Emlékidéző parfümök és illatok

Sziasztok!
Kíváncsi vagyok, hogy melyik a kedvenc, vagy éppen a legjobban utált parfümötök, ami élénken felidéz egy régi, vagy nem túl régi emléket.
Többször belefutottam már itt a Krémmánián “korosztályos” illatoknál nagyon hasonló sztorikba. Nekem ezek valamiért nagyon érdekesek emberi oldalról és tanulságosak is egyszerre, hogy hogyan ítél meg vagy ítél el egy parfümöt valaki a saját emlékei (és ezek szerint elég sokunk hasonló emlékei) miatt.
Rengeteg élethelyzet lehet, amikor a parfümválasztás örökre bevésődik az emlékekbe, és később emiatt hihetetlen értéke lesz, vagy éppen ellenkezőleg - egy életre megutáljuk.
Ha van kedvetek, írjatok ilyen sztorikat, én nagyon szeretem, amikor valaki egy értékelésbe belefűzi a személyes érzéseit, itt a fórumon meg pont van erre elég hely :slight_smile:

1 Like

Szerintem gyakran egy nem kellemes ismerős jellegzetes parfümje az, amit megutálunk :blush: Nálam is van ilyen, egy volt kolléganő sokat használta az adott illatot és evvel nálam az az illat már csak hozzá kötődik. Nem tudnám használni és nem is kedvelem.

1 Like

Sziasztok!
Nekem a legkedvesebb emlékidéző parfümöm Givenchy Ysatis. A 80-as évek végén, elsős gimnazista koromban kaptam anyukáméktól, ez volt az első igazi parfümöm. Még meg van😊dobozostul, persze üresen. Jelenleg a 4. üveggel használom. Minden “porcikáját” ismerem és ugyanolyan mint 30 éve. Az emlékek miatt és a folyamatos jelenléte miatt nem érzem régiesnek. Olyan érdekes: hiába fújtam magamra azóta ezerszer, mégis azt a régi házibulit idézi, ahol legelőször használtam, ahonnan hajnal 5-6 óra felé tekertem haza a piros Csepel kemping biciklimmel rikító neon szinű gatyában.
Kétségkívül nem az Ysatis Givenchyék legbálványozottabb illata, sokan nem is hallottak róla, de nekem az számít amit nekem jelent ez az illat. Amikor megkaptam nem tetszett:) nehezen induló örök szerelem lett, amolyan holtodiglan:) életem meghatározó illatává vált, jóban-rosszban velem volt, hozzámtartozik:)
Rengeteg parfümöm van, mai mércével mérve sokkal divatosabb illatúak, de Ysatis sorstanú köztük.

2 Likes

Nahát, hol bújt meg ez a téma, hogy csak most találtam rá!?
Van egy parfüm, amivel ki lehet üldözni a világból és inkább meghalnék, mint hogy magamra fújjam: Ted Lapidus, Rumba. Meg szoktam érteni, ha valaki lefikázza azt, ami nekem tetszik vagy van, ami nekem nem jön be, de értem más mit szerethet benne, de ez az egyetlen, eddig, amit sehogy nem értek. Meg sem tudom magyarázni és azt hiszem emlékhez sem tudom kötni, így nem annyira témába vágó, mégis meg kellett említsem. Nem tudom mi van benne, nekem azonnali rosszullétet okoz.

Emlék fűz a Ciel (Amouage) parfümhöz, amit a nagypapám temetésén viseltem, direkt, mert ez nekem vigasz-illat. Azóta ha fújom, őt juttatja eszembe és ez kellemes élmény annak ellenére, hogy már nem él a Papám, akit nagyon szerettem.

A következők nem parfümök, hanem egy kenőcs bukéja, illetve önálló illatok.
Előbb a rosszat: főtt kávé. Az iskolába menős, korán kelős, nagyon szorongós reggelekhez kötöm, ezért gyűlölöm. A kávés csokit sem bírom. Egyedül a pörkölt kávébabot szeretem szagolni. De hogy ezt miért, azt senki ne kérdezze.

A római kömény illatát (másnak kellemetlen izzadtságszag) afrikai és arab ételekhez kötöm, mert olyanokat ettem, amikben ez a fűszer szerepelt. Ezek az ételek és a helyszínek pedig igen jó emlékek.
Ide kötődik a kedvenc férfi illatszerem, amit a férjem használ, amiben főszereplő a fenti fűszer: Declaration, Cartier-től. Megveszek érte!

