam róla először, csak simán a kommunálisba szoktam kidobni, csak a sarkítás miatt írtam le.
Amit a magam részéről cselekszem: szelektíven gyűjtöm a hulladékot, szűrt vizet fogyasztok odahaza, így havonta max. 1 alkalommal csúszik be a vásárlásba üdítős palack. Spórolok a vízzel, nem folyatom a csapot ha nem kell, a mosogatógépet is csak megpakolva indítom el, mosógépet szintén. Nem égetem feleslegesen a villanyt és télen nem fűtöm 28 fokra a lakást, csak 22-re maximum. Ha fáznék, ami nem szokott előfordulni, akkor felöltözöm. Jellemzően decemberben is boxer alsó+ trikó kombóban vagyok itthon :slight_smile: Nem rendelek Kínából, ruházkodást vagy magyar gyártótól oldom meg, vagy varratom, fehérnemű és cipő az amit webshopból rendelek, Európán belülről, jellemzően nyugatról.
Autót és bkv-t vegyesen használok, dolgozni többen járunk együtt egy kocsival :slight_smile:
A junkfoodos cégeket sem támogatom, a KFC egyenesen felháborít, nem tudom elhinni, fizikálisan lehetetlennek tartom, hogy ennyi állatot normálisan tudnak felnevelni és tartani mint ami világszinten náluk naponta elfogy. MC Donald’s-ban évek óta nem ettem, Burger Kinget régebben havi 1x megengedtem, “azokon a napokon”, de idén már ezt is elvágtam, nem kell.
Előnyben részesítem az utántöltős csomagolásokat, pedig van, hogy még drágábbak is pár száz forinttal mint ugyanaz a térfogat műanyag flakonban… védjem a környezetet és fizessek is érte, imádom. Gyakran veszek újrahasznosított papírból készült papírtermékeket, tudjátok azok a csúnya barna cuccok, engem nem zavar a színük és ugyanúgy használhatóak.

De, hogy a témához is hozzászóljak, olyan ritkán fogy el nálam sminktermék, ami vegyes csomagolású, hogy én egyszerűen csak a kommunálisba teszem be, nem szedem szét és nem mosom el. Ez jellemzően az évente 1 db Bourjois pirosítóm szokott lenni, más olyanom ami panban lenne nincs. Valahogy nincs miatta lelkiismeret furdalásom, mert úgy érzem rengeteg mindennel kompenzálom a dolgot.

5 Likes

Ebben minden benne van, amit én egy 30 centis hozzászólásban igyekeztem sejtetni. Puszi neked! :smiling_face_with_three_hearts:

6 Likes