célzott, több lépéses hajápolási rutinok?

Sziasztok! Mostanában teljesen rá vagyok pörögve a hajápolásra :sweat_smile: főleg az ilyen komplexebb cuccokra – nem csak sampon, hanem maszk, szérum, ilyesmi.
Ti használtok ilyeneket, vagy maradtok inkább a basic dolgoknál?

Nálam mindig ugyanaz a gond: hajtő már másnap zsíros, de a hajvégek konkrétan szénakazal :weary: szóval próbálkozom mindenfélével, de még nem találtam meg az „igazit”.

Van valami, ami nálatok bevált? Vagy olyan termék, amit kinéztetek, de még nem vettétek rá magatokat?
Engem most különösen érdekelnének ezek a speciálisabb, több lépéses megoldások – csak nem tudom, van-e értelme belefogni :see_no_evil:

2 Likes

Évek óta gyorsan zsírosodó hajjal küzdök, régen nagyon ritka is volt, szerencsére most már vagy 3x dúsabb. Legalább 20 éve SLS mentes samponokat használok, de eddig max 3 napig bírta a hajam úgy, hogy én mindig csak reggel mosom, és a 3. napon szárazsamponoznom kellett.
Mostanra a 3. napom teljesen okés szárazsampon nélkül, és vele még egy 4. napot is be tudok vállalni.
Samponom: Hask Teafaolaj-Rozmaring Sampon
Hetente egyszer estére bepácolom a hajam pakolásba, és abban is alszok: Hajtövekre ricinus argánolajjal hígítva, bele rozmaring olaj, hajhosszra Banana Hair Food, de mostanában inkább a Elseve Hyaluron Plump Hajbalzsam
Hajmosáskor nem balzsamozok, mert olyankor nekem minden nehezíti. Törcsiszáraz hajra babszemnyi Hyaluron Plump megy, majd balea plex olaj. Majd következő hajmosásig minden reggel egy borsónyi Hyaluron Plump a hajvégekre.
Esténként saját rozmaring főzetet masszírozok a fejbőrömbe, és most kísérletezek azzal is, hogy pluszba panthenol ampullát keverek bele.
Belsőleg pedig nyomom a hajvitamint és a kollagént.

2 Likes
2 Likes

Ezzel a problémával én is küzdöttem. Valószínűleg a túlzott sls a gond, irritálja a fejbőrt, nekem az arcbőrömet is.

SLS (szulfát, amitől habzik) mentes samponra váltottam, maszk, ampulla és kondicionáló. Én semmi mást nem használok, se hab, se lakk, szeretem ha puha a hajam.

A hajszárítás idejét is lehet csökkenteni hajturbánnal, hajmosás után legalább 1 órát a fejemen van, de van hogy órákat, így kb. 5 perc a hajszárításom, szinte csak nyirkos a hajam ekkor már. Én formázni csak csavaróval szoktam, kb. 7 cm átmérőjű nagy öntapadós csavaróim vannak, de csipesszel meg kell tűzni, különben kiesik. :grinning:
Se hajvas, se körkefe.
Kiszedem a csavarókat és olyan mintha most jöttem volna a fodrásztól.

Nálam a menet így néz ki:
Dupla hajmosás, jó alaposan áttörlöm mikroszálas törölközővel, utána maszk vagy a maszkba teszek még olajat, ampullát. Öblítés, megint egy alapos törlés és balzsam. Megint öblít, törlés és jön a turbán. Semmilyen hajban maradó terméket nem használok.
Csuromvizes hajra nem sok értelme van ápoló terméket tenni, annyira duzzadt a víztől a haj, hogy fel sem veszi, lecsúszik róla.

Használtam és szerettem:
Lee Stafford (nekem erősen az illata)
Alpaparf (erősen illatos)
Fanola (enyhe illat, Notino-n sokszor akciós, nem drága, ár-értékben legjobb)
De a fodrász webshopokban is érdemes szétnézni, mert nagy a szórás árban.

Amit ajánlok:

• Alfaparf, sos emergency oil ampulla, hibátlan termék száraz hajvégre, max fél ampulla/alkalom, vállnál kicsit hosszabb hajra
  • Fanola, Botugen regeneráló sorozat vagy Keraterm simító (van nagy kiszerelés, úgy sokkal olcsóbb, ha beválik)

Próbáltam rengeteg mindent (fel se tudom sorolni hirtelen mennyi márkát jelent ez, de pl. Kérastase óriási csalódás, felesleges pénzkidobás, Silkyway, egyébként szuper, de szerintem drága) az elmúlt években, főleg a CGM metódhoz használhatókat, a szárazságot sikerült megoldani, de elnehezítette a hajtövemet hosszútávon.

Jelenleg egy magyar natúr jellegű márkát is használok és annyira szeretem, hogy ki fogja ütni a többit. Van illatmentes sampon, erre vágytam mióta. Azért nem ajánlom, mert nem egyszerű használni, konkrétan nem/alig habzik, szóval nagyon alapos mosást igényel.
De én szeretek szenvedni, szóval nekem belefér. :grinning:

Összeségében azt mondanám, hogy felesleges rá sokat költeni és túl sok terméket használni egyszerre (itt most normál közeli hajra gondolok)
De persze ha hobbi, mint nekem az arcra való kencék, akkor az más tészta. :grinning:

Ja, még valami, én a hajfestést is abbahagytam pár éve, csak melíroztatok és tetszik, szeretem, soha többet tőfestés.

2 Likes

sziasztok,

Őszülés miatt melíroztatok egy ideje, azóta sokkal több terméket használok, mert a korábbi minimál hajápolási rutin egyszerűen nem volt jó már szőkítés után. Ráadásul eleve töredező, száraz, hullámos hajam van, a fejbőröm viszont zsírosodásra hajlamos.

Amiket jelenleg használok:
-sampon (festett hajra való, hogy az árnyaló lehetőleg ne mosódjon ki nagyon gyorsan)
-kiöblítendő balzsam, valamikor ezt megelőzően még valamilyen lamellás víz
A kádból kilépve:
-nem kiöblítendő balzsam krém
-hővédő spray
-hajegyenesítő krém
-főleg a végekre koncentrálva szilikonos hajolaj

CGM-et próbáltam, nekem sajnos nem jött be. Már csak azért se, mert nem szeretem ezt a ne nyúlj a hajadhoz, ne fésülködj dolgot. Ki szoktam fésülni a hullámokat, amúgy is jobban szeretem magamon a lágyabb hullámokat.

K18 - mindig sokkal jobb állagú volt közvetlenül utána a hajam, viszont szilikonmentes, mélytisztító sampont ajánlott előtte használni, ami nekem nagyon gyorsan lekapja az árnyalót, és kegyetlenül gubancol. Árnyaló nélkül meg sárgás lesz a hajam. Hamvasító samponok, pakolások nálam semmit nem hatottak. Vettem külön Revlon hamvasító cseppeket, már a maximális adag dupláját tettem az eleve hamvasító samponba, mint halottnak a csók.

Hajszárítás: akinek gyorsan zsírosodik a haja, vagy korpásodásra hajlamos, annak érdemes kipróbálnia, hogy miután a hajára tette az esetleges ápoló/formázószereket, azonnal megszárítja. Nekem érezhetően lassítja a zsírosodást. Állítólag ez azoknál segíthet, akiknél egyes gombák túlszaporodása okozza a fejbőr zsírosodását és/vagy korpásodását, mert ha nem szárítod meg azonnal, akkor az kedvezhet a gombáknak.