Szerintem Európa nem tudja megmenteni a világot. Ha belegondoltok, India, Kína, Ázsia, Afrika nagy részén még mindig az a cél, hogy meglegyen a napi betevő, sok helyen infrastruktúra sincs kialakítva a szelektív gyűjtéshez, akkor nem fognak azzal foglalkozni, hogy mi lesz a hulladékkal.
Amíg a nagy vállalatok nem csökkentik a káros-anyag kibocsátásukat és a csomagolási hulladékukat addig én hiába szedem ketté a Sparos papírszatyrot amiben műanyag csík van kis lyukakkal, hogy lélegezni tudjon a termék és dobom ki szelektíven. Mondjuk ezt pont nem teszem, ma hallottam róla először, csak simán a kommunálisba szoktam kidobni, csak a sarkítás miatt írtam le.
Amit a magam részéről cselekszem: szelektíven gyűjtöm a hulladékot, szűrt vizet fogyasztok odahaza, így havonta max. 1 alkalommal csúszik be a vásárlásba üdítős palack. Spórolok a vízzel, nem folyatom a csapot ha nem kell, a mosogatógépet is csak megpakolva indítom el, mosógépet szintén. Nem égetem feleslegesen a villanyt és télen nem fűtöm 28 fokra a lakást, csak 22-re maximum. Ha fáznék, ami nem szokott előfordulni, akkor felöltözöm. Jellemzően decemberben is boxer alsó+ trikó kombóban vagyok itthon
Nem rendelek Kínából, ruházkodást vagy magyar gyártótól oldom meg, vagy varratom, fehérnemű és cipő az amit webshopból rendelek, Európán belülről, jellemzően nyugatról.
Autót és bkv-t vegyesen használok, dolgozni többen járunk együtt egy kocsival 
A junkfoodos cégeket sem támogatom, a KFC egyenesen felháborít, nem tudom elhinni, fizikálisan lehetetlennek tartom, hogy ennyi állatot normálisan tudnak felnevelni és tartani mint ami világszinten náluk naponta elfogy. MC Donald’s-ban évek óta nem ettem, Burger Kinget régebben havi 1x megengedtem, “azokon a napokon”, de idén már ezt is elvágtam, nem kell.
Előnyben részesítem az utántöltős csomagolásokat, pedig van, hogy még drágábbak is pár száz forinttal mint ugyanaz a térfogat műanyag flakonban… védjem a környezetet és fizessek is érte, imádom. Gyakran veszek újrahasznosított papírból készült papírtermékeket, tudjátok azok a csúnya barna cuccok, engem nem zavar a színük és ugyanúgy használhatóak.
De, hogy a témához is hozzászóljak, olyan ritkán fogy el nálam sminktermék, ami vegyes csomagolású, hogy én egyszerűen csak a kommunálisba teszem be, nem szedem szét és nem mosom el. Ez jellemzően az évente 1 db Bourjois pirosítóm szokott lenni, más olyanom ami panban lenne nincs. Valahogy nincs miatta lelkiismeret furdalásom, mert úgy érzem rengeteg mindennel kompenzálom a dolgot.