Gyógyszertári popsikenőcs: Unuentum Infantum Fono VII.Természetesen a kisfiam babakorához kötöm, amikor cuki, puha popsiját kentem védelmül ezzel a zsíros cuccal. Be is vált, talán 2 alkalommal volt pelenkakiütése, amire más kellett. Furcsa, kicsit halszaga van a csukamájolajtól, de én a nyers tengeri halak szagát is szeretem. Fordítva vagyok bekötve.

Ja, és még egy: Yves Rocher Monoi de Tahiti szárazolaj sparay. A nyaralásokat idéző tiaré-virágos finomság. Holiday idején csak ezt vittem mindig parfüm helyett és testápolásra is. Még nem tudom honnan fogok szerezni utánpótlást.

Szép kis esti mese kerekedett :smiley:

3 Likes

Jajajaj, elfelejtettem életem egyik legfontosabb személyéhez kötődő parfümöket felsorolni,az anyukám régebbi illatait:
Rive Gauche, YSL
Cabochard, Grés
Miss Dior original, Christian Dior
Fidji, Guy Laroche (?)

Ezekből az első kettőt néha hordom is.

1 Like

Emlékidézőből természetesen több is van. Kettő pozitívat és egy kevésbé pozitívat emelnék ki, mindegyik történetét anno rögzítettem is, ezért nem ismételném meg teljes terjedelemben.

Röviden pedig: első helyen egy gyerekkori élményt felidéző parfümről emlékeznék meg, amikor még csak ácsingóztam anyukám egyetlen rúzsa iránt:
https://kremmania.hu/kremek/frederic-malle-lipstick-rose

A másik, szintén pozitív kötődésem a lányom esküvőjén megismert új illathoz köthető:
https://kremmania.hu/kremek/yves-rocher-so-elixir-edp

És a sor végére hagytam a kevésbé pozitív élményemet, ami sokkal inkább a szerintem oda egyáltalán nem illő ajándéknak szólt és belőlem elutasítást váltott ki:
https://kremmania.hu/kremek/jean-paul-gaultier-classique

1 Like

Ez jó téma:)

Anyukám világ életében rúzst használt. Mai napig a gyerekkorom jut eszembe, ha megérzem azt a régi krémes rúzs illatot. Főleg rajta szeretem:) Az jut eszembe hogy anya beszél hozzám, megnyugtat.
Ugyanilyen a nívea illata is, meg a Jil Sander Pure illat! Vettem magamnak nem rég, hát neki adtam anyának, mert annyira az ő illata…szeretem, de magamon fura volt.
Umpalumpa kommentjén felnevettem, " inkább meghalnék…" :smiley: Nekem ilyen a Mugler illatok, meg a chanel 5 és a társai…ide sorolom az erős mézes és rózsás illatokat is. Pedig mindkettőt imádom természetes valójában, férjem meg utálja a rózsabokraimat mert szúrnak :smiley:
Imádtam a La vie belle-t, több változata is volt nekem, de használja olyan személy is akinek nagyon nem kellene, és nem áll jól neki. Van ez a csodálatos bájos illat, ami egy szép nő illata, és ez az xy…külön válik tőle és bántóan sokat is fúj magára. Ezt az illatot szép nőkön tudom elképzelni, kívül belül…de legalább egyik legyen meg :smiley:
Givenchy Hot Couture edp, anyósom illata volt (most dolce gabbana the one-t használ). Még egyetemista voltam mikor egyszer fújt rám belőle. Jesszusom azóta is imádom télen:) Nekem adta az eredeti üveges maradékát, amit már nem gyártanak:) féltve őrzöm, majd a gyerekemnek is meg akarom mutatni, hogy ez a nagymamáé volt.

4 Likes

A római kömény illata nekem is az arab ételeket juttatja eszembe. Egyiptomot és Törökországot. Ott volt sok ételnek ilyen íze. Beleszagolok és ez a két nyaralás jut eszembe róla.

