Szerintem fényérzekenyítés a szempontjából ugyanúgy érdemes kezelni mint egy kémiai hámlasztót. 4 körül van a pKa értéke, a glikolsavé és származékaié (‘AHA’) 3.5 - 3.9 körül, a szalicilsavé és egyéb szaliciláté (BHA) 2-3 körül. Tömeget tekintve a BHA-hoz meg a mandulasavhoz van közelebb.
Őszintén szólva én nem találtam semmilyen hiteles forrást arra vonatkozóan hogy a C-vitamin vagy bármilyen származéka felerősítené a fényvédők hatását. (Hiteles forrás alatt azt értem, hogy nem valamilyen termék leírásában szerepel).
Önmagában semmilyen fényvédő hatása nincs: nem kromofór, tehát nem nyel el semmit az UV sugárzásból. Antioxidánsként az UV hatásra keletkezett szabad gyökök megfogásával van ‘anti-aging’ hatása (scavenging), de az általam talált publikációk ezt csak nano-titándioxid-rétegen vizsgálták, és többnyire lipiden (linolénsav, ha jól emlékszem), esetleg diszónfülön (nem nevet ) Az én felfogásomban ez azért nem felerősítést jelent. Olyan vizsgálatról sem tudok ami a meglehetősen savas C-vitamin és a kémai fényvédők számos lehetséges hatóanyagának a keresztreakcióit vizsgálná. Ha valaki talál ilyet, küldje el mert érdekes téma
Őszintén szólva, ha már belelendültem, olyan irgalmatlanul sok elfogulatlan, hiteles, szakmai körökben is idézett (nem csak Paula vagy Deciem) tanulmányt a C vitamin bőrápolásban való szerepéről sem találni, összehasonlítva pl. a retinol vagy a peptidek témakörével. Nem azt állítom, hogy nincs anti-aging hatása, vagy hogy ne lenne jó és hasznos összetevő, csak némiképp kevés a tudományos eredmény ahhoz, hogy, ahogy pl. a PC állítja, ‘anti-aging superstar’ piedesztálra lőjük a bőrápolásban.
Talán az játszik közre hogy mindenki tudja hogy fontos vitaminról van szó, szükséges a szervezetünk működéséhez, mégiscsak kedvesebben cseng a fülnek mint egy szuperoxid-dizmutáz mondjuk, ergo biztos jó lesz bőrön is.
Ha belegondolok, a legtöbb, C-vitaminnak tulajdonított eredmény (folthalványulás, egységesebb bőrfelszín, üdébb arcszín) némiképp egybeeseik azzal, amit a kémiai hámlasztók óvatos alkalmazásával érnek el a felhasználók. De ez csak a magánvéleményem, lehet a tüske beszél belőlem, mert az én bőröm nem bírja a C-vitamint (a gyenge AHA-ra és a C-vitaminra ugyanúgy reagál, a BHA-t kis koncentrációban szereti.)
Bocs a novelláért