Szintén nem parfüm, de ez az Yves Rocher tusfürdő a kisfiam születését juttatja eszembe, mert ezt vittem magammal 2 évvel ezelőtt a kórházba:
https://kremmania.hu/kremek/yves-rocher-jardins-du-monde-lavandin-de-provence-tusfurdo

Életem első két parfümjéhez is sok emlék köt. Természetesen Avonos parfümök voltak, én pedig 16 éves :smiley:
https://kremmania.hu/kremek/avon-perceive-edp
https://kremmania.hu/kremek/avon-prowl

A tégelyes Nivea krémről mindig anyukám jut eszembe, egész kicsi koromtól emlékszem rá, hogy ezt használta.

1 Like

Mila85, szerintem mindenkinek van egy ilyen La vie est belle-es ismerőse :rofl:

2 Likes

Hú, az Hot Couture az valóban csodálatos! Én imádom az édes illatokat, tavaly voltam Zólyomi Zsoltnál, ő is azt mondta, hogy hozzám a finom cukrászdák hátsó műhelyének illata illik, ahol a gourmet hozzávalókat őrzik. Olyan szépen mondta el, hogy nyugodtan borítsam magamra egy sütibolt illatát. :grinning:
Amúgy zseniális pasas, már maga a tanácsadás egy élmény volt.

1 Like

Hú egy ilyen tanácsadásra én is szívesen elmennék. Érdekes lehetett. A Hot Couture nekem is a listámon van, meg kell illatolnom. Érdekes módon eddig nem igazán foglalkoztattak a parfümök, persze mindig volt itthon 1 max 2 üveggel, de jó volt az olcsóbb kategória is (Bruno Banani, Avon parfümök, Tom Tailor stb) de ahogy idősödök egyre jobban foglalkoztat ez a téma, hogy jó lenne megtalálnom a saját illatomat. Ami tényleg én vagyok. Jelenleg több kedvencem is van.

Nekem még mindig több kedvencem is van, tanácsadástól függetlenül. :smiley:
Egyébként érdekes tapasztalat volt. Először kérdésekre kellett válaszolnom. Mit szeretek, kedvenc ételem, hova mennék el szívesen, milyen könyveket szeretek, mindenféle. Aztán mondta, hogy ez a kérdőív csak arra van, hogy megnyugodjak, feloldódjak, és így szagolhassa meg a csuklómat (direkt kérés volt, hogy ne használjak aznap parfümöt - vagy ahogy ő mondta, ne vegyek fel illatot. :smiley: )
Aztán először különböző parfümöket szagoltatott meg velem, de csak papíron, úgy, hogy ne lássam az üveget, ne befolyásoljon. Döbbenetes volt, mert olyan sorrendet állított fel, hogy gyakorlatilag végig tudtam szagolni 40-50 illatot, és nem folyt egybe az egész a hatodik után.
Aztán gyertyákat kellett szagolgatnom pihenésképpen (azt mondta, valójában a parfümök alkoholtartalma miatt fárad el az orr, és annak pihentetéséhez az illatgyertya a legjobb - csak simán, nem meggyújtva. Kérdeztem a kávé szemekről is, azt mondta, az teljesen felesleges vakítás.)
Aztán egyre kisebbre szűkítettük a kört, míg végül 6 parfüm maradt. Ezeket a két karom különböző helyeire felfújta, majd vártunk valamennyit, azután szagolta meg őket rajtam. Mondta, hogy előfordul, hogy ilyenkor ő a felét kizárja, mert nem működnek együtt az illető bőrével, de nekem szerencsésen mindegyik passzolt. Aztán mondta, hogy csak este menjek vissza (délelőtt voltam), hogy melyiket választom, addig napközben illatoljam. És tényleg, amelyik először nagyon tetszett, az 3 óra múlva már kiesett.
Végül kiválasztottam egyet, azt este meg is kaptam (olyan tanácsadást kaptam a férjemtől előtte karácsonyra, hogy járt mellé egy parfüm is), azóta is nagyon szeretem.
Két másikat pedig később megvásároltam.

Egyébként ekkor történt, hogy egy idegen pasi megszólított a metró aluljáróban. Ő olvasott, én meg megszagoltam mindkét csuklóm és karom, amíg vártam a szerelvényt, mire megszólított, hogy nem tudja, mi ez a parfüm rajtam, de nagyon jó, ilyet még senkin nem érzett. :slight_smile: Mondtam, hogy ez tulajdonképpen 6 parfüm egyvelege, és ki kéne választanom a legjobban tetszőt, erre azt mondta, válasszam az összest… :smiley:

2 Likes

Köszönöm, hogy leírtad,nagyon érdekes volt olvasni. És végül melyiket parfümöt választottad? És mi volt az a 6 parfüm ami tetszett?

1 Like

Ez nagyon érdekes. Köszi, hogy megosztottad.

1 Like

Ja, még annyi, hogy megkérdezte, hogy mire szeretném az illatot? Tehát pl. munkahelyre szeretném, vagy csábításra, ilyenek. Én azt mondtam, nincs vele konkrét célom, csak olyan legyen, ami engem elvarázsol, én szeretném tőle jól érezni magam. És ez abszolút bevált, másfél éve voltam, azóta is imádom mindegyiket, ha megérzem magamon.

Ezt hoztam haza, talán egyébként ez a legnagyobb szerelem. Sajnos, ezt a Notinon is közel azonos áron lehet kapni, mint nála, úgyhogy várok karácsonyig, ha addig nem lesz rá valamilyen kedvezmény, akkor januárban elzarándoklom, és megveszem teljes áron is, mert már csak néhány csepp van belőle, és egyszerűen hiányzik magamon, mivel most csak az üveget szaglászom leginkább.
http://www.leparfum.hu/hu/TheDifferentCompany/PureEve

Ezeket pedig később vettem meg, bevallom Notinoról és egy másik hazai forgalmazótól, ahol valamivel kedvezőbb áron volt:
http://www.leparfum.hu/hu/JulietteHasAGun/NotAPerfume
és
http://www.leparfum.hu/hu/Sahlini/LaFemme

Három eléggé más jellegű illat, pl. az utolsó határozottan keleties, de néha kimondottan jól esik ezt használnom.
A másik háromra már egyáltalán nem emlékszem, hogy mik voltak, bár valahol fel van írva.

Folytatom a sort emlékidézésben…

Egy nagyon rossz esemény után a hangulatomon picit segítő parfüm:
https://kremmania.hu/kremek/valentino-donna

És egy karácsonykor megismert illat, ami a hozzám legközelebb álló személy illatát idézte fel, ami örökre velem marad:
https://kremmania.hu/kremek/stella-mccartney-l-i-l-y

Elnézést az off-ért. Kedves Fiorentina, nagyon köszönöm a parfümajánlást, nem ismertem még.
Szép véleményt írtál róla, az összetevői pont olyanok, amiket keresek, ez is felkerült a minta-listámra. Köszi még egyszer!

Nincs mit, hátha beleillik abba az illatvilágba, amit keresel. További jó illatvadászást kívánok!

Mivel én a kozmetikumok tekintetében is a nyolcvanas években szocializálódtam, nekem az Impulse sorozatból a piros, a barna és természetesen az Incognito, ami elmaradhatatlan volt akkoriban.
Egyébként a pirosat manapság is használom, mióta újra megjelent a boltok polcain.

2 Likes

Ó, az Impulse spray-k :heart: Imádtam Spice girls verzióm is volt, akkoriban voltam 7-8. osztályos.

Én parfümök terén nagyon bogaras vagyok. Minden évszaknak, azon belül eseménynek megvan számomra a maga parfümje, de van pl. olyanom hogy 2015-ös, 2016-os, 2017-es Karácsony illat, meg 2018-as Karácsony illat :slight_smile: Azaz decemberben évről évre veszek újat, de adventi időszakban váltva használom.
Nyarak dettó: 2018-é a Lush - Dirty volt, de előtte voltak Guerlain - Terracotta, Armani - Sí, Puma - Jam. Külön illat emlékeztet a lányom születésére (Viktor&Rolf - Flowerbomb), fiammal a Harry Potter mozinapra (Lancome - Tresor), és napestig sorolhatnám az emlékidéző illatokat.
Karrierista munkáséveim “üzletasszony-illata” TM Angelje, az most pihen a szekrény mélyén, imádom de az az “egy gyermekes dolgozó anyuka” parfüm már számomra, most szó szerint az élmény-illatokat váltogatom évszak és esemény szerint.

Anyum szerint ez beteges, de nekem meg természetessé vált :slight_smile:

2 Likes